Autor Téma: Od jakého věku a jak naučit děti vařit?  (Přečteno 3842 krát)

Offline Saladin

• EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • I' ll be back!
Od jakého věku a jak naučit děti vařit?
« kdy: Srpen 02, 2016, 09:56:32 odpoledne »
Dnes jsme byli v Motole s dětmi na vyšetření zda náhodou netrpí módní "nemocí" ADHD. Výsledek byl jako z toho vtipu, kde psychiatr říká mamince, že její syn netrpí ADHD, ale že je jen nevychovaný a drzý spratek..

Dal jsem jim k ochutnání naprosto lahodnou játrovku, žádný Kostelecký Babiš, ale Slovensko, ve střívku, prostě orgastická chuť.. Tenký pláteček na kousku rohlíku. Oba zmetci prohlásili, že jim to nechutná a rozbrečeli se, ani to neochutnali, nikdy to nejedli..

Tak mi bouchly nervy a řekl jsem jim, že už jim vařit nebudu. Tedy, že budu vařit sobě a oni se buď nají se mnou, nebo je odvezu na jídlo k mámě či babičce.. Když přišel čas večeře, tak se zakroucenými rypáky snědli kuřecí játra na cibulce, neb se jim nechtělo jet k babičce, kam jsem byl odhodlán je na večeři odvézt a kdyby jim jídlo trvalo jhako obvykle neúměrně dlouho, tak bez slitování odjet..

Proto jsem se rozhodnul těm zmetkům ukázat, co práce dá uvařit jídlo, včetně umytí nádobí a uklizení kuchyně. POTŘEBUJI NĚJAKÉ RECEPTY, KTERÉ BEZPEČNĚ ZVLÁDNOU 5-TI LETÉ DĚTI. Budu samozřejmě nablízku a asi by se to zpočátku nemělo vařit. Mohu jim to dát ale do trouby a ohlídat.

Když si ti malí mlsní zmetci něco uvaří sami, tak jim to možná i bude chutnat.

Dámy, ujmete se některá kursu vaření pro malé preppery?
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

SoňaR

• Host
Re: Od jakého věku a jak naučit děti vařit?
« Odpověď #1 kdy: Srpen 02, 2016, 10:04:37 odpoledne »
My jsme začínali s hrníčkovou bábovkou, hrníčkovou bublaninou a hrníčkovým perníkem.
A taky zapečené brambory jsou fajn, zvlášť, když necháš dětičkám loupat jídelním nožem předem uvařené brambory
a krájet je na kostičky  :D. Stejně tak nějaký ten salám aby nakrájeli, v misce zakvedlat vajíčko s mlíkem, ... to všechno
smíchat, příp. přidat nějakou zeleninu. Pekáč taky zvládnou děcka vymazat.  :)

Offline MDobromila

• Včelaři sobě
  • *
« Odpověď #2 kdy: Srpen 02, 2016, 10:07:05 odpoledne »
Od malička jsem děti nechávala v kuchyni se realizovat...v 5 letech uměli smaženici, žemlovku, pekli se mnou pečivo, cukroví...dnes oba dospělí umějí slušně vařit...každý úplně jinak...jeden si libuje ve vegetariánské kuchyni -těstoviny, saláty, smoothie, umí moučníky,např. věnečky z odpalovaného těsta..ten druhý je na maso...dnes chytil jelce a už nám to tu vonělo...včetně grilovaných cuket a paprik... <3

Začala bych jednoduchými ovocnými saláty...dej jim ovoce, ať si vyberou a OPATRNĚ nakrájejí dle chuti...k tomu oříšky, mandle, pokapat medem... mají luxusní svačinky na každý den...to samé se zeleninou...
Pak různé obložené chleby, sendviče.
Pak bych je nechala upéct něco z kynutého...rohlíčky, houstičky, závinky s ovocem, zeleninou, sýrem atd....společně si umíchejte těsto...
Použijte i listové, popř. litá těsta...

