Autor Téma: Rusko  (Přečteno 61052 krát)

Offline bludicka

Re: Rusko
« Odpověď #1100 kdy: Prosinec 14, 2023, 08:20:26 odpoledne »
Ntvl ::)....to je tak vygumovana guma,ze aj major haluska by proti nemu bol vylozeny strateg :D.V case,ked ostatni gumaci (ktori si este neprechlastali mozgy) uz slinia prsty a oprasuju rustinu,tak tento tara take hovadiny.Sak mu ta samica mala posepkat,ze nieje v dakom zabavnom programe,ale vo vaznej debate.Ale pobavil :D.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #1101 kdy: Leden 25, 2024, 01:38:14 odpoledne »

https://moderndiplomacy.eu/2024/01/24/how-russia-won-the-sanctions-war-with-the-west/?fbclid=IwAR1j0VTbvYGmpKVoaNTqbQdrWqL4ciseYEyo0urOWAWdxIdXlvmFAISdUiw

"Je zrejmé, že Rusko vyhralo sankčnú vojnu, ktorá mala zničiť jeho ekonomiku.
    Moskva šikovne využívala svoje vlastné zdroje vrátane zlata, obilia, ropy a priateľstva s inými krajinami. Ruská ekonomika namiesto toho, aby čelila ekonomickému kolapsu, rýchlo rastie, pričom HDP sa v treťom štvrťroku 2023 zvýšil o 5,5%.
Rusko preukázalo dôvtip tým, že prijalo niekoľko účinných opatrení na boj proti sankciám. Po prvé, Moskva naverbovala priateľov — Irán, Turecko, Čínu, Severnú Kóreu a Kirgizsko, aby prepravovali high-tech tovar, ako sú mikročipy. Za prvých deväť mesiacov roku 2023 sa tak prekvapivo zvýšil dovoz západných automobilov a náhradných dielov do Kirgizska o 5500%.
Okrem toho, po zmrazení 300 miliárd dolárov rezerv Ruskej centrálnej banky západnými krajinami v roku 2022, Rusko prešlo na naviazanie rubľa na zlato, čo spolu s obrovskými zásobami zlata a výrobnými kapacitami poskytlo Moskve čas na preorientovanie obchodu s energiou z Európy smerom na východ.
    V súčasnosti smeruje 90% exportu ropy do Číny a Indie, pričom podiel dodávok do Európy klesol zo 40% na 4 – 5%. Aby sa vyhli sankciám v oblasti lodnej dopravy a poistenia, Rusko vytvorilo obrovskú „tieňovú flotilu“ ropných tankerov, pričom kúpilo a prenajalo stovky plavidiel, ktoré nepodliehajú sankciám. Podľa „Medzinárodnej energetickej agentúry“ Rusko v súčasnosti vyváža 7,5 milióna barelov ropy denne, len o niečo menej ako Saudská Arábia."
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline bludicka

« Odpověď #1102 kdy: Leden 25, 2024, 09:16:11 odpoledne »
...sankcna vojna.....raz som cital zaujimavy postreh.Par picusov v oblekoch s notasmi pod pazuchami(ktori okrem tych oblekov a notasov nemaju nic ine) idu davat sankcie na sedliaka,ktory ma sice stary traktor,ale ma naftu do toho traktora,ma pole na ktorom ten traktor orie,ma psenicu,ma mlyn aj pekaren.....kto skor zdochne od hladu? Ten sedliak urcite nie,lebo ma nad dverami aj brokovnicu. Kto je ''sedliak'' a kto picusi azda netreba vysvetlovat.

Offline DeadMan

« Odpověď #1103 kdy: Březen 22, 2024, 07:49:24 odpoledne »
Maskovaní ozbrojenci zaútočili na okraji Moskvy. Zemřelo přes deset lidí

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-moskva-exploze-ukrajina-valka.A240322_183940_zahranicni_remy

Nejméně deset mrtvých a asi 50 dalších zraněných zůstalo na místě po střelbě a explozi v koncertní síni ve městě Krasnogorsk na západním okraji Moskvy. Informovala o tom v pátek večer ruská média. Podle agentury TASS hoří asi třetina budovy a střecha, přičemž uvnitř zůstávají zablokovaní lidé. Na místě zasahuje policie a záchranáři.
You cannot kill me as I am already dead!

Offline Akutool

• Super realisti
  • *
« Odpověď #1104 kdy: Duben 13, 2024, 06:41:30 dopoledne »

Offline Akutool

• Super realisti
  • *
« Odpověď #1105 kdy: Květen 06, 2024, 11:44:50 dopoledne »
Sa Ukrajina nechala pocut ze do 9.5. znicia kercsky most ako darcek ku sviatku Putinovi.
Rus ma odpoved:
https://hnonline.sk/svet/96147756-putin-nariadil-jadrove-cvicenie-zucastnia-sa-ho-sily-pri-ukrajine-ide-o-reakciu-na-zapad-znie-z-moskvy
Asi konči sranda. Ktore mesto to bude?
Po skusenostiach mam z tych ich cvičení zimomriavky...
To by sa ten konflikt mohol nepekne vymknut.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #1106 kdy: Červen 07, 2024, 05:34:07 odpoledne »
Tak ho asi nezničili....

Tento chlapec za nechal naverbovať ako žolďák v rusku...
https://www.aktuality.sk/clanok/NSNRXKg/ukrajinci-zajali-slovaka-ktory-mal-sluzit-po-boku-rusov/

Chlapci vyčmuchali, že asi ide o tohoto bazmeka...
https://dolnyzemplin.korzar.sme.sk/c/4517206/mladu-bezovcanku-zavrazdil-jej-15-rocny-kamarat-a-bratranec.html
https://www.24hod.sk/sud-potrestal-mladistvych-vrahov-satanistov-cl15835.html

vcelku čudný chlapec...

