Autor Téma: Raději bez rafinovaných cukrů  (Přečteno 1102 krát)

Offline Marav

  • ***
  • Příspěvků: 1041
"Nejlepší obranou před zlými lidmi se zbraní v ruce jsou dobří lidé se zbraní v ruce" Thomas Jefferson

"Když své poddané odzbrojíš, pak je svou nedůvěrou urazíš. Budou si myslet že jsi zbabělý, nebo že jim nevěříš.V každém případě tě budou nenávidět" Nikoló de M.

Offline Samotář

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 421
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #1 kdy: Únor 08, 2018, 03:06:49 odpoledne »
Článek o alternativách k rafinovanému cukru.
https://rungo.idnes.cz/sladit-zdraveji-0jk-/behani.aspx?c=A180126_151052_behani_sehn

Z článku mám dojem, že když používám cukr jen na oslazení čaje, není žádná alternativa vhodná.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4472
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #2 kdy: Únor 08, 2018, 03:46:50 odpoledne »
Cukor človek k životu potrebuje. Akurát ho treba konzumovať z rozumom, lebo to je v dnešnej sladkej dobe najväčší problém-prežieranie.
A med je určite najlepšia náhrada za rafinovaný cukor. Nech si tam tá rafinovaná rafinéria píše čo chce... :D
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4835
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #3 kdy: Únor 08, 2018, 04:57:15 odpoledne »
Jasně že med,to je jasné, jenže....
pokud potřebujete hlídat energie, nebo metabolismus plísní,kvasinky  či rakoviny, nebo glykemický index, pak těch alternativ moc není. Teda vlastně jenom jedna , a to březový cukr.Na rozdíl od umělých či syntetických sladidel je úplně v pohodě.
Pokud jste naprosto zdraví, může vám být buřt, čím sladíte, pokud ne, je to o zodpovědnosti.

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9368
  • I' ll be back!
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #4 kdy: Únor 08, 2018, 05:50:21 odpoledne »
Samotáři, med klidně můžeš dát i do horkého čaje.. Teplo ho samozřejmě nutričně ochuzuje, ale čaj zchladne dříve, než by se med nutričně výrazně znehodnotil.. Medu nejvíce škodí skladování ve zvýšené teplotě a rychlé ztekucování teplotou hodně nad 42°C.. Když si na to dáš pozor, tak se brzo naučíš míchat med do čaje až před prvním douškem.. to je ještě dostatečně teplý na rozpuštění i hodně zkrystalizovaného medu, a zároveň už ho lze labužnicky usrkávat.. Čaj s medem si zkrátka vychutnej, je to pokrm bohů..

Jinak platí, že teplota 42°C je ultimátní pro vše, co žije a je založeno na kyslíku a uhlíku.

Já si například v případě chřipajzny uvařím vodu, zaleju šípkový čaj v 0,7 litrovém hrnku vzor "eto ně čáška a vedró".. Nechám ho 15 minut louhovat. Během té doby umyju nádobí, které se mi tak nějak mimoděk a samo záhadně množí ve dřezu a vymačkám si citron ve skleněném mačkadle. Po těch 15-ti minutách (čas potřebný k umytí nádobí, vynešení koše na jednoho kompost nebo druhého do popelnice či drobnému úklidu kuchyně) už mohu vyhodit šípek a čistou polévkovou lžící naberu (většinou spíše udloubnu) med, vložím ho do čaje (med na slazení kávy a čaje zásadně předem neztekucuji), když se med ze lžíce rozpustí, tak do čaje přidám vymačkanou šťávu z citronu, druhým koncem polévkové lžíce odpreparuji citronová semínka a vyhodím, pak polévkovou lžící a čajem opláchnu mačkadlo od citronové dužiny (spláchlu ji do čaje) opláchnu lžíci i mačkadlo pod horkou vodou a uložím na příští použití. Zásadně se nehrabu v medu lžící, kterou jsem už měl v puse..

Kafe sladím stylem turka zalít a nechat trochu místa v hrnku, počkat minutu - dvě, dolít buď mléko, nebo trošku šuňgitové vody z karafy a šup tam s vrchovatou lžičkou medu..

