Autor Téma: Rozpad EU  (Přečteno 615 krát)

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7587
Rozpad EU
« kdy: Prosinec 18, 2015, 01:30:26 dopoledne »
Jeden z možných i keď menej hrozivých scenárov SHTF je aj rozpad EU s následnou hospodárskou krízou. V čechách prebehla anketa, kto je za, a kto proti: http://domaci.ihned.cz/c1-64991060-kdyby-se-evropska-unie-rozpadla-mrzelo-by-to-jen-jednoho-z-peti-cechu-ukazal-vyzkum
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Rozpad EU
« Odpověď #1 kdy: Prosinec 18, 2015, 06:07:53 dopoledne »
este si tam mal dat na vyber otazku kto by uvital rozpad EU :D
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7587
Re: Rozpad EU
« Odpověď #2 kdy: Prosinec 18, 2015, 11:40:46 dopoledne »
To by nebolo pre nikoho prínosné, vyžadovať jej rozpad na tomto fóre :)

Si moc neuvedomujeme, čo by nastalo. Sám nad tým rozmýšlam a neviem si následky ani predstaviť.

Ale keď sa nespamätá, a bude chrliť dalej tie obmedzujúce smernice, nariadenia a zákony, miesto toho aby robila čo má. To jest chránila svoje hranice, a jej občanov, tak to bude mať následky ešte horšie.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Hrobař

  • ***
  • Příspěvků: 176
Re: Rozpad EU
« Odpověď #3 kdy: Únor 04, 2016, 12:15:34 odpoledne »
Rozpad kterékoli velké říše nebo federace lidem nepřinesl nic dobrého. Dobrým příkladem je třeba pád sovětského svazu. Ano, čistě teoreticky se lidi zbavili diktatury, ale ekonomicky se z toho některé státy nevzpamatovali dodnes a v některých jsou dokonce války nebo alespoň kriminalita na takové úrovni že se jeden bojí vyjít na ulici.

Kdo je pro rozpad EU ten uvažuje, když to řeknu mírně, extrémně krátkozrace. Není Brusel - není problém. Jenže někdo vládnout musí a velké mezinárodní projekty jako Schengen se musejí hold řídit mezinárodně. O míře pravomocí mezi centrální a národní moci můžeme diskutovat ale EU jako taková je v globalizovaném světě v podstatě nutnost.

Co se velkých projektů týká tak uvedu humorný příklad. Když začínal Internet tak se státy nemohli dohodnou a každý stát chtěl svůj vlastní nekompatibilní systém. Až díky iniciativě nezávislých vědců co na to kašlali a systém "násilím" sjednotili vznikla globální síť. Zkuste si přestavit svět bez WWW, jak by to zpomalovalo pokrok lidské civilizace. A to je jen drobný příklad proč to bez centralizace nejde.

Pád EU ovšem považuji za jeden z top 3 nejpravděpodobnějších. S tím i pád Eurozony. A Co nás pak čeká? Budem prdel třetího světa se vším tím hezkým co s tím souvisí.
Veď, následuj, nebo jdi z cesty.

SoňaR

  • Host
Re: Rozpad EU
« Odpověď #4 kdy: Únor 04, 2016, 12:46:27 odpoledne »
Jako euroskeptik s tebou nemůžu souhlasit  :). Evropská unie není říše, je to "smlouva".
I bez EU se státy dokázaly dohodnout, na to není potřeba centrální vláda. Stejně tak si nemyslím, že bychom po pouhém rozpadu EU spadli na takové dno, jaké popisuješ  ;)
(O negativech, které nám členství v EU přineslo a přináší se ani nebudu rozepisovat)

A jen jako perličku na závěr: nebylo by v dnešní době celkem fajn, kdyby měl každý stát svoje pečlivě hlídané hranice?  ;)

Offline Hrobař

  • ***
  • Příspěvků: 176
Re: Rozpad EU
« Odpověď #5 kdy: Únor 04, 2016, 02:36:06 odpoledne »
Soňa: Víc fajn by bylo kdyby fungovali hranice vnější a občané EU si mohli užívat luxusu volného pohybu a obchodu jaký nemá v dějinách obdoby.
Veď, následuj, nebo jdi z cesty.

SoňaR

  • Host
Re: Rozpad EU
« Odpověď #6 kdy: Únor 04, 2016, 03:37:31 odpoledne »
To jistě, bohužel ani to EU nedokázala zajistit...

Offline Hrobař

  • ***
  • Příspěvků: 176
Re: Rozpad EU
« Odpověď #7 kdy: Únor 04, 2016, 05:04:07 odpoledne »
To musím uznat. Myšlenka jednotné Evropy (ideálně v podobě konfederace) je jeden z nejlepších politických projektů v dějinách ale provedení docela vázne. Jsem Hrdý že jsem v EU, na to že nefunguje už pochopitelně tak hrdý nejsem.
Veď, následuj, nebo jdi z cesty.

