Autor Téma: Jaké zahradní náčiní?  (Přečteno 2564 krát)

Offline Eriska

  • ***
  • Příspěvků: 35
Jaké zahradní náčiní?
« kdy: Květen 29, 2015, 09:47:24 odpoledne »
Předpokládám, že se prepper bude chtít uživit také pěstováním... Co by si měl nachystat?
Klíčové otázky položené před výběrem nástrojů:
1. Nářadí by mělo být ruční, mechanizace bez pohonu bude celkem k ničemu.
2. Důležité je, pro kolik osob bude prepper pěstovat potravu a nakolik počítá se soběstačností (například - i obilí???, i hospodářská zvířata???)...
3. Důležité je  kde bude svoje zahradní aktivity vykonávat - ve městě, či na venkově? Na zahradě, poli, za plotem, či volně...
4. Jakou metodu pěstování zvolit? Intenzivní obdělávání (například větší plochy s podzimním zarýváním hnoje) nebo třeba permakulturu, kdy do "krajinné zahrady" umisťuju rostliny k pěstování...
5. Jaké rostliny budu pěstovat? Případně jaké odrůdy. Jak (a kde) budu připravovat sazenice, pokud zvolím rostliny teplomilné, které se nesejí přímo do půdy. Jaké trvalky k jídlu znám. Jaké stromy a keře vysadím.
6. Je třeba připravit "koncepci" osázení pozemku. Například: chci pěstovat vlašské ořechy - musím počítat s tím, že ořešák zabere obrovské místo a pod ním nelze pěstovat nic...Navíc - pokud mám pozemek u lesa, tak pravděpodobně stejně žádné ořechy nesklidím, protože mi je odnesou ořešníci (ptáci) a veverky.
7. Jak budu zajišťovat zdraví rostlin (a zvířat)? Pokud předpokládám bezchemické zemědělství (včetně chemie-léků pro zvířata), tak o to pečlivěji musím zvolit rostliny a zvířata.
... hm, chtěla jsem napsat seznam a vidím, že to není jen tak. Záleží na příliš velkém množství předpokladů. Takže aspoň příklad: Pro čtyřčlennou rodinu, pouze ovoce a zelenina, počítám s chovem slepic a králíků (v minimálním možném počtu) a metoda - permakultura - třeba podle Seppa Holzera - to je můj idol. Pak mi bude stačit pouze rýč (nejlépe Fiskars, ten mne přežije, dá se používat i jako sekyra k přesekávání kořenů při klučení pozemku). Sázecí lopatka (kromě sázení je dobrá na vyrývání plevele přímo v okolí rostlin). Kypřicí motyčka - hlavně na košťáloviny. Konev. Sudy na jímání dešťové vody, nebo plastová nádrž...Kolečko. Hrábě a lopata (na práci s hnojem a kompostem). Na pěstování vlastních semen budu potřebovat papíry a tužky na označení a výrobu sáčků na semena, ploché nádoby (třeba několik plastových talířků) na sušení semen (jinak pěkně zplesniví).
Já bych si představovala i pěstování rajčat, paprik, dýní a cuket. To jsou rostliny, které se musejí předpěstovat - takže budu potřebovat světlé a teplé místo, kde v únoru až březnu vyseju semínka, kelímky si květináčky na sadbované rostlinky, hodila by se menší konev na jejich zalévání. Po vysazení ven budou potřebovat, v podstatě až do června ochranu před chladem - nejlíp se mi osvědčily plastové barely od pitné vody.
No - a teď ještě uložení, uchování, konzervování. Takže třeba na rajčata, kečup, lečo... budu potřebovat zavařovací lahve, zavírač těchto lahví a k tomu buď - zavařovací hrnec, nebo troubu ve sporáku (takhle teď steriluju já) nebo vývěvu (ta se mi neosvědčila). Na ovoce sušicí síta - bez těch by to nešlo, suším na nich všechno: bylinky, šípky, jablka, hrušky, třešně, švestky, hušky, višně, borůvky... Dokonce jsem se dočetla, že jihoameričtí indiáni suší na skalách brambory a tím je zbavují solaninu, takže pak nejsou "jedovaté".¨
A ještě - přece budu potřebovat nádoby na ty usušené produkty - látkové sáčky se mi neosvědčily, doporučuju skleněné lahve, 3-5l, s plastovými uzávěry.
Tohle všechno zvládne ženská - ale taťka prepper ještě musí "udělat" špajz, kam to všechno uložím a krecht na zeleninu a sklep na ovoce... a na ovoce by byly dobré lísky a přepravky...
no páni, kdybych věděla, když jsem začala psát, jak se mi to rozroste... "omg"
Takže - potřebuju vlastně jediné: takový malý statek i s vybavením. :pa:

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #1 kdy: Květen 29, 2015, 10:07:08 odpoledne »
Máš pravdu, je to opravdu komplexní otázka závislá na tom, s jakým pozemkem pracuju, co chci pěstovat a v jakém uspořádání...

