Autor Téma: Tudy ne, přátelé, aneb vlákno podělávek.  (Přečteno 1890 krát)

Offline Setik

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 17
Tudy ne, přátelé, aneb vlákno podělávek.
« kdy: Září 11, 2015, 03:42:23 odpoledne »
-

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3578
Re: Tudy ne, přátelé, aneb vlákno podělávek.
« Odpověď #1 kdy: Září 11, 2015, 07:46:21 odpoledne »
Ormieniny chyby:

1. Kompost od městské kompostárny.
Odhlédnu-li od toho, že fůru vezl na chatu řidič s IQ výrazně nižším než jeho náklaďák, ukázalo se, že kompost je tak prolezlý různými jedy, že v něm hynuly rostliny houfně. Na radu jednoho starého praktika jsem nakonec zeminu na všech místech, kde jsem tento kompost dávala, musela smísit 1:1 s dřevěnými štěpkami, které údajně jedy z půdy zlikvidují. Jak se jim to povedlo, uvidím příští rok.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2452
    • Blog Prepper.cz
Re: Tudy ne, přátelé, aneb vlákno podělávek.
« Odpověď #2 kdy: Září 11, 2015, 07:52:40 odpoledne »
Anakinovy chyby:

- včas nezštípnutá rajčata
- pěstování hokaid: Málo úrodná zemina
- na ostatní věci si nevzpomenu, ale dojebal jsem toho dost  ;D

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1777
Re: Tudy ne, přátelé, aneb vlákno podělávek.
« Odpověď #3 kdy: Září 11, 2015, 08:07:41 odpoledne »
Setíkovy podělávky:
1.Zelák
Pořídil jsem jeden ze zeláků na kysání zelí pouze s úzkým lemem. Přišlo mi to estetičtější.  Ale v těsnícím lemu je jen trocha vody. Neuhlídal jsem ve sklepě její vysychání a teď jsem našel půl nedobraného zeláku zhnilého. Vedle toho zelák se širokým lemem, kam přijde spousta vody,  je pořád super. Voda kolem deklu nevyschla. Takže ty nové s úzkým NEBRAT!

Zelák prostě NEBRAT ! Je to překonaná technologie  ;) Sebelepší zelák NIKDO nedokáže dokonale vymejt, proto v KAŽDÝM ZEKÁKU zelí chytne křís - teda bílej plísňovej povlak.
Do soudku se dá plastovej pytel.  Po naplnění zarolovat tak, aby ouvazek byl alespoň 40 cm dlouhej.
Ouvazek se zatočí do soudku, a zatíží.

Ouvazek funguje jako kvasná zátka. Když potřebuje, tak si "odfoukne".
NEVYHODIL JSEM ANI JEDNU TŘÁSINKU ZELÍ !!!!

Po vykvašení a ochutnání nrazím všechno do velkýho hrnce. Zahřeju k varu, a HORKÝ plním do sklenic, hned zavřu, OTOČÍM DNEM NAHORU.
A hotovo.
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4300
Re: Tudy ne, přátelé, aneb vlákno podělávek.
« Odpověď #4 kdy: Září 11, 2015, 11:22:26 odpoledne »
U mna bola chyba, ze sme kupili pred 15 rokmi chalupu, pre zaciatok- nachvilu. A stratil som tak vela casu a ostal som uvezneny tam, kde som ani nechcel byt.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9318
  • I' ll be back!
Re: Tudy ne, přátelé, aneb vlákno podělávek.
« Odpověď #5 kdy: Září 15, 2015, 11:29:35 dopoledne »
Třífázová elektrocentrála jako záložní zdroj pro základnu IZS..

Vlivem nerovnoměrného zatížení všech tří fází nám vektorově "utekla nula", na nejzatíženější fázi bylo 190V a na nejméně zatížené 280V.. Bouchaly žárovky a zářivky, zdroje v počítačích a vysílačkách, zdroje k notebookům..

Když záložní zdroj, tak buď hodně předimenzovaný nebo JEDNOFÁZOVÝ.. Je to blbuvzdorné..

Třífázová elektrocentrála je vhodná pro míchačku nebo čerpadlo a třífázovým motorem..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3155
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Tudy ne, přátelé, aneb vlákno podělávek.
« Odpověď #6 kdy: Leden 10, 2016, 08:40:34 odpoledne »
Zavařování na elektrické plotýnce (normálně zavařuju na plynu) - popraskaly mi dna téměř u všech sklenic u třech várek, než jsem si toho všimla. Vyřešilo to podložení sklenic prkýnky.