Citace
Prvým občanom Európskej únie zajatým na Ukrajine je Slovák Jaroslav H. Bojoval v ruskej armáde a Ukrajincom sa vzdal za dramatických okolností.
Českému Deníku N sa s ním podarilo hovoriť. Jaroslav pôsobí takmer bezstarostne a naivne. Občas sa zasmeje, čo sa dá vzhľadom na situáciu, v ktorej sa ocitol, dosť ťažko vysvetliť. Azda len povahou alebo necitlivosťou. Alebo nedostatkom predvídavosti. Možno tak však len chce pôsobiť. Dôvody by na to mal, Jaroslav je dnes väzeň.
Sedí v obyčajnom ukrajinskom dedinskom domčeku v nemenovanej obci v Doneckej oblasti. V časti, ktorá nie je okupovaná Ruskom. Jaroslav H. má 35 rokov, je slobodný, bezdetný a na Slovensku má mamu, otca a sestru.
Pochádza z dediny ležiacej štyri kilometre od ukrajinskej hranice. Mama pracovala ako robotníčka, počas pandémie covidu ju prepustili a dodnes je nezamestnaná. Otec je na invalidnom dôchodku.
Počas rozhovoru sú v miestnosti okrem neho dvaja dôstojníci ukrajinskej tajnej služby SBU, dvaja novinári a mačiatko, ktoré občas zamňauká. Traja ľudia v miestnosti hovoria po slovensky.
„Denník N poznám, čítala ho moja mama. Už som s ňou dva alebo tri týždne nehovoril. Ona sa o mňa bojí viac ako ja sám,“ prezradí zajatec na úvod rozhovoru, ktorý sa odohráva za nie úplne štandardných podmienok. A tie mohli ovplyvniť aj Jaroslavove odpovede.
Jaroslav nehovoril s reportérmi Deníka N ako slobodný človek a Deník N ani nemôže zaručiť, že poskytnúť nám rozhovor bol jeho nápad a jeho vôľa. Bez povolenia ukrajinskej tajnej služby SBU by sme sa na miesto neďaleko frontovej línie, kde ho ešte pred niekoľkými dňami držali, nedostali.

Rozhovor sa odohrával pod dohľadom dôstojníkov SBU, z ktorých jeden hovoril po slovensky. Do rozhovoru významnejšie nezasahoval, iba spresnil rozpory v dátach, ktoré Jaroslav spomínal. Jaroslavovi tykal a raz ho upozornil, aby sa držal pravdivých faktov.
Nevieme, či Jaroslav opakoval to, čo ho niekto – či už na ruskej, alebo na ukrajinskej strane – naučil. V prípadoch výpovedí vojnových zajatcov je bežné, že sa minimálne snažia si svojou výpoveďou nepriťažiť. Napriek tomu je jeho svedectvo, ktoré poskytol päť dní po svojom zajatí, unikátne a mimoriadne cenné.
Žiadna z otázok Deníka N nebola s dôstojníkmi SBU vopred konzultovaná, ani nám žiadnu nezakázali položiť. Ani na zverejnenie tohto rozhovoru nemá SBU ani nikto iný mimo Deníka N vplyv.

Keď ste odchádzali z domu, vedela vaša mama, že idete do vojny?
Spočiatku nie. Myslela si, že idem do Ruska ako turista. Až keď som tam bol na vojenskom výcviku, napísal som jej, že idem robiť pomocníka zdravotníkov. Jednoducho pomáhať.

Čo vám na to povedala?
Rodičia so mnou nesúhlasili. Ani otec, ani mama. Asi pre vojnu. Majú na to iný názor. Keď som mame poslal fotku, ako idem na obrnenom transportéri, najskôr nadávala. Ale je to mama, tak to nakoniec prijala. Keď ju uvidíte, povedzte jej, že som zdravý a milujem ju.

Čo vás viedlo k rozhodnutiu odísť do Ruska?
Ja som chcel ruské občianstvo. A potom odísť na Sibír. Ďaleko od civilizácie. Žiť tam úplne v pokoji. To bol taký sen. Najradšej som v lese. Mám veľmi rád prírodu.

Predtým ste cestovali aj po iných častiach sveta?
Pracoval som v Británii. Zarobil som si peniaze a všetky som ich investoval do cestovania. Bol som aj v Peru, v Kostarike a v Amazónii. Jednoducho som chcel cestovať ako obyčajný turista. Žil som v Británii, ale napokon som sa vrátil domov. Na Slovensko som prišiel na bicykli. Ťahal som za sebou vozík, ktorý vážil viac ako šesťdesiat kíl. Cestou som stanoval, niekedy som si zaplatil aj hotel, aby som sa okúpal a najedol v reštaurácii. Inak som spal, kde sa dalo. Trvalo mi to dva mesiace a dva týždne. A potom som zostal dva mesiace doma.

Vtedy ste sa rozhodli, že pôjdete do vojny?
Áno, možno na tej ceste. A potom som to pol roka plánoval.

Aj do Ruska ste išli ako turista?
Spočiatku áno. Chcel som tam byť tak štrnásť dní.

Ako ste získali vízum?
Našiel som si na internete stránku a tam som si vytvoril šestnásťdňové vízum. E-vízum. Dá sa však urobiť aj na tri mesiace, lenže to je komplikovanejšie. Tak som vybral to šestnásťdňové a potom som cez Viedeň a Tbilisi odletel do Moskvy.

Kedy a ako vám napadlo, že sa dáte naverbovať do ruskej armády?
Už v Británii som videl v televízii Rossija 24 reklamu na kontrakt na službu v ruskej armáde. Dosť som tento ruský spravodajský kanál sledoval. Ale pozeral som aj ukrajinskú spravodajskú televíziu. Okolo roku 2021 som sa začal zaujímať o politiku a sledovať ruskú televíziu. Asi aj preto, že som chcel vedieť, čo sa v Rusku naozaj deje. To sa totiž z našich novín nedozviete. Aj v Británii písali a hovorili úplný opak toho, čo tvrdia Rusi. Tak som bol zvedavý, ako to naozaj je.

A uverili ste ruským zdrojom?
No, to ani nie. Vedel som, že sa obe strany dopúšťajú zločinov. (V tejto chvíli sa do rozhovoru zapojí po slovensky hovoriaci dôstojník ukrajinskej SBU a požiada Jaroslava, aby špecifikoval zločiny páchané Ukrajinou. Jaroslav povie, že sa vojna začala už v roku 2014 a videl na Telegrame video, na ktorom ukrajinskí vojaci strieľajú na Doneck a na tržnici potom ležalo mnoho mŕtvych civilistov. Dôstojník ho uisťuje, že to bola ruská propaganda.

Vďaka sledovaniu ruskej televízie ste narazili na reklamu, ktorá vás priviedla do armády?
Áno. Na Rossija 24 hovorili, že budem mať dobrú výplatu – 205-tisíc rubľov mesačne (2 112 eur) a k tomu jednorazový darček od prezidenta 195-tisíc. A hovorili, že všetko bude čestné a poctivé. Naozaj mi potom posielali peniaze na kartu. Teraz sa k nim však nedostanem, pretože ju blokujú sankcie. Ani poslať mi ich nemôžu. A to mi ešte mali prísť peniaze od gubernátora. Každý, kto podpisuje kontrakt, dostane peniaze aj od gubernátora príslušnej oblasti. Všetkým prišli, ale mne nie. Pol milióna rubľov! Ja som totiž podpísal kontrakt v Moskve a tam dávajú najviac. Inde vám dajú napríklad len stotisíc.

V prepočte na eurá však bola vaša výplata len niečo vyše dvetisíc eur. To nie je tak veľa. Nezarobili ste si v Británii viac?
Áno, o trošku viac. Asi tak 2 400 eur mesačne. Pracoval som tam v sklade.