K seznamu nářadí bych přidala dlouhou štíhlou vypichovací lopatku na plevel, zahradní nůžky, pákové nůžky a pilku. Vidle. Krumpáč, pracuji-li s neobdělaným pozemkem.
Nevím, co máš na mysli pod pojmem "kypřicí motyčka" - preferuju motyky na dlouhé násadě, lezení po čtyřech není moje oblíbená činnost, ale při okopávání ve stoje je zase třeba se shýbat pro plevel.
K vybavení bych dále přidala koš a plachtu trávnici.

Je několik předmětů, které u nás mají "kolečko" - např. pečicí plechy jsou na vánoce v pohotovosti, pak slouží jako podnosy pro kelímky se sazenicemi, pak k sušení bylinek (od května začínáme bezem), pak k sušení semen a ovoce (za slunného dne schne na černém plechu bleskově) a k zavařování v troubě.
Zavařovací skleničky na jaře slouží k namáčení semínek, na podzim se do nich zavařuje.

Ta myšlenka sušené brambor na kameni je zajímavá - zkusím sušit na pečicím plechu. Otázkou zůstává, proč sušit, když se dají slušně skladovat - ale fakt je, že na jaře jdou celkem rychle do háje...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re:Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #2 kdy: Květen 29, 2015, 11:40:51 odpoledne »
SUŠENÍ BRAMBOR V SUŠIČCE :
Návod:
1. Brambory ve slupce důkladně uvařte ve velkém hrnci. Pak dejte brambory na 5 hodin do ledničky vychladnout a ztuhnout.
2. Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a ochuťte.  Loupejte je prsty nebo škrabkou. Potom je nožem nebo v kuchyňském robotu nakrájejte na plátky silné méně jak půl centimetru. Lehce brambory ochuťte.
3. Rozprostřete brambory na tácky. Mezi plátky nechávejte mezeru alespoň půl centimetru.
4. Vložte tácky s bramborami do sušičky. Sušte je 12 hodin při 35 °C.
5. Usušené brambory dejte do zavařovací sklenice nebo do uzavíratelných mikrotenových sáčků a skladujte je až půl roku. Když sáčky uzavřete vakuovačkou, můžete je skladovat až tři roky.

Tipy a upozornění:
• Uvařené brambory můžete také nastrouhat na struhadle. Nastrouhané brambory pak sušte 6 hodin místo 12, a skladujte stejným způsobem, jak je uvedeno výše.
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Mája

  • ***
  • Příspěvků: 544
Re:Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #3 kdy: Květen 30, 2015, 09:17:48 dopoledne »
Hodně mi vrtá hlavou tento vynález - https://www.youtube.com/watch?v=h_lxpA0lhDc , typ pro komunitní dílnu @--> :)

Erisko, jak zmiňuješ Fiskars - tolik let jsem se zbytečně dřela s "obyčejným" rýčem  P:-/, teď máme jejich teleskopický špičatý a nedá se to srovnat. Přitom jsem si myslela, že rýč je prostě rýč a u Fiskarsu se platí jenom za značku, kdepak. Ještě mám od nich pilku, to samé, nenadřu se. A myslím si na jejich sekeru.

Ormien, název trávnice slyším poprvé a znám jí jenom z pohádek, díky  :bee:

