Autor Téma: Jak funguje kapková závlaha?  (Přečteno 2241 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Jak funguje kapková závlaha?
« kdy: Srpen 03, 2017, 01:39:53 odpoledne »
Nějak nevím jestli stačí jen sud s vodou, kde na spodu má kohoutek, který se připojí hadice a všechno funguje nebo je potřeba větší tlak třeba z čerpadla. Na netu jsem našel Waldbeck Sparkle 50
https://zahradni-hadice.heureka.cz/waldbeck-sparkle-50-zavlazovaci-hadice-1-2-50m-vcetne-pripojeni-gdh-sparkle-50/specifikace/#section

Cena je skvělá, ale netuším jestli to půjde fungovat jen se sudem s vodou, který bude položený mad hadici.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7597
Re: Jak funguje kapková závlaha?
« Odpověď #1 kdy: Srpen 03, 2017, 04:52:12 odpoledne »
Tiež bych to rád na rok poriešil. Čo tak pozerám, tak na trhu je viac druhov. Vodovodný, gravitačný a čerpadlový systém. Sú aj rozdielne spôsoby "kvapkovačov".

Ja som dumal práve nad tým gravitačným. Na výtok z nádrže namontovať ventil a filter. Na to napojiť dáku najlacnejšiu hadicu, do ktorej si urobím potrebné dierky.....
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline acaila

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 269
Re: Jak funguje kapková závlaha?
« Odpověď #2 kdy: Srpen 03, 2017, 05:24:55 odpoledne »
Testoval jsem to nedávno - kapač od gardeny měl definovaný průtok 2l za hodinu. Nechal jsem ho překapat dvoulitrovou PETku jen na "podtlakový samospád" - kapač o cca 10 cm níže než dno PETky, hadička šla do PETky hrdlem a pusou jsem vycucnul vzduch až to začalo kapat. PETka vykapala za cca 3,5 hodiny (je to pochopitelné, ten průtok je definovaný na tlak v hadici a ne slaboučkej samospád).
1N73LL1G3NC3 15 7H3 4B1L17Y 70 4D4P7 70 CH4NG3. -- 573PH3N H4WK1NG

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Jak funguje kapková závlaha?
« Odpověď #3 kdy: Srpen 03, 2017, 09:07:03 odpoledne »
Zvolil jsem tuhle, protože chci hustě sázet dýně. Asi po 10-15 cm.  Chci na šířku 20 cm odstranit drny a ta lajna bude dlouhá 50m.  A pak udělat 5m prostor a zas další lajnu.  A do té lajny dát tu hadici.

Existují na trhu s dírkami 30cm nebo dokonce kolíky, ale to bych se namakal zbytečně, když tahle hadice bude kapat do té lajny.

Pěstovat dýně na husto mám vyzkoušeno a funguje. Jen šlahouny budu muset směrovat do toho prostoru 5 m2 mezi lajny, aby šlahouny nešli do cesty.  Podobně budu pěstovat i okurky a cukety/partizony.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Jak funguje kapková závlaha?
« Odpověď #4 kdy: Srpen 04, 2017, 05:31:07 odpoledne »
pokud máte nějaké konkretní zkušenosti s kapkovou závlahou, sem s nimi. Já zjistil, že kvalita vody je velmi důležitá, tedy její mechanická čistota.Proto je velmi  složité použít gravitační systémy, v kterých je vodní řasa, protože filtace řas je bez tlaku poměrně složitá a řasy spolehlivě ucpou kapkovače....Takže v nádrži v teplém prostředí bují řasy zvesela  a nekámoší se s kapkovou závlahou.Ze zemní nádrže, kde se řasy nemnoží je většinou složité dostat vodu gravitačně, bez čerpadla.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Jak funguje kapková závlaha?
« Odpověď #5 kdy: Srpen 07, 2017, 12:52:55 odpoledne »
Gravitační závlahu provozuji 3. rokem na své městské zeleninové zahradě plochy cca 40m*2, v mírném svahu max 5%.

Základ tvoří 2x (u dna hadicí s ventilem pro uzavření spoje propojené) sudu 300l na podstavci s víkem (model viz obrázek)


Čerpadlo (s odbočkou hadice k sudům) naplní sudy vodou ze studny jednou za interval (podle toho kolik toho mám puštěného - zpravidla za měsíc). Studniční voda se zahřeje a odrazí. Sudy jsou oproti záhonům na podstavci ve výšce +0,5m. U porézní hadice, vzhledem k tomu, že 1 bar=10 m vodního sloupce, potřebujete mít zdroj vody u samospádu alespoň 2,5-5 m vysoko. Místo toho jsem pořídil na aliexpress obdobu tohoto:

http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/B013JPIJG4/ezvid02-20


Při nastavení všech koncovek na kapání 24 hod vydrží 0,6m*3 20 dní.
Sudy mají víka a jsou neprůhledné - díky tomu žádné řasy a pod. v nich nebují. Voda je naprosto čistá. Na dně sudu se maximálně do konce sezóny usadí 0,1 mm silný jemný písek ze studny. U IBC máte větší kapacitu, ale i hnotmost a navíc musíte tyto obalit to folie a zamezit přístupu světla. Žádné filtry ani sítka v systému nejsou. Čerpadlo je v 10m z cca 11metrů hloubky studny, takže netahá špínu.

