Autor Téma: Špenát jedovatý po ohřátí?!  (Přečteno 2035 krát)

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Špenát jedovatý po ohřátí?!
« kdy: Srpen 24, 2015, 07:21:34 odpoledne »
Citace
To, že jídlo ohříváním strácí živiny je jasné, ale za jedovaté bych ho proto neoznačovala. S jistotou je po ohřátí jedovatý jen špenát - tvoří se rakovinotvorné nitrosaminy. Ale ohřáté jídlo, vařené den předem z čerstvých surovin, je pořád podstatně zdravější než hotové výrobky (convennience food).

Sakryš, jak je to s tím špenátem?  Miluji špenát skoro jako Pepek Námořník!
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Špenát jedovatý po ohřátí?!
« Odpověď #1 kdy: Srpen 24, 2015, 07:49:50 odpoledne »
 ::) tak to já jsem 70 let mrtvej  ;D
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Špenát jedovatý po ohřátí?!
« Odpověď #2 kdy: Srpen 24, 2015, 07:54:14 odpoledne »
Nitrosaminy jsou i v cigaretovém kouři. Jsou to mutageny, ale nedokážu si představit, že by se jich v ohřátém špenátu vytvořilo tolik, aby to trumflo pravidelné kouření. A protože si nepamatuju, že by u nás kdy špenát zbyl do druhého dne, nechává mě to zcela klidnou...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: Špenát jedovatý po ohřátí?!
« Odpověď #3 kdy: Srpen 24, 2015, 07:56:52 odpoledne »
Ze zbytku dušeného špenátu (většinou ale nezbyde) dělám polévku...tudíž ohřívám...

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Špenát jedovatý po ohřátí?!
« Odpověď #4 kdy: Srpen 24, 2015, 10:29:56 odpoledne »
Já si dělám "smaženici" ze špenátu - osmahnu cibulku, přidám papriky, špenátový protlak, podusím hlívu ústřičnou na druhé pánvi, pak to všechno smíchám dohromady /400 gr. špenátu, 200 gr. hlívy, 2 cibule, 2 papriky, snažím se to nesežrat najednou a tak to druhý den ráno ohřívám. Proto mne to vyděsilo s tou jedovatostí.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2561
    • Blog Prepper.cz
Re: Špenát jedovatý po ohřátí?!
« Odpověď #5 kdy: Srpen 24, 2015, 11:38:51 odpoledne »
Ohřívám běžně a stále tu prudím  ;D

Offline Petoza

  • ***
  • Příspěvků: 73
Re: Špenát jedovatý po ohřátí?!
« Odpověď #6 kdy: Srpen 25, 2015, 08:26:21 dopoledne »
Možno si naše telo ešte neuvedomilo, že sme ho otrávili ohriatym špenatom....  ;)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Špenát jedovatý po ohřátí?!
« Odpověď #7 kdy: Srpen 25, 2015, 08:45:16 dopoledne »
Já si dělám "smaženici" ze špenátu - osmahnu cibulku, přidám papriky, špenátový protlak, podusím hlívu ústřičnou na druhé pánvi, pak to všechno smíchám dohromady /400 gr. špenátu, 200 gr. hlívy, 2 cibule, 2 papriky, snažím se to nesežrat najednou a tak to druhý den ráno ohřívám. Proto mne to vyděsilo s tou jedovatostí.
No, ohřívání houbových jídel se obecně nedoporučuje - netuším proč, nikdy jsem nad tím nebádala, ale snad nějaký důvod mít budou. Co takhle použít spíš listový špenát, prodává se myslím v menším balení? Dostat se na polovinu ostatních množství snad nebude problém...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2561
    • Blog Prepper.cz
Re: Špenát jedovatý po ohřátí?!
« Odpověď #8 kdy: Srpen 25, 2015, 11:54:17 dopoledne »
Ormien má pravdu. Radši si Saladine kupuj listový či sekaný špenát. Protlaky jsou jen odpad.

Offline Sumo.cz

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1029
  • Po roce zpět a ještě chytřejší:)
Re: Špenát jedovatý po ohřátí?!
« Odpověď #9 kdy: Srpen 25, 2015, 01:38:25 odpoledne »
Tak kdyby to bylo jedovaté tak by se to už asi projevilo, ne?

Pokud je to jedovaté jen malilinko tak to může stimulovat metabolizmus, ne?
Dostatečně pokročilou technologii nelze odlišit od magie - Arthur Charles Clarke

Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5057
Re: Špenát jedovatý po ohřátí?!
« Odpověď #10 kdy: Srpen 25, 2015, 02:13:42 odpoledne »
O ohřívání špenátu jsem nikde nečetla, jenom toto důležité:

 Záludnou jedovatou látkou je šťavelová kyselina. Vyskytuje se např. ve špenátu, mangol­du, šťovíku aj. Tyto rostliny jsou však z jiných hledisek důležitou složkou zdravé výživy. Pro potlačení jedovatých účinků šťavelové kyseliny je zapotřebí ji převést na nerozpustný šťave­lan vápenatý. Toho se docílí reakcí s vápenatými ionty, které jsou v dostatečném množství přítomny např. v mléčných výrobcích. Proto musíme přidávat do špenátu mléko.

Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5057
Re: Špenát jedovatý po ohřátí?!
« Odpověď #11 kdy: Srpen 25, 2015, 02:20:37 odpoledne »
Tak jsem to našla. Patří to do mýtů, stejně jako ohřívané houby.

http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-volny-cas-koktejl/239914/9-kuchynskych-mytu-kterym-stale-verime.html

Offline Muf

  • ***
  • Příspěvků: 248
  • Survival
Re: Špenát jedovatý po ohřátí?!
« Odpověď #12 kdy: Leden 03, 2016, 11:00:59 odpoledne »
Po ohřátém špenátu nic :)
Po ohřátém jídle s houbama 3 dni na JIP...... vřele (ne)doporučuji.
Carpe diem quam minimum credula postero. (Horatius)
Nondum omnium dierum sol occidit.

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re: Špenát jedovatý po ohřátí?!
« Odpověď #13 kdy: Leden 05, 2016, 09:45:24 odpoledne »
Já si tedy někdy chlupaté knedlíky s houbami druhý den ohřívám. A na jipce jsem s tím tedy nikdy neskončil.  ;D
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: Špenát jedovatý po ohřátí?!
« Odpověď #14 kdy: Leden 05, 2016, 10:53:58 odpoledne »
O víkendu jsem jedla špenát ohřívaný dvakrát... @-->
Vždycky si ho udělám jednou za čas plný hrnec...a pak se ho nemůžu dojíst...mňam.

Bratr V.

  • Host
Re: Špenát jedovatý po ohřátí?!
« Odpověď #15 kdy: Leden 14, 2016, 10:09:58 odpoledne »
Co je to za blbost?! Už bych musel mít dávno rakovinu!

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Špenát jedovatý po ohřátí?!
« Odpověď #16 kdy: Leden 14, 2016, 10:51:27 odpoledne »
Už bych byl dáááávno ve věčnejch lovištích, tančil bych ve valhale dupáka.....
Špenám mám rád od malička, páč ho jedl pepek námořník a jedl jsem ho klidně dva dny po sobě, ohřívanej....

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7598
Re: Špenát jedovatý po ohřátí?!
« Odpověď #17 kdy: Leden 14, 2016, 11:16:20 odpoledne »
Hej, veď lepšie čítajte, a budete žiť dlhšie :)

Tak jsem to našla. Patří to do mýtů, stejně jako ohřívané houby.

http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-volny-cas-koktejl/239914/9-kuchynskych-mytu-kterym-stale-verime.html
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.