Autor Téma: Vaření v papiňáku, ano či ne  (Přečteno 2509 krát)

Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5057
Vaření v papiňáku, ano či ne
« kdy: Červen 02, 2015, 10:24:18 dopoledne »
Původní téma: Čočka jedlá (Lens culinaris) - z pohledu kuchaře upravil Anakin

Copak je nestíhám.???? "omg"
Je nějaký problém luštěninu hodit večer do vody a vařit až další den ??? ::)
Jako dítě si pamatuji, že jsme museli před namáčením ještě čočku přebírat, ať tam nejsou drobky kamínlů. :D :D

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2561
    • Blog Prepper.cz
Re:Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #1 kdy: Červen 02, 2015, 11:18:56 dopoledne »
Citace
Copak je nestíhám.
Co není v hlavě, to musí být v papiňáku.  ;D

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #2 kdy: Červen 02, 2015, 11:47:39 dopoledne »
No, právě, v hlavě řezanku a místy ani to ne,a tak bůh žehnej papinákům.

Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5057
Re:Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #3 kdy: Červen 02, 2015, 11:51:05 dopoledne »
Citace
Copak je nestíhám.
Co není v hlavě, to musí být v papiňáku.  ;D

Máš můj souhlas. :) Ale pozor ,souhlasím jen s tou hlavou.

Jsem gurmet, papiňák jako urychlovač vaření neuznávám.

Nechci tímto nikoho urážet, ale papíňák používají jen konzumenti a je  jim jedno, jaký je chuťový výsledek. Hlavně, že je to rychle hotové. :( :(

Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5057
Re:Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #4 kdy: Červen 02, 2015, 12:15:15 odpoledne »
Zkuste si někdy udělat hovězí vývar (maso+kosti) v papiňáku-asi to máte za hodinu) a pomalé vaření při nižší teplotě 4 hodiny.
Pak mám radost, když mi návštěva řekne, že takový vývar hovězí ještě nejedli.

No tak to je jen moje averze k papiňáku. Vám ho nechci brát.

Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5057
Re:Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #5 kdy: Červen 02, 2015, 12:31:48 odpoledne »
Tak pokud budeš mít čas a pojedeš kolem, napiš, udělám ti super vývar. :D :D :D

Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5057
Re:Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #6 kdy: Červen 02, 2015, 01:18:37 odpoledne »
Hoď to jinam a ne do čočky  :D :D :D :D :D

On je to tady takový nešvar, na který stále poukazuji, ať si každý přečte, co chce napsat a zda se to hodí to toho vlákna.  :( :( :(

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2561
    • Blog Prepper.cz
Re:Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #7 kdy: Červen 02, 2015, 01:24:38 odpoledne »
Tlakový hrnec nemůže být dobrý na vývar, když se vývar musí dlouho táhnout, nikoliv rychle uvařit. Nicméně zde není důvod mít averzi k papiňáku, protože vývary se v něm zkrátka nedělají. Masový vývar v tlakáči je dle mě vrcholem kulinářského analfabetismu  ;D

Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5057
Re:Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #8 kdy: Červen 02, 2015, 01:25:34 odpoledne »
Chlaste, tebe nemít ráda.... @-->

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2561
    • Blog Prepper.cz
Re:Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #9 kdy: Červen 02, 2015, 01:38:26 odpoledne »
Citace
Nechci tímto nikoho urážet, ale papíňák používají jen konzumenti a je  jim jedno, jaký je chuťový výsledek. Hlavně, že je to rychle hotové.