Výška osazení 0,5m na "vyšší straně zahrady" + spád 5% zajišťuje distribuci vody i do nejvzdálenějšího záhonu. Pro větší efektivitu jsem ze sudu od uzaviratelného kohoutu vyvedl 25mm hadici a od ní rozdvojkou dvě větve drip irrigation hadice.

Na konci sezóny drip irrigation hadici smotám a dám do kýble s octem, koncovkama na dno, kde se případně nakomulovaný vodní kámen rozpustí. Otvory jsou současně dostatečně velké, aby jemné částečky bez problému protekly.

Nevýhody:
Nevýhodou je příchod bouřky (silný déšť nebo kroupy), která, pokud jsou koncovky "blízko hlíny", tyto může zatlouci do země, nebo je "ucpe odražené bláto". Řešením je koncovky dát cca 10cm nad terén (dva kolíky a drát přes délku záhonu, který nese hadičku) a nepoužívat dodané "zapichovací plastové kolíčky".

Druhá nevýhoda je, že to může lákat drobné ptáky, kteří vám tam můžou chodit pít. S tím problémy ale reálně nejsou.

Pokud nemáte "ideální podmínky" (svah, čistou vodu a podobně), budete se sudy muset výš, a asi i trochu laborovat s "nastavením koncovek - jsou šrubovací a jdou otevřít víc nebo méně nebo sundat úplně). V každém případě se v prvních dnech ale nastavení dá s trochou trpělivosti vychytat.

Vhodné pro zeleninovou zahradu do nějakých 50m*2. Pak už je to na gravitační kapající systém "moc hustá síť hadic(ček)", moc koncovek atd.

Výhody:
Do sudu lze nalít přecedění kompostový čaj. Na 300l stačí 10 litrů. Toto řešení ale doporučuji mimo obydlenou zahradu, protože časem může být sud cítit. Lepší je mít extra malý 20l sud s "čajem, který se vyrábí vedle", a který se jednou za měsíc doveze na kolečku a připojí na začátek drip hadice. "Hnojivo (typicky louhované kopřivy)" se rovnoměrně rozdistribují kam je třeba. Opětovné zapojení "velkých" sudu po vykapání "20ky" pak drip hadici vypláchne čistou vodou.

Koncovky typicky končí u jednotlivých kořenů rostlin, nezavlažuje se prostor mezi nimi jako u porézní hadice. U česneku nebo pórku, které "jsou na husto" je použita normální "zelená" hadice (proto mám dvě větve závlahy - jednu z dodané 4mm nadice druhou z nejlevnější obyč zelené) a koncovka zaražená přímo do ní co cca 10cm. Jedna kapka kapajíci na jedno místo vytvoří "vlhký kruh" o poloměru cca 10cm).

Koncovky jsou na závit. Můžete kdykoli nepotřebnou část "zavřít" a nezalévat jimi - klidně "uprostřed" hadice.

Systém lze kdykoli připojit místo k sudům na čerpadlo a "tlakem ho propláchnout" (takto jsem ho snadno očistil po letních bouřkách když jsem ještě použil kolíčky).

Kontinuální zálivka kapkami (rozsah kapání je od 1-5/min, přesnějí to nastavit nejde, přičemž i nejnižší intenzita stačí) se neuvěřitelně projevuje na růstu a plodnosti rozstlin. Výnosnost zahrady se zvedla o třetinu při snížení nákladů jak na čas tak na elektřinu a spotřebu vody. Navíc díky extra kohoutu na sudu ve výšce +0,5m nad terénem si kdykoli mohu pohodlně naplnit konev/kýbl, nebo se umít příjemně vlažnou vodou, aniž bych musel pouštět vodovod.

Celkové výdaje do 1500,-Kč za vše nové a asi víkend pohodové práce, včetně zpevněného podkladu pro sudy atd. Poslední tři roky neřeším zálivky ani při odjezdu na dovolenou. Z původního záměru "automatizovat i doplnění sudů plovákem jsem upustil. Zbytečný výdaj a komplikace celku. Za sezónu prostě několikrát sudy během pár minut doplním.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Jak funguje kapková závlaha?
« Odpověď #6 kdy: Srpen 07, 2017, 09:53:26 odpoledne »
Dovolím si poopravit 1 bar je výškový spád cca 10m. Jak bojuješ u kapkové závlahy s vodním kamenem? Neucpává ti to mikropory v té sáknoucí hadici nebo trysky u kapačů?