Když ztekucuji med, zpravidla pro děti na chleba s máslem a medem, či na mlsání, tak jen do kastrolu natočím horkou vodu z kohoutku, postavím do toho sklenici s medem a vše zabalím do chlupoatého velikého ručníku (spíše osušky), do křesla dám vespod polštář, hrnec zabalený v osušce, navrch přeloženou peřinu a vše překryju ještě dekou.. Za pár hodin (zpravidla druhý den ráno) je med krásně ztekucený a lahodný. Stejně nechávám dojít po vaření rýži nebo pohanku, akorát že ty tam nenechávám tak dlouho :D

Bílý cukr jsem nepožil už dlouho, asi jen v TerraNově, když si u Sahawa uvařím kafe.. Ten tam má sudy a balíky cukru pro naše včeličky, ale med zatím žádný :(
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2150
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #5 kdy: Únor 08, 2018, 10:26:38 odpoledne »
Nemáte někdo zkušenosti se získáváním javorové či březové mízy? V Kanadě javory roní celoročně, ale je s tím pěkná práce. Jednu takovou plantáž jsem viděl, z každého stromu jedna hadička a jejich svazky pak ústily do sběrného tanku ze kterého to šlo na odparku. Ale není to zas tak jednoduché, nesmí se to přehřát. Z deseti litrů mízy musíte odpařit asi 9,7l vody, aby jste získali klasickou sirupovou konzistenci javorového sirupu.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1806
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #6 kdy: Únor 08, 2018, 11:05:37 odpoledne »
Březová voda.

Měděná trubička je špatně.
lepší je platová, ze starý propisky. Ta jde (občas) za tepla ohnout, a nasadit PETku.
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4472
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #7 kdy: Únor 08, 2018, 11:21:01 odpoledne »
Tiež bych rád na jar skúsil...<a href="http://www.youtube.com/watch?v=jpESfjJDxG4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=jpESfjJDxG4</a>
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4835
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #8 kdy: Únor 08, 2018, 11:36:39 odpoledne »
je třeba vzít na vědomí, že v březové vodě ze zapojených stromů je přesně polovička cukrů, než v soliterním stromu.To je moje osobní zjištění. A že bez míchání se syrup přiblíží javorovému, což ne každému vyhovuje. Navíc je bez míchání barva mnohem tmavší, než s mícháním.
My jsme zakotvili u hruškového a jablečného syrupu hustototy medu, který je gurmánskou delikatesou se skvělým odbytem.....Z jedenácti litrů moštu vznikne litr medu a na to je třeba dvacet kilo hrušek.
Bříza obsahuje mnohem méně cukrů a žádné aromatické látky, takže je ta chuť  fádnější a javorovitější. Javory se nehodí všechny, ty co mám na pozemcích se nehodí.
Doba sběru březové vody je čtrnáct dní, max tři týdny.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2150
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #9 kdy: Únor 08, 2018, 11:55:18 odpoledne »
Kanaďané využívají cukerný, černý a červený javor a ty určitě roní delší období. Myslel jsem, že celoročně, protože ty stromy měli stále zapojené i po několika měsících. Břízu nařezávají Finové. Dokonce to nechávají kvasit a pijí to častečně zakvašené, ale už si nevzpomínám, jak tomu říkají.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4472
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #10 kdy: Únor 09, 2018, 12:08:00 dopoledne »
Tak brezová miazga na sirup je hovadina. Ale odporúča sa ako jarná detoxikácia...  :bee:

Citace
BREZOVÁ ŠŤAVA BIO
Už v staroveku sa miazga z brezy užívala ako chutný nápoj, ktorý uhasil smäd, ale aj ako cenná infúzia živín.

Z hľadiska nutričnej hodnoty ide o veľmi užitočný produkt, ktorý obsahuje mnoho zdraviu prospešných látok, vrátane prírodných cukrov, draslíka, sodíka, horčíka, vápnika, železa, organických kyselín, saponínov, vitamínov A, B, C a biologicky aktívnych látok.

Zberá sa iba na jar, kedy obsahuje najvyššiu koncentráciu živín. Neobsahuje pridaný cukor! Ide o 100% čistý, ekologický produkt ochutený iba citrónovou šťavou, ktorá jej pomáha predĺžiť trvanlivosť.

BREZOVÁ ŠŤAVA BIO
Osoby bez zdravotných problémov sa po užívaní Brezovej šťavy BIO cítia lepšie a po jej dlhodobom užívaní pocítili aj mnoho ďalších pozitív.

