Autor Téma: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...  (Přečteno 3831 krát)

Offline -Adi-

  • ***
  • Příspěvků: 1
Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« kdy: Červen 02, 2015, 06:54:15 odpoledne »
Ahojte chcel by som sa opítať ako sa filtruje voda cez piesok a uhlie kolko vrstiev a čoho... dakujem

Offline Muf

  • ***
  • Příspěvků: 248
  • Survival
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #1 kdy: Leden 02, 2016, 04:42:03 odpoledne »
Hoj,

metod je docela hodně, fungují na stejném principu s malými obměnami. Jako nádoba se dá použít cokoliv: silnější igelit. sáček, plastová láhev, vydlabaná větev...prostě cokoliv pevnějšího a dutého.
Pak jednoduše vrstvíš materiál.
Postup je asi následující od spodku tedy hrdla:

vrstva větších kamenů (aby nepropadli hrdlem)
...........menších........... třeba štěrk
............písek.............
............štěrk.............
............kameny............
.............uhlí............
a na konec, tedy nahoru se můžou dát nadrcené bylinky pro chuť, popřípadě je můžeš trochu zatížit pár kameny.

Je lepší to již mět zavěšené, protože pokud budeš mět větší objem válce bude to mět asi větší váhu.  Ať žije přímá úměrnost. :)

Jako poslední aby byla jistota, že voda je poživatelná ji můžeš převařit popřípadě dát pár zrnek hypermanganu, nebo jiných příprabku na čištění vody. Tento způsob mám vyzkoušený a pořád jsem tady. :)
Carpe diem quam minimum credula postero. (Horatius)
Nondum omnium dierum sol occidit.

Offline lučobník

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 207
  • Starý prepper a survivalista
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #2 kdy: Únor 29, 2016, 09:42:46 odpoledne »
Popis filtra je tu už skoro mesiac,a nikto to nekomentoval :o-pritom takto zostrojený filter je kravina...
Filtrovať je potrebné,len keď máme špinavú(kalnú) vodu-u pieskového filtra nefiltruje piesok,ale vrstva kalu,ktorá sa postupne vytvorí na pieskovej vrstve.To znamená,že všetko nad vrstvou piesku sa ihneď znehodnotí(zase.rie) od kalu ;)-v našom prípade sú to bylinky a uhlie..
Podľa úrovne príspevkov usudzujem,že toto fórum má dostatok teoretikov i praktikov z každej oblasti,preto by bolo dobre nechať  priestor na vyjadrenie najprv im-keď niečo 100% viem,tak to prezentujem,keď neviem,tak sa učím,a pýtam sa...
Všetko ide, len malé deti sa musia nosiť.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #3 kdy: Březen 01, 2016, 11:38:09 dopoledne »
Ono taky záleží na tom, jakou vodu chceš čistit !
Písková filtrace je dobrá a kvalitní, na předčištění.
Po vyčištění pískovkou, by měl následovat druhej stupeň. Tam už není štěrk, ale aktivní uhlí.
Pokud budu  čistit vodu z rybníka, nebo ze zahradního jezírka, kde žijí ryby, tak taková dvoufázová pískovka s přidáním malýho množství chloraminu bude i pitná.
Horší je voda znečištěná průmyslovým odpadem, nebo jedy. V tom případě je potřeba po projetí pískovou filtrací znečištění vysrážet (třeba FeCl3 ), znovu čistit pískem a aktivním uhlím.
To je ale složitý, tam je potřeba dělat nějaký rozbory.
Část vyčištěný vody se pouští do akvária rybičkám, a když ty přežijou, je možný vodu (možná) i pít.

Taky je nutný nastavit správnou kapacitu filtrů, protože ucpanej nedá vodu žádnou (to v lepším případě) anebo začne bordel propouštět, a to je ještě horší !
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline lučobník

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 207
  • Starý prepper a survivalista
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #4 kdy: Březen 01, 2016, 05:57:18 odpoledne »
Zadajte si požiadavku akú vodu chcete čistiť,a určenie filtra(stabilný k domu,alebo prenosný)
A ešte keby mi niekto vysvetlil načo stále chcete používať to uhlie :o
Všetko ide, len malé deti sa musia nosiť.

Offline všeználek

  • ***
  • Příspěvků: 72
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #5 kdy: Březen 01, 2016, 06:53:30 odpoledne »
nejrychlejší a nejednodušší filtrace v přírodě odstraňující mechanické i bakteriální nečistoty je použitím větvě borovice
ideálem je použít střed, tedy tu část která vede vodu do vrcholku větví a je znatelná světlejším odstínem při přeříznutí větve
čím větší průměr použijete, tím rychleji přefiltrujete větší množství vody
problematické pro mne bylo napojení na láhev které jsem nakonec vyřešil ustřiženým prstem z gumové rukavice který se nejlépe přizpůsobil tvaru větvičky i hrdlu PET lahve.
Před filtrací je vhodné nechat vodu výhradně v PET lahvi na slunci aspoň dvě hodiny, PET materiál propouští UV záření, které je velmi důležité pro ničení bakterií.
Více o tomto systému filtrace zde: http://ecopreneurist.com/2014/02/27/water-filter-made-tree-branch-removes-99-e-coli-bacteria/
kdo neumí anglicky odkazuji na google překladač
zde kompletní popis https://www.plos.org/wp-content/uploads/2013/05/pone-9-2-boutilier.pdf
NIKOMU NEVĚŘ

Offline lučobník

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 207
  • Starý prepper a survivalista
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #6 kdy: Březen 01, 2016, 07:12:08 odpoledne »
Okrem pár outdoorovych filtrov,kde je uhlie nosič postupne uvoľňovanej dezinfekcie,a pár "filtračných" konvíc(kde ma zachytávať zbytky pesticídov ;D), sa aktívne uhlie na prípravu pitnej vody nepoužíva(ani v armáde).
Je to jen 100x opakovaný výmysel internetových military "špecialistov",a od nich to prevzali aj survivalisti a preperi...
Všetko ide, len malé deti sa musia nosiť.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #7 kdy: Březen 02, 2016, 04:28:53 odpoledne »
Tak mi to nedalo....Při filtraci vody jsme schopni přes kaskádu štěrk .....jemný písek odstranit pouze NEROZPUSTNé nečistoty a i kvalitní pískové filtry na čistírnách mají porozitu cca 20mikrometrů....Paradoxně pokud pijete vodu prosakující někde v Adšpachu přes 10m tlustý pískovcový blok máte ten nejkvalitnější pískovcový filtr (porozita je tu ještě nižší, protože voda neteče jen přes písek, ale přes písek s křemičitým nebo jílovitým pojivem). Ale přesto tato filtrace je nedostatečná pro odstranění chemických látek tvořících pravé roztoky, neodstraní ani bakterie natož viry.

Pokud použiji nějaký mikrofiltrační filtr (to je to, co se kupuje v outdorových obchodech ...katadyne, Care Plus) je v tom mikrofiltrační membrána o porozitě 0,4-0,1 mikronu = zachytím prvoky, bakterie, ale viry a rozpuštěné látky projdou....Výhoda je, že potřebuji malý přetlak, abych tu vodu přes ten filtr dostal cca 0,2 Baru...pověsím flašku na větev, kam dosáhnu a mám dostatečný přetlak při samospádu a nemusím nic pumpovat že.

