Autor Téma: retenční nádrž na deštovou vodu  (Přečteno 3465 krát)

Offline bartolomej

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 882
retenční nádrž na deštovou vodu
« kdy: Březen 19, 2017, 06:24:57 dopoledne »
Zakládám toto téma, nebot myslím že se týká sobestačnosti s vodou.
Budu rád za vaše zkušenosti s uchovávaním deštové vody
Taky za svoje nápady a návody.
Já potřebuji udělat retenčná nádrž na deštovou vodu, kvůli vysichající studně, která nestáhá odběr naši domácnosti.
Momentální osazenstvo 2 dospělí, dva vesmes nemluvněta.
Vodu bych rád použil nejen na toaletu, ale i na praní, proto bych potřeboval vyřešit i čištění.
bydlíme v starém německém domě na sudetech, nemáme v plánu žít si jako vpaneláku, takže nepotřebuji 100% konfort.
Máme vysokou hladinu spodní vodu, proto nádrž potřebuji pořádně zabetonovat nebo tak něco.
teoreticky využít IBC konatineru.
Střecha je veliká 400metrů. svedených mám ale jen 200 a to do malého jezírka kde se to pak celé strácí. Práve namísto toho jezírka , bych to celé vybudoval...
kdo chce kam, pomožme mu tam

Offline Cajgalamo

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1675
Re: retenční nádrž na deštovou vodu
« Odpověď #1 kdy: Březen 19, 2017, 06:30:16 dopoledne »
Spodná voda je sviňa.
Uvažoval by som nad nadzemnou nádržou.
Menej práce so stavbou. Menej práce pri potrebe vodu z nádrže dostať von.
"Lepšie je mať otvorený obchod, ako obchodený otvor"

Offline bartolomej

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 882
Re: retenční nádrž na deštovou vodu
« Odpověď #2 kdy: Březen 19, 2017, 06:49:07 dopoledne »
ale problem s mrazem......

muzu vyuzit cast sklepa, dokazal bych do nej dostat IBC konatinery, ty 600L projdu dverma , takovych bych tam dokazal dat asi 8, to by mohlo objemovo stacit, problem je doresit , dostat tam vyvod z okapu, filtraci. ze sklepa vede odtokova trubka takze pripadni prepad by sel take vyuzit.
600L nadrze s Kleci cena kolem 1500 x 8 plus propojovaci potrubi, aby se to tvarilo jako jedna nadoba, plus cerpadlo a rozvod do koupelny plus filtrace.
kdo chce kam, pomožme mu tam

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: retenční nádrž na deštovou vodu
« Odpověď #3 kdy: Březen 19, 2017, 07:42:28 dopoledne »
Dám pár tipů:

1. Profi řešení - Podzemní nádrž pro spodní vodu samonosná- buď je to dvouplášť, kde je v meziprostoru připravená armatura, nebo jednoplášť k obetonování. Vždy je dobré to posadit na železobetonovou desku a u jednolpášta armaturou nádrž přikotvit, aby ti "nevyplavala" hydrostatickým vztlakem nad povrch v okamžiku, kdy bude prázdná a hladina spodní vody vysoká. Při betonáži je nutné tlak betonu kompenzovat napouštěním vody, jinak se ti zdeformuje až zbortí.

2.IBC není dělaný pro zakopání do země-zbortí se. Zde je nutno udělat ze ztraceného bednění vybetonovat ochrannou skořápku. Je blbost ji izolovat priti tlakové podzemní vodě-je to drahé a snadno se to poruší. Lepší je udělat drenáž na dně a vodu odvést ven. Tu drenáž udělat musíš jinak to IBC zmáčkne proti betonové obezdívce obzvlášť pokud je okolo nepropustný jíl...ušetříš tím místo ve sklepě, trochu peněz, ale je s tím víc práce. Na druvou stranu po zaplnění kontejneru můžeš vodu nechat přepadem odtékat drenáží mimo kobku....
3. sklep - IBC propojit do spojených nádob klidně kusem coulové hadice, ale ověřit, že ti odtok ze sdklepa bude stačit i při prudkém dešti...Aby ses po několikadení průtrži nedivil, že odtok nestačí odvést vodu z 200m2 a místo sklepa máš bazén...Okap ti přivede až sekundový litr a to jsou 4 roztočené kohoutky. Odtok ze sklepa raději předimenzuj...na toto ho původní stavitelé asi neplánovali.


Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: retenční nádrž na deštovou vodu
« Odpověď #4 kdy: Březen 19, 2017, 07:55:37 dopoledne »
4. zapomněl jsem na polozapuštěnou a nadzemní variantu 2. -ubudou výkopové práce a zdi můžeš zateplit nebo obsypat zeminou a udělat si na zahradě "hříbek". Metr a víc hlíny hodně pomůže a navíc v zimě ti studna zřejmě nevysychá při krutých mrazech bys to mohl vypustit nebo v nouzi připojit silnější akvaristické topítko...tepelná ztráta bude podstatně menší než když to bude stát volně na vzduchu. Letos jsem takto rozmrazoval známému prázdnou čov na chatě...byla v ní čistá voda a biologický rozklad se nekonal, aby ji přihříval zevnitř....300w akvaristické topítko po dobu 2 týdnů mrazu to vyřešilo - známý to nechtěl odčerpat, uvnitř byly asi 3-4 m3....začali jsme při 2oC vody uvnitř a na povrchu se nakonec udělala jen slabá ledová blanka...topítkem jsme získali čas, než mrazy povolí.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: retenční nádrž na deštovou vodu
« Odpověď #5 kdy: Březen 19, 2017, 08:38:24 dopoledne »
Taky do toho zkusím kafrat...
Doporučil bych rozvahu (vzhledem k tomu, že netuším, jak to u vás vypadá budu se jen domnívat) co jak kam a proč...
1. ideální by bylo vodu "skladovat" pod střechou (protože do domu steče samospádem, tady je ale potřeba si ověřit, zda by tlak stačil třeba automatické pračce, ta co mám já potřebuje alespoň 0,5 atm, tzn. 5m vodního sloupce)
2. pokud mi nevadí čerpadlo (darling) je jedno, kde mám nádrže, ale pořád vidím jako výhodu když je potrubí, čerpadlo i samotná nádrž co nejpřístupnější kvůli údržbě (z toho důvodu nejsou IBC kontejnery ideální, víka nahoře mají max. 30cm, větší jsem neviděl, takže vlézt do toho a vyčistit to, zvlášť když to bude v zemi je utopie)
3. na co všechno hodlám tu vodu používat (praní, WC, úklid?) a mám k tomu uzpůsobené rozvody v domácnosti? (Zamachruju: Já jo. Sice to nevyužívám, ale pro strýčka příhodu mám pračku, boiler a WC nataženou zvlášť, resp. stačí mi v jednom místě přerušit trubku a připojit do toho obecní vodu, kdybych o ni stál).

Takže jak bych to řešil já:
- "primární" IBC kontejner pod okapem a z jeho "výtoku", z toho kohoutu co má dole na vyuštění bych napojil ostatní zásobníky (to proto, aby v pohodě stíhal přítok do ostatních kontejnerů, který potom už může být řešený "slabší" hadicí.
- "primární" IBC bych vybavil přepadem proto, aby někde něco nepřeteklo (pokud budu mít baterii dalších IBC ve sklepě a budu je mít řádně uzavřené, nehrozí přetečení
- možná bych primární  kontejnery udělal dva (postavil je na sebe) a ten spodní použil jako filtr, osobně bych se spokojil s pískovou filtrací jako mají bazény, naplnit kontejner do poloviny výšky pískem myslím není problém (výhodnější by byl asi vápenatý písek, mletý vápenec?) Další "ošetrení" vody by bylo nejspíš chemické - savo
- 1000,- za kontejner bych prostě nedal, dají se sehnat za odvoz, případně za částku kolem 200,- KČ (osobní zkušenost), takže než jich kupovat 8 po 1 500,- (krásných 12 000,-) a umisťovat je do sklepa, raději bych řešil podzemní jímku (o tolik dražší by zase být nemusela). Varianta "sklep" mi přijde výhodnější pouze kvůli ceně. Nemyslím, že je výhra zaskládat si sklep kontejnery.
- začal bych experimentem a sečtením kolik dešťovky budu potřebovat na měsíc (spotřeba na praní + WC) a od toho bych se odpíchnul - jestli pod zem nebo do sklepa atd. Navíc jde o to, kolikadenní rezervu potřebuju (tzn. na jak dlouho mizí voda ze studny)...osobně bych asi věnoval čas a energii studni než dešťovce...
 