Offline Saladin

• EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • I' ll be back!
« Odpověď #3 kdy: Srpen 02, 2016, 10:11:41 odpoledne »
Díky. V neděli se obrním trpělivostí, pro jistotu si zobnu Neurol, nebo alespoň Lexaurin a zapojím je do vaření.. Děkuji předem za další recepty.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #4 kdy: Srpen 02, 2016, 10:30:49 odpoledne »
Hlad je najlepší kuchár. Unudené, prežraté decko s černýma štrbálmi bude stále len vymýšlať, a keď sú dve, tak tri krát tolko...  ::)

S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline MDobromila

• Včelaři sobě
  • *
« Odpověď #5 kdy: Srpen 02, 2016, 10:34:58 odpoledne »
Saladine, žádná svinstva nezobej...dej si štamprli (ty vlastně nemůžeš)....a pusťte se do toho...uvidíš, že to bude zábava... :bee: :bee: :bee:

Dagu... ;D

Offline Brouca

« Odpověď #6 kdy: Srpen 02, 2016, 10:36:50 odpoledne »
Přesně jako u Soni můj synovec začínal ve s hrníčkovými recepty. V 6 letech mu v restauraci chutnala čína, tak se šel kuchaře zeptat na recept. Teď ve 12 letech si o víkendu na netu najde recept a než přijedou jeho rodiče s mladším synovcem z hokeje, uvaří oběd pro celou rodinu. Vaření ho moc baví. Náš Kuba odpoledne pomáhal obalovat sýr. Kuchyň vypadá jak po výbuchu, ale prcek se bezva bavil.

Offline MDobromila

• Včelaři sobě
  • *
« Odpověď #7 kdy: Srpen 02, 2016, 10:44:13 odpoledne »
Když byli kluci malí a už měli trochu zkušeností, kolem 8 let, koupila jsem jim tuhle knížku....nedávno jsem na ni narazila v knihovně a objevila tam poznámky staršího... ;)

https://www.kosmas.cz/knihy/139646/dnes-varim-ja/

Offline MaunaKea

• Praktikující prepper
  • Mus uni non fidit antro.
« Odpověď #8 kdy: Srpen 03, 2016, 12:29:42 dopoledne »
Dnes jsme byli v Motole s dětmi na vyšetření zda náhodou netrpí módní "nemocí" ADHD. Výsledek byl jako z toho vtipu, kde psychiatr říká mamince, že její syn netrpí ADHD, ale že je jen nevychovaný a drzý spratek..

Dal jsem jim k ochutnání naprosto lahodnou játrovku, žádný Kostelecký Babiš, ale Slovensko, ve střívku, prostě orgastická chuť.. Tenký pláteček na kousku rohlíku. Oba zmetci prohlásili, že jim to nechutná a rozbrečeli se, ani to neochutnali, nikdy to nejedli..

Tak mi bouchly nervy a řekl jsem jim, že už jim vařit nebudu. Tedy, že budu vařit sobě a oni se buď nají se mnou, nebo je odvezu na jídlo k mámě či babičce.. Když přišel čas večeře, tak se zakroucenými rypáky snědli kuřecí játra na cibulce, neb se jim nechtělo jet k babičce, kam jsem byl odhodlán je na večeři odvézt a kdyby jim jídlo trvalo jhako obvykle neúměrně dlouho, tak bez slitování odjet..

Proto jsem se rozhodnul těm zmetkům ukázat, co práce dá uvařit jídlo, včetně umytí nádobí a uklizení kuchyně. POTŘEBUJI NĚJAKÉ RECEPTY, KTERÉ BEZPEČNĚ ZVLÁDNOU 5-TI LETÉ DĚTI. Budu samozřejmě nablízku a asi by se to zpočátku nemělo vařit. Mohu jim to dát ale do trouby a ohlídat.

Když si ti malí mlsní zmetci něco uvaří sami, tak jim to možná i bude chutnat.

Dámy, ujmete se některá kursu vaření pro malé preppery?

Ahoj,
no pro začátek ať si zkusí oloupat a uvařit brambory....k tomu osolený tvaroh s cibulkou a trochou česneku a uvidíš, zda jim brambory na loupačku budou šmakovat....Brambory můžete třeba jen přépůlit a i se šlupkou dát péct do trouby....odpadně škrabání pokud by hrozil úraz....to zvládně každý a je to dobrota....