Pokud bych chtěl odstranit menší organické molekuly (řekněme toxické látky ve vodě rozpustné, barviva, cukry, agrochemikálie, ionty těžkých kovů Hg, Cd, Pb) nebo i ionty hořčíku, vápníku, sírany, uhličitany a změkčit si tak vodu musím použít nanofiltrační membrány - "pory" 1-cca 5 nm, ale také daleko vyšší přetlak řádově 10-50 bar (abych tu vodu přes takto "husté" sítko propasíroval). Ataky už mi ruce ani samospád nepomůže, nehledě na to, že tyto membrány si prostý smrtelník v sámošce nekoupí.

Pokud bych šel s tlakem ještě dále a s porozitou níže, dostávám se k reverzní osmoze a mohu např. odsolovat mořskou vodu....Paradoxně tyto komplety (třeba watek) už zase k mání komerčně jsou (řekněme 15-30000Kč). Ale takto demineralizovanou vodu nelze dlouhodobě pít.

Za mě shrnuto závěrem: Do kapsy strčit mikrofiltr za cca 1200kč ( a dát bacha aby nezmrzl - jinak je po membráně a tedy i po filtru), mám jistotu, že v tom nejsou bakterie a pak podle zdroje vody a místa odběru (potenciálně možné kontaminace) buď převařit - likvidace virů a mohou vytěkat rozpustné těkající organické toxické látky např. fenoly (je to z vody bezpečně cítit jako karbolka ve špitále), nebo viry zabít nejlépe koloidním stříbrem např. Sanosil (cca 15-20mg Ag/l) a ředění 1:1000 tedy 1ml na litr vody. Ale to nelikviduje rozpustné organické kontaminanty.

Na ty se asi v domácích podmínkách vyplatí a je nejlépe dostupné to aktivní uhlí....dělají se různé druhy, ale třeba ve vodárenství se používá s úspěchem aktiv. uhlí z kokosových skořápek a aniž bych chtěl dělat někomu reklamu tak třeba zde je sortiment, aplikace a i vhodné použití http://www.silcarbon.cz/pro_odborniky.html....

Pokud bych neměl a spěchal bych použiji nadrcené uhlí z lékárničky, které předtím propláchnu-vymáchám ve vodě, abych odplavil cukřík a pojivo a zvýšil si tak jeho účinnost no a nebo si jej vyrobit.


Offline všeználek

  • ***
  • Příspěvků: 72
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #8 kdy: Březen 02, 2016, 05:54:07 odpoledne »
To: MaunaKea
Na odsolování stačí pouhá destilace, dvě flašky jedna hadička a dostatek tepla, tam co jezdím mám za tři hodiny  litr vcelku nechutný ale pitný vody
NIKOMU NEVĚŘ

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #9 kdy: Březen 02, 2016, 06:24:43 odpoledne »
Ale jistě, destilace vodu odsolí. Jen pít dlouhodobě destilku tvým kostem ani krevní plasmě a tkáňovému či mozkomíšnímu moku či vodě v buňkách příliš neprostěje. Určitý osmotický tlak a rovnováha Na/K jsou k životu nezbytné. Jako nouzovka jistě OK. Ale pak doplnit minerály. Já sem to tam zmínil jen pro úplnost, kdyby někdo pokukoval po akvaristických RO a pak si to chtěl třeba obohatit minerály (hodit tam kus citronu- okyselit to na pH cca 5 a pak přidat kus dolomitického vápence, krochu potaše a trochu kuchyňské soli by určitě neuškodilo). A ve velkém se dnes voda řeší RO a řízeným zasolením. Je to méně energeticky náročné, než-li destilace.....Historicky s tím zařali v USA, když potřebovali zásobovat Tichomořské ostrovy-letecké základny (Midway) vodou. I když...kdyby jsi vylezl na MontBlanc (hele taky Bílá hora :D)  tak by ti ta voda vřela okolo 84 oC, no a pokud by sis destiloval na Mont Everestu, stařilo bi ti bohatě vodu ohřát na 70 oC......takže trochu toho potu, ale té ušetřené energie na palivu f-).

Offline všeználek

  • ***
  • Příspěvků: 72
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #10 kdy: Březen 02, 2016, 06:28:15 odpoledne »
To: MaunaKea
tak ono 40-60°C ve stínu a lahev zabalená do černé matné folie vystavená na sluníčku případně položená na odrazové stříbrné folii  bohatě stačí aby to přelezlo odsolené do druhé flašky
NIKOMU NEVĚŘ

Offline lučobník

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 207
  • Starý prepper a survivalista
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #11 kdy: Březen 02, 2016, 08:40:16 odpoledne »
Ja svoje praktické skúsenosti,a neinternetové vedomosti nikomu nevnucujem,aj keď som z oboru ;)-možno,že tu zareaguje niekto z vodárni...
Myslel som,že sa bavíme o PA dobe,a tým o technologicky nenáročných,spoľahlivých,a účinných riešeniach,ale bolo tu skúsenými prepermi prezentované dostatok "fundovaných,overených,jednoduchých" návodov,tak mi už len ostáva popriať vám príjemnú "běhavku"...
Všetko ide, len malé deti sa musia nosiť.

Offline všeználek

  • ***
  • Příspěvků: 72
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #12 kdy: Březen 02, 2016, 09:29:25 odpoledne »
To: lučobník
ale aktivní uhlí viry tak jako tak nezničí ani neodfiltruje, jo ropný látky a jim podobný chemikálie možná ano
NIKOMU NEVĚŘ

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #13 kdy: Březen 03, 2016, 12:39:55 dopoledne »
To všeználek: Jen pro upřesnění a prosím nechci tu vyvolávat konfliktní situaci, lze si to ověřit, že.....Destilace je dělení homogenní binární nebo vícesložkové směsi (pravého roztoku) nebo čištění rozpouštědla při bodu varu odpovídajícímu složení směsi či bodu VARU čištěného rozpoštědla-třeba té vody při daném tlaku. To co popisuješ ty je odpařování kapaliny vody....a to probíhá za každé teploty dokud je látka v kapalném skupenství....proto taky i v zimě uschne prádlo...voda se ti v tmavé lahvi odpaří a v hadičce a světlé lahvi zkondenzuje - ale máš pravdu že bude odsolená podobně jako dešťovka...také se odpaří a také zkondenzuje...

To lučebník: No pokud jsi z oboru tak zkusme společně vymyslet tedy něco pro PA období s primitivními prostředky. A berme v úvahu, že nebude k dispozici analytika, syntetické iontoměniče, tlakové membránové procesy a málokdo si bude umět vyrobit koloidní stříbro....Ještě zbývá nadefinovat, zda to má sloužit na cesty nebo to bude stacionární filtr pro nějakou osadu....tady můžeš uvažovat i o aktivovaném kalu a třeba i primitivním UASB anaerobním rektoru - mělo by to tu výhodu, že by ti vznikal methan jako dobré palivo a větší velikost by se při kapacitě pro pár desítek možná i stovek lidí asi dala oželet....