Urážíš moji 12 hodin máčenou a v papiňáku 20 minut vařenou cizrnu.  ;D Ta chutná jak máslo. Nikdy jsem také chuti nedosáhl pomalým vařením v obyč hrnci  :bee:

Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5057
Re:Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #10 kdy: Červen 02, 2015, 01:40:18 odpoledne »
Anakine, urážet určitě nechci.
Co se týče papiňáku, jde podle mne spíše o maso. :) :) :)

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2561
    • Blog Prepper.cz
Re:Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #11 kdy: Červen 02, 2015, 01:46:46 odpoledne »
Však to byl fór  :) Maso jsme už dlouho nevařili, když se dělá klasika svíčková atd. peče se masíčko v troubě na té zelenince a rozhodně se nevaří v papiňáku. To by byla barbařina kdyby to maso nenasáklo tu zelninu a výpek. Papiňák využíváme na ty luštěniny, zeleninu a tak. Maso zásadně pečeme či dusíme. Pro vaření starších kousků, či rychlejší přípravu různých gulášů se papiňáku nebráním. Je to úspora a chutná to taky dobře. Ale jak řikám, guláš z tlakáče jsem dlouho nejedl.

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #12 kdy: Červen 02, 2015, 08:21:38 odpoledne »
Tlakový hrnec nemůže být dobrý na vývar, když se vývar musí dlouho táhnout, nikoliv rychle uvařit. Nicméně zde není důvod mít averzi k papiňáku, protože vývary se v něm zkrátka nedělají. Masový vývar v tlakáči je dle mě vrcholem kulinářského analfabetismu  ;D

Coje na vývaru z papiňáku špatné? Polévky jinak nevařím.. Nejprve maso a morkovou kost, po hodině přidám kořenovou zeleninu a vařím dalších 20-minut..

Guláš také dělám v papiňáku..

Čočku už ale ne, několikrát jsem ji rozvařil.. Raději namočit a ochutnávat.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5057
Re:Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #13 kdy: Červen 03, 2015, 02:38:30 odpoledne »
Proč pomalé vaření ????

V současné době pouze zkušení šéfkuchaři zvolí tuto metodu pro dosažení jedinečných chuťových vlastností. Pomalé vaření při nízké teplotě totiž znamená vyhnout se nebezpečí odpaření nebo převaření: pokrm si udrží všechnu vlhkost, textury jsou zachovány a vůně zvýrazněny.
 Pomalé vaření také zabraňuje tomu, aby kolagen, který váže dohromady svalová vlákna, během vaření ztuhnul. Kolagen se při pomalém vaření rozpouští pomaleji, a tím je zajištěna bezkonkurenční vlhkost a měkkost masa. Jen málo spotřebitelů praktikuje pomalé vaření při nízké teplotě, protože je považováno za složité.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #14 kdy: Červen 03, 2015, 02:59:32 odpoledne »
Otázkou zůstává, ešli ty naše huby, feferonkama vypálený poznají ten rozdíl.....
Nic proti gurmánům, to je jasný, enem ten čas... ten čas, himllaudon, kde ho vzít....

Offline MarGatito

  • ***
  • Příspěvků: 77
Re:Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #15 kdy: Červen 03, 2015, 03:30:35 odpoledne »
Z papinaku nemam vyvar nikdy ciry jak by mel byt. V normalnim hrci to mam na ocich a pod kontrolou a po tech x hodinach vareni jsem tak nadychany vyparu, ze uz ani nemam moc hlad ani chut. Vyvar je vsak pekne ciry.

Cocku delam casto, ale hlavne cervenou. Naucil jsem se od jedne etiopske studentky delat Mesir Wot, jejich narodni jidlo.  Do hrnce 1—2 cibule s olejem, pak prihodit 250g nenamocene cocky, za cca 15min je hotova, 2—3 lzice protlaku a poradna porce koreni Kure gril a cesneku a chili. Vytvorena pasta se zberackou napatla na tenky ! krajic chleba a konzumuje. Cz verze Mesir Wot.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7587
Re:Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #16 kdy: Červen 03, 2015, 11:30:15 odpoledne »
Papinák bude asi tlakový hrniec, nie?  ;D

Tak ja ho používám rád, a považujem sa za gurmána. Dokonca je lepší, ako varenie v obyčajnom hrnci. Hlavné je, variť v ňom pomaly. Jo, dá sa to. Ideálne tak, aby vôbec nesyčal. Vtedy všetka aróma ostane vnútri. A nie na stenách.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #17 kdy: Červen 03, 2015, 11:35:00 odpoledne »
Jasně, je to i energeticky úsporné..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #18 kdy: Září 02, 2015, 12:57:41 odpoledne »
Dá se v něm dělat kaše(mouka s vodoi nebo šrot s vodou)? Neucpou se dirky? Nepřipali se?