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Rozpad EU
« Odpověď #8 kdy: Únor 04, 2016, 06:34:52 odpoledne »
nefunguje a nikdy ani fungovat nebude.napisem to takto:ja sa pohybujem v stavebnictve a zateplujem a mozem povedat ze je to niekedy dost fuška.staci obycajna štvorbytovka kde ziju 4 rodiny a uz na urovni styroch rodin je problem dohodnut sa aka bude napriklad farba na fasade.potom si predstav kolko problemov je s tym spojenych v panelaku kde byva 64 rodin!a to iste aplikuj na clenske staty EU ale s tym rozdielom ze pri zatepleni toho panelaku budu vsetky rodiny uzivat tych istych vyhod plynucich so zateplenia bez rozdielu v akom velkom byte byvaju,ale pri rozdelovani v EU si chce kazdy stat urvat lepsie podmienky pre seba.
a takto to fungovat urcite nemoze a ani nebude!
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline Hrobař

  • ***
  • Příspěvků: 176
Re: Rozpad EU
« Odpověď #9 kdy: Únor 04, 2016, 09:25:34 odpoledne »
Právě to že jsme se dokázali dostat z úrovně kmenové na úroveň státu vyzdvihlo západní civilizaci tak kde dnes je. Ano, velké celky jsou náchylné k rozpadům na malé ale věčný boj malých skupin taky není zrovna cesta k blahobytu.
Veď, následuj, nebo jdi z cesty.

Offline stepan-hawk

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re: Rozpad EU
« Odpověď #10 kdy: Únor 04, 2016, 10:00:41 odpoledne »
Evropská technika se vyvinula právě díky neustálým konfliktům mezi skupinami. Bez válek by se 90% pokroku nejspíše neodehrálo.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Samotář

  • Host
Ohrožená Evropa - George Friedman
« Odpověď #11 kdy: Únor 13, 2016, 05:40:47 odpoledne »
V noci na dnešek jsem dočetl knihu od George Friedmana Ohrožená Evropa (originální název Flashpoint). George Friedman je zakladatelem a ředitelem agentury Stratfor.

Zde je recenze na knihu
http://www.obcinst.cz/evropske-konflikty-neskoncily/

Velká část knihy je věnovaná historii Evropy a popisu nedávného vývoje jednotlivých zemí.
Pro toto fórum má z knihy asi největší význam jeho odhad/předpověď pro vývoj Evropy.

Z geopolitického pohledu považuje Evropu za velký poloostrov euroasijského kontinentu, poloostrov hustě osídlený a rozdrobený na mnoho států. Za hranici mezi evropským poloostrovem a evropskou (ruskou) pevninou, kterou ovládá Rusko, považuje linii od Petrohradu na jih k Rostovu na Donu. Za tradiční Evropu označuje území Německa jako nejsilnějšího evropského státu, Francie, Velké Británie a okolní státy. Území od východní hranice Německa a Rakouska až k linii ruské pevniny označuje jako Pohraničí. V Pohraničí se snaží uplatnit vliv Německo a Rusko a každý se snaží buď pohraničí ovládnout, nebo vytvořit nárazníkovou zónu proti druhé zemi.

A teď k předpovědím v knize.

Tvrdí, že Evropská unie se rozpadne. Evropskou unii tvoří čtyři Evropy: německá Evropa, které se daří dobře, zbytek severní Evropy, které se daří, ale ne tak dobře jako Německu, středomořská Evropa, která zápasí s nevýkonnou ekonomikou, velkou nezaměstnaností a nebezpečím muslimské migrace a konečně východoevropská koalice v Pohraničí, která je ohrožena Ruskem. Všechny čtyři Evropy mají rozdílné vnímání reality a odlišné zájmy. Fridman nevidí způsob, jak jejich zájmy skloubit, proto se Unie rozpadne.
Proti rozpadu existuje snaha evropských ekonomik vyvážet do okolních států a budou se zřejmě snažit zachovat zónu volného obchodu v Evropě, proti tomu půjde ochranářská opatření a celní bariery jednotlivých národních států, které se zavedou v případě rozpadu.

Německo je nejsilnější evropská ekonomika, která je závislá na vývozu, když nebude vyvážet, nebude se mít dobře. V blízké době se Německo musí rozhodnout, zda udělá alianci s Ruskem (to má výhodu, že Rusko má dost surovin a tolik obyvatelstva, že to Německu poskytne dostatek levné pracovní síly, ale Rusko by mohlo nadále zůstat slabé a nevýkonné a nemělo by dost prostředků, aby zaplatilo německý export – tedy v tom případě by to byla pro Německo past), nebo se postaví za východoevropskou koalici nebo se bude připravovat na rozpad Ruska.

Velká Británie bude následovat Spojené Státy a Evropa jí nebude příliš zajímat. Vylučuje konflikt mezi Evropou a Británií, protože Británie z Evropy potřebuje jen státy na březích Severního moře, kam směřuje část svého vývozu, proto se zájmy Německa a Británie míjejí a nejsou v konfliktu.