Ale pokud by to mělo být přenosné, převozitelné, tak na kal i na tom pískovém filtru zapomeň - trvá pár týdnů, než se vytvoří funkční filtrční vrstva kalu.

Ale štěrkopískovou pískovou filtraci bych rozhodně nezatracoval (spolehlivě zachytí jílovité, hlinité částice, bahno a tím se sníží i koncentrace bakterii), převařením vody se taky mnoho nepokazí (a může vytěkat i organika - třeba i ten benzín nebo alespoň jeho nízkovroucí frakce - ten lakařský vře až do 140 oC, ropa, nízké alkoholy, benzen, fenol, toluen se také odpaří xyleny to bude horší...zústanou organické kyseliny a hlavně jejich soli, těžké kovy). Ale vetšinu bakterii i virů bychom takto zlikvivovali.....Jistě vody by přišla o kyslik a byla by mdlá bez čerstvé chuti - ale provzdušnit ji by neměl být problém - stačí párkrát přželít z hrnku do hrnku...No a zbytek znečištění by mohla zachytit adsorpce na směsi křemelina aktivní uhlí....křemelina by se postarala o ty polárnější sloučeniny a soli a aktivní uhlí by spolehlivě zachytilo zbytky nepolární organiky....No a když bychom na dno nádoby takto upravené vody hodili stříbrný prstýnek nebo minci taky by se nic zlého nestalo, že....minilálně by nám tam hůře rostly řasy a i zbytku virů a prvoku by se to nezajídalo...takže docela primitivními a v přírodě dostupnými prostředky bychom si dokázali poradit i s komplikovanou směsnou kontaminací.

Co ty na to? Máš lepší návrh?

Offline všeználek

  • ***
  • Příspěvků: 72
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #14 kdy: Březen 03, 2016, 01:31:23 dopoledne »
To: MaunaKea
Nepopírám co píšeš, očividně víš co píšeš, ale kde seženu aktivní uhlí když se potřebuju napít teď hned? Navíc samotné aktivní uhlí je to poslední co bude kdo zhánět a hlavně ho považuji za zcela zbytečné je li dostupná filtrace mnohem jednodušší a předešvím okamžitá.
Stříbro souhlasím že stačí i ten prstýnek, ale nesouhlasím s radama které v dané době budou víceméně nepoužitelné k okamžité potřebě.
Tedy z mého pohledu a potřeb se domnívám, že daleko rozumnější řešení, bude filtrace přes rostliné prvky s následným převařením, případně destilace která ano fungume i v mrazu, ale to bych se asi nedočkal a jistě přijdu o mnoho minerálů a solí ale přežiju do doby než budu schopný vodu filtrovat dostatečně a to je to na co poukazuju, tedy nutnost rozdělit radu pro okamžitou potřebu a radu pro časově náročnější řešení. Nemyslím si totiž, že počkáme týden než všecko seženeme abychom se mohli napít.
Navíc většina rad tady nebude nejspíše v dalším desetiletí využitá k tomu k čemu jsou zde poskytovány, ale na takovém vandru třeba už tenhle víkend je může někdo použít.  A určitě na tom vandru nebude zhánět aktivní uhlí, ale s radostí uřízne větev borovice s vědomím že se maximálně posere...
Tedy pojďme k těm radám dodat celek, tedy ne jen jak filtrovat ale i jak si filtrační potřeby opatřit, jak filtry správně poskládat. Taky by bylo fajn zmínit předfiltraci, tedy kaskádové uspořádání potoka, vhodné rostliny do mezinádrží atp. Též životnosti filtrů vyrobených z přírodních materiálů jsou důlezité a pochopitelně jak jsi již zmínil druhy materiálů ale chybí mi rada kde je hledat a jak je rozpoznat,  protože ne každej znás rozezná šutr od šutru.
Taky bych vyzdvihnul působení UV záření a připomněl že z dostupných materiálů propouští UV záření především nepoškrábané a čisté lehce dostupné PET lahve a ostatní plasty s tím mají várazně větší problém.
Pak mi ještě chybí otázka skladování vody.
Mimochodem popel ze dřeva je jeden z prvků v dávných dobách používaných pro filtraci vody, sice neznám důvod, ale vím že dřevěné uhlí a popel ze dřeva jsou velmi účiné společně se štěrkem a pískem atd.
Také účinky hliníku na vodu jsou zajímavé.
NIKOMU NEVĚŘ

Offline Sumo.cz

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1029
  • Po roce zpět a ještě chytřejší:)
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #15 kdy: Březen 03, 2016, 07:30:47 dopoledne »
Já bych teda nic nefiltroval páč nevim co by bylo výsledkem a dostat úplavici či jiné dobrůtky se mi nechce, prostě udělat si destilku a z tý čaj.

Z dlouhodobého hlediska jde destilky vyrobit hodně a naházet do ní nějaký kameny aby to nebyla tak "hladová" voda.

Co vím tak hóóóóódně dávno než se do naší koltiny dovážela sůl, lidi nějak získávaly tuším že draselnou(ale to nevím na 100%) sůl právě z toho dřevěnýho uhlí(spíš asi z dřevěného popela). Ono to uhlí na sebe asi nějaký sajrajty naváže jinak by se na otravy a průjmy nebralo, ale co já vim kolik se mi toho navázalo a kolik ještě naváže. To je jako dávkovat si léky sám.
Dostatečně pokročilou technologii nelze odlišit od magie - Arthur Charles Clarke

Offline všeználek

  • ***
  • Příspěvků: 72
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #16 kdy: Březen 03, 2016, 08:29:13 dopoledne »
To: Sumo.cz
nejsem si jistej jestli by sůl draselnou někdo dobrovolně jedl, pochopil bych jí jako hnojivo a možná na uzení ale to si sám nejsem jistej,
pokud se ale nemýlím tak z popelu se získával louh netuše jak, ale je dobré se to taky naučit, protože zpracování kůží vyžaduje louhování tedy krom jiného
NIKOMU NEVĚŘ

Offline všeználek

  • ***
  • Příspěvků: 72
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #17 kdy: Březen 03, 2016, 08:45:17 dopoledne »
tak beru zpět, sůl draselná je pro přímou konzumaci údajně zdravější jak sůl běžná 
no pořád sem ještě tydýt a pořád se mám co učit P:-/
NIKOMU NEVĚŘ

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #18 kdy: Březen 03, 2016, 12:11:16 odpoledne »
To veználek: učíme se všichni a za pochodu. Já tu popisuji postupy, které mi buď prošly osobně pod rukama nebo jsem měl možnost jejich účinnost posoudit na základě hodnocení průmyslových aplikací, které navrhoval někdo jiný. To nutně ovlivňuje úhel mého pohledu a omezuje mnou volené prostředky. Jsem si toho vědom a nijak nikoho neorazuji, aby si vyzkoušel úpravu vody přes borovou větev...nevím jak to bude fungovat v zimě za mrazu, netuším, jakou to bude mít účinnost, ale pokud má člověk pochybnosti mají přírodní vědy k dispozici velice mocný prostředek - experiment....takže proč to nezkusit. Jen upozorňuji na nmou známé fakta - destilace je energeticky náročná a voda se musí pro dlouhodobé pití upravit - ale na čaj bude měkká dešťovka naprosto fajn (čaj ji dodá i minerální látky) a čajaři v číně dávali měkké vodě z řek přednost před tvrdou podzemní vodou (tehdy se ovšem neřešilo znečištění povrchových zdrojů, neplavali v ní zbytky cca 7500 běžně používaných chemických prostředků  bytové chemie, nebyly v ní stopy agrochemikálií, hormonální antikoncepce, metabolity léčiv a samotná léčiva a pod.)

