Autor Téma: Zeli  (Přečteno 1432 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3432
    • Forum Chedrbí
Zeli
« kdy: Září 09, 2012, 07:24:29 odpoledne »
Mam nejake male hlavky.




Toonek

  • Host
Re:Zeli
« Odpověď #1 kdy: Únor 06, 2013, 02:02:06 odpoledne »
Šťáva ze zelí

     Dvanácterníkové vředy reagují skoro zázračně na pití šťávy ze zelí. Jedinou nevýhodou je často nadměrná plynatost. Čistá karotková šťáva může být použita se stejným účelem a mnohým chutná lépe.
 
     Zelí působí výborně jako čistič a jako prostředek k redukci váhy. Někdy způsobuje lehkou nevolnost, protože - jak už bylo řečeno - po vypití se tvoří plyny ve střevech. Tato plynatost je následek uvolnění zahnívajících odpadových látek ve střevech. Tím se uvede do pohybu jistá chemická reakce; je to zcela přirozený pochod. Sirovodík, hnilobně páchnoucí plyn, je produkt čisticích látek ve šťávě, které působí na odpadové látky a rozpouští je. Výplachy střev podporují vyměšování jak nadměrně vytvořených plynů. tak odpadových látek, ze kterých plyny vlastně vznikají.
 
To nejcennější, co na zelí je, je jeho vysoký obsah síry a chloru a poměrně vysoký obsah jodu. Spojení síry s chlorem je účinné při čištění sliznice žaludeční a sliznic zažívacího ústrojí za předpokladu, že se šťáva pije syrová, bez přidání soli.
 
     Nadměrná plynatost po pití šťávy, bud' čisté nebo ve směsi s jinými šťávami, může být známkou abnormálního nahromadění jedovatých odpadových látek v zažívacím ústrojí. V tomto případě se doporučuje, než začnete pít větší množství šťávy, střeva jednou pořádně vyčistit a to tak, že denně, po dva až tři týdny pijete karotkovou šťávu čistou, nebo smíchanou se špenátovou a denně si děláte nálevy. Ukázalo se, že šťáva ze zelí je neocenitelný čistič, zvláště při nadváze a otylosti.
 
     Syrová šťáva z karotky smíchaná se syrovou šťávou ze zelí je vynikajícím pramenem vitaminu C, který pomáhá při zánětu dásní, vedoucím k paradontóze. Vařením se zničí účinek enzymů, vitaminů, minerálií a solí. 50 kg vařeného nebo v plechovkách konzervovaného zelí, má stejnou výživnou hodnotu jako čtvrt litru správně připravené čisté syrové šťávy.
 
     Šťáva ze zelí se s úspěchem používá při vředech a ke zmírnění zácpy. Protože je zácpa často příčinou nečisté pleti, pomáhá šťáva i v tomto směru.
 
     Přidání soli k zelí nebo jeho šťávě je nejen škodlivé, ale zničí i jejich hodnotu.
 

štika

  • Host
Re:Zeli
« Odpověď #2 kdy: Únor 06, 2013, 02:39:52 odpoledne »
Milý Toonku.Mě stačí,když jsi nám zakázal jíst zelí k vepřo-knedlu.
Na dvanácterníkový vřed mi jako dítěti za totality doporučovali pivo dvanáctku Plzeň a smetanu.No a V Karlových Varech Mlýnský pramen.
A dnes jsem zdravá jako řípa.Ale kysané zelí,červenou řepu,špenát,kopřivy....mám ráda.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3432
    • Forum Chedrbí
Re:Zeli
« Odpověď #3 kdy: Duben 25, 2013, 07:39:47 dopoledne »
Uz chapu, proc lide pestovali tolik zeli. Asi jde snadno ziskat semena. Jen zbytek zeli jsem hodil na kompost a on se probudil a mozna da semena. To jsem planoval, ze zeli nebudu pestovat, protoze nedokazu si sam udelat semena. Omyl.:)



A pak jeste nedojede zeli po tydnu taky zaclo ozivat, tak jsem to dal do kvetinace.


Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3432
    • Forum Chedrbí
Re:Zeli
« Odpověď #4 kdy: Září 26, 2014, 11:03:07 dopoledne »
Zacina doba nakladani zeli. Z minulyho roku jsem si vsimnul, ze nohy(zbytky) v zemine vydrzi celou zimu a zacinaji kvest. Bohuzel uz nevim jestli byli semena. Pokud ano, tak je to skvely zdroj semen. Dalo by se vyuzit semena minimalne na vyhonky k jidlu.

