Autor Téma: Lichvářství je zlo?  (Přečteno 759 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Lichvářství je zlo?
« kdy: Prosinec 13, 2016, 05:11:35 odpoledne »
Dívám se na seriál Kachorra(80-84 dily) a jedna osoba si pujčila peníze od lichváře. A stále si na něj stěžují.
A já se ptám proč? On jim pujčil, když nikdo jiný nechtěl.

Lichvář zvýšil úroky, když jim nedali první splátku. A zas si na něj stěžovali.

Pak lichvář se chce domluvit jak bude splácet a zas na něj stěžují.

Nemoralní se mi zdá, když lichvář pujčuje lidem a nevysvětlí jim uroky atd. Ale pujčování nepovažuji za nemorální a zdá se mi pokrytické, když si člověk stěžuje na člověka, kterému pujčil.

Jinak mám rád telenovely, protože jsou tam skryté reklamy, které bijou do očí. U náš je to Ordinace.:)

SoňaR

  • Host
Re: Lichvářství je zlo?
« Odpověď #1 kdy: Prosinec 13, 2016, 05:25:39 odpoledne »
Půjčit peníze není nemorální. Nemorální (a protizákonné) je využít něčí momentální tísně a půjčit peníze za nepřiměřeně vysoký úrok, tomu se říká lichva. Odtud lichvář - člověk, který půjčuje peníze za nepřiměřeně vysoký úrok. To je tedy současná definice. V minulosti znamenala lichva pouze "půjčení peněz za úrok", ale to už dnes neplatí.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Lichvářství je zlo?
« Odpověď #2 kdy: Prosinec 13, 2016, 05:45:51 odpoledne »
Nemorální je půjčit si prachy, a místo jejich navrácení hledat právní kličky a výmluvy
                                                                                                            :pa:
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Safama2

  • ***
  • Příspěvků: 11
Re: Lichvářství je zlo?
« Odpověď #3 kdy: Prosinec 14, 2016, 07:44:14 dopoledne »
Občas si říkám, proč je lichva protizákonná? Ten, kdo si půjčuje od lichváře, to dělá za plného vědomí podmínek a své vlastní finanční situace.
Jak může lichvář vědět, že je někdo ve velmi tíživé situaci? Proč by mělo být nezákonné půjčit někomu s velmi vysokým úrokem? Vždyť ten lichvář dává někomu cizímu své peníze a jelikož jsou tam rizika, tak si je (rizika) snad může nacenit jak vysoko chce, ne?!

Ať je to tak či onak, od lichváře si půjčí jenom opravdový vůl. :D

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Lichvářství je zlo?
« Odpověď #4 kdy: Prosinec 14, 2016, 08:26:18 dopoledne »
Safama 2 suhlasim s tvojim nazorom.kazdy kto si poziciava vie kolko dostane a o kolko viac nasledne vrati.potvrdi to svojim podpisom na zmluve.hotovo,potvrdene-obchod ako kazdy iny.samozrejme su aj veritelia ktory poziciavaju za nejasnych podmienok a je na druhej strane vela zufalcov ktory si pozicaju aj za takychto podmienok.ale to je cisto ich problem
pamatam sa ked zacinal rozbiehat svoj "kšeft" horizont a bmg invest.uroky tam boli myslim az 36%,ale napriklad slovenska sporitelna mala v tej dobe tiez slusne uroky 18,6% pri rocnom terminovanom vklade.
v TV po nejakom case fungovania bmg upozornovali ludi na rizika vkladu do tychto nebankoviek.moja slovenska sporitelna v pripade krachu zarucovala vratenie vkladu az do vysky 300 tisic korun.bmg samozrejme ani halier.ale ludia su chamtivy a nenažrany a preto poznam aj cloveka ktory ked to padlo prisiel o 9 milionov korun.mne stacilo s mojich skromnych 50 tisic korun v sporitelni v priebehu roka zarobit skoro 10 tisic na urokoch a bol som vysmiaty.a teraz by chceli poskodeny od štatu nahrady škôd!preco by im mal štat nahradzat škody pri ich pochybnych obchodnych a hlavne sukromnych aktivitach?
tak isto teraz beži v TV reklama tušim na triangel? v zneni ze teraz si mozte kupit vsetko,ved splacat zacnete az o tri mesiace.zakazdym ked to pocujem tak mam silne nutkanie rozbit telku!ale najde sa halda kratkozrakych a nenažranych ludi ktory si s trianglu teraz poberu uplne zbytočnu elektroniku a za tri mesiace si budu škrabat hlavu ked uvidia kazdomesacnu dlžnu sumu na šeku.
tym vsetkym som iba chcel povedat ze samotna lichva je v poriadku.kazdemu sa aspon raz za zivot ponukne velmi vyhodny kšeft ktory mu zniekolkonasoby jeho investiciu ale nema nanho hotovost.kazdy svojpravny clovek si vsak musi byt vedomy do coho ide.len si netreba poziciavat na zbytocnosti a hlavne treba mat financnu rezervu na pokrytie aspon casti pozicky v pripade nejakej docasnej insolventnosti.
inak za mna akekolvek pozicky nie,ale ako pisem nikdy nehovor nikdy!
jeden moj mudry znamy s oblubou hovorieval:ak si nemozem kupit nieco hned v hotovosti lebo na to nemam,tak to vlastne ani vobec nepotrebujem
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Lichvářství je zlo?
« Odpověď #5 kdy: Prosinec 14, 2016, 08:51:38 dopoledne »
Navíc odhadnu, že 90% lidí se do finančního svrabu dostane vlastní vinou. A svou situaci neřeší...to jsou potom ty dojemné reportáže v TV o tom, jak je ten svět zlej a stát se o ně vůbec nestará.
Jsou lidé, kterým půjčka nepomůže - peníze probendí, ale nějaký zdroj příjmů, něco...nikde. Snaha taky nikde.