Offline Týna

  • ***
  • Příspěvků: 38
Re:Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #4 kdy: Květen 30, 2015, 10:26:09 dopoledne »
Chybí vám tam cep.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re:Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #5 kdy: Květen 30, 2015, 07:50:23 odpoledne »
Ormien, název trávnice slyším poprvé a znám jí jenom z pohádek, díky  :bee:
Je běžně k dostání, je to velká plachta s vázačkami v rozích. Trhám do toho kopřivy a vozím je domů na sušení... Dřív s tím lidi chodívali na trávu pro králíky.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #6 kdy: Květen 30, 2015, 08:50:20 odpoledne »
Travnice byla jediným řešením,jak v členitém terénu dostat čerstvou píci domů...
Dala se nosit na hřbetě, vozit na tragaču a lanem vyzdvihnout přes kladku na hůru a tam uložit seno.U krátké otavy jediné možné řešení, protože vidle podávky na krátké nefungují...
K nářadí... dominovat bude motyka. Rozhodně těžká motyka na překopání zahrady, lehká motyka na plení řádkových kultur, široká motyka na kopčení erteplí i jejich vykopávání. A poslední je ruční plečka na štýlku, tedy pflecí rámeček a při reálném samozásobení plečku s kolečkem, která se v lehké práci tlačí a v těžším se dá i táhnout  tažným člověkem, tedy pro dva pracovníky, umožní usnadnění práce.
Pro přípravu půdy se vyplatí lehké brány, které táhnou dva lidi. Je to široká fošna s natlučenými hřeby, umožní přípravu seťového lože mnohem efektivněji a rychleji, než hrabičkami. Taktéž se dávno zapomělo na zaválení, tedy ruční vál, který stlačí vrchni vrstvičku půdy a znemožní vysychání osiva a umožní lepší hospodaření s vodou.
Na sklizeň pak na řepu vyrývák a na kořenovou zeleninu rycí vidle.
Setí lze usnadnit secím strojkem, ovšem s štětečkovým výsevním ústrojím jsem nespokojený, takže přejdu na diskové, talířové, přesné výsevní ústrojí.
https://www.youtube.com/watch?v=yNkM13eWH
Dnes můžeme klidně užívat dobrodinní sušiček a energií, jednou po
stačí stojan na dřevěné rámky, potažené perlinkou, vršené nad plotnou....


Offline Mája

  • ***
  • Příspěvků: 544
Re:Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #7 kdy: Květen 31, 2015, 07:53:23 dopoledne »
Video je nefunkční :)
Jak vypadá "vyrývák"?

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #8 kdy: Květen 31, 2015, 10:11:17 dopoledne »
Můžeš prosím příp. nafotit to, čemu říkáš "paléska"?
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #9 kdy: Červen 06, 2015, 11:15:47 dopoledne »
Tak ji to neměl svážet, ale kopit.  :) Ono to krásně funguje. Já to používám i když suším trošku sena na chatě pro morče.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #10 kdy: Červen 06, 2015, 01:40:22 odpoledne »
Zjistila jsem, že můj skorozeť má doma v kůlně nejen funkční trakař a ruční ruchadlo, ale i staré Petry a spoustu jiných pokladů. Takže kromě syna mám ještě i zdroj podobných cenností:)

Násady a topůrka jsou pravda zákeřnost... Poté, co jsem za sezónu vždycky zlámala 2-3 násady na rýč, jsem si pořídila celokovový.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #11 kdy: Červen 06, 2015, 02:02:30 odpoledne »
Déšť (aspoň pro Brno) až v pondělí a úterý, a to ještě možná:(
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5057
Re:Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #12 kdy: Červen 08, 2015, 09:19:49 dopoledne »
Tento víkend soused také sušil a shraboval seno. Používal super dřevěné vidle.
Dokázal s nimi odněst velkou hromadu.
viz náhled:
http://vidle.eu/index.php/cs/objednavka

Mám to naštěstí docela blízko.
Škoda, že nedělá i dřevěné hrábě.

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re:Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #13 kdy: Červen 08, 2015, 09:34:09 dopoledne »
Seno nedělám, alespoň zatím, protože ho nepotřebuju, takže na to peču, zatím (s tím, že nějaké hrábě samo sebou mám a umím si je v případě potřeby opravit, případně i vyrobit), ale pamatuju, že jako děcko u babičky a dědy bývaly na seno dvoje hrábě, samozřejmě dřevěné:

S klasicky relativně zuby u sebe na shrabování a pak obracečky (tak jim alespoň říkal děda), které měli zuby jakoby ob jeden (prostě tam těch zubů bylo míň s většími rozestupy) a používaly se výhradně na obracení sena.

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #14 kdy: Červen 08, 2015, 10:04:35 dopoledne »
Neměly ty obracečky ty zuby také o něco delší?
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5057
Re:Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #15 kdy: Červen 08, 2015, 10:08:17 dopoledne »
No právě, na to jsou ty valašské vidle. Hráběmi jen pohrábáváte ale vidlemi obracíte a přenášíte.
U hrábí by jste si seno museli přidržovat rukou.

