Ormien =
Ty řepánky byly 3, slovy tři na plechu. Prostě velikost cihly ! Tak velký buchty nebylo možný ani přehlídnout, natož sníst
Uznám, že byly dobře udělanýa ochucený, ale ta strašná velikost, ta mě dostala
===
Ono se vlastně nejedná o sirup, ale roztok cukru s melasou.
Pokud chceš cukr, není to nic složitýho. Varem zvýšíš koncentraci cukru v sirupu. Po ochlazení cukr skrystalizuje. Nasycenej roztok cukru za varu má víc cukru, nežli ochlazený roztok. Z něho se krystaly vyasadí. Hustá tekutina vypadá, jeko by v ní byl píseček
Na hustém sítě se krystaly cukru oddělí.
Krystaly cukru se po okapání prolijí horkou vodu, která odplaví (i s částí cukru) melasu.
Cukr se nechá usušit.
Získáš tak "cukr krupici".
Pokud ho rozpustíš ve vodě - teda za horka nasycený roztok, ten ochladíš.
Tak získáš "cukr krystal"
Melasa se používá na krmení. Přidává se prasátkům, ale opatrně. Kdž se po**rou, tak zhubnou, a to nikdo nechce
(Mimochodem -- když si prohlídneš cukr - krupici z obchodu, uvidíš, že zrna jsou "zakulacený". Po má na svědomí ono promejvání.) Občas se dostane ke koupi "cukt polosvětlá krupice. To záleží na intenzitě promejvání.
Takhle je možný cukr podomácku rafinovat, ale je to časově i energeticky dost náročný, proto se to doma dneska běžně nedělá.
Já jsem žil nějakej čásek v polabí, a to je řepařskej kraj. Znám pár lidí, kteří se s tím zabejvali.
Vyžaduje to krom času taky sporák na topení, kterým se doma topilo na teplo. A při tý příležitosti . . .