Neřikám, že biologické čistírny a přírodní způsoby čištění vody jsou špatné. Když to jde, je dobré je volit, jsou levné a v některých případech i velice účinné. Ale je potřeba vědět meze a úskalí. Třeba výkon kořenové čistírny je v zimě naprosto běžně 1/3-1/4 oproti létu. To je prosím fakt a je potřeba ho při projektování brát v úvahu. Současné mechanicko-biologické čov rovněž nezachytí dnes močí běžně vylučovaná léčiva (Diclofenak, karbamazepin, 17 alfa-ethinylestradiol apod.). Koncentrace těchto léčiv, agrochmikálií je v ČR sledovaná jak v povrchových , tak v podzemních vodách a výsledky jsou dostupné veřejnosti na stránkách ČHMÚ na http://hydro.chmi.cz/isarrow/.

Takže pokud máš osobní zkušenost s těmito metodami, klidně ji tu rozveď, přidej odkazy. Rád se poučím. Smyslem fóra je diskuze, třídění zkušeností a poskytování znalostí a poznatků lidem, co o to mají zájem. Ale problém v takto obecné rovině prostě nemá jediné sofistikované správné řešení a v praxi se bude muset improvizovat. A při tom je osobní zkušenost k nezaplacení. Já třeba za sebe budu důvěřovat komerčnímu mikrofiltru, který budu opatrovat jako oko v hlavě a vím, že při správném používání ho mám nadosmrti. Prostě pocitově k větvi z borovice netíhnu ;), ale neznamená to, že to odsuzuji. V nouzi bych to třeba zkusil....Ale když si chci rozdělat oheň, nejdříve hledám sirky, pak zapalovač, pak křesadlo, pak rozdělám oheň pomocí baterie z mobilu a třeba papírlu od žvýkačky 8) nebo na to vezmu 2xAAA baterie z kapesní svítilny co tahám po kapsách, vykuchám lékárničku z auta a rozdělám oheň chemicky třba ten obligátní hypermangan a glycerín...... ono by se toho našlo...a nakonec až všechno selže začnu páčit sklo z brýlí a dělat lupu, sušit prkénko z lípy a vyrábět troud....i to jde, ale oheň na táborák tak dosud běžně nerozdělávám (nosit vysušené prkénko pod oděvem, aby nenavlhlo a k tomu troud je pro mě nepohodlné stejně jako mít v kapse odštěpky křemene či pazourku z Rujany - ale vyzkoušel jsem si to že jo no...).

Takže když dnes vodu rychle, dostupně a v nějaké "definované" kvalitě tak bych se podíval po nějakém ideálně rychle tekoucím potoku, mrknul zda tam je třeba napajedno pro zvěř a okolo zdravá vegetace, voda má čirou nezkalenou barvu, nepáchne, nevycházejí z ní bublinky plynů, kolem nejsou uhynulé ryby, páchnoucí zdechlina...vezmu to přes mikrofiltr, co mám v kapse, pro sichr proti virům v tom omáchám ten stříbrný řetízek nebo prsten, co nosím a na 99,9% budu v pohodě. No a pokud se situace přiostři a podmínky změní, budu hold improvizovat a riziko se pochopitelně zvýší.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #19 kdy: Březen 03, 2016, 12:22:11 odpoledne »
. . . .   z popelu se získával louh netuše jak, ale je dobré se to taky naučit, protože zpracování kůží vyžaduje louhování tedy krom jiného
Popel se nasype do škopku, a zaleje vodou.
Po čase se dá novej popel, ale voda se použije stejná. Zvýší se koncentrace soí.
Ten výluh se počase varem upraví na ještě vyšší koncentraci.
Odparek - říká se mu "mydlářskej kamínek"  se využívá  --  no, k řemu asi ? :D
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline lučobník

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 207
  • Starý prepper a survivalista
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #20 kdy: Březen 03, 2016, 12:26:54 odpoledne »
To Mauna Kea:záplava teoretických pojmov zo školy a internetu bez reálneho pohľadu na vec,a bez praktických skúsenosti(atomový reaktor a sekera-oboje je na "štípaní"  ;))-potom si mýliš prípravu pitnej vody s biologickým čistením odpadných vôd...
To všeználek:teoretické základy žiadne,tak neviem na základe čoho sa "domníváš",v hromade vecí máš ale reálny,praktický  pohľad.Popol z dreva obsahuje uhličitan draselný(potaš),ten sa používal na premenu dusičnanu vápenatého(z liadkových plantáži),na dusičnan draselný(sanitra-salnitr) -konzervovanie mäsa,čierny prach...
Strieborné šperky nefungujú(nie sú z čistého striebra),striebro musí byť čisté,a s veľkým povrchom(preto koloidná forma).
Chalani neberte to v zlom,ale na tomto fóre môžte zlými informáciami niekomu poškodiť zdravie(hlavne u vody >:()

Všetko ide, len malé deti sa musia nosiť.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #21 kdy: Březen 03, 2016, 12:50:16 odpoledne »
Mílý lučebníku: No když myslýš......nebudu se přít. Kdo ví a nebo si najde, potvrdí, že v některých velkých městech USA, Singapuru se dnes používá pitná voda připravená na čistírně odpadních vod....a v tom Singapuru je dokonce balená do lahví. Samozřejmě že technologie je jiná než u našich čov, ale proč tu házet perly....pokud pochybuješ o stříbře (a jistě že koloidní bude fungovat rychleji díky vyššímu specifickému povrchu) naber vodu z kaluže, dej kapku pod mikroskop, ponoř do ní ten svůj řetízek z 925Ag počkej pět minut, mrkni na to pod mikroskopem znovu a pak mi pověz, co jsi viděl....a zkusit si to může každy, kdo má pochybnosti. Ty si myslíš že lidé házeli stříbrní mince nadoby, šperky do studní pro nic zanic? Proč se dával stříbrný předmět do nadojeného mléka? :pa: Proč je většina lidí s hledáním pravdy rychle hotová jednovětovým ničím nepodloženým tvrzením? Proč sem nedáváš odkazy a nenavrhuješ způsoby, jak by se mohli i ostatní přesvědčit, že to funguje-nefunguje? A proč tak rychle soudíš lidi? No nic, přeji hodně pohody a dobrou nezkalenou čistou vodu.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #22 kdy: Březen 03, 2016, 01:01:41 odpoledne »
Stříbro - je tak kvalitní na dezinfekci, že v první sv. válce se používali dokonce stříbrný chirurgický nástroje. Ty se nemuseli dezinfikovat ! Ovšem problém byl s čepelí skalpelů a injekčních jehel.
(Tuhle informaci mám od své maminky, která za 1. republiky vystudovala medicínu.)
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline všeználek