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Jak funguje kapková závlaha?
« Odpověď #7 kdy: Srpen 08, 2017, 10:28:10 dopoledne »
Děkuji, 1bar =10m, samozřejmě - šotek dostane za uši. Na nutnosti osadit sud "vysoko" to ale nic nemění.

S vodním kamenem nijak nebojuji. Voda je relativně měkká což prodlužuje interval zarůstání kamenem. Plastové koncovky mají 8 dírek:



a červená část je "šrubovací" - místo "otevřené" na velký průtok, pro rozstřik je "více zavřená" na kapání. Ikdyž se jedna dírka ucpe, další teče - na kapání to stačí, na ostřik to pak při samospádu dělá, to, že jedna dírka nemusí fungovat.

Hadici s mikropóry nemám. Byla zbytečně drahá a myslím, že vyžaduje vyšší tlak než mám. Použil jsem nejlevnější zelenou hadici "z Baumaxu", do které jsem zastrkal přímo koncovky, podobně jako je to výše na obrázku. "U rajčat" a spol. je použitá dodaná 4mm hadice od které vedou dodaným T kusem "cca 15cm odbočky s koncovkou k jednotlivým rostlinám. Je to obdoba jako na tomto obrázku:



Původně jsem použil klasické filtrační sítko (všude psali, že to vyžaduje filtraci) na rozdělovači, kde jsem uzaviratelnou odbočkou plnil sudy. Moje představa byla, že jen otočím uzávěr a místo zahradní hadice, půjde voda do sudů. Sítko bylo ale "moc jemné" a při používání zahradní hadice se ucpalo během několika dní. Sítko i rozdělovač jsem vyndal a udělal jsem si z rozdělovače, 3x kusu hadice, a tří rychlospojek takový " -< " mezikus. Sudy plním prostým vložením tohoto mezikusu pomocí rychlospojek (čerpadlo je jinak připojené přímo " -- " pouze k zahradní hadici.).

Koncovky na konci sezóny dám do kýblu s octem, kde se vyčistí. Během sezóny stačí drip hadici připojit "jednou za měsíc" na čerpadlo (s vloženým mezikusem se sítkem - pomocí rychlospojek je to manipulace na minutu) a tlak čerpadla kámen zlikviduje (na to plastu se kámen blbě usazuje).

Roudělovač je něco jako tohle, ten nejlevnější a nejjednodužší, co jsem našel, sítko má nahoře v hrdle. V Tescu prodávají nejlevnější rychlospojky za cca 15kč kus, fungují bez problémů.



Dělám to tak, že onen Y mezikus (obsahující uprostřed rozdělovač se sítkam) nasadím na hadici od čerpadla, na jeden výstup nacvaknu hadici na plnění sudu a na druhý hadici dripu. Obyč zahradní hadice na tu chvíli zůstane nepřipojená. Nastavím na rozdělovaci na dripu poloviční průtok a než se sudy naplní, je zalito a pročištěno.

"Y" kus odpojím, sítko v rozdělovači opláchnu. Hotovo. Voda v sudu je díky tomu velmi čistá, přesto ale obsahuje drobné částečky. Ukázalo se ale, že se díky pomalému vypouštění sudu usazují na dně a do hadice závlahy se prakticky nedostanou. Výpusť sudu totiž není na dně, ale na straně sudu asi 1cm nad dnem. Na konci sezóny sud stejně vyprazdňuju, aby přes zimu nepraskl, a přitom ho proudem vody vypláchnu (to je onen výše uvedený "drobný písek na dně").

Celá údržba tedy spočívá v tom, že jsem si na začátku udělal během 20 minut onen "-<" mezikus se sítkem a "jednou za měsíc" odcvaknu zahradní hadici od čerpadla, nacvaknu Y mezikus, na druhou stranu nacvaknu hadici plnění sudu a drip hadici a pustím čerpadlo, po naplnění sudu kdy se zároveň proplacuje drip (a zalévá), vycvaknu mezikus a vypláchnu mu sítko. Zacvaknu drip do výpustě sudu a zahradní hadici do čerpadla. Mezikus "uklidím" za sud. Celková práce manipulace do 5 minut i s čištěním sítka a kontroly rychlospojek.