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline bartolomej

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 882
Re: retenční nádrž na deštovou vodu
« Odpověď #6 kdy: Březen 19, 2017, 08:48:52 dopoledne »
studna vysycha posledni dobou casteji, je v ni ale dobra pitna voda a myslim si e kdyz budu prat splachovat a mit si ruce v prefiltrovane destovce, tak studna vysychat nebude.
po secteni ruznych veci, si myslim ze pri spotrebe 200l vody denne(100L pracka a splachovani + 100L zalevani zahrady) nam 10m3 staci na 50 dnu kim zase naprsi, takze 10m3.
kdyz si sectu cenu nadrze na vodu cca 25-35 tisic plus cerpadlo atd atd sme nekde na 40tc.

a musim to vycalovat najednou

reseni ICB ve sklepe. musi byt 600L abych projel dverma do sklepa. ty nejsou tak caste a proto je cena vyssi.
pri cene 2000 za nejakych 12 na podobne cene jako za nadrz, ale nemusi se kopat jama betonovat atd atd.
taky prepperske... v zimne a v mrazu v pripade vypadu elektriky do retencni nadrze pujdu par krat a voda mi zamrzne, do sklepa si zajdu pro vodu kdykoliv.
dalsi plus pro reseni ve sklepe vidim v te variablitie. koupim zatim cerpadlo udelam rozvod(jde mi to jednoduse udelat) a koupim na zacatek jen 3 kontajnery do skelpa, zaplatim na zacatek jen 20 a muzu prikupovat podle svych pozorovani... mozna skoncim na 10 konatjnerech mozna na 15 mozna jen na 5. sklep mam fakt velky a 10 konatjneru mi zabare asi pulku sklepa, stejne tam nic jineho nemam....
resim ale tu liltraci a prepad.
kdo chce kam, pomožme mu tam

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: retenční nádrž na deštovou vodu
« Odpověď #7 kdy: Březen 19, 2017, 09:27:52 dopoledne »
Jako lowcost čerpadlo je použitelná plastová nautila třeba z kauflandu (chvíli vydrží, má plovák) v kombinaci s tlakovou nádobou z kovošrotu a tlakovým spinačem cena do 2 000,- nebo https://www.bazos.cz/search.php?hledat=%C4%8Derpadlo+sigma&rubriky=www&hlokalita=&humkreis=25&cenaod=&cenado=3000&Submit=Hledat&kitx=ano
Filtraci bych řešil mechanicky (pískem) jak jsem psal. Dva kontejnery na sobě, první jako "vyrovnávací nádoba" s přepadem postavený na druhém s pískem - filtrovacím a následně chemicky, aby voda chvíli vydržela (tablety do bazénu?). 

Ještě jeden postřeh: kamarádovi taky vysychá studna. Vyřešil to nerezovou kubíkovou nádobou ve sklepě a minimálním, ale stálým odběrem vody ze studny čerpadýlkem malyš: https://dum.bazos.cz/inzerat/70268111/Ponorne-cerpadlo-membranove-500W-Membranove-malys.php pochopitelně v kombinaci s plovákovým spínačem (hlídáním hladiny) v rezervoáru i ve studni. Otázka je, zda vaše studna "dá" 200l vody denně i za sucha. Pokud ano, nezrácel bych čas dešťovkou...
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: retenční nádrž na deštovou vodu
« Odpověď #8 kdy: Březen 19, 2017, 11:20:48 dopoledne »
Trvalý malý odběr do vyrovnávací nádrže by ti navíc zlepšil kvalitu studny, vytvořil by se depresní kužel s větší kapacitou průtoku. A co si udělat ještě jednu studnu, jen na užitkovou vodu, když máš potíže se spodní vodou, tak asi moc sucho zase nebude. Veliký sklep ti závidím.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline bartolomej

