Autor Téma: Domácí vína  (Přečteno 586 krát)

Offline PreppersMoravia

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 315
  • I přetavíme pluhy v meče
    • PreppersMoravia
Domácí vína
« kdy: Leden 28, 2016, 12:07:07 odpoledne »
 8)

Offline PreppersMoravia

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 315
  • I přetavíme pluhy v meče
    • PreppersMoravia
Re: Domácí vína
« Odpověď #1 kdy: Leden 28, 2016, 12:13:01 odpoledne »
Přátele,kamarádi.
Chápu nadávky moravských vinařů že pravé víno je jen z révy.
Nějaký rok se věnuji výrobě vín z ,,čehokoli,,.Začalo to tím že když jsem se narodil,udělal děda víno chlebové a s otcem mě s ním zapíjeli.Nějak mě to vrtalo hlavou-to sem musel vyzkoušet.Našel jsem recept a šel do toho.Po úspěchu jsem začal experimentovat.Někdy zdárně,jindy to šlo do záchoda.Průběžně sem budu dávat recepty.Začnu svým nejchutnějším,nejsilnějším.Alespoň z mého pohledu. ;)

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4352
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Domácí vína
« Odpověď #2 kdy: Leden 28, 2016, 12:30:45 odpoledne »
Moravští vinaři by taky mluvili jinak, kdyby měli místo vinohradů k dispozici jen zahrádku s rybízem a za dědinou šípky a bez  ;)

Offline PreppersMoravia

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 315
  • I přetavíme pluhy v meče
    • PreppersMoravia
Re: Domácí vína
« Odpověď #3 kdy: Leden 28, 2016, 12:57:31 odpoledne »
Tak První recept je víno pšeničné.
KriegsHeld.
Osobně je mám nejraději. <3
Je to recept z dob první války po pradědovy.
Fronťáci Rakousko-Uherské armády tomu říkali Krýgsheld
Suroviny:
a-1kg suché pšenice
b-5l vody
c-3 sáčky černého čaje
d-1/2 sáčku živné soli
e-25g kyseliny citronové v prášku
f-1,5kg cukru
g-sáček viných kvasinek
h-jablko

V prví ředě nachystáme pšenici.Pořádně ji ve STUDENÉ vodě přepereme(já ji nechávám protéct vodou z kohoutku na cedíku)Pk ji nasipeme do kýble a zalejeme STUDENOU vodou a to jen tak aby byla zatopená.Počkáme až se začnou oběvovat asi 1mm dlouhé klíčky.Slejeme vodu a znovu propereme.Obilí je připraveno.

Dále si připravíme kvásek.Nastrouháme jablko do hrku a zalejeme vařící vodou.Po VYCHLADNUTÍ nasipeme živnou sůl,kvasinky,zamícháme a zakryjeme kapesníkem.Necháme stát 24hod při pokojové teplotě.Kvásek je připraven.

Konečně přichází krok kompletace.Do hrnce nasipeme cukr,vhodíme sáčky s čajem a přivedeme k varu.Až je čaj vylouhovaný a voda vře,vyndáme sáčky.Do ,,čaje,, nasipeme kyselinu citronovou a připravenou pšenici.5 minut NE DÉLE!
Vaříme.Pak necháme vše schladnout.Až má směs teplotu 20-25 stupňů vlejeme kvásek,zamícháme a hurá do demižonu.

Demižou uzavřeme korkovou zátkou v jejímž středu je prostrčená kvasná baňka s kapalinou,vše se utěsní plastelínou krom vstupu a výdechu kvasné baňky.Kvasná baňka se dá nahradit hadičkou jejíchž konec jstrčíme do skleničky s vodou.

,,Bubláka,,(demižon)Strčíme do tmi při pokojové teplotě a necháme to tam dokut to bublá.Někdy se tomu z počátku nechce ale neotevíráme,čekáme,nesmí k tomu vzduch jinak uděláte 6l octa. :-D Nedoporučuji dávat to do skříně v ložnici.V noci to bublá a krásně voní,ale ženský pokud mají horší spaní jako ta moje to nemají rády a vyhrožují vystěhováním do vedlejší místnosti i vám  ::)

Až to za cca 3-4-5 týdnů přestane bublat,ale opravdu přestane! Přecedíme,popřípadě přefiltrujeme a stočíme do lahvý.Ukládáme do chladného sklepa tak aby byla zátka zatopená (na ležáka) pijeme až po půl roce! Hned po odkvašení to není moc dobré.

Hodně štěstí  8) Walther

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4471
Re: Domácí vína
« Odpověď #4 kdy: Leden 28, 2016, 02:11:21 odpoledne »
Tak toto je zaujímavé, ale skôr by som to radil medzi nápoje zvané kvas. To bolo vlastne predchodcom piva. Keď sa ešte nepoužíval chmeľ.
Aj keď kvas a pivo sa pije ešte v štádiu kvasenia,teda obsahuje CO2. Po vyčistení a odstátí je to už potom naozaj to víno. Takže neviem. Ale hlava z toho musí dunieť riadne.
Ako to chutí?
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline PreppersMoravia

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 315
  • I přetavíme pluhy v meče
    • PreppersMoravia
Re: Domácí vína
« Odpověď #5 kdy: Leden 28, 2016, 11:20:07 odpoledne »
Příští zimu jedu na Slovensko nebo ti můžu poslat láhev v srpnu po kamarádovy.Jede až na východ tak se pak domluvíme.Připomínej se.

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4352
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Domácí vína
« Odpověď #6 kdy: Září 27, 2016, 06:49:33 odpoledne »
Tak jsem vytáhla ze sklepa jeden "archivní" rybízák, může mu být tak 10 let, spíš i víc. No myslela jsem, že to bude na vylití, ale ten je táááák dobrej  :D . Ono to je teď chuťově spíš jako likér než víno  :)

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4979
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Domácí vína
« Odpověď #7 kdy: Září 28, 2016, 07:20:05 dopoledne »
Ano, kvašené nápoje byly kdysi nejoblíbenější, v rusku a pobaltských zemích stále KBAC jede a já se ho nalemtal k puknutí.včera jsem se vrátil z okružní jízdy a kvas tak, jak ho znají rusové je prostě pecka. Budu ho pilovat, dokud to nebude ono.
Rozkvašené nápoje, i burčák , tak jak ho známe obsahují kvasinky, enzimy a spoustu živých dobrot.
Tím se liší od vína, kde dobroty umřely na úbytě a zbyla voda s alkoholem. Jasně, na motání hlavy to jistě bude stačit, ale tu jiskrnou radost přinesou bublinky. Já vymyslel kombinaci ruského kvasu s naší frankofkou, a smícháním těchto získáte neuvěřitelný chuťový zážitek.