Autor Téma: Tradiční versus netradiční plodiny  (Přečteno 1204 krát)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Tradiční versus netradiční plodiny
« kdy: Červen 11, 2015, 11:32:19 odpoledne »
Vždycky, když se dostanu s někým k tomuto tématu, vyskočí mi v hlavě slova Julia Fučíka "...co platilo včera, dnes už neplatí..." (čímž ho nechci propagovat:) ). Společnost se vyvíjí závratným tempem, klima se pokouší držet krok s katastrofickými filmy (kdo by se díval na západ slunce, když je v bedně inspirativní film o náhlém vypuknutí doby ledové, že...) a občan se pomalu, nenápadně dostává do pozice obtížného hmyzu - s tím rozdílem, že insekticidy se otevřeně deklarují jako jedy, zatímco produkce našeho potravinářského průmyslu ještě předstírá poživatelnost. A ve světle těchto nových aspektů bych se k výše uvedenému dilematu ráda vrátila. Změna podnebí - teplejší, sušší klima - totiž na jedné straně umožňuje rozšířit spektrum pěstovaných plodin, na druhé straně vyžaduje přizpůsobení, aby neměla negativní dopady na úrodu.

Bezpochyby k této otázce tady už bylo leccos řečeno. Máme tu zastánce tradičních plodin - přičemž ovšem brambory tu jsou ve srovnání třeba s hrachem tradiční plodinou jen dost krátkou dobu. O většině plodin, které se tu pěstovaly stovky let, už mnozí nemají ani ponětí a v řadě případů je to škoda.

Na druhé straně šlechtitelé (čímž nemyslím přičinlivé genetické inženýry některých průmyslových gigantů) nespí na vavřínech a generují nové odrůdy pozoruhodných charakteristik - luskový hrách, trpasličí boby, hrách zvládající letní horka, keříčkové šarlatové fazole, brambory s barevnou dužinou, rané odrůdy kdečeho, nové druhy salátů, vynikající odrůdy dýní, technické konopí atd. - a souběžně se vyhrabávají odrůdy původní - např. brambory s barevnou dužinou, nezvyklé druhy salátů, vynikající odrůdy dýní, indiánské kukuřice atd., které mají řadu vlastností dosud opomíjených.

Na třetí straně se pak objevují plodiny (staro)nové, se zajímavými vlastnostmi. Ať už jsou to topinambury, batáty, zázvor, zemní mandle, jakon, quinoa nebo punarnava, leckteré stojí za vyzkoušení a zařazení do osevního postupu, byť i třeba jen jako zdroj hnojiva nebo potenciální insekticidy.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2561
    • Blog Prepper.cz
Re:Tradiční versus netradiční plodiny
« Odpověď #1 kdy: Červen 12, 2015, 08:36:27 dopoledne »
Přes netradiční a opomíjené rostliny jsi tu expert ty. Vždycky je to zajímavá rostlina  :)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Tradiční versus netradiční plodiny
« Odpověď #2 kdy: Červen 12, 2015, 12:44:51 odpoledne »
Už jsem kdesi psala, podle jakých kritérií hledám nové rostliny, ale nebude na škodu si to zopakovat, protože to má značné dopady v širokém kontextu. Následující seznam není řazený podle žádného kritéria třídění, tj. u každé rostliny se rozhoduje individuálně, která z vlastností z ní činí rostlinu SUPL (= SUrvival PLant, rostlina k přežití), a nečiní si nárok na úplnost - naopak budu vděčná, doplnite-li další kritéria a pomůžete-li mi vnést do tohoto chaosu nějaký systém.