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 882
Re: retenční nádrž na deštovou vodu
« Odpověď #9 kdy: Březen 19, 2017, 01:39:21 odpoledne »
stavajici studna zacala vysychat po vetsim odberu asi kvuli dalsim dvom detem a zvysenemu prani a celkove.
voda vyschla uz 4 krat za minuly rok, a to i v zime. tento rok v lednu...
vzdy ale po 3-4 dnech byla hladina v pohode tak ze sme par mesicu cerpali..

reseni se mi otvira vice.
pod barakem je jeste jedna studna asi 30m od baraku, ale je to stara nemecka kamenna spise jimka, ma asi je 4 metry na hloubku a nema poklop a rostou pres ni koreny jasanu.
musel bych hlavne zjistit jestli by dokazala nejakou vodu davat, kdyz vysycha 7metrova, tak co bude delat 4 metrova. musel bych v ni udela skruze a poklop cize tak 20k
mne se liib nejvice to reseni s IBC kontainerama ve sklepe a udelani dalsiho rozvodu.
Do tech ICB bych daval prebytecnou vodu ve studni, priklad ted preteka studna vodou... ale i destovku. Taky do tech kontaineru v pripade nejake totalne sucha, bych zavolal mistni dobrovolni hasice a precerpali by mi tam z cisterny 10kubiku vody a ja bych mel tak na mesic vodu...
Potrebuji aby to fungovalo i v zime..
potrebuji reseni do ktereho investuji a bude slouzit.
oprava stare studny pod barakem, neni jiste jestli nevyschne taky spise jo.
retencni nadrz na 10m3 plus prace bagrem atd plus betonovani atd, to mi pride byt nejdrazsii reseni.
ty IB ve sklepe mohou mit vice vstupu. prebytecna voda z jarniho tani, destova voda, preceprani nadrze od hasicu.
vstupne naklady sou aspon jedna nadoba, domaci vodarnu a novy rozvod. dohromady cca 10k s tim ze muzu pak pomalu dokupovat nadrze a rozsirovat.

S tech ICB kontaineru predpokladam ze muzu cerpat obycejnou domaci vodarnou....
vetsina z nich uz ma ochranu proti chodu na sucho, takze kdyz soustava konatineru uplne vyschne tak to nepotece.

taky spomenu to prepperske , ze v pripade totalniho vypadku elektrini, z te soustavy ICB konatineru vodu vzdy dostanu, v pripade retencni nadoby a zimy(mrezech) voda nedostanu, musim pro i ven atd. v pripade IB jen skocim do sklepa.

Ohledne filtrace este popremyslim, ale jedna nadrz s piskem zni pekne ale v pripade i trosku silnejsiho deste to nebude stihat filtrovat a znacne mnozstvi pujde prepadem.
odtok ze sklepa je uz udelani a to 10cm v prumeru trubkou, takze toho bych se nebal..

k vyrovnavacim nadrzim, co koukam je to dosti drahy spas, stoji kolem 15K plus ty cidla atd. a stale je to jen kubik....
kdo chce kam, pomožme mu tam

Offline bartolomej

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 882
Re: retenční nádrž na deštovou vodu
« Odpověď #10 kdy: Březen 19, 2017, 03:57:56 odpoledne »
jeste sem se chtel zeptat na to jestli ten ICB musi byt v kontaineru, a nebo staci paleta na ktere je polozeny.?
kdo chce kam, pomožme mu tam

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: retenční nádrž na deštovou vodu
« Odpověď #11 kdy: Březen 19, 2017, 04:00:48 odpoledne »
určitě jen paleta, jestli ti nebudou vadit trochu vyboulené boky.....Tím pádem do sklepa dostaneš i kubíkový kousky, protože je zmáčkneš ve futrech a na paletu položíš, vetilama propojíš do spojených nádob a .....