To bola podstatne bezpečnejšia práca. A lepšie platená. Napriek tomu ste šli do vojny…
Nedomyslel som to. Bol som hlúpy. Bral som to pozitívne. Že to jednoducho prežijem.

Ale prečo ste si vybrali Rusko? Sledovali ste aj Ukrajincov, cestovali ste na Ukrajinu… Aj za ňu sa dalo ísť bojovať…
V Rusku je Sibír. Ja som chcel ísť na Sibír. Aj keď Ukrajina má zase Karpaty. V roku 2015 som ich navštívil ako turista. Pre mňa sú Ukrajinci ako bratia.

Počkajte, tomu nerozumiem. Veď ste šli proti Ukrajincom do vojny…
Ale to bola práca.

No ale hovoríte, že sú bratia…
Ja to myslím tak, že všetci Slovania sú bratia. My, Ukrajinci aj Rusi. Veď sme si podobní. Viete, keď som stretol dobrých ľudí, ako v Rusku, tak aj na Ukrajine, boli vždy obyčajní. Väčšinou bývali na dedine. Na dedine žijú dobrí ľudia tam aj tu. Myslím si, že vojnu treba čo najskôr ukončiť. Nejako sa dohodnúť. Musí sa už začať konať. Pretože na oboch stranách umierajú nevinní ľudia.

Keď ste sa prihlásili do služby v ruských ozbrojených silách, nikto vás nepreveroval? Nezisťovali si o vás informácie?
10. januára som šiel na vojenské komisárstvo v Moskve. Druhýkrát som tam zašiel 14. januára. A 29. januára som to podpísal. Nikto mi neskontroloval ani vízum. Žiadne problémy neboli. Skôr sa mi zdalo, že majú radosť, keď ma potom videli vo vojenskom. So všetkým mi pomáhali, aj vybaviť potrebné papiere.

Rozumeli ste obsahu dokumentov, ktoré ste podpisovali?
Viem po rusky čítať. Ale nečítal som si to a podpísal.

Čo nasledovalo?
Už pred podpísaním kontraktu ma poslali na kurzy. Bol to zdravotnícky kurz, učil som sa aj zložiť samopal a ovládať dron. Bolo to v takom lágri, kde vás pripravujú na armádu. Ale rozobrať a poskladať automat som skúšal iba raz. Ani nás nenechali strieľať. Keď som 29. januára podpísal kontrakt, poslali ma na dva týždne na vojenskú základňu v Hlincoch (vojenská jednotka č. 12 721, nachádzajúca sa v Brianskej oblasti Ruska, je domovskou základňou pre 488. gardový motostrelecký pluk – pozn. red.).

Vašou motiváciou boli hlavne peniaze?
V prvom rade ruské občianstvo. Potom peniaze.

Váš plán teda bol, že si vo vojne zarobíte peniaze a…
… a odídem žiť na Sibír.

A tam si postavíte za zarobené ruble dom. Ale nebáli ste sa, že vojnu neprežijete?
Ani nie.

Vy neviete, čo sa vo vojne deje?
Ja som vyučený murár. Myslel som si, že budem kopať bunkre, čo som aj spočiatku robil. Od 13. februára som bol mesiac a pol trochu v tyle, v lese v Luhanskej oblasti. Tiež som stále nakladal a vykladal ruské nákladiaky uraly. Vodu, debny s muníciou. Lenže v apríli ma poslali na pozície. Obranné pozície. Na dva týždne. Chodil som na stanovište „dežuriť“, teda dávať pozor, či na nás niekto nejde. Po večeroch som pomáhal nosiť vodu a jedlo. Ale potom nám všetkým zobrali doklady a prekvalifikovali nás na útočníkov. Celá naša rota išla dopredu.

Prešli ste nejakým ďalším výcvikom?
Raz skrátka prišli a oznámili nám to. „Od dneška ste útočníci.“ Hotovo.

Mali ste v kontrakte špecifikované, čo budete presne robiť?
Ja som to predsa nečítal.

V máji sa z vás teda stala útočná rota. Čo sa zmenilo?
Odviezli nás na lesnú základňu. Nebol to úplne les, ale cesty medzi poľami a nejaké stromy. Rusi tej pozícii hovorili „klišňa“. Ja som bol v evakuačnej skupine, vyvážal som so zdravotníkmi ranených. Takže keď zaznel povel na útok, nešiel som dopredu. Po nejakom čase nás zase na chvíľu poslali na cvičný polygón. Tam nás učili hádzať granátom. Niektorí sa stali guľometníkmi, keď ich naučili strieľať z guľometu. Alebo si niektorí zastrieľali z RPG (ručná protitanková zbraň – pozn. red.). Ja som však strieľal len zo samopalu. Mali sme vždy štyri zásobníky po štyroch nábojoch.

Len štyri náboje v zásobníku?
Áno, to bolo pri trénovaní útoku. Učili nás aj zakopať sa a museli sme dosť behať. To bolo vôbec prvýkrát, čo som vystrelil – šestnásťkrát na polygóne. Dovtedy som nevystrelil, a to už som bol dva mesiace vo vojne. No potom nás poslali do ďalšieho útoku. Boli sme pri troch jazerách. Naše pozície sa volali Diskotéka, Palma a Betonka. Ale ako sa volali tie tri jazerá, neviem.
Vtedy sme ja a asi desiati ďalší odmietli ísť do toho útoku. Skoro nikto sa z neho nevrátil, takmer všetci padli. Vedel som, že keby som šiel, nevrátim sa živý. Vedel som to. A tak som odmietol.

Ako na to reagovali ruskí velitelia?
Odviedli nás do zadnej časti tábora. Prišiel „zampolit“ (zástupca politruka alebo dôstojníka, ktorý má v armáde na starosti ideologickú a politickú prácu s vojakmi – pozn. red.). Mal vyššiu hodnosť, bol to dôstojník, ktorý napríklad riešil aj problémy s našimi platmi. Ale teraz sa nám vyhrážal, že nás posadí do diery. Do takej jamy. Keď vraj odmietneme prvýkrát, ideme do jamy. V jame sedíte, nič nemôžete robiť, len zhora na vás vari trochu bude svietiť slnko. Odmietnuť druhýkrát by znamenalo väzenie na sedem rokov.

Takže ste šli do jamy?
Nešiel. Súhlasili sme, že pôjdeme do útoku. Povedali nám: „Dôjdete tu do toho bodu, tam už na vás čakajú naši. Musíte ich vystriedať.“ Posielali nás tam po maličkých skupinkách. Po troch až štyroch ľuďoch.