Offline Mája

« Odpověď #9 kdy: Srpen 03, 2016, 04:33:42 dopoledne »

My jsme jako děti měli doma knížku "Vaříme za maminku"  - http://muj-antikvariat.cz/hledani?q=va%C5%99%C3%ADme+za+maminku&search_sub=Hledat

Zlom vaz !  :pa:

Offline Saladin

• EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • I' ll be back!
« Odpověď #10 kdy: Srpen 03, 2016, 05:29:50 dopoledne »
Saladine, žádná svinstva nezobej...dej si štamprli (ty vlastně nemůžeš)....a pusťte se do toho...uvidíš, že to bude zábava... :bee: :bee: :bee:

Dagu... ;D

Můžu, proč bych nemohl :D Musel bych si skočit do krámu k rákosníkovi. Doma mám jen rumovou esenci do šódo :DF

Offline Saladin

• EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • I' ll be back!
« Odpověď #11 kdy: Srpen 03, 2016, 05:31:50 dopoledne »
Hlad je najlepší kuchár. Unudené, prežraté decko s černýma štrbálmi bude stále len vymýšlať, a keď sú dve, tak tri krát tolko...  ::)

Když jsou dvě, tak se to nesčítá, ale násobí. V případě tří dětí dokonce umocňuje na krychli :D

Offline Saladin

• EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • I' ll be back!
« Odpověď #12 kdy: Srpen 03, 2016, 05:38:13 dopoledne »

My jsme jako děti měli doma knížku "Vaříme za maminku"  - http://muj-antikvariat.cz/hledani?q=va%C5%99%C3%ADme+za+maminku&search_sub=Hledat

Zlom vaz !  :pa:

Díky, objednáno z Frýdku-Místku :D

Offline Saladin

• EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • I' ll be back!
« Odpověď #13 kdy: Srpen 03, 2016, 05:46:20 dopoledne »
Když byli kluci malí a už měli trochu zkušeností, kolem 8 let, koupila jsem jim tuhle knížku....nedávno jsem na ni narazila v knihovně a objevila tam poznámky staršího... ;)

https://www.kosmas.cz/knihy/139646/dnes-varim-ja/

Taky jí mám objednanou :D

Offline Anakin

• Moderátor
    • Blog Prepper.cz
« Odpověď #14 kdy: Srpen 03, 2016, 08:28:53 odpoledne »
My tu máme kalendář s recepty pro děti. Jinak naše malá asistuje už ve třech letech v kuchyni, jen u toho nevydrží dlouho a spolehlivě sní jídlo připravené venku v přírodě. Obecně nad ničím moc nos neohrnuje. Játrovou paštiku jí, ale játra na cibulce jí ani nevaříme. Naše kuchyně je zdravá, není klasická, ale ve školce jí i klasická jídla s chutí. Je to zlatíčko, včera mi pomáhala sklízet švestky a jak jí to bavilo.

Offline alhena

• průvodkyně pro nošení dětí a moderní látkové pleny
« Odpověď #15 kdy: Srpen 03, 2016, 08:39:23 odpoledne »
Co je parádní, tak kalendář Malí kuchtíci 2016, tam jsou moc pěkné recepty pro vaření s dětmi, máme ho doma :) ještě je asi k dostání, někdy už mají i 2017, ale ten jsem ještě uvnitř neviděla http://www.v-v.cz/kalendare2016/stolnikalendare2016/stolnikalendar2016malikuchticinovinka%5BBSD3%5D?ItemIdx=9

Offline Saladin

• EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • I' ll be back!
« Odpověď #16 kdy: Srpen 03, 2016, 08:41:34 odpoledne »
Moje první dcera také zbaštila prakticky vše, c se jí předložilo. Tyhle frustrující zoufalé obstrukce u jídla jsem zažil jen u staršího bráchy mých dětí, ten už z toho vyrostl, a teď u prcků.

Grilované buřty zbaští klidně tři na posezení, myslím, že jídlo připravené v přírodě by jim také nemělo dělat problém. Vyzkouším to..

Ale stůl v kuchyni je pro ně synonymem bojiště.

SoňaR

• Host
« Odpověď #17 kdy: Srpen 03, 2016, 08:49:48 odpoledne »
Mno jo, boj o moc. Zkusil jsi na ně zahrát znuděného otce? Jako "nechceš to jíst? v pohodě, nejez, můžeš jít od stolu, další jídlo je až svačina, čau"

Offline Saladin

• EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • I' ll be back!
« Odpověď #18 kdy: Srpen 03, 2016, 09:05:47 odpoledne »
Já jim zatím vyhrožuji, že je na jídlo odvezu k babičce. Chudák babička, ještě že ji máme..