Offline bartolomej

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 882
Re: retenční nádrž na deštovou vodu
« Odpověď #12 kdy: Březen 19, 2017, 04:12:09 odpoledne »
http://www.pouzite-nadrze.cz/ibc/15cm-vyplachnuta
prodvaji se za 1400, staci mi zatim tak 3-4
rozvod vody uz udelani je, a prave ze sklepa, momentalne neni vyuziti, staci mi pak dokoupit propojky, pripadne tu sitovinu na filtraci a domaci vodarnu. nebude to vubec takova financni zatez jak sem myslel
kdo chce kam, pomožme mu tam

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: retenční nádrž na deštovou vodu
« Odpověď #13 kdy: Březen 19, 2017, 04:28:14 odpoledne »
No, příběh.... kámoš si udělal krecht z pražců, do něj dal tyhlety ibc kontenitory a po měsíci alter používání to zabalil. Ty vypláchnuté nádoby byly od svinstva, které odolávalo vypláchnutí a uvolnovalo se mu do vody.Takže bych byl velmi opatrný, protože i když to je na užitek, budeš v tom prát oblečení, zalévat zahrádku. A svinstev je dnes fakt hafo. proto klidně nevymyté, ale od potravin.
Každej, kdo kšeftuje s ibc kontejnerama lže, jako by mu šlo o život.Mám jich 10 a všechny od ovocného koncentrátu.Jednou použitý stál 200o i s plastovou paletou a pozinkovanou klecí.Takže, fat to chce bejt opatrnej.
Já do toho sice skladuju suché kuřince a obilí a kvasím a míchám jíchy, ale i tak jen od potravin.

Offline bartolomej

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 882
Re: retenční nádrž na deštovou vodu
« Odpověď #14 kdy: Březen 19, 2017, 06:04:44 odpoledne »
http://www.pouzite-nadrze.cz/ibc/nova-bublina-natur-40cm
mam jednu od teto firmy nova a fakt byla nova zapolombovana a cista zadni zapach zevntirs. I kdyby sel do tech novych bublin tak stale sem na tom hodne levne, oproti verzi z novou retecni nadrzi za 30 40 tisic ....
ale dik za radu, hlavne za radu s tim ze muzu tu nadobu stlacit a projit tak dverma
kdo chce kam, pomožme mu tam

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: retenční nádrž na deštovou vodu
« Odpověď #15 kdy: Březen 19, 2017, 09:46:42 odpoledne »
Par postřehů k předcházejícímu:
1. Poom má pravdu v tom, že IBC má malý průměr vstupního hrdla...na to abys prolezl a ručně čistil potřebuješ 60cm...
2. Pozor na malyše v kombinaci s vrtanou studní....je to vibrační elektromagnetické čerpadlo a ty vibrace přes vodu poškozují obsyp vrtu, ten se drolí a může to vést k rychlému pískování vrtu....takové ledné čerpadlo se pak hoodně prodraží.
3. Malá vydatnost studny se řeší často pomocnou nádobou ve sklepě do které se čerpá neustále slabým přitokem, aby hladina ve studni moc nekolísala. To je důležité hlavně u vrtů, prodloužíš jim tím životnost. A je lepší použít slabé čerpadlo a čerpat 24h málo nežli silné, které vypíná a spíná neustále a občas ho vypne až tepelná ochrana ve vinutí (klasicky bimetalový kontakt).
4. Zauvažuj nad vyčištěním staré studny, i kdyby nedávala vodu můžeš srovnat dno a použít ji jako podzemní jímku..popřípadě dovnitř spustit plastovou vložku, kterou zatížíš před vztlakem v nouzi i vydesinfivanými oblázky....ale udělej u toho průlezný vstup....3m3 pořídíš okolo 12t....
5. K bodu 4. ústí můžeš zakrýt deskou a osadit to čerpadlem i ruční pumpou...
6. Pokud si instaluješ nádrž na půdě a půjdeš do samospádu (uvažoval jsem nad tím na chatě) zvaž objem ....je to lokální zátěž na stropní trámy se kterou se obvykle nepočítalo. V zimě to může promrznout pokud nemáš zateplenou střechu a v létě se ti tu bude přehřívat.....kvalita vody nebude dlouhodobě dobrá....volil bych to jako nouzovou zásobu 200-1000 l max vody, klidně propojenou s ruční pumpou a čerpadlem s přepadem do okapu či vytokovým potrubím do kanalizace. Pak si můžeš načerpat do zásoby ze studny či podzemních nádrží a fungovat i při výpadku elektřiny. Ideální pro malé solární čerpadýlko svítí čerpeš zásobu...ručně čerpat 200l sud...OK rozcvička navíc ten sud na půdu dostaneš snadno...IBC čerpat pumpou bych v PA nechtěl...a dostat ho nahoru by bylo často zajímavý oříšek.