Ako teda dopadol váš prvý útok?
Ani sme nedošli do stanoveného bodu. Guľomety totiž na nás strieľali tak, že sme nemohli ani zdvihnúť hlavu. Ležal som na zemi, v takej jamke – vznikla po dopade míny z mínometu. V nej som sa schoval. Ležal som tam štyri minúty a nad nami sa objavil výzvedný dron. Ledva prestal hučať guľomet, hneď sme bežali späť. Okolo ležalo veľa mŕtvych tiel, niektoré úplne roztrhané. Mŕtvi často už aj zapáchali. Požierali ich červy. Naozaj tam bolo veľa mŕtvol. Boli to chlapci z útočných skupín, ktoré tam poslali pred nami. Keby som tam zostal, teraz tam hnijem tiež.
Mal som šťastie. Dobehol som k dvom bunkrom. V jednom som sa skryl. Lenže dron bol stále nad nami a videl, kam sme utiekli. Dal im (Jaroslav myslí ukrajinských vojakov – pozn. red.) súradnice a oni na nás začali páliť stodvadsiatkou mínometom. A ešte prileteli štyri kamikadze drony a jedna kazetová nálož. V noci, keď na nás pálili, nám to horelo nad hlavou. Bunker bol úplne rozbitý. Spadli na mňa tri vrecia s pieskom a potom jeden trám. Všade boli obrovské diery.
Pomyslel som si, že keď priletí ešte jeden kamikadze dron, neprežijem to. Zrazu výzvedný dron akoby zázrakom odletel. Bol fuč. V tej chvíli som rýchlo vzal batoh na chrbát a utekal preč.

Kam „preč“?
Do vysielačky som zavolal: „Idem domov.“ Ako že sa vraciam na pozíciu Betonka. Tam už boli lepšie bunkre, viac pod zemou. Musel som však prebehnúť cez zamínované pole. Keď nás posielali do útoku, povedali nám: „Dávajte si pozor, pozerajte sa pod nohy.“ Takže keď som šiel, všímal som si také šnúrky, drôty… Ale keď som utekal späť, už bola noc a nič som nevidel. Mal som asi šťastie. Niekto nado mnou držal ochrannú ruku. Asi som sa tam druhýkrát narodil.

Možno už tretíkrát… Čo sa stalo s ostatnými?
Naša rota mala po tom prvom útoku, do ktorého sme odmietli ísť, veľa mŕtvych a ranených. Tak nás počas dvoch týždňov doplnili novými ľuďmi odvšadiaľ. Až nás bolo asi šesťdesiatpäť. Jednoducho rota. Z tej našej malej skupiny som to prežil len ja. Volal som na spolubojovníkov, volal… ale už sa mi nikto neozval. Drony a mínomety ich dostali.
Tak som utekal sám. A namiesto na pozíciu Betonka som dobehol k Ukrajincom. Povedal som síce do vysielačky, že sa vraciam, ale šiel som inam. Trochu som blúdil, ale potom som narazil na prvú ukrajinskú pozíciu v lese.

Cielene ste sa vybrali k Ukrajincom?
Spočiatku nie, nevedel som, kam bežím. Potom som to pochopil. A ako som bežal, tak som premýšľal a rozhodol som sa vzdať. Ten plán jednoducho vznikol za pochodu. Viete, keď tam dlho nado mnou lietal ten dron, napadlo mi, že pôjdem radšej k nim. Išiel som cez pole asi dvadsať minút. Potom som odhodil samopal. Rýchlo dobehnúť k prvej pozícii a vzdať sa, hovoril som si.

Mali ste zasa šťastie, že vás Ukrajinci nestihli zastreliť…
Mal. Videl som svetielka, z jednej aj z druhej strany. Možno ma aj Ukrajinci spozorovali. Nakoniec nado mňa priletel ďalší dron a svietil na mňa. To už som sa vzdával.

Vedeli Rusi, že utekáte na druhú stranu?
Však na mňa aj strieľali, keď ma Ukrajinci brali. Z mínometu.

Ako ste dali Ukrajincom najavo, že sa chcete vzdať?
Zakričal som: „Ja som Jaroslav!“ Žiadnu zbraň už som pri sebe nemal.

Báli ste sa?
Trochu. Ale keď na mňa nevystrelili po tom, ako som zvolal, že som Jaroslav, povedal som si, že ma asi nechajú žiť. Oni na mňa zavolali: „Ruky dole a k zemi!“ Tak som si ľahol na brucho na zem a roztiahol som ruky. Prišli ku mne, mierili na mňa zbraňami. Cítil som hlaveň automatu na rebrách. Jeden ma starostlivo prehľadal. Potom mi zviazali ruky. V noci mi dali vodu a jedlo.
Bol som v pohode. Nebili ma. Na druhý deň ma odviezli na výsluchy k rozviedke. Preverili mi telefón. Doklady som nemal pri sebe – schválne, aby som ich nestratil alebo aby mi nezhoreli. Vzal som si len taký vojenský lístok. Videli, že som iba vojak.

Keď vás Rusi poslali do útoku, strieľali ste na ukrajinských vojakov?
Nestihol som. To oni strieľali na mňa. Z guľometu. Veď pri prvom útoku som len evakuoval ranených, pri druhom som sa vzdal.

Premýšľali ste o tom, čo sa vám môže v zajatí stať, keď ste bežali k ukrajinským vojakom?
Napadlo mi, že ma vykastrujú. Pretože Rusi nám hovorili, že Ukrajinci všetkým zajatcom odrezávajú semenníky. Alebo ich rovno zabijú.

Verili ste takým veciam?
Už tam som si hovoril, že niečo je propaganda. Naši velitelia boli… neboli to dobrí ľudia. Hnali nás dopredu a často všetci vojaci pri útoku zahynuli.

Vy ste nevedeli, čo sa môže diať v ruskej armáde? V Británii ste sa nepozerali na správy?
Toto som naozaj nevedel. Áno, vedel som, že na oboch stranách sa dejú zločiny. Myslím si to. Ale Rusi sú horší. Raketami napríklad strieľajú na obytné domy.

A ako Rusi zaobchádzajú so zajatcami?
Neviem. Žiadnych som nevidel. Ale jeden môj známy, ktorý bol v jame za trest, mi hovoril, že vedľa neho v diere boli ukrajinskí zajatci. Cez deň museli kopať zákopy.

Mali ste medzi vojakmi priateľov?
Skôr by som povedal známych. Chalanov z roty. Dvoch dobrých kamarátov som však mal. Ale už nežijú. Boli to Rusi.

Stretli ste sa tam s Čechmi alebo so Slovákmi?
Nevidel som ani jedného. Boli tam však Bielorusi, Kazachovia aj Egypťania. Ľudia z Azerbajdžanu a z Uzbekistanu. Tiež tam boli chlapci z Afriky, jeden z Nepálu. Ani nevedeli po rusky. Od známeho v Hlincoch som počul, že tam boli aj dvaja Nemci.

