Autor Téma: Chov drůbeže 2017  (Přečteno 618 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Chov drůbeže 2017
« kdy: Leden 15, 2017, 04:13:16 odpoledne »
Poučil jsem se z roku 2016. Chovat slepice na vajička pokud není zázemí je hloupost.

Tento rok chci koupit rozkrmené brojlery asi 10-30 kusů. Nechat sešrotovat pšenici a krmit je + pastva. Teoreticky by neměli létat, tak jim stačí pletivo 1m vysoké, tak budou cestovat po zahradě.

Líhnout kuřata budu jen na objednávku. Taky jsem se z toho pouřil. Mám zásobu masa na rok a půl.

Mít perličky, kachny a kruty jen taky na objednávku.

Chci se zaměřit na slepičky HEDVABNICKY.  Z pokusů se ukázaly jako ideální plemeno pro práci na zahradě.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7534
Re: Chov drůbeže 2017
« Odpověď #1 kdy: Leden 15, 2017, 04:51:32 odpoledne »
A akú výhodu majú hedvábničky??
Som si zbežne pozrel a sú to malé a lahké plemená, takže mäsa nič moc. Viac kvokajú, ako nosia. Znáška 60-80 vajec malej velkosti tiež nie je výhoda. A ich modrá koža v polievke nebude moc chutne vyzerať. Takže??

Tiež dumám, na aký druh sa zjara vrhnem. Zatial asi ostanem u takých, čo majú vo velkochovoch, vyšlachtené s najlepšou znáškou.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7534
Re: Chov drůbeže 2017
« Odpověď #2 kdy: Leden 15, 2017, 05:00:12 odpoledne »
Vcelku sa mi pozdáva toto plemeno http://www.ireceptar.cz/zvirata/hospodarska-zvirata/plymutka-drubez-se-znamenitou-uzitkovosti/

"Plymutky jsou mezi chovateli velmi oblíbené pro dvojí užitkovost. Jsou klidné, přítulné, otužilé, zmasilé a výborné nosnice. Velký výběh je pro ně výhodou, protože si mohou nahrabat potravu, ale lze je chovat i na ohraničeném prostranství."

"Nosná užitkovost těchto slepic se pohybuje mezi sto osmdesáti až dvěma sty deseti vejci. Vajíčka jsou světle až tmavohnědá o váze padesáti osmi až šedesáti gramů,“

"Plymutky ještě jednu velkou přednost – nekvokají. Slepice, která kvoká nenese a navíc v snáškových hnízdech přihřívá vajíčka, které tam její družky snesou. Zkracuje tím dobu jejich čerstvosti a vejce se nemohou dlouho skladovat. "

"Plemeno dosahuje průměrné nosnosti i v zimních měsících. Dokonce tvrdí, že plymutky nesou lépe v zimě. "
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Chov drůbeže 2017
« Odpověď #3 kdy: Leden 15, 2017, 05:23:22 odpoledne »
A akú výhodu majú hedvábničky??
Jako otroci na zahrádce.:) Chovem nosnic jsem skončil.

Budu je mít jako čističe plevele na záhonech. Nelítaji a dokonce nejsou moc agresivní na rostlinky, když utečou, tak nebudu mít celou zahradu zníčenou za den. Jsou to dobré kvočny, tak se daji využít a využiji je, aby odnosili nějaké střední plemeno.  Na vývar jsou docela dobrý, i když jsem je ještě nejedl.

Nechci jim dávat zrní od jara a chci jim dávat řepu,brambory a co si najdou na zahrádce. Pak v zime kukuřici. Kdyby byli jen na zrní, tak snědí ročně maximálně 100kg pšenice.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7534
Re: Chov drůbeže 2017
« Odpověď #4 kdy: Leden 15, 2017, 05:39:32 odpoledne »
Čo je 100k ???

Brojlerové kurence, čo viem tak vo velkochovoch oplodnujú umelo. Tak aby ti hodvábničky nesedeli enem tak.