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re:Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #16 kdy: Červen 08, 2015, 10:34:31 dopoledne »
Tak po pravdě se přiznám, že naprosto netuším ... přece jen je to už hodně dávno, takže netuším, jaké měly zuby ... bylo to přece jen už v minulém tisíciletí.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #17 kdy: Červen 08, 2015, 11:40:55 dopoledne »
@ Ormien  Je to nejmenší bednička na ovoce sešitá sešívačkou z tenkých prkýnek měkkého dřeva. Spotřební ovocnářská záležitost. Má ty správné rozměry na otýpku akorát pro můj sporák.
Hele, a nedaly by se malé otýpky větviček do kamen vázat třeba pomocí starého hrnce? Jak jsem dnes ráno rozebírala ořezané větve, napadlo mě, že by to možná šlo. Akorát nevím, jak to pak stlačit, ale to by se určitě taky dalo lecos vymyslet...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re:Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #18 kdy: Červen 08, 2015, 11:54:50 dopoledne »
Na ty větve a větvičky byc spíš doporučil štěpkovač, prohnat to tím a pak používat buď jako mulč (k tomu je to shodou okolností primárně určeno) a nebo pak tu štěpku mít v kýbli (nebo jakékoli jiné nádobě nebo bedýnce) a do kamen ji dávkovat lopatkou.

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re:Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #19 kdy: Červen 08, 2015, 12:19:16 odpoledne »
Setiku, souhlasím s tím, že lepší je z toho udělat humus než to prohnat komínem. Sice se neshodneme na přístupu (já se prostě moderním technologiím, respektive uhlíkové stopě nebráním, ale nehodlám brát komukoli právo mít na to odlišný názor a fungovat jinak, se snahou tuto stopu minimalizovat), ale shodneme se na tom, že biomasa patří do půdy, kterou to zlepšuje a zúrodňuje.

Mír.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #20 kdy: Červen 08, 2015, 12:23:42 odpoledne »
Já zatím štěpkuju, ale stojí to moře času, o energii ani nemluvě. Mám jílovitou půdu, takže štěpku používám jako mulč a následně k jejímu provzdušnění. Ale po sousedech zbývá u jezírka vedle hromady sena i veliká hromada vrbových větví a tu sama zpracovat prostě nedokážu, takže si pozvu chlapíky s velkým štěpkovačem, aby to sešrotovali všechno naráz.
I tak uvažuju, že tam sestavím ze starých stolů velký kompost a navedou sousedy, aby seno vozili tam a budu to prokládat větvemi, aby to lépe tlelo...

A co takhle dva hrnce - naplním jeden (na zemi bočně), větvičky např. na cihle sešlápnu a na konec nasunu druhý hrnec (třeba v nějaké sestavě kamenů na zemi, abych dodržela správnou délku). A mezi hrnci svážu. Nedokážu si tu Tvoji bedničku představit, víš...

Karle, Setík není hádavý, je v pohodě...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re:Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #21 kdy: Červen 08, 2015, 12:32:45 odpoledne »
Ormien, já nepochybuju a Setíkovi, ale o sobě...

CyPro

  • Host
Re: Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #22 kdy: Duben 13, 2019, 11:06:27 odpoledne »
Spíš bych měl napsat, jaké zahradní náčiní nebrat. Tedy, až si budete pořizovat zahradní nůžky rozhodně se vyhněte typu P68 od Fiskarse. Jedná se o nepovedený výrobek z měkkého plastu za hromské peníze. Stříhají mizerně. Čelisti se během střihu mají tendenci oddálit, čímž se větvička zakousne mezi čelistmi a pokus rozevřít nůžke vede často k naštípnutí větévky v ose. O schopnosti přestřihnout deklarovaných 24 mm si mohou nechat zdát.
Případným šťouralům odpovídám, že nůžky mají možnost dotažení čelistí k sobě. Ale při dosažení jakés takés uspokojivé funkce při stříhání zase nejdou otevřít.
Zlaté staré dobré Rostexky (typ 2210). Celokovové. Škoda, že inovovali a už jej nedělají.
Od Fiskarsu už raději nic.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #23 kdy: Duben 14, 2019, 09:35:37 dopoledne »
zahradní nůžky bahco,pokud hodně pracujete, tak s otočnou rukojetí, chrání to ruku při perné práci. Na celodenní opakovanou stříhací práci aku nůžky makita
https://www.zbozi.cz/vyrobek/makita-dup361pt2/#utm_source=search.seznam.cz&utm_medium=hint&utm_content=products-opesBB&utm_term=makita-dup361pt2
Taky nejsou nesmrtelné, po dvou letech provozu nám odešel šroubový převod s oběžnýma kuličkama, naštěstí v záruce, takže příští budou stihl.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #24 kdy: Duben 14, 2019, 11:31:57 dopoledne »
Ještě jsem nekoupil ruční nůžky, které by stříhaly dobře. Má někdo tip?
Ostatní nářadí od Fiskars je super, ale ty nůžky opravdu ne.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #25 kdy: Duben 14, 2019, 11:58:31 dopoledne »
Mám Bahco, stály míň než Fiskars (cca. 600,- před asi osmi lety), něco už odmakaly ( na zahradě, ne ve velkém sadu) a spokojenost.
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #26 kdy: Duben 15, 2019, 12:32:54 dopoledne »
Já si koupil v lidlu noname a tak nějak to stačí. Za kilo cca.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #27 kdy: Duben 15, 2019, 06:18:36 odpoledne »
Já mám Fiskars, Gardena a nějaký z Kuflandu. Ty poslední jsou možná nejlepší, ale furt to není ono. Trápý mě karpály a potřebuju něco dobrýho.
Ty Bahco asi vyzkouším.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #28 kdy: Duben 15, 2019, 07:22:11 odpoledne »
no, na karpály bacha, protikarpálový jsou jen ty s otočnou rukojetí a ještě omezeně. Pár stromečků zvládneš ostříhat čímkoli.. Pokud je toho víc, šetřit se nedá, protože jde o zdraví nu a na profi úrovni, tedy od stovky stromků vejš to je o karpály y a zmrzačení jen z nůžek.Bahco, tedy bývalý sandwik je totální špičkou v oboru nůžek, pilových listů a pilníků a rašplí.Je to o kvalitě materiálů.