Offline bartolomej

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 882
Re: retenční nádrž na deštovou vodu
« Odpověď #16 kdy: Březen 20, 2017, 04:26:04 dopoledne »
teoreticky...
bod 1 odpojis kontainer z soustavy vypustis, nahnes a strikanim proudem vody lechce vycistis. Budu ale kupovat ty s vetsim vikem. u retencni nadrze budes mit problem ze sice vycerpas vodu ale do dna uplne nevicistis, nemuzes nahnout a tim padem ani do posledniho zrnka pisku nevicistis.
bod 3 nemam vrt ale klasickou kopanou z kamenu od nemcu este. koukal sem na to reseni, ale tydodatecne nadoby sou docela drahe 1m3 stala kolem 17t
bod 4. tim celim zacnu, ze vycistim dno stare studny i ldyz bylo nedavno cisteno a na usti rozeberu kameni a osadim skruze asi dva tri kusy. zkvalitnim tim vodu
Ostatni body neuvazuji nebot je neplanuji.
uz to mam v celku cele vymyslene. poridim vodarnu, pajkovacku plastu, cele to napojim na stary plastovy rozvod ktery ted nepouzivam, este tu filtraci musim doresit.
prodava se specialni sitka. Ten pisek no nevim si to moc predstavit, to si spise dokazi predstavit jednu nadobu s malima kaminkama a pred tim tu sitku, cetl sem eco o rozdrcenich husich krcich....
este resim jak si postavit ty klece se dreva ve sklepe, ale na to prijdu...
kdo chce kam, pomožme mu tam

Offline bartolomej

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 882
Re: retenční nádrž na deštovou vodu
« Odpověď #17 kdy: Duben 05, 2017, 09:48:36 odpoledne »
nejak sem prohnul nadobu kontaineru, uz sice mam udelanou klec ale je to dolu promackli....
ze bych tam nalil 200L horke vody...  nejake napady...
kdo chce kam, pomožme mu tam

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: retenční nádrž na deštovou vodu
« Odpověď #18 kdy: Duben 05, 2017, 11:06:12 odpoledne »
Stačí jen voda..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: retenční nádrž na deštovou vodu
« Odpověď #19 kdy: Duben 06, 2017, 08:18:37 dopoledne »
Možná není od věci, prohlídnout si tohle :

http://bydleni.idnes.cz/stavba-jimky-c9q-/dum_osobnosti.aspx?c=A150803_142723_dum_osobnosti_web

Tady se sice nejedná o nádrž na dešťovku, ale o septik.
Ovšem principem je to pořád zakopaná nádrž na tekutiny.


Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: retenční nádrž na deštovou vodu
« Odpověď #20 kdy: Duben 06, 2017, 08:35:04 dopoledne »
No ta havarovaná jímka na první fotce není obetonovaná a podle všeho asi vyztužující žebra jsou navažena jen v horní části, ale i kdyby byla po celém obvodu pláště toto řešení spodní vodě dlouhodobě neodolá. Samonosnou jednoplášťovou jímku bych do prostředí se spodní vodou nedoporučil ani náhodou...ideálně dvouplášť a v meziprostoru armatura která se zalije betonem a celé to stojí na betonovém základu. Pak může být okolo jíl i spodní voda zárověň a nehne se to...