Zkusím to s nimi příště metodou znuděného fotra, a na lednici dám pro jistotu zámek.

Offline votroubek

• Praktikující prepper
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
« Odpověď #19 kdy: Srpen 03, 2016, 09:16:17 odpoledne »
Hej, saladine, ty tvoje nádherný děti, ti andílci snad ani nemůžou zlobit.
Můj devítiletej předvčírem sám odjel autem, sice na pastvinu, ale odjel. Aniž by se ptal, tak je zatrest u babičky. Oba umí palačinky a bramboráky.Úplně sami. 9 a 7 let. ty dospělé děti snad vařit umějí, hlady neumřeli, takže asi jo.

Offline PooM

• Praktikující prepper
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #21 kdy: Srpen 04, 2016, 11:33:34 dopoledne »
Saladine, máš trochu nevýhodu, že deti nie sú tvoje, a iba si ich požičiavaš. A když nebudeš hodný, tak pújdou radeji babičke... ;D
Problém u vás nie je asi nedostatok kuchárskych knižiek.  ;D Problém bude asi ten, že sám moc variť nevieš. A do detí tlačíš mixované kuracie hlavy, s mletými  prasačími ušami... ::)
...Dal jsem jim k ochutnání naprosto lahodnou játrovku, žádný Kostelecký Babiš, ale Slovensko, ve střívku, prostě orgastická chuť.. Tenký pláteček na kousku rohlíku. Oba zmetci prohlásili, že jim to nechutná a rozbrečeli se, ...

Skús decká poriadne vyvenčiť na čerstvom vzduchu, a potom prídite domov, a spolu si dačo uvarte podla ich výberu... utuží to aj vzťah.

Moja dcéra od malička-asi v troch rokoch keď som bol s ňou na materskej, tak sa učila pripraviť si sama papu. V 6 rokoch nám bežne nosila raňajky do postele, vrátane kávičky. Od 12 pomáhala zarezávať husi. Včera baby prišli z práce, a do večera zabili a očistili 10 kureniec. Na slečinky z mesta slušný výkon.  ;D

Offline Anakin

• Moderátor
    • Blog Prepper.cz
« Odpověď #22 kdy: Srpen 04, 2016, 11:40:19 dopoledne »
Potvrzuji že Saladinovy děcka jsou na jídlo rozmazlený  ;D
Dále potvrzuji, že od Saladina jsem jedl před pěti lety játra na kmíně s rýží, jinak nic. Chutnalo mi to.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #23 kdy: Srpen 04, 2016, 11:46:33 dopoledne »
Hej, všimol som si tie jeho minútky a posedlosť na játrach. Je to síce najlacnejšie svinstvo, ale pečienka je orgán, kde sa uskladnuje všetok bordel a z velkochovov to musí byť riadny "pytlík dobrôt". Dokonca som sa dozvedel, že husiam vo velkochove dávajú do vody saponát-jed v malých dávkach, aby im pečienka viac narástla.

Offline Anakin

• Moderátor
    • Blog Prepper.cz
« Odpověď #24 kdy: Srpen 04, 2016, 12:24:51 odpoledne »
Ano, drobná posedlost játrama je tu patrná.

SoňaR

• Host
« Odpověď #25 kdy: Srpen 04, 2016, 01:04:23 odpoledne »
Saladine, nebo úplně jednoduchý recept, jednodušší to už být nemůže - nové brambory, které není ani třeba loupat, dětičky omyjou, příp. odrbou kartáčkem, rozkrojí, vymastí plech (nebo dají pečící papír), brambory rozloží na plech, lehce omastí, příp. sůl, kmín, česnek, jestli máte rádi, a upéct. A než se to upeče, tak umíchají tvaroh s cibulkou nebo s pažitkou.

Offline Saladin

• EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • I' ll be back!
« Odpověď #26 kdy: Srpen 04, 2016, 03:14:58 odpoledne »
DaBo: co se týče obsese kuřecími játry, tak to mám náhodou z ranného dětství uprostřed normalizačního Československa.. Vždycky když máma zabila slepici nebo kohouta,tak jsem dostal játra na cibulce. Dostal jsem litinovou panvičku na prkénko,krajíček chleba, vidličku a vychutnával jsem si každičké soustíčko, až nakonec jsem ještě pánvičku vytřel chlebem.. Kuřecí játra na cibulce je proto pro mne to, co proŽidy Mana nebeská a pro Řeky Nektar a Ambrósie, tedy, pokrm bohů..