Hej, ja som sa tiež poučil. Medzi hlavné nevýhody u slepíc dnes považujem:
-lietavosť a zhánlivosť /síce zvládne utiecť občas dravcovi, ale aj sa viac fláka a ohrozuje seba a moje vajíčka/
-kvokavosť /kvočka stačí jedna, a nie aby celý kurín kvočal/
-agresívnosť /keď sa bijú medzi sebou a ostatnou hydinou/
-malá úžitkovosť /pomer krmiva k znáške a mäsovej výťažnosti/

Ešte jedno oblúbené plemeno u drobnochovatelov: http://www.chovzvirat.cz/zvire/3523-australky/
"Pro svou všestrannou užitkovost a zajímavý vzhled se záhy rozšířily do celého světa. Vyznačují se klidným temperamentem, malou létavostí, ale vytrvale hledají doplňkovou zelenou nebo živočišnou potravu, pokud mají možnost pohybu ve volném výběhu. Zvláště slepice jsou vůči sobě velice snášenlivé, protože agresivní jedinci se prakticky nevyskytují. Jateční kohouti odstavení od chovného hejna se dají chovat společně až do doby vyskladnění, aniž by na sebe útočili. Pro malochovy je výhodná nízká kvokavost a pravidelná snáška rozložená po větší část roku, vyjma doby pelichání a nejkratších zimních dnů. Kuřata rychle rostou a kuřice dospívají ještě před dovršením půl roku věku


    Hmotnost kohouta 3,5 - 4 kg
    Hmotnost slepice 2,5 - 3 kg
    Snáška 180 - 200 vajec s okrovou skořápkou


S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Chov drůbeže 2017
« Odpověď #5 kdy: Leden 15, 2017, 06:51:55 odpoledne »
A jak se to plemeno jmenuje?
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7534
Re: Chov drůbeže 2017
« Odpověď #6 kdy: Leden 15, 2017, 07:19:39 odpoledne »
Hups, už som to tam doplnil.

Stretám sa v poslednom čase s presným opakom nadšenia, aké bolo prednedávnom. Vela ludí sa nahrnulo na vidiek, opojený romantikou krásneho a zdravého života na videku, vyzbrojený rýchlou múdrosťou permaznalcov, a obrnených naivitou.... no a po čase zisli, že ono treba aj makať, najlepšie od rána do noci. Že nič samé nevyrastie a že je to všetko úplne inak. A tak potom končia z chovom aj pestovaním....

Pre prepra je fajn mať v dnešnej dobe po ruke chovatelskú a plemennú základňu na univerzálne zvieratá. A v čo najširšej miere. Viacúčelová slepica je asi naprostý základ. Lebo s tým bude chcieť začať každý. Každý zvládne vychovať chov pár kusov.
A čo je vhodné pre prepera, je fajn aj pre chovatela, farmára, permakutroša..... a okrasná hydina to určite nie je :D
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Chov drůbeže 2017
« Odpověď #7 kdy: Leden 15, 2017, 09:25:45 odpoledne »
Ešte jedno oblúbené plemeno u drobnochovatelov: http://www.chovzvirat.cz/zvire/3523-australky/

Do kamene vytesat. Mám, znám, nedám dopustit. Super drtič na odpad, snůška srovnatelná s hybridkami z rozvozu (při stejném krmení) nepočítal jsem to, ale tipuju kolem 150 vajec, odolnost někde úplně jinde. Shánčlivost? Bezvadná. Sežerou všechno a na chvíli se nezastaví - když mají kde, hrabou, loví...shání. Ke snůšce: krmit je směsí, v zimě jim svítit aby měly delší den a nejlíp ještě topit, určitě z nich vyždímu víc...ale já je mám opravdu jako drtič odpadu a zdroj "biovajec". Výtěžnost masa z kohoutů obstojná, ale s brojlerem se to nedá srovnávat...
Nemají nijak extra velké hřebínky, kohout mi nikdy neomrznul.   
Nevýhody? Jsou celé černé a tak špatně snáší horka, takže to chce mít aspoň zastíněný výběh.

Ad. Hedvábničky: vyplatí se mít spolehlivou kvočnu. Klidně i proto, aby veliký slepice snášely veliký vejce a malý slepičky seděly na vejcích. Líheň je fajn, ale bez elektriky...