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: retenční nádrž na deštovou vodu
« Odpověď #21 kdy: Duben 06, 2017, 08:37:14 dopoledne »
No ta havarovaná jímka na první fotce není obetonovaná . . . .
Každopádně je to dobrý varování   ;)
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline bartolomej

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 882
Re: retenční nádrž na deštovou vodu
« Odpověď #22 kdy: Duben 06, 2017, 09:04:56 dopoledne »
ja mam jen icb kontainer, a pri experimentech sem jej polozil na kratsi tramek, tak se ze spodu udelala prolaklina smerem dovntir. stejne mne nic jineho nez do ni napustit 200L horke vody z boileru co mam a tlak udela zbytek, vrati to do puvodneho stavu....

jinak dik za tipy, kdyz koukam kolik stoji ta retencna nadrz, zelezo obetonovani, bagrovani. tak soustava ICB kontaineru je pro mne stale hodne vyhodnejsi....
kupoval sme ICB bez kontaineru...
No ted uz budu jen s kontainerem. nova nadoba v kleci je za 3500.
10 kousku je 6kubiku vody.... a 35 tisic, plus vodarna, rozvody mezi konatnerema, no 40 max 45. bych to videl...  trochu poupraavit odtok z okapu tak za 5000.
max 50
typek tam resil a stalo ho to 130....
kdo chce kam, pomožme mu tam

Offline bartolomej

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 882
Re: retenční nádrž na deštovou vodu
« Odpověď #23 kdy: Duben 06, 2017, 07:30:28 odpoledne »
tak 200L horke vody(tak 80celsia) a nadoba je hezky zrovnana, v nove pevne kleci, jak predtim. Jedini problemek ze sem vlastne tou teplou vodou vicistil po 10letech tu starou ale dlouhou hadici.... aby dostal vodu z kombinovaneho boileru do sklepa....
kdo chce kam, pomožme mu tam

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7597
Re: retenční nádrž na deštovou vodu
« Odpověď #24 kdy: Duben 23, 2018, 08:31:02 odpoledne »
Sitko by mohlo stačiť, ale treba mať vyriešený aj dáky prepad, ak by sa ucpalo. Neviem, ako máš riešené okapy, a kam zberáš vodu. Ale na nete je vcelku dosť spôsobov, ako filtrovať daždovú vodu ešte v okape...
https://www.google.sk/search?q=filter+na+da%C5%BE%C4%8Fov%C3%BA+vodu&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjyl6LtgdHaAhWMFZoKHcH3DBoQsAR6BAgAEEQ&biw=1366&bih=588
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: retenční nádrž na deštovou vodu
« Odpověď #25 kdy: Duben 23, 2018, 09:31:55 odpoledne »
Do okapu bych dal jen řidké sítko, aby hydraulický odpor nebyl příliš velký. Musíš si uvědomit, že do okapu nemáš šanci dát něco s větší filtrační plochou. Naopak stačí trocha listí nebo mechu ze střechy a zjistíš, že sis dokonale ucpal odtok.

Hustší filtr nebo filtrační tkaninu (ideálně třeba filtrační rukáv) bych dal až na přívodního potrubí do nádrže. Anebo si udělat v nádrži malou sedimentační komoru s filtrovaným přepadem a tu čas od času vybrat a vyčistit.

Offline Loki

  • ***
  • Příspěvků: 1235
  • I'm the Key I'm the Gate
Re: retenční nádrž na deštovou vodu
« Odpověď #26 kdy: Duben 25, 2018, 11:53:59 dopoledne »
@vvitty
pokud ti do okapu padá listí z blízkého stromu, je to problém a musíš to prostě čas od času čistit. Na chalupě známého, jsme na zkoušku instalovali "nacvakávací sítko na okap - vodorovné". Také jsme zkoušeli to "kruhové", vyrobené svépomocí z pletiva. Výsledek byl, že listí v obou případech "zůstávalo na sítku", kde hnilo. Dávat "kouli nebo mřížku" do svodu jsme zavrhli hned na začátku.

Jinak řečeno, tohle všechno nefungovalo:






Co se osvědčilo, bylo toto:
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=_q_UOORNZ-M" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=_q_UOORNZ-M</a>

Respektive adaptace tohodle.
Ta horní část je z normální seříznuté přechodky tuším 160/110, na kterou jsme jako sítko dali "síťku, co se dává na okna" - koupíš v jakémkoli baumarketu. Stáhli jsme to šroubovací stahovací páskou, aby se to dalo vyměňovat. Vezmi "tu lepší síťku" - je dost pevná a vydrží - brání vstupu hmyzu a samozřejmě to nepustí listí a bordel obecně.