Na tradiční válečné linii mezi Německem a Francií také nepředpokládá žádnou válku, ale nemůže ji zcela vyloučit. Zájmy Francie a Německá se začnou rozcházet a už nebudou tvořit pevné jádro Evropské unie, ale jejich zájmy nejsou protichůdné a nebude důvod ke konfliktu.

Friedman neočekává v Evropě velký válečný konflikt, jako byly světové války. Ale rozhodně očekává, že po snížení prosperity Evropské unie se obnoví tradiční nevraživosti a vypukne více válečných konfliktů podobných válce v bývalé Jugoslávii nebo válce na Kavkazu mezi Arménií a Azerbajdžánem.

V současné době je hlavní evropský konflikt na Ukrajině, na kterou tlačí Rusko. Friedman si myslí, že Rusko nechce Ukrajinu okupovat, ale udělat z ní závislou zemi jako je Bělorusko. Evropa má zájem o zachování nezávislé Ukrajiny jako nárazníkového pásma mezi evropským poloostrovem a ruským kontinentem.
Dále se Rusko v současnosti snaží uplatit Maďarsko/Slovensko (geopoliticky mu splývají). Rusko je sice slabé, ale na uplacení Maďarska/Slovenska stačí málo, bude to pro něj přijatelné. Tím se mu podaří od sebe izolovat tradiční ruské nepřátele Polsko a Rumunsko a tyto státy se budou muset s Ruskem nějak dohodnout/podřídit.

Spojené Státy vstoupí do fáze izolacionismu a nebude se jim chtít příliš angažovat v zahraničí. V Evropě budou intervenovat jen v případě nejvyšší nutnosti.

Turecko zařazuje do Evropy, protože Turecko vždy mělo a má vliv na evropské záležitosti. Friedman si myslí, že končí éra, kdy Turecko ovládali sekularisté, kteří chtějí do Evropské unie, a Turecko bude muset vytvořit novou stabilitu s tureckým obyvatelstvem, pro které je muslimská víra důležitá (této části obyvatel je Evropská unie lhostejná).
Zajímavá byla část kapitoly o Turecku věnovaná Kurdům. Po 1. světové válce nebyl vytvořený Kurdský stát, protože Kurdové obývali strategicky významné hory na pomezí Turecka, Sýrie, Iráku a Iránu. A žádná z těchto zemí nechtěla připustit, že by některé z nich získala vliv v Kurdském státu a tím získat strategickou výhodu oproti ostatním zemím, proto si Kurdy rozdělili mezi sebe. Kurdové tvoří v Turecku asi 20 % obyvatelstva. Turci je nesnáší. Současně však iráčtí Kurdové ovládají ropná naleziště na severu Iráku a Turecko nutně potřebuje jejich ropu, aby se vymanilo ze závislosti na ruské ropě. To se bude muset vyřešit a ze stejného důvodu budou vznikat konfliktní situace na Kavkazu, aby Turci měli přístup k ázerbájdžánské ropě.

Evropu bude ohrožovat muslimská migrace, která vyvolá vnitropolitické posuny v jednotlivých zemích. Migrace bude Evropu ohrožovat, protože muslimové se nebudou chtít asimilovat a Evropané je ani nebudou chtít přijmout do své kultury, která je příliš složitá, aby ji někdo cizí mohl akceptovat. Už sám koncept multikulturalismu v sobě nevyjádřeně zahrnuje, že migranti budou žít odděleně od evropského obyvatelstva (to jsem si neuvědomil).

Obecný problém Evropy je, že je příliš bohatá a současně příliš slabá. To bude lákat všechny barbary z okolí. Evropa má malé ozbrojené síly. Ale to se může velmi rychle změnit (uvádí příklad Německa z let 1934 a 1938).

O České republice je v knize jediná zmínka, a to o pokojném rozchodu se Slováky. Toto rozdělení dává za příklad při rozdělení Belgie nebo vystoupení Skotska z Velké Nritánie.

A je tam toho spousta dalšího. Určitě to stojí za přečtení :-)


Osobní poznámka. Občas mi připadal překlad do češtiny zvláštní a nepřesný. Asi museli s překladem pospíchat, protože první vydání v angličtině vyšlo v roce 2015 a české vydání vyšlo na konci roku 2015. Chyby v překladu mi kazily pocit ze čtení knihy.
Osobně mám rád věcné knihy, beletrii téměř nečtu. Do této knihy Friedman hodně míchal rodinou historii, jak prchali po válce z Maďarska a Československa a zážitky z cest po Evropě. Proto se mi víc líbila jeho předchozí kniha Příštích 100 let.

Offline Cynik

  • ***
  • Příspěvků: 1431
Re: Rozpad EU
« Odpověď #12 kdy: Červen 22, 2016, 10:10:33 odpoledne »
Spise nez o Brexitu je to o fungovani EU, ale ono to spolu souvisi..

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=1ZUVH2ouaCY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=1ZUVH2ouaCY</a>
Praktikující cynik