Mate s tim zkusenosti?

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1015
Re:Zeli
« Odpověď #5 kdy: Listopad 30, 2014, 02:38:06 odpoledne »
Někde se pěstuje zelí na semeno právě z košťálů - hlavka by shnila.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3432
    • Forum Chedrbí
Re:Zeli
« Odpověď #6 kdy: Leden 02, 2015, 12:46:52 odpoledne »



Sušil jsem zelí a vypadá to zajimavě. Jen v polívce je to jedlé.:)



Offline Pěstitel

  • ***
  • Příspěvků: 24
  • vypěstuji cokoli
Re: Zeli
« Odpověď #7 kdy: Leden 10, 2020, 08:57:16 odpoledne »
Kysané zelí je pro přežití zimy v našich zeměpisných šířkách dokonalá potravina, vedle zdroje vit. C (za syrova) i dobrá surovina pro vaření, rodina za zimu sní v pohodě 50 kg. Pěstování je relativně jednoduché. Problémem jsou mšice a bělásci. Na mšice perfektně funguje výluh z listů rajčat,  je to i přirozeně časově sladěné, když probíráte rajčata, tak otrhané listy se nechají 24 hodin za studena vylouhovat ve vodě a vzniklý výluh je silně jedovatý  pro hmyz (alkaloidy na bázi solaninu), bacha v koncentrované formě i pro člověka ( v případě požití větší dávky výluhu) jako postřik na kůži nebo při nadýchání při aplikaci to nedělá nic. Když nemáte rajčata a máte cigarety, dobře zabírá na mšice i roztok nikotinu. Proti běláskům mám radu z Ukrajiny. Mezi hlávky na poli nebo záhoně rozházet skořápky z bílých slepičích vajec. Bělásek to vidí, jako že je tam "obsazeno" a letí dál. Ze zkušenosti to sníží napadení housenkami o 90%.
Zelí je dvouletá rostlina, takže jednu dvě hlávky nechat do druhého roku a vykvete na semeno (i z košťálu, ale tam jsou pak květy malé). Nezkoušel jsem to, myslím, že je tam riziko křížení s ostatními brukvovitými, ale je to jen domněnka.
Pozor na to, že zelí při trávení spotřebovává v organismu jod, kdyby nebyl zdroj jodu (jodidovaná sůl, tablety), mohl by vzniknout při zvýšené konzumaci problém, zejména u těhotných a dětí, projevuje se to celkovou slabostí,  různými tělesnými poškozeními narozených dětí, včetně sníženého IQ. Takže nějaká zásobička jodu ve sklepě nikdy neškodí. Nekazí se, je levný ale na druhou stranu bacha na předávkování.
Hodně štěstí při pěstování zelí.

Offline Nalim

  • ***
  • Příspěvků: 644
  • Připraveným štěstí přeje
Re: Zeli
« Odpověď #8 kdy: Leden 10, 2020, 09:44:05 odpoledne »
Někdy nám (kupované nakrouhané), doma nakládané zelí v zeláku záhy zešedne, a má divnou chuť.

Tušíte prosím někdo, jestli je to odrůdou,
časovou prodlevou - dovozem z krouhárny do krámu, nakoupením, a naložením doma do zeláku - prodleva někdy až 3 dny,
nebo děláme špatně i něco jiného?

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5350
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Zeli
« Odpověď #9 kdy: Leden 10, 2020, 09:50:47 odpoledne »
Mně se to stává, když je zelí "suché" a nebo když spěchám a odfláknu šlapání a pěchování, což má pak stejný efekt - zelí je moc suché a šedne. Jo a ještě třetí možnost - když sklenici špatně dovřu. Předpokládám, že vlhkost ze zelí se odpaří a pak se to tak také chová.

Offline Nalim

  • ***
  • Příspěvků: 644
  • Připraveným štěstí přeje
Re: Zeli
« Odpověď #10 kdy: Leden 10, 2020, 10:01:14 odpoledne »
Řekl bych, že nedostatečným "ušlapáním" by to být nemělo, a na povrch v zeláku dáváme i talířek s dlažební kostkou (vždy důkladně vyvařenou).

Ale že voda ve žlábku nám někdy vyschne - to by mohlo být ono. Dík

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 488
Re: Zeli
« Odpověď #11 kdy: Leden 10, 2020, 10:04:48 odpoledne »
Asi je to tou malou šťavnatostí. Taky jsem tomu pěchování jednou nedal tolik síly a bylo to. Může na to mít vliv i to delší skladování nakrouhaného zelí, nemusí být pak tak křehké a při zpracování nepustí tolik šťávy.
Taky kupujeme zelí už nakrouhané, ale nakládáme vždy co nejdřív. Nejdéle druhý den.
Nebo málo soli? Máte ji od dodavatele už naváženou?