Jak "ucpávací míček" použij jakýkoli plastový míček. Ten náš byl starý krám, myslím z nějaké laciné "hračky z Globusu", "shazovali se s tím plastové kuželky" nebo tak něco. Slož to z PVC odpadních trubek. Ten míček to pak zavírá v excentrické redukci osazené na tento způsob:



To video je jen princip. Nedělali jsme to jako "flush filter" jak je to na tom videu. Nejsme na okraji pouště, kdy je potřeba řešit "oplach střechy, než začnu zachytávat déšť. Kdybys tohle chtěl, "budeš potřebovat dva míčky" a zdvojení toho řešení. Taky musíš mít na to místo, střecha musí být od zdi, aby se ti tam ten svod dal napasovat.

Ten míček je v trubce, zastrčené shora do nádoby do "hloubky asi 80cm (něco nad dno). Na spodním konci trubky je to samé sítko, taky stažené páskou, "aby míček z ní nevypadl". Jak se nádoba plní vodou, tak to ten míček v té trubce "vytlačí nahoru" k redukci (ta "zavírací redukce" je pod víkem nádoby, tak, aby míček zavřel přívod, když je hladina asi 3-5cm pod maximem kapacity), kde "se ucpe přívod" - a pokud ještě prší, tak to tím bočním přepadem (který oni používají jako zachytávač", teče "do odpadu". Jinak řečeno, adaptovali jsme to na naše podmínky a z flush filtru si udělali "přepínač" :-)

Celá práce i s nákupem něco kolem dvou hodin a stálo to pakatel. Funguje to parádně. Může se stát, že ten míček v té redukci bude "propuštět do sudu" při opravdu velkém slejváku. Stačí na vhodném místě nad tou redukci nad víkem nádoby vyvrtat malou "kompenzační dírku", odkud ten případný přetlak bude utíkat, ale nedělali jsme to, zatím to nebylo potřeba (při průtži to řeší ten "filtr nahoře", protože to od něj "cáká stranou", jak se hrne příval vody ze svodu (stalo se to jednou).

Tady je detail toho filtru. Akorát jsme si "ho udělali sami" a jak říkám, ta síťka je jen "přes tu seříznutou tvarovku" a kolem dokola stažená páskou. Listí a bordel z toho sklouzne snadno. Kdyby tam byl dokola ten "rantlík", tak to zase bude zachytávat listí, které tam "bude hnít".

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=kXN1ElvctsU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=kXN1ElvctsU</a>

Jinak samozřejmě tohle je "složitější řešení" - protože jsme "nechtěli dělat přepad tak, že budeme vrtat nádobu". Na vstup je použitý plnící otvor, kdy jsme do závěru udělali prostup trubky. Když odšrubuješ závěr, tak "vytáhneš "s ním" i tu "trubku s míčkem" - protože ta úzká část redukce je "jen v tom místě toho prostupu" a "hned nad ním se to zase rozšiřuje, respektive ja tam to T-éčko s přepadem". Jinak řečeno, nestane se, že ti "spadne ta trubka s míčkem do nádoby".

Tady je "příklad toho prostupu" - dělali jsme ten prostup "obdobně" (posuň to na 9m 40s), akorát opět, "adaptovaně na naše řešení":

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=corcY2AITGs" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=corcY2AITGs</a>

Pokud "nechceš míček", můžeš mít vodu v trubce, po ten T-kus, a bude ti to prostě odtékat tudy. Ale když na ten míček "dáš drát" a "vystrčíš ho nahoru" a na ten konec "dáš bambulku" - tak ti to bude ukazovat "stav hladiny" jako nám (my máme na konci drátu "vlaječku", trčí to nahoru z kolena nad T kusem, vlaječka vysoko= vody dost :-)

Pokud tam nemáš místo nebo vhodnou dispozici na tuhle legraci, filtr udělej stejný a připojení udělej jako ten chlapík, akorát ten přepad si dej nad uzávěr, ať ti to neplní trubku.