- neokoukanost (= značná část populace ji nepozná jako jedlou plodinu)
- chutnost
- výnosnost hmotnostní/energetická
- potravinová hodnota (= obsah využitelných sacharidů, bílkovin, minerálů, esenciálních látek, podpůrných látek)
- nenápadnost (= jedlé části nejsou příliš na očích)
- ranost (= generuje jedlý materiál v nejkratší možné době)
- odolnost vůči extrémům počasí (suchu, vedru, vlhku, chladu, mrazu)
- odolnost vůči zájmu hmyzu, napadení chorobami
- jedlá za syrova i ve vařeném stavu
- snadnost pěstování
- rychlost klíčení
- léčivé účinky
- nejedovatost
- nenáročnost na půdy a hnojení
- "nepotravinová" užitkovost - použitelná jako hnojivo/insekticid/mulč/zdroj organické hmoty/zelené hnojení/podsev/zimní kryt/eliminátor plevelů/pionýrská rostlina/zlepšovatel půdy/zdroj paliva/...
- schopnost růst ve smíšených kulturách
- schopnost růst ve stínu
- snadnost skladování, zpracování a konzervace jedlé části, jedlost po naklíčení (hlíz, semen, ....)
- schopnost vícestranného využití (jedlé listy, plody, kořeny, hlízy, květy, ...)
- nenáročnost na pěstování (= nevyžaduje okopávání, jednocení, probírku, zaštipování, ...)
- ?
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Tradiční versus netradiční plodiny
« Odpověď #3 kdy: Červen 14, 2015, 07:35:28 dopoledne »
každopádně podnětné. Sám jsem zkoušel pár....
Ličidlo americké, nechutná, fialové brambory, velmi náchylné na plíseň, hadí mord, neboli černý kořen je velmi dlouhý a špatně skladovatelný, obtížná sklizeň, merlík všedobr mne nikterak nezaujal, sevlák cukrový nejde skladovat, krabilice hlíznatá nechutná, ličidlo americké nechutná, lebeda zahradní přitahuje škůdce, zelenošáchor má malé hlízy a je náročný na vlhko, čistec hlíznatý je perspektivní, jen doladit pěstování, bob obecný vidím jako perspektivní, anděliku lékařskou též, lékořice patří snad k bylinám, ale je perspektivní a zdravá, šrucha zelný je naprosto nedoceněná.. Jinak třebas čekanka mi nepřijde za námahu, stejně jako špargl, artyčoky si dovezu z itálie, z horské oblasti, tak uvidíme, těch bych se nerad vzdával, sháním i mrazuvzdornou, vytrvalou bazalku, kterou žeru ve velkým,  jináč z těch netradičních moc neznám, a chtěl bych poprosit o zkušenosti, jsou-li.
Ještě bych chtěl dodat, že perspektivní je mangold, který umí přezimovat, určitě dřeňovou kapustu, kadeřavou kapustu, růžičkovou kapustu, a spoustu jiných, avšak již tradičních, vyzkoušených a obecně přijatých.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Tradiční versus netradiční plodiny
« Odpověď #4 kdy: Červenec 13, 2015, 04:53:53 odpoledne »
... z těch netradičních moc neznám, a chtěl bych poprosit o zkušenosti, jsou-li...
Těch zkušeností je dost málo, bohužel, stejně jako je špatně přístupné osivo. Cílem tohoto mého osamělého monologu je dát dohromady skupinu zodpovědných lidí, kteří:
- si stanoví pravidla a priority,
- rozdělí si mezi sebou dostupné plodiny (mé zásoby nyní čítají řádově desítky zajímavých plodin) a
- ty své vybrané plodiny začnou poctivě množit, příp. i testovat,
- o osivo se podělí s ostatními, ale
- "své" plodiny povedou dále s odpovědností za to, že osivo bude čisté, nezkřížené s ničím jiným, přičemž
- vznikne blog (samostatně nebo jako samostatné vlákno tady), kde si účastníci této iniciativy budou vyměňovat zkušenosti, budou se vzájemně podporovat radou, blog, kam se uloží popisy dostupných rostlin a zkušeností s nimi a kde se bude průběžně vydiskutovávat, co dále pořídit, resp. jak u čeho dále postupovat.

Vím, že o staré odrůdy pečuje Gengel, ale osivo, které mi od nich přišlo, v některých případech čisté nebylo, informace o plodinách, které nabízí, jsou minimální, a vzhledem k tomu, že se na generování nabízeného osiva podílejí spousty anonymních lidí, lze o kvalitě asi dost pochybovat.
Na druhé straně osivo, které mám ze zahraničních zdrojů, taky není nic moc. Některé není to, co to má bejt, jiné neklíčí vůbec, některé jen mizerně, je toho málo a chce to čas, než to člověk namnoží a otestuje - často i několik let. Každý rok je jiný, každý záhon je jiný, takže to je dost mravenčí práce, kterou časově ani prostorově nezvládám v rozsahu, ve kterém mám k dispozici osivo.
To málo zkušeností, které mám, ukazuje, že proměnlivost podmínek je enormní - to, co vloni šlo dobře, letos zklamalo, a naopak, takže to bude doslova bitva dát dohromady sestavu plodin, která u nás spolehlivě plodí, zvládá a splňuje aspoň zčásti požadavky...
Výběr osiva: Osivo si zatím vybírám podle svých priorit, přičemž nejvyšší prioritu pro mně momentálně mají plodiny generující jedlé hlízy/kořeny (jakon, topinambury, batáty, melok, hrachor hlíznatý, ...), alternativní obiloviny (kukuřice, quinoa, čirok, kamut ...), obojí jako zdroj sacharidů, bobovité s jejich potenciálem zlepšování půdy a jako zdroj bílkovin a zdroje olejů (mák, konopí, lnička, ...). Od každé plodiny se snažím sehnat několik různých odrůd, aby bylo co srovnat. Hledám alternativy umožňující pěstování dané plodiny i mimo preferované časoprostorové pásmo (např. chladuvzdorná kukuřice apod.).
Dnes už se snažím odhlídnout od toho, co mi chutná nebo ne. Jednak proto, že až bude hlad, přijde k dobru leccos. Jednak proto, že mohou nastat podmínky, kdy vzejde právě jen to, co mi nechutnalo. A jednak proto, že do některých chutí "dorůstám" - dnes už jsem si zamilovala mj. i růžičkovou kapustu a černý kořen, které mi dřív nechutnaly.
Snažím se odhlídnout i od kritérií typu "malé hlízy a náročný na vlhko" - chci dosáhnout toho, aby v mém okolí rostly některé jedlé rostliny planě, což si člověk může dovolit, když ví, jak vypadají a kde je hledat, kdyby došlo k nejhoršímu. Oca (oxalis tuberosa) nebo hrachor hlíznatý mají maličké hlízky - ale hrstka 10 průměrných hlízek jako denní dávka stačí člověka udržet celou zimu při životě. A to je úroda 50 - 100 rostlin...