Offline prepper

  • ***
  • Příspěvků: 15
Re: Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #29 kdy: Duben 01, 2021, 08:06:05 odpoledne »
Sice je to už staré, ale
2. Důležité je, pro kolik osob bude prepper pěstovat potravu a nakolik počítá se soběstačností (například - i obilí???, i hospodářská zvířata???)...
V případě hospodářských zvířat počítej s tím, že hodně sežerou. A je to hodně náročné. Já osobně bych se do toho nepouštěl. Jde o to, že rostlin se najíš víc při srovnatelném úsilí a námaze.

Citace
4. Jakou metodu pěstování zvolit? Intenzivní obdělávání (například větší plochy s podzimním zarýváním hnoje) nebo třeba permakulturu, kdy do "krajinné zahrady" umisťuju rostliny k pěstování...

Intenzivní obdělávání je umožněno jen a pouze umělými hnojivy. Hnoje není dost na to, aby pohnojilo všechna pole.
Doporučil bych návrat ke středověkému trojpolnímu hospodářství (jař ozim úhor) nebo dvojpolnímu (jeden rok pěstuju a druhý rok nechávám ladem). Tímto způsobem půda regeneruje, což je nezbytné, pokud půdu nehnojíš.

Citace
Dokonce jsem se dočetla, že jihoameričtí indiáni suší na skalách brambory a tím je zbavují solaninu, takže pak nejsou "jedovaté".¨

Sice neznám sušení brambor, ale myslím, že na slunci se mohou brambory nejenom usušit, ale přímo upéct nebo uvařit, takže je to stejný efekt jako vaření v hrnci a vařené brambory nejsou jedovaté.

SoňaR

  • Host
Re: Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #30 kdy: Duben 01, 2021, 08:13:55 odpoledne »
No to je tak, když se nebudou ta hospodářská zvířata chovat, logicky nebude hnůj na pole. Trojpolní hospodářství je fajn, pokud na to jsou pozemky. V současnosti moc nejsou. Ale máme tu naštěstí i takové věci jako je kompost či zelené hnojení. Umělým hnojivům se dá vyhnout, když víš, jaké prvky jsou v čem obsaženy a jak je můžeš půdě dodat, ale je to holt trochu pracnější, než rozhodit po poli bílý prášek  ;) .

Solanin je termostabilní, žádné vaření či pečení ho nezlikviduje.

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Jaké zahradní náčiní?
« Odpověď #31 kdy: Duben 01, 2021, 08:29:56 odpoledne »
Nepatří to sice do tohodle vlákna, ale názor, že se najíš víc rostlin než zvířat při stejném úsilí je podle mého názoru minimálně rozporuplný.
Jistě to platí na plochu, na stejné ploše vypěstuješ více energie z rostlin, než ze zvířat. Ale rozhodně ti dá více práce obdělávat půdu a starat se o plodiny, než dvakrát za rok pokosit louku, nebo nechat zvířata pást. Navíc zvířata dávají hnůj.
Kombinace rostlinné a živočišné výroby je dlouhými léty ověřená.