Je to samozřejmě celé nastavené jako low cost řešení, které lze vylepšovat (do nekonečna), ale zatím v rámci stávajících lokálních podmínek funguje. Výška osazení sudu je na minimu, podstavec je 0,5m, zpevněné podloží dalších řekněme 20cm (staré cihly uložené na hlíně s trochou písku  a přes to vyrovnávací vrstva a nakonec staré betonové dlaždice tl 8cm 50x50cm) + využívám mírný spád zahrady. Sudy s podstavci, hadice a rozdělovač, vše do 1500,-Kč. Je to ale jen moje zkušenost, která nemusí fungovat v jiných podmínkách.

Jistota obecné funkčnosti kapkové závlahy je čerpadlo za 10K, pořádná tlaková nádoba, filtrace s UV lampou a "profi hadice" + barel kyseliny na čištění systému :-)


Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Jak funguje kapková závlaha?
« Odpověď #8 kdy: Srpen 08, 2017, 11:37:00 odpoledne »
Díky Loki. Tvé příspěvky a zkušenosti s kapkovou závlahou jsou pro mne podnětné  "hold".

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Jak funguje kapková závlaha?
« Odpověď #9 kdy: Květen 14, 2018, 03:12:57 odpoledne »
Vyrábim si kapkovou hadici. Normální zahradní hadice za 5Kč/m a udělané dírky a dané tam zděře pro drátkování rámků. Jeden konec je zavřen a druhý je napojen na 10l kýbl, který je asi 1m vysoko(je položen na sudu). Zatím zničím jen pár metrů hadice než se vrhnu na 9000m. :)

Na cca 5 m hadice jsem udělal po 30 cm dírky. Kupodivu si drží tlak a pěkně teče voda.

Offline Sumo.cz

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1029
  • Po roce zpět a ještě chytřejší:)
Re: Jak funguje kapková závlaha?
« Odpověď #10 kdy: Květen 15, 2018, 09:28:44 dopoledne »
Já takhle koupil levnou hadici a ta mi splaskla a teď má průtok sotva 1/3. Když ji napojím na vodovod tak pohoda, ale u sudu jako má sahaw to teče naprd:( Takže na levné hadice pozor ať nedopadnete jako já.

Nemá někdo zkušenosti z vrácením splasklé hadice do původního stavu?
Dostatečně pokročilou technologii nelze odlišit od magie - Arthur Charles Clarke

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Jak funguje kapková závlaha?
« Odpověď #11 kdy: Červen 04, 2018, 10:04:37 odpoledne »
V plevelu je položeno 5 hadic s cca delkou 18-19m. Každých 30 cm u nich je jedna sazenicka dýní. Tak teoreticky je tam 250 sazeniček. Uvidim jaký bude výnos. Chtěl bych 500kg, ale půda neni pohnojena a ješt jsem odendal jen drny. Tak hádám 250kg. Chtěl jsem hnojit jíchou, ale pak budu mít problém s kapkovou závlažováním.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: Jak funguje kapková závlaha?
« Odpověď #12 kdy: Červen 06, 2018, 10:57:07 dopoledne »
Bez "trysek" to nebude fungovat. "Dírka v zelené hadici" nestačí, měl jsem to tak - chvilku to vydrží, ale pak se to "pokazí" - hadice splaskne, dírky se ucpávají, není tam rovnoměrný tlak a spotřeba vody je velká. A to jsem dělal ty dírky horkým hřebíkem, takže "jsou kulaté" a není to jen "škvíra". Bez "patřičného tlaku" (vodovod/čerpadlo) to se speciální hadicí ovšem také fungovat nebude. Taky je dost drsný rozdíl to mít na test 5m a v praxi skoro 20m.

Solidní info je tady, včetně omezení, která to má:
https://stavimbydlim.cz/kapkova-zavlaha-v-zahrade/

Tady máš další info:
http://www.doltak.cz/aktualita/kapkova-zavlaha-jak-na-to-/

Letos počtvrté a naposled mám systém, který jsem popsal. Životnost ještě je, ale příští rok to instalovat nebudu. Hlavním důvodem je "reorganizace zahrady" - lepší využití její plochy s cílem mít vyšší vytěžitelnost. Stávající hadice "nebudou kompatibilní" s "novými záhony" a taky "to chci posunout dál", na plně automatický systém.

Mezitím, kapkovací hadice, respektive kapkovací potrubí, jde koupit 100m/ už kolem 1500,- což nebývalo. Mám zahradu v mírném svahu, a sudy letos se dnem asi 1m nad terénem, takže samospád funguje, ale s touhle hadicí tlak navíc posílím solárním čerpadlem s baterií. Letos to čerpadlo testuji a funguje to perfektně. Normálně se to používá na fontánky atp., ale ten tlak je v kombinaci se spádem dostačující. "Investice do nového systému" jsou irelvativní, protože "přebytky a barter to vykompenzují ani ne za jednu sezónu" - takže na to budu moci namontovat i něco jako flex control od gardeny a dešťový sensor.