Má antioxidačné, diuretické a antikarcinogénne vlastnosti.
Podporuje prirodzenú detoxikáciu organizmu.
Pomáha zmierniť únavu a priaznivo vplýva na duševný nepokoj.
Podporuje zdravie močového ústrojenstva a obličiek.
Pomáha očistiť krv.
Je to jeden z najlepších prírodných prostriedkov na podporu metabolizmu.
Pomáha zvýšiť odolnosť organizmu.
Pozitívne vplýva na žalúdočné problémy.
Podporuje zdravie pokožky a vlasov.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4835
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #11 kdy: Únor 09, 2018, 12:26:47 dopoledne »
jako dítě si pamatuju, jak jsme tatínka na chatě otravovali, aby nám udělal do břízy díru a my mohli chytat březovou vodu. Tatínek vylezl z chaty, v ruce zkr v ráži 38sp, přišel k bříze, ozvala se rána a tatínek šel zase hrát ferbla.....nic rychlejšího jej nenapadlo.
Březový  syrup je jistě energeticky náročný, přesto se vyrábí na mnoha místech světa.
Kvašený mi nechutná a kvasí velmi záhy, aniž bychom chtěli.Už to je pár let, co jsem sosal vodu z břízy a naposledy si pamatuju padesát litrů vody ze statné soliterní břízy.Nejvíc to teče, kdyýž se nalívají pupeny.jednou  jsem musel uříznout břízu, kterou zničil vítr a z pařezu tekla voda jako ze zahradní hadice.

Offline Samotář

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 421
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #12 kdy: Únor 09, 2018, 11:13:12 dopoledne »
Med do čaje mi nechutná.

A proběhlá diskuze na mě dělá dojem, že podstatně zdravější alternativa, která by byla podobně časově a nákladově náročná, jako si dát lžíci rafinovaného cukru do čaje, zřejmě není. Asi mám tuto věc vyřešenou. Díky.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2150
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #13 kdy: Únor 09, 2018, 11:34:58 dopoledne »
Tak můžeš si ještě čaj osladit fruktozou, která je smyslově asi 2x sladší a tedy pro docílení stejného efektu ji spotřebuješ méně. Ale je o něco dražší a v čistém stavu bez vlákniny (třeba z ovoce) to pro organismus nic fantastického není.

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4165
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #14 kdy: Únor 09, 2018, 12:39:39 odpoledne »
Med do čaje mi nechutná.

A proběhlá diskuze na mě dělá dojem, že podstatně zdravější alternativa, která by byla podobně časově a nákladově náročná, jako si dát lžíci rafinovaného cukru do čaje, zřejmě není. Asi mám tuto věc vyřešenou. Díky.

Ještě můžeš zkusit tu lípii sladkou (aztécký cukr), o té jsem tu už někde psala ...

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 649
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #15 kdy: Únor 09, 2018, 07:04:42 odpoledne »
Letos taky plánuji vyzkoušet mízu z břízy. Vyhlédnu nějakou náletovou, uříznu vrch, ohnu do nádoby a celou vypustím. Efektivní je pouze doba kdy míza putuje z kořenů do větví. A taky tímhle způsobem bříza uhyne.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4835
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #16 kdy: Únor 09, 2018, 09:36:38 odpoledne »
teda doufám, že víte, že se březovej cukr prodává pod názvem xilitol.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2150
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #17 kdy: Únor 09, 2018, 11:41:58 odpoledne »
Xylitol je takový napůl alkohol a napůl cukr. Ale dobrá zpráva pro diabetiky je, že má nízký glykemický index a tak příliš rychle nerozhodí hladinu glukozy v krevním oběhu. Jednu dobu jsem tím přislazoval přírodní limonády, protože mi náš zubař řekl, že likviduje plak a potlačuje tvorbu zubního kazu. A on se taky přidává do dětských zubních past...

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4835
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #18 kdy: Únor 10, 2018, 08:51:17 odpoledne »
xilitol funguje bezvadně, naši kluci sežrali metrák cukroví s březovým cukrem a o podělání ani vidu. Možná, kdyby si to sypali do krku rovnou, ale to by se podělali po čemkoli.My teda používáme ruskej, pašovanej a z české distribuce.
Faktem zůstává, že netuším, jak se to vyrábí. Z březovýho dřeva nadrcenýho na kaši, to vím, to mi řekli v rusku, ale jak, to nevím.....

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4165
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #19 kdy: Listopad 12, 2018, 09:59:45 dopoledne »
Tak jsme debatovali s Maunou o cukru a o tom, že naši předci ho používali naprosto minimálně. Z jedné knížky mám informaci, že koupili půl kila cukru na Vánoce a ještě jim zbylo na Velikonoce. Cukr nepoužívali ani do buchet a koláčů či sladkých kaší. Sladili sušenou roztlučenou mrkví, sušeným ovocem, povidly, perníkem, vzácně medem. U toho perníku by leckdo mohl namítnout, že tam cukr je. Dnes ano, dřív se tam žádný cukr nepřidával. Původní perník byl jen mouka, med, koření a kypřidlo.