Na druhou stranu stát by prostě neměl lichvu povolit, resp. měl by nařídit nějaký strop na úroky (a náklady a poplatky) a stejně tak nějaký strop na exekuci. Tzn. pokud si půjčím do 20 000,- měl bych mít jistotu, že v důsledku nezapaltím víc (se všemi poplatky, náklady, úroky) než třeba 40 000,-. A v případě že dlužím do 10 000,- KČ měl bych mít jistotu, že v důsledku nezaplatím víc, než tronásobek dané částky, pokud dlužím do milionu, tak dvojnásobek a pokud víc tak...prostě tak nějak. To by vedlo k omezení lichvy samo o sobě. A kdo bude přesto tak blbej, že si půjčí když bude vědět, že si pro peníze přijdou dvě ohromný gorily...tomu stejně nebude pomoci.
Jde o to, aby se prostě nestávalo, že nějaký jednodušší člověk (ano, i tací jsou mezi námi) si půjčí, aniž by věděl co podepisuje...a pak kvůli 20 000,- přijde o střechu nad hlavou (zažil jsem člověka, kterého zadlužila manželka (půjčená částka asi 120 000,- a dlužná po dvou letech i s "úroky" a vším tím kolem se blížila 700 000,- a po seškrtání položek, jež byly v rozporu se zákonem a vyhlášení osobního bankrotu to najednou byla něco kolem 400 000,-) a on se o dluzích dověděl ve chvíli, kdy měl už téměř dům v dražbě - je to pitomec, ale stát se to může a to, že potom rozbije manželce úsměv už mu dům nevrátí. Naštěstí to vzalo dobrý konec i díky občanskoprávní poradně Charity Zábřeh  "hold"   Vrána utřel hubu, přestože už klepal na vrata).
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

SoňaR

  • Host
Re: Lichvářství je zlo?
« Odpověď #6 kdy: Prosinec 14, 2016, 09:11:47 dopoledne »
Znám mámu se dvěma dětma, které opustil chlap ze dne na den a nechal je bez koruny. Máma neměla z čeho zaplatit ani nájem ani jídlo ani školné. Znám studenta, který se díky svému výjimečnému talentu dostal na výjimečnou školu se stipendiem, stipendium bohužel všechno nekryje. Znám rodinu, které vyhořel barák se vším všudy. Co mohli dělat? Vzali si půjčku. Kdyby nebyla lichva protizákonná, mohla by ta půjčka (od kohokoliv) mít jakýkoliv úrok. Lichváři navíc tíživé situace cíleně využívají (nebo využívají menších rozumových schopností svých klientů, ba dokonce je i vyhledávají, některé informace jim zatajují nebo zkreslují, nebo podávají tak složitě, že jim dotyčný neporozumí). "Hm, teď nutně potřebujete 100 tisíc? Dobře, půjčím, ale za týden mi to vrátíte plus úrok 38,5 procent za den."... fakt vám to přijde morální?

Offline Cynik

  • ***
  • Příspěvků: 1431
Re: Lichvářství je zlo?
« Odpověď #7 kdy: Prosinec 14, 2016, 09:12:47 dopoledne »
Presne jak pise PooM, ve vetsine pripadu, ktere konci pro dluznika fatalne se na vysledne dluzne castce nemalou merou podili ruzne "poplatky" pravnim fimam, exekutorum a dalsim. Tyhle poplatky jsou casto vic nemoralni nez samotna vyse uroku. S temi je alespon dliznik seznamen dopredu. Z meho pohledu je zakonem dana ochrana v poradku, protoze mezi lidma je stale spousta financne negramotnych lidi, nebo v druhem pripade duchodci, kdy se u nekterych s vyssim vekem dostavi i nezdrave vysoka mira naivity.
Praktikující cynik

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7584
Re: Lichvářství je zlo?
« Odpověď #8 kdy: Prosinec 14, 2016, 11:04:03 dopoledne »
A idú Vianoce, štastný a pokojný čas lichvárov :D
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Lichvářství je zlo?
« Odpověď #9 kdy: Prosinec 14, 2016, 01:25:37 odpoledne »
Znám mámu se dvěma dětma, které opustil chlap ze dne na den a nechal je bez koruny. Máma neměla z čeho zaplatit ani nájem ani jídlo ani školné. Znám studenta, který se díky svému výjimečnému talentu dostal na výjimečnou školu se stipendiem, stipendium bohužel všechno nekryje.

Vždycky když se něco takovýho stane nebo o tom jen slyším uvědomím si jak strašně šťastnej chlap jsem...mě rodina a kamarádi ve štychu nenechají. A já je taky ne...a to mám na fb už asi 30 "přátel"... P:-/

Navíc nevisím nikde v žádným registru, dluhy platím včas. Takže není problém si v případě krize zajistit třeba kontokorent...pochopitelně u banky, kde vím, kolik mě to bude stát...
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline dvě

  • ***
  • Příspěvků: 12
Re: Lichvářství je zlo?
« Odpověď #10 kdy: Březen 23, 2021, 10:33:26 odpoledne »
Židé mezi sebou mají zakázané si půjčovat peníze za (jakýkoliv) úrok,
ale jiným lidem půjčují za drahý úrok.

Je fakt, že půjčené peníze je těžké dostat zpět, takže bych neviděl problematiku tak černobíle.
Nicméně správně by se nemělo půjčovat prostě VŮBEC.