Offline Sumo.cz

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1029
  • Po roce zpět a ještě chytřejší:)
Re: Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #19 kdy: Září 02, 2015, 01:13:46 odpoledne »
Papiňák stejně nemůžeš narvat až po okraj aby ti pára s vodou stříkala tryskou. Nemá se tam co ucpat, tryskou má odcházet jen pára. A pokud se ti odpaří všechny voda, samo že to spálíš.

Funguje stejně jako normální hrnec akorát se do něj při vaření jentak nekoukneš:)
Dostatečně pokročilou technologii nelze odlišit od magie - Arthur Charles Clarke

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7587
Re: Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #20 kdy: Září 02, 2015, 01:54:34 odpoledne »
Sahu, nie kaša sa v nom nerobí. Ani praženica, puding, rezne....
Tam nepotrebuješ vysokú teplotu a ani dlho variť. Kašu keď dostaneš do varu, je v podstate hotová.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #21 kdy: Září 02, 2015, 05:07:03 odpoledne »
Papiňák je opravdu jen na ty vývary a guláše..

Štiko, promiň, já vím, že opravdoví gurmáni papiňák nepoužívají ani na guláše a vývary..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5057
Re: Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #22 kdy: Září 02, 2015, 05:46:02 odpoledne »
Papiňák je opravdu jen na ty vývary a guláše..

Štiko, promiň, já vím, že opravdoví gurmáni papiňák nepoužívají ani na guláše a vývary..


Saladine, nemusíš se omlouvat, já jen, že už jsem kdesi psala rozdíl mezi gurmánem a gurmetem. Já jsem gurmet. :D :D :D :D
V papiňáku vaří konzument. :D

"Dalo by se říct, že gurmet je gurmán, ale stojí o několik příček víc. Gurmán je spíš labužník a gurmet znalec, který má v malíku všechny gastronomické pojmy a termíny, nenechá si ujít výsledky kulinářských soutěží, při zážitkové gastronomii spíš uzobává a hodnotí.
 
Gurmána si umíme představit, jak si epikurejsky užívá, pokud dostal na talíři nějakou skutečnou báseň či symfonii od opravdového mistra vařečky. Ví přitom ale, jaké příbory má používat, kam si položit ubrousek, co jí, jaké víno si objednat a z čeho ho pít. Ani v luxusní restauraci ho nic nezaskočí (snad možná jen cena), ale s tím už musí gurmán i gurmet počítat, že jejich koníček – kvalitní jídlo – něco stojí."
 

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #23 kdy: Září 02, 2015, 09:41:20 odpoledne »
Papiňák je dobrej, ale záleží, jak a na co !
Protože vaří při vyšší teplotě, je maso daleko dřív uvařený. Taková zelenina ale vysokou teplotu nepotřebuje  ;)
Ovšem vývar, třeba z kostí - ten je nejlepší vařenej v obyčejným hrnci. A hodně, hodně dlouho. Polívka z kostí se vaří na dvakrát. A ten druhej vývar je dokonce chutnější a čistší, nežli ten prví :P
Papínovej hrníček používáme přez léto, kdy se u nás vaří na elektrice.
Asi osm měsíců v roce se u nás topí, tak se vaří na plotně, a papíňák odpočívá :D     
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #24 kdy: Září 02, 2015, 11:24:36 odpoledne »
"Dalo by se říct, že gurmet je gurmán, ale stojí o několik příček víc. Gurmán je spíš labužník a gurmet znalec, který má v malíku všechny gastronomické pojmy a termíny, nenechá si ujít výsledky kulinářských soutěží, při zážitkové gastronomii spíš uzobává a hodnotí.
 