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 488
Re: Zeli
« Odpověď #12 kdy: Leden 10, 2020, 10:08:59 odpoledne »
Voda ve žlábku občas vyschne každému, ale postihne to jen to zelí na povrchu. Tak zkus všechno a uvidíš.

Offline Nalim

  • ***
  • Příspěvků: 644
  • Připraveným štěstí přeje
Re: Zeli
« Odpověď #13 kdy: Leden 10, 2020, 10:26:29 odpoledne »
Já Ti furt ňák nevím: sůl jsme už letos dávali spešl nejodidovanou, vážíme si sami dle nakládaného množství, a (sorry jako), ale zase to není ono, co to bejvávalo :-(

Krouhané zelí kupujeme bohužel skoro každý rok někde jinde, stěhovali jsme se, hledali nové zdroje, a prodejce bohužel ani neví, jakou odrůdu zrovna prodává.

Milo1940(?) tady kdysi varoval, že se nedá vnitřní povrch zeláku nahoře dost dobře desinfikovat, a že se mu osvědčilo do zeláku dát velký igeliťák. Mně se ten plast ale furt (zrovna na kvašení) nějak ekluje. Letos jsem si dal o to víc s mytím zeláku záležet, a zas to bohužel není ono, a nejen na povrchu. Příští rok zkusím ještě parní čistič.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1832
Re: Zeli
« Odpověď #14 kdy: Leden 11, 2020, 10:57:28 dopoledne »
Pokud použiješ plastový pytel určený pro potraviny, nemusíš se bát.
Pytel musí být označený, většinou vidlička a miska.

Pytel koupíš v prodejně potřeb pro řezníky.

Vyčistit párou je dobrý nápad.

Na povrh zelí dej vyžehlenou utěrku, tu jsem zatížil nerezovou pokličkou, a dával jsem na to kus křemenu, ten jsem vyvařil ve vodě, min. hodinu vařit!

Nebezpečí s použitím plastů je, že někdy dochází k vymývání změkčovadel.  Některé plasty používají změkčovadla, které se vymývají alkoholem, některé nevydrží kyselé prostředí, a tak dále.

- - - -
Když se ti zdá, že má zelí málo šťávy, přilej (trochu !) slané převařené vody.

Žlábek je dobré dolívat denně, zvednout víko, otřít, vytřít žlábek a dolít vystydlou vodu (převařenou)  z konvice.
Plísně poletují bujně volně vzduchem, a potvůrky se usadí kde se jim líbí.
Věřit nemusíš, ale najdi si na netu příběh, jak pan Fleming objevil penicilin. Dodnes nikdo neví, kde se mu ta plíseň vzala ☺
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Nalim

  • ***
  • Příspěvků: 644
  • Připraveným štěstí přeje
Re: Zeli
« Odpověď #15 kdy: Leden 11, 2020, 11:24:49 dopoledne »
Milo, díky.

Ten křemenný valoun na zatížení zelí je úúžasný nápad, my používáme žulovou kostku. Její povrch samozřejmě není zdaleka tak hladký, a také (hladká) koule má daleko menší povrch oproti (navíc drsné) krychli, a podle některých věd je křemen skoro zázračný nerost.

Ta vyžehlená utěrka je také šikovný nápad, udrží povrch zelí vlhký, i když občas zapomenu dolít (převařenou, vychladlou) vodu do žlábku zeláku.

Akorát pod to závaží mi porcelánový talířek přijde (zejména do kyselého prostředí) jistější, než nerez.


Offline Pěstitel

  • ***
  • Příspěvků: 24
  • vypěstuji cokoli
Re: Zeli
« Odpověď #16 kdy: Leden 12, 2020, 08:02:15 dopoledne »
Na zatížení zelí v sudu doporučuju koupit "keramický prkýnko" Jsou to dva těžký keramický glazovaný půlkruhy asi za 300 Kč, průměr dle velikosti soudku, dají se do sudu vedle sebe a už se nemusí zatěžkávat. Taky zabírají méně místa než kamen. Na zelí dávám jen tohle, žádnou utěrku nebo dřevo. Zatím jsem nevyhodil ani gram. Odebíráme asi jednou týdně. Půlkruhy asi jednou za měsíc umyju a občas dolévám slanou vodu.