Ad. Plymutky - po těch jsem taky šilhal, ale pro měje to passe protože nejčastější jsou bílý a tuším červený a takový u mě moc dlouho neobstojí - banditi útočej z vrchu a nemilosrdně. Bílá je pro ně jasnej cíl, červená horší, ale taky lákavej. Černých si moc nevšímají (koneckonců i proto ty australky). Kámoš má bílý (plymutky) a tvrdí, že by neměnil. A myslím, že nekecá. Jen mu minulej teden trochu omrznul kohout - laloky a hřebínek mají větší než australáci. Takže se můžu poptat.

Dalším plemenem, o kterém jsem přmýšlel jsou rodajlendky  https://www.google.cz/#q=rodajlendky ale skončilo to na tom, že u nás jsou nesehnatelné v černé barvě. A krmit messerschmitty fakt nepotřebuju.

Slepice ovšem přinášejí spoustu nezapomenutelných zážitků (a pro jiné spoustu otázek třeba)...jde o to z čího pohledu se na to člověk dívá. třeba letos na Novej rok si ráno sedím na WC a najednou řve někde blízko kohout - přišlo mi to divný, protože kohoutí district je úplně jinde. Tak kouknu z okna - kolem profrčel kohout a za ním kmotra Zrzavá (to je dost novinka, asi ji vyhnal hlad)...starej kohout je mazanej, roztáhnul perutě a vzal to přes údolí (asi 30m) na střechu hospody. Tak jsem natáhnul trenky, popadnul dvojku a šel to vobčíhnout - kdo ještě zbyl krom kohouta. Nebylo to zlý, vzala dva letošní kohouty. A ještě na mě čuměla zpoza plotu - kohouta v hubě. Tak jsem na ní namířil...řek´ si že je to vlastně moc pěkný zvíře (opravdu se mi líbila) a poslal jí pozdrav - asi 5m mimo (byla ode mě max. 20m, kdybych chtěl, už mám její chvost na klobouku a kůži u postele). Asi jí ta lekce stačila. Už se neobjevila.
No, optikou kamarádky co u mě spala: prej si ráno (jaký ráno, bylo devět!) na Novej rok představovala jinak, než že hrábnu na skříň, popadnu flintu (proč prej někdo má flintu na skříni v ložnici - kdyby přišla liška, proč asi? A to ještě neví zdaleka všechno ;D až se koukne ... nebo vleze na půdu... ;D), zavrčím něco o lišce a srovnaným skore a v trenkách a kanadách na dvacet minut zmizím, vrátím se vymrzlej a začnu vařit grog...takže ze mě slepice určitě ano!
To jak jsme s hospodským sundavali kohouta ze střechy (nechtěl dolů, nechtěl, ale musel!) je jiná kapitola.
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Chov drůbeže 2017
« Odpověď #8 kdy: Leden 15, 2017, 09:30:30 odpoledne »
Ještě doplním k Australkám - vejce jsou tak středně velká, nic obřího. Kámošovy Plymutky umí větší. Ne o moc, ale větší. I stavbou těla mi přijdou větší, zvlášť kohout. 

Edit: A kohouti australáci jsou v 90% případů mírnost sama...zlýho jsem ještě neměl, ale o jednom zlým jsem slyšel. Toliko z ohledu k dětem

Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Chov drůbeže 2017
« Odpověď #9 kdy: Leden 15, 2017, 09:34:47 odpoledne »
Stretám sa v poslednom čase s presným opakom nadšenia, aké bolo prednedávnom. Vela ludí sa nahrnulo na vidiek, opojený romantikou krásneho a zdravého života na videku, vyzbrojený rýchlou múdrosťou permaznalcov, a obrnených naivitou.... no a po čase zisli, že ono treba aj makať, najlepšie od rána do noci. Že nič samé nevyrastie a že je to všetko úplne inak. A tak potom končia z chovom aj pestovaním....

Je to jako každá módní vlna. Jenže změnit účes mě stojí pár minut času a pár peněz u kadeřníka...po nadšení přijde zjištění že to, co tvrdili na kurzech funguje jen v ideálních podmínkách a to ještě bídně...a pak vystřízlivění...

Zaujala mě jedna věc, když jsem sledoval "permakulturisty" na fb. 90% z nich žije v "mrazové kotlině". Možná je to náhoda, možná nějaká další mantra...

 
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.