Je tu někdo, kdo má chuť se do této aktivity pustit?

Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: Tradiční versus netradiční plodiny
« Odpověď #5 kdy: Červenec 13, 2015, 06:56:54 odpoledne »
Hlásím se, ale neslibuji vždy valné výsledky...právě díky proměnlivosti a celkem drsností podmínek.
Vynasnažím se, ale zatím to pěstování máme spíše víkendové a prázdninové.
Ráda bych se specializovala na fazole...s těmi mám zatím největší úspěch...fazol šarlatový je pro mě top. Ale zkouším i několik jiných druhů.

Ormien, topinambury jsou parádní...dokonce jim nestačil  ohraničený záhon a vyrazily si i mimo něj. Oca má také listoví krásné, uvidíme, co bude dole.
Zemní mandle nevyrazily vůbec...nevím, co se stalo.

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2561
    • Blog Prepper.cz
Re: Tradiční versus netradiční plodiny
« Odpověď #6 kdy: Červenec 13, 2015, 07:08:47 odpoledne »
Podobně jak Reti. Topky se pěstují snadno, za celá sucha jsem je ani jednou nezalil a ta kytka žije  ;D
Klidně bych něco zkusil dalšího. Ponejprv jim ale musim najít místo. Hlásím se tedy.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Tradiční versus netradiční plodiny
« Odpověď #7 kdy: Červenec 14, 2015, 09:34:26 dopoledne »
Zemní mandle možná potřebují víc tepla...

OK, zkusme začít ve třech, třeba se ještě někdo probudí - doufám, že se ozve Chlast, Setík a možná i někdo další. Máme celý zbytek roku na to, abychom vydiskutovali postup, pravidla, zálohování, sběr dat, způsoby testování, kontrolu klíčivosti, sdílení, do čeho se kdo pustí atd., vytvořili testovací zařízení na klíčivost a otestovali ji.
Na podzim lze ovšem zasadit ještě celou řadu různých věcí k podzimní a zimní sklizni, byť asi už ne k semenaření (i když - řepy, mrkve by vykvetly příští rok...).

Elektrotechnici, dokážete nám někdo prosím navrhnout, příp. za úhradu sestavit jednoduché zařízení na testování klíčivosti? Mělo by to mít definovaný zdroj světla (barva, intenzita, časový spínač), řiditelnou vlhkost (měřidlo + regulaci - dá se to nějak rozumně regulovat???) a teplotu (měřidlo + regulaci) - otázkou je, jak zajistit chlazení - uložit to celé do starší lednice? Jako obal bych viděla ideálně nějaké akvárko s vhodnou izolací snímatelnou alespoň ze dvou stran (z jedné strany technika, z druhé vizuální kontrola), techniku na snímatelném víku.

Používám pro tuto iniciativu název SEMALTER - SEMenaření ALTERnativně. Souhlas nebo někdo zkusí vymyslet jiné označení? Přijde-li lepší nápad odsouhlasený většinou, lze to určitě kdykoliv změnit.
Anakine, vytvoříš prosím v Zahradničení samostatný oddíl SEMALTER, abychom v něm mohli vést různá tématická vlákna?
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2561
    • Blog Prepper.cz
Re: Tradiční versus netradiční plodiny
« Odpověď #8 kdy: Červenec 14, 2015, 11:01:58 dopoledne »
Vytvořeno.

Offline Elis

  • ***
  • Příspěvků: 2
Re: Tradiční versus netradiční plodiny
« Odpověď #9 kdy: Říjen 17, 2021, 10:41:49 dopoledne »
Hello :-) Zminili jste zde Oxalis. Jedl uz nekdo hlizky i z toho cerveneho, okrasneho? Pokud ne, tak to asi testnu, na lehkou otravu jsem zvykla :D Btw, zemní mandle mi taky tvrdošíjně odmítají klíčit, ikdyž jsem je před tím dala na noc do ledničky, jak je doporučeno. Povedlo se za ty roky už někomu je naklíčit?  "hold"

SoňaR

  • Host
Re: Tradiční versus netradiční plodiny
« Odpověď #10 kdy: Říjen 17, 2021, 11:07:15 dopoledne »
Šťavel purpurový doma mám, ale nezkouším ho jíst. Neochutnávám nic, o čem si nejsem jistá, že je to jedlé. Mohlo by se to nevyplatit.

SoňaR

  • Host
Re: Tradiční versus netradiční plodiny
« Odpověď #11 kdy: Říjen 17, 2021, 11:12:28 dopoledne »
Trochu jsem gůglila a tady je zmínka, že jedlý je, listy i hlízy:
http://www.paukertova.cz/view.php?cisloclanku=2016050001