Máte predstavu, čo vás teraz čaká?
Myslím si, že väzenie. Do Ruska však už nechcem ísť ani za nič. Chcem ísť na Slovensko. Tam mi hrozí väzenie od desať do dvadsať rokov za žoldnierstvo. Nevedel som, že keď chcem slúžiť v zahraničnej armáde, musím mať povolenie od prezidentky. Teraz som žoldnier. A pôjdem do väzenia.

Viete, čo sa počas vašej neprítomnosti odohralo na Slovensku? Sledujete situáciu doma?
Viem, že postrelili Fica.

Myslíte si, že keby ruská armáda stála na hranici so Slovenskom, dotkla by sa vojna aj nás?
Asi nie. Veď sme v NATO. Vojna ďalej na západ nepôjde. Aj Rusi mi to hovorili. Chcú len kúsok Ukrajiny, nie celú Ukrajinu. Len Donbas. A hovorili, že by chceli Odesu. Ale ďalej ísť nechcú.

Čo sa vám stalo, že máte vyrazený zub?
Veď na mňa padali drevá, keď som bol v tom kryte. Ani to nebolí.

Prečo s nami hovoríte? Núti vás niekto?
Nenúti. Chcel by som však povedať, že som do tej vojny nemal chodiť. A aj mama sa aspoň dozvie, že som nažive.

Hovorili ste, že ste šli do vojny vlastne preto, aby ste mohli žiť na Sibíri. Dám vám hypotetickú otázku: keby na Ukrajine bola Sibír a vy ste sa tam rozhodli žiť, prihlásili by ste sa do ukrajinskej armády, aby ste si zarobili na dom?
Áno. To by som asi šiel. Ale musel by byť ďaleko od civilizácie. Hlboko v lese. Ďaleko od ľudí.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #1107 kdy: Červen 12, 2024, 03:48:49 odpoledne »

https://militarywatchmagazine.com/article/deploying-florida-coast-yasenm?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1-vY_fziggTC738wdXgPLnB8ncxlhEM-rLNaOdxljJyMvxQSeopvfSXwM_aem_AdlETStJN7LJIxPHVOBfk5p1OOQpZ5pTwXzTBXR-CLdAZsOonH6udpZX_4CNI6d2awq2242PJ1G-VXabCjG11KOe

"Ruská ponorka pri kubánskom pobreží môže predstavovať pre USA vážnu hrozbu
Americká publikácia „Military Watch Magazine“ je znepokojená aktivitou ruského námorníctva pri Kube.
Píše, že 12. júna dorazí ku kubánskym brehom skupina ruských lodí. Najnebezpečnejšou je jadrová ponorka triedy „Jaseň“.
Publikácia naznačuje, že Moskva nedávno investovala značné prostriedky do rozvoja svojej ponorkovej flotily. Vďaka tomu sa objavili ponorky triedy „Jaseň“. Autor sa domnieva, že ide o mimoriadne nebezpečné zbrane. Mnohí západní odborníci a predstavitelia s ním súhlasia.
   Napríklad bývalý veliteľ Severného veliteľstva USA Glen VanHerk ich nazval veľmi impozantnou zbraňou a poznamenal, že tieto ponorky je veľmi ťažké odhaliť. A „The National Interest“ pred niekoľkými rokmi upozornil, že „Jaseň“ je najnebezpečnejšia jadrová ponorka na svete. Jednou z hlavných výhod týchto jadrových ponoriek je možnosť použitia hypersonických rakiet „Zirkon“.
Autor sa domnieva, že Rusko takýmto spôsobom ukazuje Spojeným štátom, že je schopné premietnuť svoju silu až k americkým hraniciam v reakcii na povolenie západných krajín použiť svoje zbrane na ruskom území."

Offline plenty

• Moderátor
« Odpověď #1108 kdy: Červen 12, 2024, 08:18:49 odpoledne »
Keď sovietske ruské námorníctvo priznáva jednu ponorku, len jedna tam isto nebude. Čo sú správy tak 3/4 stavu Ruského podmorského loďstva je mimo domovských prístavov. Isto to nie je z dôvodu turistických plavieb  ;) Ponorky sú rozhodené po svetových moriach. A tak to majú aj ostatné štáty ktoré majú ponorky vo výzbroji. Ruská admiralita pravdepodobne vytiahla niekde z archívu manuál doktríny ktorú vypracoval Sergej Georgievič Gorškov (Admirál flotily ZSSR d 5. januára 1956 do 9. decembra 1985) a ide s úpravami podľa neho. 
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #1109 kdy: Srpen 24, 2024, 06:14:43 odpoledne »
Brácho dal teraz fotky a videjko z ruska a plné regále českého piva. Ceny okolo 1,5 eura. Nevie niekto, ako sa tam dostalo, keď je zákaz vyvážať z európy do ruska?

Offline bludicka

« Odpověď #1110 kdy: Srpen 24, 2024, 09:28:53 odpoledne »
Sak normalne.Rovnako,ako k nam ide z ruska ''americky'' plyn tak do ruska zasa ide ''neeuropske'' pivo. Od cecha ho kupi azer,ci turek...a komu ho preda on... ;).Sak si jazdil a tak vies,ako to chodi s papiermi ;).

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper

Offline bludicka

« Odpověď #1112 kdy: Září 18, 2024, 08:20:17 odpoledne »
Zeby rusi mali v tom sklade co im odpalili uktrajinci aj jadrovu municiu?

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #1113 kdy: Září 18, 2024, 08:29:44 odpoledne »
Je tam toto

Citace
Nikdo prozatím neví, proč se u hranic s Ruskem objevila vyšší koncentrace Cesia-137. Møller nicméně uvedl, že by to mohlo být kvůli lesním požárům. V přírodě totiž stále lze měřit spad z černobylské havárie z roku 1986. Když hoří staré stromy, může se tak radioaktivita znovu dostat do vzduchu a vítr ji může rozfoukat po okolí.

Ale zdá sa mi to divné.

Offline bludicka

« Odpověď #1114 kdy: Září 18, 2024, 08:46:40 odpoledne »
Cernobyl je od norska este dalej,ako ten toporec.Ak mali rusi v tom sklade aj nejaku slabsiu jadrovu municiu,mohlo ju rozmetat a uzky prud vetra ju mohol zaniest daleko na sever.Ako k nam piesok z puste ;). Ale aj tie poziare davaju logicke vysvetlenie. Vybuch to nebol.To by okamzite zaznamenali cidla a pisu tam,ze ta radioaktivita je len trocha vyssia ako normal,nieze vysoka,ci priam nebezpecna.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #1115 kdy: Září 25, 2024, 10:55:58 odpoledne »
https://www.teraz.sk/zahranicie/putin-priblizil-navrhovane-zmeny-rusk/825032-clanok.html

"....Ruský prezident na začiatku zasadnutia Rady bezpečnosti Ruskej federácie uviedol, že boli navrhnuté zmeny v jadrovej doktríne, pričom by rád poukázal na jednu z nich.