  • ***
  • Příspěvků: 72
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #23 kdy: Březen 03, 2016, 02:26:34 odpoledne »
To: MaunaKea
jen bych rád podotknul, že pokud se zde budu vyjadřovat tak převážně k věcem zmáknutým v praxi, a pakliže o ní budu mít znalosti pouze teoretické bude zcela zřejmé z příspěvku.
Zatím co se týká filtrace vody píšu čistě o praxi a ano o praxi známé nejen z USA kde se odpadní voda čistí na úroveň že se vní můžeš koupat, zda zní dělaj i pitnou si už nedovolím tvrdit. Já zde zmínil pouze nejzákladnější a nejprvotnější odkalovací systém vhodný i pro PAdobu. A že odkalit potřebuje i voda z průzračné studánky s kojeneckou vodou se dá zjistit například po velkých deštích kdy i studánka se umí zakalit.
K tomu stříbru, bylo zcela běžné používání stříbrných příborů, v Asijských zemích hůlky byly prozměnu osazovány stříbrem pro jeho okamžitou reakci s jedy a bylo to stříbro "šperkařské".  Doma máme stále po praprpapra někom stříbrné příbory, ovšem nejsem si jistý zda v Evropě to nebyla jen věc postavení či zda to mělo i jiné důvody, ale u stříbrných pohárů případně skleněných s postříbřením podél hrany kalichu se i v Evropě resp. na Francouzském královském dvoře píše už v období 14tého století jako o kontrole otrávených nápojů. Což mně mimochodem vede k otázce, jak tak dávno dokázali zvládnout postříbření skla, na to se budu muset podívat.
Tedy stříbro bych zásadně souhlasil a doporučil v jakémkoliv dostupném provedení.
A ano i já se budu spoléhat na dostupné filtry jejichž výběr mi trval více než rok díky nedůvěřivosti v tvzení výrobců, ale používat je budu jen v kombinaci s UV zářením případně stříbrem.
Nakonec jsem sáhl po tomto ze dvou důvodů, je jedním z nejdoporučovanějších na survival US forech čemuž odpovídají i testy, druhý důvod má závit pro montáž na PET láhev což považuji za ohromný přínos.  http://www.survivorfilter.com Méně podstatným důvodem je skladnost a dostupnost náhradního filtru a dílů, cana je taky příjemná a je dostupný v Evropě.
Ještě se vrátím k sekeře a reaktoru, šípat a štěpit jsou dost odlišné významy ;)
NIKOMU NEVĚŘ

Offline lučobník

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 207
  • Starý prepper a survivalista
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #24 kdy: Březen 03, 2016, 02:48:43 odpoledne »
To Mauna Kea:Tá vyčistená odpadná voda sa používa ako úžitková-majú dvojité rozvody...
Striebro-stručne pokus vždy 5x v našej mikrobiologickej laborke z tej istej vzorky riečnej vody:
1.-šperky 900Ag-žiadny pokles,postupný nárast,po troch dňoch voda skazená(prvoky!)
2.-chemicky postriebrené fľaše-zanedbateľný pokles,ale žiadny ďalší rast 7dní
3.-koloidné Ag-za hodinu pokles cca 40%,potom stály pokles cca 10% denne
Pôvodne som si tiež myslel,že striebro funguje lepšie(zdedil som dôstojnícku,vnútri postriebrenú poľnú fľašu,a voda sa v nej nekazí ;)),ale viaceré zdroje uvádzajú výrazný pokles oligodynamickej ativity už pri znečistení do 0,5%,tak sme urobili pokus...
Aby som to uzavrel pre prepperov-striebro sa nehodí na dezinfekciu vody na pitie,ale je výborné na dlhodobú konzerváciu čistej vody.
Všetko ide, len malé deti sa musia nosiť.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #25 kdy: Březen 03, 2016, 03:08:23 odpoledne »
To všeználek: Tento typ filtru jsem nezkoušel, ono obecně dobří výrobci nepustí něco, co by nezachytilo bakterie a viry tím stejně projdou. UV lampa je fajn a maximální účinnosti se dosáhne, když ji ponoříš do předem přefiltrované vody(jakýkoliv zákal natož bahno působí jako vysoce účinný optický filtr a silně snižují zářivý výkon lampy). Poměrně před pár lety se začaly pro UV ozařování používat monochromatické UV LED diody - z hlediska energie je to s normálními UV výbojkami nesrovnatelně účinější, lépe se to chladí (tedy ty průmyslové). Bohužel nemám potuchy, zda se něco komerčně vyrábí za přijatelný peníz pro turistiku.....Ale u průmyslových aplikací se to asi bude dále rozšiřovat, protože cena rychle klesá. A pokud už se něco takového neprodává, lze čekat, že se to na trhu brzo objeví.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #26 kdy: Březen 03, 2016, 03:12:20 odpoledne »
. . .  našej mikrobiologickej laborke z tej istej vzorky riečnej vody:
1.-šperky 900Ag-žiadny pokles,postupný nárast,po troch dňoch voda skazená(prvoky!)
2.-chemicky postriebrené fľaše-zanedbateľný pokles,ale žiadny ďalší rast 7dní
3.-koloidné Ag-za hodinu pokles cca 40%,potom stály pokles cca 10% denne

Tak konečně jsi napsal něco použitelného  ;)

Doplň prosím, o jaké množství vody s jednalo, a kolik stříbra - ať šperků bylo !
Když uvážím důstojnickou postříbřenou láhev - vezmi prosím poměr plochy stříbra ku množství vody.
Zdá se, že ten poměr je jinde, nežli "prstýnek v litrovce"  ;)

Jakou faktickou plochu má koloidní stříbro, v tak velkých číslech si nedovolím ani uvažovat  :D
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline všeználek

  • ***
  • Příspěvků: 72
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #27 kdy: Březen 03, 2016, 03:29:18 odpoledne »
To: MaunaKea
Co se týká UV záření vycházím pouze z toho co dá slunce, četl jsem na to několik odborných článků a podle nich je sluneční záření dostačující na odstranění nežádoucích bakterií a virů. Ale, základem je čas po který je voda v uzavřené nádobě propouštějící UV záření slunci vystavena a nedílný vliv má i intenzita slunce.
Nicméně podle studií by mělo maxmálně 8 hodin letního přímého slunce stačit.
Bohužel tohle je jen vyčtené, ale jsem domuvený v Mirkobiologickém ústavu na Praze 4, že uděláme letos v létě nějaké pokusy s filtrovanou vodou přes výše uvedený filtr a s UV zářením, včetně testů vody vystavené slunci.
To co jsem já četl, bylo od Amerických vědců a u nich si dávám vše do uvozovek.
NIKOMU NEVĚŘ

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #28 kdy: Březen 03, 2016, 03:52:12 odpoledne »
Pro většinu čitatelů to asi bude nezáživné, ale třeba se to bude někomu hodit....je to veřejně dostupné na

 http://hxsyzx.hebtu.edu.cn/c9web/uploadfile/20130415171110759.pdf

Seziozní práce, jasné podmínky, definovaný mikroorganismus....mám toho hromadu, ale nemám čas se tím teď probírat a vybírat z toho to, co si může každý volně stáhnout. A také nechci zbytečně šimrat své ego....koloidní stříbro se používá ve velice tvrdých hygienických podmínkách na espacenetu je volně stažitelný CS patent, který popisuje účinky a výrobu Sanosilu......kdo by měl zájem.