Gurmána si umíme představit, jak si epikurejsky užívá, pokud dostal na talíři nějakou skutečnou báseň či symfonii od opravdového mistra vařečky. Ví přitom ale, jaké příbory má používat, kam si položit ubrousek, co jí, jaké víno si objednat a z čeho ho pít. Ani v luxusní restauraci ho nic nezaskočí (snad možná jen cena), ale s tím už musí gurmán i gurmet počítat, že jejich koníček – kvalitní jídlo – něco stojí."
Jsem smířená s tím, že jsem z hlediska stravování barbar. Sice mlsnej, ale pořád (a zřejmě navěky) barbar...:(
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #25 kdy: Září 15, 2015, 12:01:42 odpoledne »
 Můj 7litrový miláček. :)

SoňaR

  • Host
Re: Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #26 kdy: Leden 11, 2016, 10:59:27 odpoledne »
Když je nutnost nejvyšší, proč ne. Ale raději se papiňáku vyhýbám. Maso z něj chutná tak nějak "papírově" a dlouhé vaření je prostě dlouhé vaření, to se půlhoďkou v papiňáku nahradit nedá. Chuťově je to úplně jinde a často i strukturou. Ale jsou lidi, kteří to nepoznají a je jim to jedno  :) . Jo a ten vývar, to je bez debat - měkké maso ještě neznamená dobrý vývar  :)

Nalim

  • Host
Re: Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #27 kdy: Červenec 07, 2016, 07:55:39 odpoledne »
Přátelé, až vám "náš" konzumní systém nadělí starobní důchod, budete muset uvažovat sakra tvrdě ekonomicky O PŘEŽITÍ, a teprve až pak gurmánsky či gurmetsky. V téhle souvislosti z vlastní tvrdé zkušenosti doporučuji zaobírati se ekonomikou vaření pokrmů všeobecně:
A) vaření na indukčním vařiči = úspora údajně 80% energie. Mám prakticky ověřené: než se na klasické el. plotýnce začala voda vůbec vařit, na vedlejší indukční plotýnce už byla hóóódně dávno ve varu.
B) vaření brambor: při klasicky nehospodárném vaření ve vodě v hrnci jednak přijdete o vývar, a navíc trvá to "věčnost", protože nejdřív musíte přivést k varu spoustu vody. Když naopak vaříte v páře v papiňáku, jednak si  nevyluhujete živiny do vody (kterou obvykle vylejete, vepříků doma nemaje), vody je v papiňáku jen asi centimetr nade dnem, takže var nastane během pár minutek, a v páře vařené brambory či cokoli jiného nebudete mít "vyšisované" ve vodě, kterou stejně obvykle bez užitku vylejete.

Kdo nevěří, ať to zkusí, diskusi poté se nijak nebráním, páč to mám hafo let vyzkoušené.

Nalim

Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5057
Re: Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #28 kdy: Červenec 07, 2016, 08:12:25 odpoledne »
Nalime, nestraš, že důchodci si nemohou uvařit gurmetsky. A sakra také ekonomicky uvažuji. Papiňák ani omylem nemám. V zimě vařím na kachlácích, v létě na indukci. A tu gurmánii si ani omylem neodpustím.
Jo, jinak nejsem gurmán, ale gurmet.

Offline Cynik

  • ***
  • Příspěvků: 1431
Re: Vaření v papiňáku, ano či ne
« Odpověď #29 kdy: Červenec 07, 2016, 08:42:27 odpoledne »
Jsem bez papinaku, mikrovlnky, elektrickych sporaku (vcetne toho indukcniho) a jsem spokojen. Z papinaku mi vetsina veci nechutna. Varim pouze na ohni.

Mluvit jednim dechem o ekonomice (z duvodu preziti v duchodu) a o elektrickem sporaku, kdyz ziju na venkovskem hospodarstvi, mi prijde prinejmensim nelogicke.

Btw varene brambory jsou z meho subjektivniho pohledu nejlepsi pripravovane ve slupce. Klidne na paraku pro knedliky s trochou vody na dne kastrolu.
Praktikující cynik