"V aktualizovanej verzii dokumentu sa navrhuje, aby agresia proti Rusku zo strany akejkoľvek krajiny nevlastniacej jadrové zbrane, no s účasťou alebo podporou jadrového štátu, bola vnímaná ako ich spoločný útok na Ruskú federáciu," uviedol Putin. Nešpecifikoval, či bude podľa upraveného dokumentu možné reagovať na takýto útok jadrovými zbraňami.

Podľa Putina by však Rusko mohlo pristúpiť k použitiu jadrových zbraní v prípade, ak príde k rozsiahlemu vzdušnému útoku na jeho územie. "Budeme o tejto možnosti uvažovať, už keď dostaneme dôveryhodné informácie o masovom štarte prostriedkov na vzdušno-kozmické útoky a ich prekročení našich hraníc," povedal prezident.

Rusko si tiež podľa šéfa Kremľa vyhradzuje právo no použitie jadrových zbraní v prípade útoku na Rusko alebo Bielorusko konvenčnými zbraňami, ktorý bude predstavovať "kritickú hrozbu" pre suverenitu Ruska...."

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #1116 kdy: Září 29, 2024, 08:54:55 dopoledne »
https://www.teraz.sk/najnovsie/burkina-faso-a-rusko-podpisali-dohodu-o/747458-clanok.html

""...Vláda Burkiny Faso podpísala memorandum o porozumení o výstavbe jadrovej elektrárne, ktorej cieľom je pokryť energetické potreby obyvateľstva Burkiny Faso," uvádza sa vo vládnom vyhlásení.

Dohoda bola podpísaná v rámci Ruského energetického týždňa v Moskve, na ktorom sa zúčastnil minister energetiky Burkiny a zástupca šéfa ruskej jadrovej agentúry Rosatom.

Podľa Rosatomu je "memorandum prvým dokumentom v oblasti mierového využívania atómovej energie medzi Ruskom a Burkinou Faso" a kladie základy spolupráce v ďalších oblastiach vrátane priemyslu, poľnohospodárstva a medicíny...."

Offline DeadMan

« Odpověď #1117 kdy: Říjen 14, 2024, 11:49:06 dopoledne »
Nedávno jsem navštívil firmu, která sídlí v jedné hale bývalé fabriky na výrobu a opravu důlních strojů.
Ta už dneska nefunguje a tak se tam stěhují různé firmy.
No a viděl jsem tam celkem dost nových vozů jedné korejské automobilky 😉
A neuvěříte, co se tam s těmi auty děje 😁
Do Ruska se nesmí vyvážet celá auta, ale díly problém nejsou.
Tak tam borci odmontují nápravy a do Ruska to pošlou ve dvou kusech a tam se to zase smontuje 😂
Jak potom slyším toho kokota Fialu a ty jeho píčoviny, tak se jenom směju.
Všichni potřebujeme vydělávat a bohužel bez ruského trhu se to očividně neobejde 😎

Offline lučobník

• Praktikující prepper
  • Starý prepper a survivalista
« Odpověď #1118 kdy: Říjen 14, 2024, 12:53:28 odpoledne »
Táto demontáž beží na slovensku už 10 rokov...
Všetko ide, len malé deti sa musia nosiť.

Offline DeadMan

« Odpověď #1119 kdy: Říjen 14, 2024, 01:02:51 odpoledne »
Tak to je ale zbytečné, ne?
Předtím se tam mohly ty auta vozit v celku 😉
A jinde v okolí nebyly na nikoho sankce uvaleny 🤔

Offline Hohepa

« Odpověď #1120 kdy: Říjen 14, 2024, 07:46:49 odpoledne »
No vono to není deset ale minimálně pětadvacet
a to i u nás. Akorát ty auta nejsou kupovaná.....
 f-)

Offline DeadMan

« Odpověď #1121 kdy: Říjen 14, 2024, 08:44:53 odpoledne »
Ale to už se pak bavíme o trochu jiném podnikání 😂

Offline Hohepa

« Odpověď #1122 kdy: Říjen 15, 2024, 10:30:15 dopoledne »
nó ano i ne

on když ten "podnikatel" zjistí, že skoro stejně výnosné,
ale mnohem méně rizikové ba co víc vlastně legální,
je to auto legálně koupit rozebrat a dál postupovat stejně, tak jak to už umí a má kontakty....

Proč mít morální zábrany, když z kradenýma je neměl.

Offline DeadMan

« Odpověď #1123 kdy: Říjen 15, 2024, 02:52:11 odpoledne »
No jo, ale takhle to tam teď exportuje přímo ta automobilka do ofiko showroomu 😁😂

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #1124 kdy: Říjen 15, 2024, 03:14:03 odpoledne »
https://zive.aktuality.sk/clanok/DBRz1Vt/ruska-armada-ma-vlastnu-obdobu-chatgpt-pomaha-rozhodovat-o-dalsom-postupe-vravi-analytik-rozhovor/

Ruská armáda má vlastnú obdobu ChatGPT. Pomáha rozhodovať o ďalšom postupe, vraví analytik
"...................Konflikt na Ukrajine núti armády po celom svete prehodnocovať svoje taktiky a zamýšľať sa nad budúcnosťou vojenských operácií, vrátane možného nasadenia humanoidných robotov na bojisku. Aj o týchto témach sme sa rozprávali s vojenským analytikom Vladimírom Bednárom. V rozhovore sa tiež dozviete:

.    V ktorých situáciách sa nasadenie AI ukázalo ako najefektívnejšie.
.   Na čo má veliteľstvo Ruska aj Ukrajiny vlastnú obdobu ChatGPT.
.    Ako to, že Starlink teraz využíva aj Rusko, hoci to SpaceX blokuje.
.    Prečo od konfliktu na Ukrajine armády sveta prehodnocujú svoje taktiky.
.    Kedy sa dočkáme, že humanoidní roboti nahradia živých vojakov na bojisku."
.............................

Offline DeadMan

« Odpověď #1125 kdy: Říjen 22, 2024, 05:14:22 odpoledne »
O tom se u nás moc nepíše, nebo alespoň já nic nezaznamenal.
Přitom je to dost zásadní věc, která může silně oslabit tak zvaný západ v čele s USA.
Protože pokud členové BRICS omezí nebo úplně zruší platby v dolarech, někdo se tady pak může jít klouzat 😉

Russia’s BRICS summit: What’s on the agenda and why it matters to Putin

https://www.aljazeera.com/news/2024/10/22/russias-brics-summit-whats-on-the-agenda-and-why-does-it-matter

The summit, which leaders from two dozen nations will attend, is the largest event Russia has hosted in years — and a signal to the West amid the war in Ukraine, analysts say.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #1126 kdy: Říjen 22, 2024, 09:15:31 odpoledne »
Kamarát ma zavaluje správami, ktoré u nás nevysielajú. Nestíham to ani čitať ani overovať.