Offline lučobník

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 207
  • Starý prepper a survivalista
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #29 kdy: Březen 03, 2016, 06:10:38 odpoledne »
Ok tak teda niečo užitočného,mobilného,superľahkého a vhodného aj pre PA dobu ???.
Z hustej bavlnenej látky(napr.sýpkovina) si ušijete trojitým stehom(2x bavlna,1x syntetická niť-vedľa seba bez kríženia!) vrecko šírka cca 10cm,výška 30-40cm,v hornom(otvorenom)rohu urobíte obšitú(alebo kovom lemovanú) dierku na zavesenie,obrátite šitím dovnútra,navlečiete šnúrku,zavesíte za šnúrku,tak,aby vám pod vrecko vošla nádoba,do vrecka(filtra) nalejete vodu,a tá prefiltrovaná steká do podloženej nádoby.Ak je voda číra,tak toto postačuje na zachytenie hrubších nečistôt-ak je voda kalná,tak ju do filtra  nalievame dovtedy,kým nezačne odtekať číra(jemný kal z vody vytvorí  na látke ílovo-slizový film,ktorý zachytí skoro všetky nerozpustné nečistoty),filter stále dolievame,aby bol plný,a mal tlak.
Vrecko po použití obrátime vyperieme vo vode,prípadne vyvaríme(preto bavlna) a usušíme.
Prefiltrovanú vodu dezinfikujeme prevarením cca 5 minút-so stúpajúcou nadmorskou výškou pridávame 1 minútu na každých 300 výškových metrov.Ak má voda pachuť,tak prichutíme nejakou aromatickejšou rastlinou.
Samozrejme môžme použiť chemickú dezinfekciu,ale tú budú mať v PA dobe len komunity s dobrým chemikom :D
Všetko ide, len malé deti sa musia nosiť.

SoňaR

  • Host
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #30 kdy: Březen 03, 2016, 06:27:57 odpoledne »
Což o to, pokud by nám už selhal náš filtr, tak by se mi líbila ta solární dezinfekce v lahvích. V rozvojových zemích to úspěšně používají už spoustu let. Akorát mám obavy, že tu na to nemáme podmínky... použitelnost opravdu jen v létě (a to ještě ne vždy). Vzhledem k tomu, že to vyžaduje 6-8 hodin intenzivního slunečního jasu. Navíc se ta voda musí poměrně rychle spotřebovat, jinak se tam potvory začnou zase množit.

Offline všeználek

  • ***
  • Příspěvků: 72
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #31 kdy: Březen 03, 2016, 07:42:18 odpoledne »
To: lučobník
Tak to mně vcelku překvapuje, o stříbře a vodě je toho plnej internet, dokonce sem měl i fusekle se stříbrným vláknem páč mně neskutečně smrdívaly hnáty a kupodivu to relativně fungovalo.
Ale výsledky co uvádíš nesouhlasí stím co se píše všade po netu, tím nechci říct že nemáš pravdu a spíše důvěřuji tobě, jen mně prostě zaráží kolik stránek uvádí nesmysly kterých se každej chytne je slepice flusu včetně mně. A to sem to četl na webech kterým se dá většinou důvěřovat.
NIKOMU NEVĚŘ

Offline lučobník

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 207
  • Starý prepper a survivalista
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #32 kdy: Březen 03, 2016, 09:09:58 odpoledne »
Ale všetko je ok-všetky dezinfekčné prípravky so striebrom obsahujú rýchlu dezinfekčnú zložku(peroxid,chlornan..),ktorá spoľahlivo zlikviduje všetko živé a hneď sa rozpadne,a prídavok striebra,ktorý bráni dlhodobo namnoženiu nového života.
To len laická internetová verejnosť si myslí,že celý zázrak urobí striebro ;)-na tých prípravkoch je vždy napísané zloženie...
Všetko ide, len malé deti sa musia nosiť.

chpslst

  • Host
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #33 kdy: Březen 04, 2016, 08:42:46 dopoledne »
Ok tak teda niečo užitočného,mobilného,superľahkého a vhodného aj pre PA dobu ???.
Z hustej bavlnenej látky(napr.sýpkovina) si ušijete trojitým stehom(2x bavlna,1x syntetická niť-vedľa seba bez kríženia!) vrecko šírka cca 10cm,výška 30-40cm,v hornom(otvorenom)rohu urobíte obšitú(alebo kovom lemovanú) dierku na zavesenie,obrátite šitím dovnútra,navlečiete šnúrku,zavesíte za šnúrku,tak,aby vám pod vrecko vošla nádoba,do vrecka(filtra) nalejete vodu,a tá prefiltrovaná steká do podloženej nádoby.Ak je voda číra,tak toto postačuje na zachytenie hrubších nečistôt-ak je voda kalná,tak ju do filtra  nalievame dovtedy,kým nezačne odtekať číra(jemný kal z vody vytvorí  na látke ílovo-slizový film,ktorý zachytí skoro všetky nerozpustné nečistoty),filter stále dolievame,aby bol plný,a mal tlak.
Vrecko po použití obrátime vyperieme vo vode,prípadne vyvaríme(preto bavlna) a usušíme.
Prefiltrovanú vodu dezinfikujeme prevarením cca 5 minút-so stúpajúcou nadmorskou výškou pridávame 1 minútu na každých 300 výškových metrov.Ak má voda pachuť,tak prichutíme nejakou aromatickejšou rastlinou.
Samozrejme môžme použiť chemickú dezinfekciu,ale tú budú mať v PA dobe len komunity s dobrým chemikom :D
a čo tak vychádzať z toho čo je poruke? napríklad rifle...
urobiť uzol na spodu a druhú "nohu" tak isto s uzlom strčiť doprvej...
zavesiť a do vnútornej naliať vodu...
možno blbosť ale mohlo by to fungovať, teda aspoň by som to v núzdi skúsil...
následne gace prepláchal a kým sa uvarí čaj tak nad ohňom usušil.

Offline všeználek

  • ***
  • Příspěvků: 72
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #34 kdy: Březen 04, 2016, 08:48:25 dopoledne »
To: chlast
To už v tom čaji rovnou můžu vymácht slipy
NIKOMU NEVĚŘ

chpslst

  • Host
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #35 kdy: Březen 04, 2016, 08:56:27 dopoledne »
slipy nenosím, chodím na ostro.