A taky použití českých víček omnia s růžovou těsnící gumou - už nikdy, nedrží to a ne a ne, půlka jedné várky kompotů mi vyplavala do hrnce.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1777
Re: Tudy ne, přátelé, aneb vlákno podělávek.
« Odpověď #7 kdy: Leden 10, 2016, 09:39:43 odpoledne »
Já používám origo zavařovací hrnec, na kamnech na plotně.
Pod sklenicemi musí bejt mezera !  Orig. hrnec má mezeru 4 cm.  Pokud zavářím malý množství, dávám do menšího hrbce mřížku původně na grilování v mikrovlnce, ale "nožičkama" nahoru. 

Omniovky, pokud nedrží, jsou málo zalisovaný. Asi máš vydřenou zamačkávací hlavu.
Skus po zamačknutí pootočit víčkem. Když se otočí, je špatně zalisovaný. Zamačkni znovu.

Guma ve víčku Omnia - červená je pro zaváření masa, na tuky,  a bílá pro ovoce - teda bez tuku.

Já dneska už prakticky nepoužívám Omniovky, ale jenom šroubovací víčka Twist-Off. Víčka podkládám potravinářskou folií. Ta v pohodě vydrží teplotu hodně přes 100°C, a víčko ji neprostřihne. S použitím folie se použitý víčko chová jako nové !
Ale pozor ! Folii natahujte vždycky ČISTOU, teda VNITŘNÍ STRANOU ROLE SNĚREM DOVNITŘ SKLENICE !
Pro jistitu, aby se vysterilovala i folie, sklenici po vyndání z horký vody hned sklenici otočím dnem vzhůru !!
Folie vylepšuje těsnost víčka.
Přidávám jednu starší fotku, kde je folie (snad) docela slušně vidět.

[příloha smazaná administrátorem]
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3155
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Tudy ne, přátelé, aneb vlákno podělávek.
« Odpověď #8 kdy: Leden 10, 2016, 10:09:32 odpoledne »
Milo,

taky používám originální zavařovací hrnec i s tou podložkou, ale tenkrát nestačila.

Víčka vždy přitláčím 3x s pootočením sklenice, drží pevně, když je dávám do hrnce...

S tou barvou gumiček máš pravdu a v tom taky vidím problém. Omnia prý přestala vyrábět
víčka s bílou gumičkou a ta s růžovou prostě nedrží. Když jsem použila bulharský z Globusu,
tak se chytly všechny.

Offline Brouca

  • ***
  • Příspěvků: 132
Re: Tudy ne, přátelé, aneb vlákno podělávek.
« Odpověď #9 kdy: Leden 10, 2016, 10:50:21 odpoledne »
Já taky. Na podzim jsem zkoušela dát prosolený česnek do skleniček. Včera jsem ho kontrolovala a všechno mi natáhlo vlhkost. Buď jsem to málo utáhla, nebo jsem vše dala do špatných sklenic. Použila jsem sklenice od přesnídávek a všimla jsem si, že některé mají výrazně kratší závit. Zkusím to celé znovu a tentokrát s fólií a s jinými sklenicemi.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1777
Re: Tudy ne, přátelé, aneb vlákno podělávek.
« Odpověď #10 kdy: Leden 10, 2016, 11:05:36 odpoledne »
Já někdy před moc lety nadělal česnekovou pastu - teda česnek s sůl, a dal jsem to (tenkrát) do sklenic od marmelády, (asi 0,2 litru) a dal jsem na to plastový víčko. Žádná sterilace, jen jsem to dal na regál do špajzu, a vydrželo !!



Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Brouca

  • ***
  • Příspěvků: 132
Re: Tudy ne, přátelé, aneb vlákno podělávek.
« Odpověď #11 kdy: Leden 10, 2016, 11:24:40 odpoledne »
Já jsem chtěla uchovat celé neloupané stroužky a evidentně jsem šlápla vedle.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4300
Re: Tudy ne, přátelé, aneb vlákno podělávek.
« Odpověď #12 kdy: Leden 10, 2016, 11:36:56 odpoledne »
Tiež sme teraz skúšali uchovanie cesnaku podla receptu, že na dno pohára sa nasype asi cm soli a na to sa naukladajú nelúpané strúčky cesnaku, zavrie sa a má to vydržať rok len tak. Ale už po mesiaci to nevyzerá moc dobre..... ???
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Brouca