" Americký novinár Clayton Morris:
 "Medzi NATO a krajinami BRICS sa odohráva titánsky boj. Mimochodom, načasovanie bolo špeciálne vybrané tesne pred americkými voľbami. To je jasný signál Putina a Číny, že americká dominancia sa chýli ku koncu.
 Toto nie je len summit. Ide o ekvivalent Bretton Woodskej konferencie po druhej svetovej vojne, ktorá dala americkému doláru štatút rezervnej meny po celom svete. Tento summit BRICS znamená smrť brettonwoodskeho systému.
 Táto skupina je teraz významnou protiváhou západnej ekonomickej a geopolitickej hegemónie. V číslach je sila. Ale kde sa berie skutočná sila? Zo zdrojov. Takmer všetok náš urán získavame z Ruska, všetok náš obohatený urán z Ruska. Čo sa stane, keď nám ho Putin prestane dodávať? Hra skončí. Rastúce ceny lítia, medi a ďalších kritických nerastov teraz riadia túto skrytú globálnu vojnu.
 Predstavte si, že krajiny BRICS preberajú tieto trhy. Západné dodávateľské reťazce, najmä v oblasti technológií a obnoviteľných zdrojov energie, by mohli čeliť katastrofálnemu narušeniu. Počuli sme od samotného senátora Lindseyho Grahama, že dôvod, prečo sme vlastne na Ukrajine, sú všetky tamojšie minerály. Doslova im kradneme minerály. Takže spojenci USA a NATO môžu byť nútení hľadať alternatívne zdroje, pretože energetická bilancia sa nakláňa smerom k BRICS."

Offline montezuma

« Odpověď #1127 kdy: Říjen 23, 2024, 07:31:16 dopoledne »
Summit BRICS se koná tuším každý rok. Ten letošní ale počítám, že bude přelomový, je pro to hodně důvodů. Posledním důvodem je, když včera EU parlament odsouhlasil půjčku Ukrajině z výnosů zmrazených ruských investic, což je další hřebíček do rakve důvěryhodnosti slavného západu. Představte si, že držíte akciový podíl a někdo vám zablokuje dividendy.

Můžeme čekat ohlášení nové měny pro mezinárodní obchod, nicméně o ní se mluví taky hezky dlouho, takže kdo ví. Můžeme čekat, že země BRICS ohlásí zahájení prodeje západních dluhopisů ve velkém, nicméně tady má problém se svým dluhem Čína. Můžeme čekat i ohlášení paralelního systému pro vypořádání přeshraničních plateb, jako alternativu k SWIFTu. A můžeme taky čekat, že se nestane vůbec nic.

Jedna věc je jistá - čas nepracuje pro KoZa, ale pro BRICS.

EDIT:
Jen dva články ohledně toho, co se na summitu děje.
https://www.zerohedge.com/geopolitical/xi-putin-hail-ties-advancing-fair-world-order-amid-chaos-sown-western-hegemony
https://www.zerohedge.com/geopolitical/indias-modi-urges-quick-peaceful-end-ukraine-war-meeting-putin

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper
« Odpověď #1128 kdy: Listopad 29, 2024, 08:36:33 dopoledne »
Vyzerá to na proruskú stránku, ale veď treba to sledovať z oboch strán.

https://lipovylist.cz/wordpress/ruske-ministerstvo-pro-mimoradne-situace-radi-rusum-aby-si-sbalili-poplachovy-kufr/

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace (EMERCOM) vydalo doporučení pro občany, které jim radí, aby si předem sbalili „poplachový kufr“. Takový batoh se může stát nezbytným v podmínkách přírodních katastrof, nehod způsobených člověkem nebo v případě hrozby ozbrojených konfliktů.

Podle doporučení oddělení by složení „poplachového kufru“ mělo zahrnovat:

– zápalky nebo zapalovač;

– Malý rádiový přijímač pro příjem informací v podmínkách nedostatku komunikace;

– Vysoce kalorické produkty stabilní při skladování;

– Doklady a peníze v malém množství;

– Lékárnička s potřebnými léky;

– Multifunkční nůž;

– Svítilna a další baterie;

– výměna prádla;

– Oblečení a další předměty ve vakuových sáčcích pro úsporu místa a ochranu před vlhkostí.

K této záležitosti zatím nejsou žádné další komentáře, ale tato zpráva vyvolala mezi občany vážné znepokojení.

Offline Dag Björndal

• Praktikující prepper

Offline DeadMan

« Odpověď #1130 kdy: Prosinec 28, 2024, 10:02:37 odpoledne »
Rusové zlanařili 13 dalších zemí. BRICS bude mocnější než Západ, tvrdí experti

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/589909-rusove-zlanarili-9-dalsich-zemi-skupina-brics-se-od-roku-2025-rozroste-o-nove-spojence?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

Konkurence Evropské unie, skupina států BRICS, se po dvou letech opět rozroste o několik partnerských zemí. Dohromady budou zodpovědné za více jak 40 procent světového hrubého domácího produktu (HDP). Podle odborníků má blok našlápnuto stát se silnějším než Západ.

Offline plenty

• Moderátor
« Odpověď #1131 kdy: Leden 06, 2025, 08:42:26 odpoledne »
Moskva - Nejvíce piva do Ruska loni dodávali a nejvíce na něm vydělávali Němci a Češi, jen Dánové vývoz přerušili. Export z Česka se dokonce meziročně zvýšil. Roste také vývoz čínského piva do Ruska. S odkazem na státní statistiky o tom na svém webu informuje ruská agentura RIA Novosti.