Offline všeználek

  • ***
  • Příspěvků: 72
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #36 kdy: Březen 04, 2016, 08:59:05 dopoledne »
To ti ale bude táhnout na prdel až budeš filtrovat vodu
NIKOMU NEVĚŘ

chpslst

  • Host
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #37 kdy: Březen 04, 2016, 09:03:18 dopoledne »
nebude, použijem gate mojej ženy.  ;)

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #38 kdy: Březen 04, 2016, 09:39:23 dopoledne »
Tak mě vrtalo hlavou, jak to s tím biocidním účinkem stříbra je (a zda jsem žil léta v bludu, když mi před léty přednášeli o tom, jak účinný je to prostředek). Prošel jsem pár novějších publikací a výsledek není úplně jednoznačný. Proti některým bakteriím to funguje, proti některým prý ne. Ale ani koloidní stříbro není účinné proti virům – to jsem nevěděl. No a tak jsem se zamyslel trochu déle, podíval se na složení Sanosilu DDW, který používám, zavzpomínal na pokusy, které jsem dělal a vznikl mi z toho zajímavý rébus. Schválně se o něj podělím a uvidíme, zda někdo přijde s lepším řešení. Shrňme si fakta:
Vlastnosti, složení, účinnost a ředění Sanosilu DDW výrobce popisuje takto:
•   je dezinfekční prostředek s mimořádně dobrou účinností při jednoduchém způsobu použití.
•   zabraňuje účinně opětovnému zanesení jakýchkoli zárodků.
•   je přípravek bez chuti a zápachu, nedráždí kůži ani sliznici a nezpůsobuje alergie.
•   není karcinogenní (nezpůsobuje rakovinu) ani mutagenní (nezpůsobuje změny genů).
Přípravek SANOSIL® DDW byl testován a byla potvrzena jeho úspěšnosti proti
•   gramnegativním bakteriím
•   grampozitivním bakteriím
•   bakteriofágům
•   virům
•   tvůrcům spor
•   kvasinkám a plísním
•   Mycoderins
•   choleře
•   amébám
•   HIV (AIDS)
•   Hepatitis B
•   nemoci legionářů
•   meningitidě
•   dětské obrně (Polio)
•   řasám
•   Newcastle disease (ND)
•   Influenza A (hominis)
•   virům ECBO (čeleď Herpesviridae)
•   virům Vaccina (čeleď Poxviridae)
•   virům pseudovztekliny (Aujeszky)
•   SANOSIL® DDW je dodatečně stabilizovaný roztok dezinfekčního prostředku SANOSIL HWP.
•   SANOSIL® DDW obsahuje 1,75% peroxidu vodíku a max. 35 mg/l stříbra.
Oblast použití
•   Dezinfekce pitné vody v oblastech s nízkým hygienickým standardem, při přírodních katastrofách atd. Armáda ČR je uživatelem Sanosilu DDW od r.2003.
•   V soukromém sektoru je SANOSIL®DDW doporučován především při cestování a outdoorových aktivitách. 80 ml, určeno k dezinfekci 80 l pitné vody.

Patent: CH 673225 GB 2189394 USA 4,915,955,
CZ 284378

Dále vím, že když jsem ponořil stříbrný předmět do vody z kaluže opravdu to fungovalo a pod sklíčkem mikroskopu byl po pár minutách klid.....

Sanosil WWD obsahuje max 35mg/Ag a 1,75% peroxidu...ředím při aplikaci 1:1000 tedy ve vodě piji max. 0,035mg/l Ag a 0,00175 H2O2.

Stříbro (platina a další kovy) katalytický rozkládají peroxid na vodu a kyslík....takže pokud bych si nosil namíchané koloidní stříbro s peroxidem, asi by to nefungovalo...

O peroxidu v Sanosilu jsem věděl, ale myslel jsem si, že slouží pro oxidaci Ag na Ag+, ale to nebude ono - takto zoxidované stříbrné ionty by neměly mít o tolik vyšší účinnost. A kyslík sám dezinfekci nezvládne - jo pokud by to byl singletový kyslík nebo hydroxilový radikál....to by bylo něco jiného.....

A proč mi to fungovalo s tou vodou z kaluže a Ag předmětem????

No napadlo mě toto řešení a pokud někdo přijde na něco lepšího rád se poučím:
Pexoxid v Sanosilu MUSí a také je v pčítomnosti koloidního stříbra stabilizován...to je fakt viz sloření a pčíprava v tom českém patentu, terý je uveden u dat výrobce. Pokud by nebyl, nebude to trvale fungovat. Voda po dešti obsahuje malé množství peroxidu a lze předpokládat, že to může být koncentrace srovnatelná s 0,00175% ní koncentrací peroxidu po řeho ředění....to by vysvětlovalo, proč mi fungoval na té vodě z kaluže Ag předmět - stříbro ve vodě bylo přítomno až v přítomnosti mikroorganismů, voda byla dobře provzdušněná kyslíkem (8-10 mg/l) a biocidní účinek Ag s peroxidem je zřejmě synergický. Myslím si, že prostá koncentrace peroxidu 0,00175 by biocidně takto rychle sama nefungovala..... ( a mám chuť se o tom přesvědčit  8)).

Takže pro použitelnou aplikaci bych samotné stříbro již nedoporučil - neochrání vás proti virům ani po předchozí filtraci a účinek na bakterie je nejistý (ale pro skladování vody se to bude stále hodit). Pro mě je cestou vodu převařit nebo použít komerční Sanosil nebo si vyrobit jeho funkční náhradu (to prosím svedu). Předchozí filtrace jistě nebude na škodu. Na lučebníkovo řešení (borová větev) filtrace přes tkaninu a jednoduché převaření bych se spolehnul někde v horách. Ale nabrat si a upravit vodu z řeky tímto způsobem v průmyslové aglomeraci bych se obával.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #39 kdy: Březen 04, 2016, 10:02:06 dopoledne »
U vody z průymyslových aglomerací bych pořád velice rád používat adsorbci na tom zde zprofanovaném aktivním uhlí a pro jistotu ještě v kombinaci s křemelinou - pro trvalejší provoz by to něměl být problém zhotovit....Na pochodu rozdrtit oharky z ohniště na prášek, přidat do převařené vody, trochu s tím pohrkat, hodinku počkat, scedit to přes tu tkaninu a mělo by to chytit třeba ty spláchnuté agrochemikálie z polí, zbytky organiky z chemiček....

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #40 kdy: Březen 04, 2016, 12:36:17 odpoledne »
A ještě k té pitné vodě o které jsem se zmiňoval, že se balí v Singapuru...Já tu lahev držel v ruce a jmenuje se to New Water. Tady je o tom trošku stručného povídání:

http://zpravy.e15.cz/byznys/obchod-a-sluzby/singapurane-se-uci-pit-ocistenou-vodu-z-kanalu-741367

O situaci v USA je někde na ulož to film z čistírny OV v LA, předpokládají, že čištění odpadní vody je přijde levněji, než-li stavba nových rezervoárů a přivaděčů...docela zajímavý dokument je tam i porovnání účinnosti technologií. Bohužel nemám odkaz.

