Přátelé, až vám "náš" konzumní systém nadělí starobní důchod, budete muset uvažovat sakra tvrdě ekonomicky O PŘEŽITÍ, a teprve až pak gurmánsky či gurmetsky. V téhle souvislosti z vlastní tvrdé zkušenosti doporučuji zaobírati se ekonomikou vaření pokrmů všeobecně:
A) vaření na indukčním vařiči = úspora údajně 80% energie. Mám prakticky ověřené: než se na klasické el. plotýnce začala voda vůbec vařit, na vedlejší indukční plotýnce už byla hóóódně dávno ve varu.
B) vaření brambor: při klasicky nehospodárném vaření ve vodě v hrnci jednak přijdete o vývar, a navíc trvá to "věčnost", protože nejdřív musíte přivést k varu spoustu vody. Když naopak vaříte v páře v papiňáku, jednak si nevyluhujete živiny do vody (kterou obvykle vylejete, vepříků doma nemaje), vody je v papiňáku jen asi centimetr nade dnem, takže var nastane během pár minutek, a v páře vařené brambory či cokoli jiného nebudete mít "vyšisované" ve vodě, kterou stejně obvykle bez užitku vylejete.
Kdo nevěří, ať to zkusí, diskusi poté se nijak nebráním, páč to mám hafo let vyzkoušené.
Nalim