Hlavním dodavatelem piva do Ruska zůstává Německo, a to navzdory tři roky trvající invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Přestože německé pivovary loni snížily vývoz o 24 procent ve srovnání s předchozím rokem, Německo v období od ledna do října přesto dodalo ruským odběratelům 105.300 tun piva. Druhé místo v dodávkách zaujímá Česká republika. Vývoz českého piva do Ruska v loňském roce stoupnul o 27 procent na 33.100 tun.
"České pivovary nemají etické pochybnosti o tom, že zisk je na prvním místě, bez ohledu na to, komu přináší peníze," glosuje polský deník Rzeczpospolita.
Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) ČR loni od ledna do října vyvezla do Ruska téměř 33.100 tun piva, což odpovídá bezmála 62 milionům půllitrů. V porovnání se stejným obdobím roku 2023 se jedná o nárůst o 27 procent, uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Rusko bylo loni v uvedeném období třetí nejvýznamnější odbytovou destinací českého piva, po Německu a Slovensku. Hodnota do Ruska vyvezeného piva loni od ledna do října činila mírně více než 819 milionů korun.
Od ledna do října 2019 dosahovala hodnota vývozu českého piva do Ruska necelých 613 milionů korun, podle Kovandy se jedná zhruba o 60 milionů půllitrů. "Navzdory invazi a souvisejícím západním sankcím tak loni Česko vyváželo do Ruska o bezmála dva miliony více půllitrů piva, a to v hodnotě, jež historicky vůbec poprvé atakuje hodnotu jedné miliardy korun," upozornil ekonom.
Čína dodávky piva do Ruska také zvýšila. V žebříčku největších dodavatelů se za deset měsíců loňského roku posunula ze šestého místa na třetí. Pekingu se podařilo zvýšit dodávky piva 1,6krát, čímž objem vývozu stoupnul na 29.800 tun.
Na čtvrtém místě žebříčku největších dovozců piva do Ruska hned po Číně je Litva s celkovými dodávkami 24.300 tun. První pětici uzavírá Belgie (18.400 tun), která se dříve umístila druhá. Svou pozici ztratila v důsledku snížení dodávek o třetinu.
Polsko se umístilo na šesté příčce, polské pivovary poslaly do Ruska 18.100 tun piva. Lotyšsko je sedmé (16.500 tun), Kazachstán osmý (10.900 tun) a Nizozemsko deváté (4700 tun). První desítku uzavírá Rakousko s 2300 tun piva.
"Ruští výrobci piva, jejichž exportní geografie se značně zmenšila, se snaží zvýšit dodávky do spřátelené Číny," píše web listu Kommersant. Největší ruský pivovar Baltika, který Kreml zabavil dánskému Carlsbergu, zavádí samostatnou značku speciálně pro čínský trh. Druhý největší ruský producent piva pak stáčí nápoje pro čínské partnery ve svém závodě v Chabarovsku na ruském Dálném východě.
Číňané však raději vydělávají na vývozu piva do Ruska, než aby si ho odtud kupovali. Od začátku roku 2024 snížili dovoz ruského piva zhruba o čtvrtinu.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ria-nejvice-piva-do-ruska-dodavaji-nemci-a-cesi-jen-danove-vyvozprerusili/2616616

Offline DeadMan

« Odpověď #1132 kdy: Únor 07, 2025, 10:42:47 odpoledne »
To jsme opravdu nečekali. Rusové se chlubí rychlejším růstem ekonomiky

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/ekonomika-ruska-infalce-rust-valka.A250207_201443_zahranicni_Ichuc

Ruská ekonomika loni vzrostla o 4,1 procenta, což překonalo očekávání, jak ukázal první odhad ruského statistického úřadu. Zároveň byl revidován růst za rok 2023 na stejnou hodnotu. Prognózy na letošní rok však nejsou tak optimistické – tempo růstu má zpomalit a inflace zůstane vysoká.

Netřeba dalšího komentáře.
Jen čekám, když už konečně zkrachují.....

Offline DeadMan

« Odpověď #1133 kdy: Únor 13, 2025, 10:03:39 odpoledne »
Už to ani nestíhám sledovat....

Putinovo velké vítězství, válka je u konce, komentují Trumpovy kroky v USA

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/usa-tisk-reakce-trump-putin-ukrajina-valka-rusko.A250213_155945_zahranicni_kha

Putinovi s válkou na Ukrajině důvěřuji, prohlásil Trump. Chce Rusko zpět v G7

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/usa-donald-trump-duvera-vladimir-putin-valka-ukrajina-rusko-g7.A250213_205417_zahranicni_kha

Čas Evropy skončil, je to ošklivá stará panna, raduje se Medveděv

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-ukrajina-valka-medvedev-putin-trump-evropa.A250213_154900_zahranicni_jhr

Z toho hodně lidem praskne žilka a nejhorší na tom je, že se v plné kráse ukázalo, co je to za bandu teploušů ten EU parlament a hlavně ta zkurvená komise 👿

Prostě sluníčkáři a pražská kavárna jsou vykastrovaní kreténi, na které celý svět z vysoka sere 👎

Offline bludicka

« Odpověď #1134 kdy: Únor 14, 2025, 10:00:53 dopoledne »
Sice na nich sere svet,ale oni zasa celkom uspesne seru na vas ;D.
Kazdemu trocha sudnemu cloveku bolo od zaciatku jasne,ze bude tak,ako sa dohodne rus s amikom. Len idioti,podrztaskove a tvory s televizormi namiesto hlav tvrdili,ze to bude inak. Skoda,ze s tymi vemenami si to budu musiet vyzrat aj ti triezvo uvazujuci.

Offline Hohepa

« Odpověď #1135 kdy: Únor 14, 2025, 04:34:56 odpoledne »
Banda teploušů v EU parlamentu  @--> (krásně řečeno)
bude "řečnit a mystifikovat" i když už na Brusel budou padat "ruské bomby".
Maj to v povaze.
Stejně jak to dělal Áda před osmdesáti lety.

Holt kdo se nepoučí z vlastní historie, musí si ji zopakovat

Offline plenty

• Moderátor
« Odpověď #1136 kdy: Březen 07, 2025, 11:05:29 odpoledne »
Môj dedo sa zúčastnil oslobodzovania Česko-Slovenska v rámci 4. Brigády I. Československého armádneho zboru. 2. mája 1945 v deň kapitulácie Berlína zajal dvoch nemeckých dôstojníkov a niekoľko vojakov wehrmachtu. Dôstojníci počas výsluchu na štábe tvrdili, že nemecko má zázračné zbrane a ešte bolševikov poženú naspäť svinským krokom, a neverili ani nemeckému rozhlasu že najvyšší šéf "padol" počas obrany Berlína a už vôbec, že Berlín kapituloval. Boli to v dnešnom pomenovaní "hóaxy"

ako píše Hohepa a s čím plne súhlasím "Holt kdo se nepoučí z vlastní historie, musí si ji zopakovat"

Už len čakám čo budú tvrdiť médiá 8 či 9 mája, že kto nás to vlastne oslobodil spod nemeckej okupácie...

Offline Hohepa

« Odpověď #1137 kdy: Březen 08, 2025, 01:25:46 odpoledne »
Kdo, kdo no přeci Ukrajinci né?
Tedy přesněji 1. a 2. UKRAJINSKÝ front.
A teď je naší morální a historickou povinností jim to oplatit i s úroky.....

Offline bludicka

« Odpověď #1138 kdy: Březen 08, 2025, 03:51:30 odpoledne »
Jaaaj chlapci,nepoznate ''historiu ;D! Predsa kazdemu ''spravnemu'' europanovi je jasne,ze nas oslobodili nemci. Inak by ich hadam poliaci nepozvali na vyrocie oslobodenia koncentraku. Ci hej ::)?

Offline DeadMan

« Odpověď #1139 kdy: Květen 11, 2025, 07:58:29 odpoledne »
Jen tak pro zajímavost 😉

https://m.youtube.com/watch?v=zGylcQAUB0g