  • ***
  • Příspěvků: 132
Re: Tudy ne, přátelé, aneb vlákno podělávek.
« Odpověď #13 kdy: Leden 11, 2016, 12:13:50 dopoledne »
Přesně tak jsem to dělala a vypadá to stejně mizerně.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1777
Re: Tudy ne, přátelé, aneb vlákno podělávek.
« Odpověď #14 kdy: Leden 11, 2016, 08:29:56 dopoledne »
. . . .uchovanie cesnaku podla receptu, že na dno pohára sa nasype asi cm soli . . .
Taky jsem dopadl s touhle metodou špatně  >:(
Česnek jsem ale oloupal, namačkal kleštičkama, přidal sůl a uložil jsem to jako "česnekovou pastu".
Příště vyrobím pastu (česnek a sůl) hned.
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Brouca

  • ***
  • Příspěvků: 132
Re: Tudy ne, přátelé, aneb vlákno podělávek.
« Odpověď #15 kdy: Leden 11, 2016, 09:11:52 dopoledne »
Zrovna se na to chystala, ale chtěla jsem vyvenčit psy, než se Kuba probudí. Čubina šlápla na střep, má 2,5 cm díru v noze a slušně to krvácí.  >:( 

Offline PreppersMoravia

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 315
  • I přetavíme pluhy v meče
    • PreppersMoravia
Re: Tudy ne, přátelé, aneb vlákno podělávek.
« Odpověď #16 kdy: Leden 25, 2016, 08:13:56 odpoledne »
Rozmačkaný česnek se solí se zavařovat nemusí.Jen to zavřeš aby k tomu nemohl vzduch.Babička to dělala celý život a nikdy se s tim nic nestalo

Offline Yaro

  • ***
  • Příspěvků: 7
Re: Tudy ne, přátelé, aneb vlákno podělávek.
« Odpověď #17 kdy: Červen 23, 2018, 03:00:19 odpoledne »
Raz som doma varil pivo, všetko som vylial, nezdala sa mi farba, bolo proste mútne - čo je u domáceho piva normálne  ::)
Veríme v najlepšie, čakáme najhoršie...

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3155
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Tudy ne, přátelé, aneb vlákno podělávek.
« Odpověď #18 kdy: Srpen 02, 2018, 09:54:02 odpoledne »
Tak marmeláda ze směsi švestek a broskví nás moc neoslovila... ne že by to bylo nepoživatelné, ale je to takové nudné, takže příště už ne  :)

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1905
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Tudy ne, přátelé, aneb vlákno podělávek.
« Odpověď #19 kdy: Srpen 02, 2018, 10:06:55 odpoledne »
My máme rádi sdpíše vyhrazenější chutě a tak raději uděláme jem blůmovou, višňovou /vzácnost/....a spíše meruňkovou....Broskví tolik není, aby se nesnědly syrové. Jediné co jsme míchali byl rybíz....a ten lze přidávat kvůli lepší želírovací schopnosti k méně želírujícímu ovoci....A třeba i k bezinkám...
Bezinkový džem (z plodů):
1 kg bezinek-Odstopkované bezinky se vaří do zhoustnutí
60 - 80 dkg cukru
1 Pektogel anebo nahradit 1/3 bezinek rybízem......
1 lžička kyseliny citronové + 1 lžička skořice.....vše nechat přejít krátce varem.

Horké plníme do skleniček, uzavřeme, obrátíme vzhůru dnem alespoň na deset minut a hotovo.

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3155
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Tudy ne, přátelé, aneb vlákno podělávek.
« Odpověď #20 kdy: Srpen 02, 2018, 10:20:46 odpoledne »
No tohle byl pokus způsobený přebytkem ovoce, aneb "proboha, co s tím mám ještě dělat??"  :D
Jednodruhovou broskvovou už jsme před lety vyzkoušeli a nikoho neoslovila. Mrazák je narvaný, kompotů hromada jak švestkových, tak broskvových, okna jsou obložená dosoušejícími se ovocnými kůžemi, povidla se pečou prakticky neustále, tak jsem zkusila hodit pár kilo švestek a broskví do papiňáku (což je můj nevětší hrnec) s takovým tím "schválně co to udělá", stejně by to jinak shnilo.

Offline martas

  • ***
  • Příspěvků: 8
Re: Tudy ne, přátelé, aneb vlákno podělávek.
« Odpověď #21 kdy: Srpen 03, 2018, 10:50:06 dopoledne »
A co pálenka z broskví ? Vloni jsem poprvé dělal a byla luxusní. V situaci "proboha, co s tím dělat" ideální řešení. Určitě lepší než broskvová marmeláda  :)