Tvoje, kulantně řečeno, znepokojivé informace o drůbežích játrech mne velice rozesmutnily. Nezbude mi, než se, k Sahawově velké radosti, konečně naučit zabíjet slepice a kohouty u něj v TerraNově.. Ty kupovaná játra radikálně omezím.

Začínám rozumět, proč v Číně ukládají trest smrti mimo jiné i za nebezpečné pančování jídla. Naposledy zastřelili vedení továrny na kojenecké mléko, kde přimíchávali do sušeného mléka pro děti do šestinedělí polotovar na výrobu čehosi jako je náš Primalex.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #27 kdy: Srpen 04, 2016, 03:42:16 odpoledne »
Ja tiež pečienku zbožnujem na všetky spôsoby. Dnes sa snažím len z vlastného chovu. A neboj, nie je to s tou pečeňou vraj až tak zlé.  ;)

Citace
......Rozšírenou námietkou voči konzumácii pečene je jej obsah škodlivých látok, ktoré sa v organizme ukladajú v pečeni. Aj keď je pravda, že úlohou pečene je neutralizovať toxíny (lieky, chemické prísady, jedy), v pečeni sa toxíny neuskladňujú. Látky, ktoré telo nedokáže eliminovať, sa ukladajú v tukových tkanivách a nervovom systéme. Na druhej strane je pečeň miestom, kde sa ukladajú dôležité a prospešné živiny (vitamíny A, D, E, K, B12, kyselina listová, meď či železo). Tieto živiny poskytujú telu nástroje na to, aby sa zbavilo škodlivých látok.

Dôležité je tiež sledovať pôvod mäsa a vnútorností – orgánov. Preferujte organický pôvod, bez hormónov či antibiotík. Produkty živočíchov, ktoré boli chované v prírodných podmienkach, majú výživovú hodnotu oveľa vyššiu, než ich náprotivky z komerčných veľkochovov. Konkrétne ich mäso môže obsahovať až 4-krát viac Omega 3 mastných kyselín, no napríklad vajcia z organického chovu majú obsah Omega 3 až 19-krát vyšší než vajcia sliepok z chovu pre supermarkety.... http://mojprotein.sk/blog/pecen-naozajstna-superpotravina/

SoňaR

• Host
« Odpověď #28 kdy: Srpen 04, 2016, 03:58:29 odpoledne »
Saladine, nenech se vystrašit. S játry to bude podobně, jako se spoustou dalších pokrmů - konzumovat ano, ale v rozumném množství. Játra sice filtrují škodliviny z krve (ledviny to dělají taky), ale to neznamená, že se v nich ty škodliviny ukládají na věčné časy. Ne. Játra škodliviny i odbourávají, očišťují se a regenerují. Mimochodem - pokud nějaký výrobce touží po produkci velkých jater u drůbeže, tak se to dělá překrmováním drůbeže a omezením jejich pohybu.

Offline votroubek

• Praktikující prepper
« Odpověď #29 kdy: Srpen 04, 2016, 05:18:40 odpoledne »
Játra bychom měli konzumovat v poměru, v jakém jsou na zvířeti. Tedy k jedné krávě jedny játra.
Něco jiného je u chlastometrů a lidí s nemocnými játry, ti by je měli podle indiánské medicíny jíst častěji.

Offline Jozeff

« Odpověď #30 kdy: Srpen 25, 2016, 10:12:18 dopoledne »
Ahoj Saladin. Deti majú 10 a 7 rokov. Ešte stále sa nedá hovoriť o cieľavedomom varení ale vypomáhajú v kuchyni. Včera sme robili langoše a je to vďačné. Chutilo a je to pomerne jednoduché na suroviny - a tak. Takže stánkové langoše aké sa predávajú v každom druhom stánku na slovensku.
Treba navážiť 500 g hladkej múky pridať za lyžičku cukru a pol lyžičky soli, kvasnice- nech si to spravia sami - všetko pridajú. Zmiešať s 4 dcl teplého mlieka. Urobiť cesto - s tým treba pomocť a nechať kysnúť. Po vykysnutí rozdeliť na 8 častí. Vytvarovať  langoše a nechať smažiť na oleji z oboch strán. Podávať potreté cesnakom alebo kečup, tatarka, syr.