Offline lučobník

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 207
  • Starý prepper a survivalista
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #41 kdy: Březen 04, 2016, 01:30:01 odpoledne »
Vážení,sme na preperskom fóre,bavme sa o PA dobe-nebudem teraz piť vodu z rieky pod chemičkou,keď môžem ísť na pivo :D.V PA dobe chemičky nebudú v chode,umele hnojivá a pesticídy budú len archaické pojmy.V rieke môžu byť len tak mŕtvoly...
To Mauna Kea:drevené uhlie(z pahreby)nefunguje ako aktívne uhlie-má minimálny povrch pre adsorbciu(póry sú uzavreté)-robili sme porovnanie s nejakým modrým farbivom(je na to norma)-uhlie z pahreby(pomleté)-žiadny účinok,drevené uhlie na gril-účinok cca 10% z aktívneho uhlia)
To chlast:tkanina musí byť hustá!-z riflí môžeš takto urobiť pieskový filter,ale to už je lepšia ponožka :D
Všetko ide, len malé deti sa musia nosiť.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #42 kdy: Březen 04, 2016, 02:00:26 odpoledne »
Jo já vím že měrný povrch je někde jinde.....asi tak o dva řády, protože dobré aktivní uhlí má 1500m2/g. Ale dá se vyrobit. To co jsem popisoval byla přeci nouzovka na při cestování. Jinak vidím, že to tu zásobuji odkazy a nevím, zda je o to vůbec zájem...Přesto princip, výběr a použití aktivního uhlí pro vodárenské účely ve veřejně k mání tady:
http://www.smv.cz/res/archive/014/001680.pdf

Offline Cynik

  • ***
  • Příspěvků: 1431
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #43 kdy: Červen 04, 2016, 11:02:23 odpoledne »
Abych nevytvarel extra tema - beztak je to vse o pitne vode...
Zajimavy vyrobek na destilovani, nebo spise spravne, na kondenzovani vody.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=dfliSUvkGwk" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=dfliSUvkGwk</a>
Praktikující cynik

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #44 kdy: Březen 25, 2017, 10:19:41 dopoledne »
A když si člověk bude chtít zkontrolovat kvalitu vytištěné vody...


Water Purifiers Electrolyzer TDS Water Quality Tester Detect Heavy Metals Detector Water Electrolysis Apparatus.

http://www.wish.com/c/57348d68ba849c5d2f3fb3a7
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7599
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #45 kdy: Leden 11, 2023, 10:20:54 dopoledne »
Okrem pár outdoorovych filtrov,kde je uhlie nosič postupne uvoľňovanej dezinfekcie,a pár "filtračných" konvíc(kde ma zachytávať zbytky pesticídov ;D), sa aktívne uhlie na prípravu pitnej vody nepoužíva(ani v armáde).
Je to jen 100x opakovaný výmysel internetových military "špecialistov",a od nich to prevzali aj survivalisti a preperi...

Čitam si teraz o filtracii pitnej vody, a čo za mudra tu mame, lebo som si objednal dáke filtre. A teraz ma zarazilo, že aktivne uhlie je nahovno?
Takže tento uhlikovy filter su vyhodene peníze? Som si ho objednal ako doplnkovy na dočistenie svojej pitnej studničnej vody v kuchyni... https://www.filtry-vodni.cz/uhlikova-filtracni-vlozka-aquaphor-b510-02-10-5-mcr-x1424

..........................

Prostě vložka Aquaphor Vás během své životnosti zaručeně zbaví chloru, benzolu, fenolu, pesticidů, mechanických přísad těžkých kovů atd., což je potvrzeno laboratorními zkouškami. K tomu můžeme přidat, že máme certifikáty Státního Zdravotního Ústavu.

Vložky jiných výrobců Vás během své životnosti zaručeně zbaví tak možná choru a to je vše. Ostatní látky budou odstraněné pouze částečně a pouze z prvních pár tisíc litrů. Kromě toho, o žádných českých certifikátech není ani řeč.
Co tato vložka dokáže odstranit z vody?

    odstraní chlor
    odstraní fenol, benzol
    odstraní pesticidy
    odstraní mechanické přísady (písek, hlínu, řez atd.) s rozměrem do 5 mikronů
    odstraní těžké kovy
    normalizuje PH


S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline lučobník

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 207
  • Starý prepper a survivalista
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #46 kdy: Leden 11, 2023, 05:10:48 odpoledne »
Dag- filter je ok, urobí, čo deklarujú- aktívne uhlie tieto veci chytá. Čiže ak tam tvojom blízkom okolí bolo v 50tych rokoch JRD, alebo kovovýroba s galvanizovňou (napr. armatúrka ;)), tak je to veľmi vhodné. Ak ale niekomu v okolí netesní žumpa, tak ti to nepomôže.
Všetko ide, len malé deti sa musia nosiť.

Offline mart0

  • ***
  • Příspěvků: 50
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #47 kdy: Leden 11, 2023, 05:13:24 odpoledne »
Četl jsem, že aktivní uhlí používají i některé vodárenské podniky, takže asi není úplně k ničemu. Spíše je otázka, jestli máš rozbor té své vody a jestli je ten filtr zrovna tobě k něčemu dobrý. Chlor tam asi nemáš, na mechanické znečištění pískem stačí obyčejný filtr, na bakterie to nestačí...

Offline Tom82

  • Chlastovy chlapy
  • *
  • Příspěvků: 981
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #48 kdy: Leden 11, 2023, 05:24:33 odpoledne »
jak píše mart0, aktivní uhlí se používá pří výrobě pitné vody v úpravnách vod (a mimo jiné prý i při výrobě nealko piva  :))

První stupeň – koagulace rozpuštěných a suspendovaných látek a odstranění vloček a sraženiny
Čiření a sedimentace – ve vodě rozpuštěné a suspendované látky koagulují pomocí přidaných chemikálií (síran hlinitý, chlorid železitý, síran železitý) a vznikající vločky pak sedimentují v nádržích
Filtrace – odstranění sražených látek a nesedimentovaných vloček filtrací na pískových filtrech pomalých nebo rychlých
Druhý stupeň – odstranění organických látek oxidací (způsobují pachy a zbarvení vody) a zachycení zbytků těchto látek na aktivním uhlí
Třetí stupeň – odstranění železa a manganu vysrážením, odstranění agresivní kyseliny uhličité (pomocí vápna), snížení enormní tvrdosti vody (pomocí vápna nebo sody, či filtrací přes ionexy), odstranění radonu a radia 226, odstranění dusičnanů a amonných iontů
Čtvrtý stupeň – odstranění mikroorganismů a zabránění jejich růstu při dopravě vody vodovodem pomocí hygienického zabezpečení vody chlórem, ozónem nebo UV-zářením

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7599
Re: Filtrácia vody pomocou piesku a uhlia...
« Odpověď #49 kdy: Leden 11, 2023, 09:00:11 odpoledne »
Jo, dik chlopi. Samozrejme by som teraz nežil niekde, kde je jedovata voda. Mam horsku vybornu vodu, ktora mi tečie samospadom zadara do chalupy. Mam ale aj tak pred vstupom do bytovej jednotky zmäkčovač vody, to tie guličky, a filter, ale neviem, ake mikrony prepušta.

Tie guličky na zmäkčenie, a na odstranenie vodneho kameňa netušim, či môže mať dake negativne pôsobenie na organizmus, ale nič negatívne som nezistil. A filter mam, lebo občas dake kaly sa vyskytnú.

Tento uhlikovy filter som si doobjednal k mikro filtru sawyer, aby bolo dopravne zadara. A samozrejme teraz zatial skôr na sklad, ak by bolo treba.
Napriklad teraz hrozi z UA hrozba jadrovej havarie, ako nikdy pred tym. A podla môjho nazoru, by mal tento uhlikovy filter pomôcť hodne aj v tomto pripade. Alebo sa mýlim?  ::)

S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.