no to je složitější, ty choroby i škůdci.Rozhoduje stanoviště, vč půdních poměrů, odrůda, vedení stromu, a místní ekologie.Pokud budeme mít drůdu, která byla stříkací, třebas spartan, nebo bohemia, i staré odrůdy byly stříkací, byly náchylné na padlí, moniliozu, postřiky s chemií byly od roku 1900.Pokud nás trápí monilie, pak stačí debil sused a můžeme dělat veletoče a bude nám to platné, jak brzda u rakve.Spory monilie, nebo hub přilítnou větrem, jak prd.Stejně tak zahuštěná koruna u stromu, nebo nevzdušný sad.Škůdci jsou ekologicku nervnováhou, kterou jsme schopni ovlivnit. Škrábáním kůry, pálením listí a větví, odstraněním všeh ovoce a budováním zázemí pro preddátorry, bílením kmenů, pouštěním slepic do sadu a kopcem dalších opatření, které jsou schopny pomoci. Takže sdílím se sedlákem stejnou filozofii v ovcné produkci, mám tolik ovocných stromů, že ty ošklivé plody se moštují, nebo vypálí a ty pěkné se uskladní, neb prodají. Ten extenzivní přístup je prastarý, tak to dříve bylo. I když jsem si do sadu koupil rosič za traktor a budu pokusničit s různýma jíchama, vše v ekologickém, resp organickém modu.Ale tohle téma není na pár vět......i když bych rád....