Autor Téma: Recepty s květákem  (Přečteno 877 krát)

Offline Ormien

• Gardening
Recepty s květákem
« kdy: Červen 16, 2015, 01:19:16 odpoledne »
Doby, kdy člověk vyvařuje pro celou rodinu, dřív nebo později skončí a člověk mlsný nakonec čelí velké hlávce květáku a uvažuje, co s ní. Nemůže nebo nechce-li část blanšírovaného květáku zavařit ani zamrazit, musí mít po ruce dost receptů, aby hlávku spotřeboval. Pomůžete mi prosím sestavit dostatek receptů?

Bramborová kaše s květákem
Uvaříme zvlášť oloupané brambory na kostičky a v páře květák (vodu, ve které lze současně vyvařit nevyužité části květáku, schovám na polívku). Ke slitým bramborám a květáku přidáme v mixéru kus másla a sůl a rozmixujeme na kaši.
Podáváme s bylinkami např. k párku nebo samotnou.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline votroubek

• Praktikující prepper
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Recepty s květákem
« Odpověď #1 kdy: Červen 16, 2015, 05:31:11 odpoledne »
Květák zásadně vařím, protože ten vývar dosolím, opeúří,. trošku chili a vysrknu to jak lasička.
uvařený květák obalím v trojobalu a 2smažím jako řízeček, vařený poliju holandskou či bešamelovou omáčkou a s novým brambůrkem, vařený i syrový jej zapékám s brambory a sýrem či bešamelem, klidně ala lazaně s ore,ganem a rajčátky, udělám z něj mozeček s vejci a slaninkou, nebo dozlatova usmaženou cibulkou a chlebem, klidne uvařený květák pokapu bylinkovým máslem a s novým brambůrkem a zeleninovým salátkem,bramboračku s květákem, tedy hodně květáku, květák v koprové omáčce a s vejci na tvrdo, ale děcka ho mají nejraději smažený s brambůrkem a tatarčičkou...

Offline Ormien

• Gardening
Re: Recepty s květákem
« Odpověď #2 kdy: Červen 17, 2015, 11:28:34 dopoledne »
Já si ho včera na chatě dala se strouhankou a s tatarkou a hrstí zeleně ze zahrady:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Prof

• Moderátor
  • člověk
« Odpověď #3 kdy: Červen 17, 2015, 04:42:59 odpoledne »
Asi to bude znít zvláštně, ale kromě smaženého květáku mám rád dobrý květák úplně syrový. Dokážu sníst půl hlávky jen tak mimochodem... Sice mě pak bolí žvýkací svaly, ale ten chrupavý zvuk a ucelená chuť ... (nevím, jestli to není za syrova nějak jedovaté, ale zatím žiju, a nikdy mě po něm nic nebolelo.)

Offline Anakin

• Moderátor
    • Blog Prepper.cz
« Odpověď #4 kdy: Červen 17, 2015, 07:44:04 odpoledne »
My rádi placičky

SoňaR

• Host
Re: Recepty s květákem
« Odpověď #5 kdy: Leden 10, 2016, 10:19:25 odpoledne »
My taky rádi placičky:

Povařený květák rozmačkat šťouchadlem na brambory (lze použít i najemno nasekaný syrový květák), přidat lahůdkovou cibulku, vajíčka, sůl, mouku a smažit placičky.

A když je květáku fakt hodně - já prostě miluju zavařený květák (na kyselo, stejně jako okurky)