V PA sa langoše zmenia pravdepodobne na posúchy lokálne tzv. " poplaňúchy" Ktoré spravíš z množstva rovnako len sa bude pravdepodobne používať kvások miesto kvasníc. Z pol kila múky spravíš tak dve vačšie placky posypeš hrubou solou a upečieš v peci alebo v šporáku na drevo.  Po upečení potrieš zmesou rozotretého cesnaku s trochou tuku.

Je to teplé, čerstvé , dobré... idnes to vyrába jedna komerčná nemenovaná pekáreň. V minulosti sa to pieklo v peci pred chlebom a  potom rozhadzovalo z voza po dedine ako všimné pred svadbou... čo si ešte pamatám, asi som už starý...

Neboj, aj ja mám neúspechy, dnes sme robili hrachovú polievku zo sušeného hrachu a stretol som sa z odporom.. zo strany detí..

Offline milo1944

« Odpověď #31 kdy: Srpen 25, 2016, 11:17:26 dopoledne »
Tak jsem si zavzpomínal, jak jsem moje děti učil krájet chleba.
Nejbezpečnější mi to přišlo krájet chleba na prkýnku.
Vzpoměl jsem si na to, když přijela dcera na návštěvu, a dodnes krájí na prkýnku.
Neměl bych to říkat, ale je jí pětačtyřicet  ;)
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline votroubek

• Praktikující prepper
« Odpověď #32 kdy: Srpen 25, 2016, 12:42:03 odpoledne »
Budete se smát, ale můj předposlední, skoro 10 let ránovstane, udělá těsto na palačinky a usmaží pro celou rodinu palačinky.Z litru mléka.
Ve škole to fláká, profesionální darebák, tohle mu jde. Musím ho naučit bramboráky, ty zase miluju já.....

Offline Saladin

• EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • I' ll be back!
« Odpověď #33 kdy: Srpen 25, 2016, 09:09:37 odpoledne »
Také miluji bramboráky..

Offline Peta

« Odpověď #34 kdy: Únor 01, 2020, 10:51:48 dopoledne »
Uz sice par let od posledniho prispevku ubehlo, ale na jatra na cibulce nam nesahejte! 😁 Kureci nebo kralici, sadlo, sul, kmin, majoranka, pepr a k tomu krajic chleba....

Jinak k detem - od cca 3 let synatora nechavam michat ruzne "cinoidni" smesi na panvicce, prip. rozkvedlat vajicka v misce, lze i rozpulit cibuli a nechat ji oloupat rucickami. Pomaha prosba o pomoc pri prostirani ci vyndavani mycky. Samozrejme hooooodne chvalit pomoc i kvalitu jidla ke kteremu prispel.

S presvedcovanim k jidlu je to horsi, ale nekdy funguje opak "salamove" metody - nechces chleba s maslem a marmeladou? Nevadi, to je uplne vporadku, muzes dostat suchy chleba.... Tak ja chcci ten s maslem a marmeladou...

konec

• Host
« Odpověď #35 kdy: Prosinec 09, 2020, 05:47:25 dopoledne »
Takže recepty tu už zazněly. K tomu zlobení dětí: Je otázka, jestli děti chtějí zlobit, nebo prostě jen nechtějí jíst maso. Po světě běhá spousta vegetariánů, kteří maso prostě nechcou. Někteří z nich jsou známí, jako Steve Jobs, zakladatel firmy Apple.
Já bych se dětí nejprve zeptal, jaké jídlo mají rádi. Pozor -- pokud dostanou výběr mezi něco z masa a něco z masa, tak narážíme na problém, že maso nechcou.
Snad jsem nebyl moc drzí.

A zcela určitě se snažit děti co nejdříve naučit vařit, pak si mohou vařit sami pro oboustranou spokojenost.
To já sem se chtěl naučit vařit, ale byl sem vyháněný z kuchyně, že zavazím.

Pokud dobře počítám, tak 5 leté děti z roku 2016 mají dnes 9 let. Já si myslím, že jsou už dost velké na to, aby se dokázaly naučit vařit.

p.s. vegani musí doplnovat vitamin B12