Mauna mi jednou svojí poznámkou připomněl jeden důležitý fakt - vnímání sladkosti je subjektivní a je to do značné míry návyk. Čím víc budete sladit, tím méně budete sladkost vnímat. Čili cesta k "raději bez rafinovaných cukrů" není podle mě v hledání jiných cukrů, ale celkově v omezení používání sladidel, postupné snižování dávky cukru / medu /..., které si přidáváte do čaje či kávy, do moučníků apod. Zkouším to a potřeba sladidel rychle klesá. A když na to přistoupíte, tak vám nakonec i ta buchta "pocukrovaná" tlučenou mrkví, či maková nádivka oslazená trochou povidel, budou připadat sladké dost.

Offline Epiktetos

  • ***
  • Příspěvků: 25
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #20 kdy: Listopad 12, 2018, 10:38:17 dopoledne »
Cukr je návykovější než kokain...

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4472
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #21 kdy: Listopad 12, 2018, 11:32:45 dopoledne »
Jo, kedysi som kávu hodne sladil, asi dve lyžičky, potom som prešiel na med. A teraz už pár rokov kávu nesladím, a zdá sa mi sladká...

Napadá ma ale iná vec. Vraví sa, že cukor je palivo pre mozog. Teraz nad tým dumám, a ano, človek bez cukru dokáže žiť. Ale bude napríklad 10 000 rokov na tej istej úrovni. Behať s klackom po lese... a zrazu "objaví" koncentrovaný cukor, a behom cca 300 rokov sa vyberie osídliť mars...?
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4165
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #22 kdy: Listopad 12, 2018, 11:43:53 dopoledne »
Já bych to upřesnila - palivem pro mozek je glukóza, kterou tělo dokáže vyrábět i ze "zdravých" sacharidů z ovoce, celozrnných produktů a zeleniny. Rafinovaný cukr a jeho hojné používání tu na druhou stranu zas tak dlouho není (oproti tomu jak dlouho se vyvíjí člověk). A velkou část toho období se člověk živil poměrně špatně, trpěl nedostatkem. Takže bych řekla - určitě líp maká mozek dobře vyživovaný, ale to jde i bez takových dávek rafinovaného cukru, jaké v současné době lidé konzumují.

Offline vvitty

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1894
  • a
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #23 kdy: Listopad 12, 2018, 12:12:32 odpoledne »
... Mauna mi jednou svojí poznámkou připomněl jeden důležitý fakt - vnímání sladkosti je subjektivní a je to do značné míry návyk. Čím víc budete sladit, tím méně budete sladkost vnímat...

Zcela stejne to funguje se solenim. Kdyz nam mala zacala ujidat z talire tak jsme vyznamne zredukovali sul a po mesici nebo dvou mi zacala jidla v restauracich pripadat presolena...

Offline Epiktetos

  • ***
  • Příspěvků: 25
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #24 kdy: Listopad 12, 2018, 01:35:55 odpoledne »
Cukr je sacharid, ale monosacharid, tedy jednoduchý, rychle vstřebatelný cukr. Spíš by se dalo říct, že člověk potřebuje k životu sacharidy, ale určitě nepotřebuje cukr, myšleno bílý cukr. Nedá se však říct, že bez sacharidů nelze žít - jsou určití lidé, kteří nejí sacharidy, nebo jen velmi malé množství, živí se převážně bílkovinami a tukem, a žijí, a je jim lépe než se sacharidy / stravou obsahující sacharidy. Bílý cukr člověk k životu nepotřebuje, naopak měl by ho co nejdřív vyřadit ze svého jídelníčku /což však není téměř možné/ takže jej aspoň cíleně trvale omezovat.... Např. tím že doma bílý cukr není - vůbec. Ale např. jen med.... Přestat kupovat ty nehorší sladkosti.... Pokud je někdo na sladké, částečně řešení je přejit na smetanové výrobky, které jsou sladké, ale sacharidy nemají žádné, a smetana je společně s vejci jeden z nejčistších živočišných produktů.... Jednoduché cukry obsahuje ovoce, a v tom bych se neomezoval, beztak to člověk nemůže jíst po kilech celoročně. Příroda to tak nastavila.... Na zimu nabíráme a jíme hutný výživný jídla, na jaře a v létě čistíme, shazujeme, jíme jednoduše.... V používání himalájské soli se neomezuju.... Jinou nepoužívám, a to malé množství obyčejné soli které přijmu v ostatních potravinách, za to nemůžu a nedá se s tím nic dělat....

Sacharidy (polysacharidy) jsou rýže, těstoviny, pohanka, jáhly, brambory, čočka, fazole atd atd...... Nepřijímat žádné sacharidy není jen tak :-)


Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4165
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #25 kdy: Listopad 12, 2018, 01:57:26 odpoledne »
No obávám se, že se člověk bez sacharidů dodávaných potravou dlouhodobě neobejde.

Mimochodem - i smetana obsahuje sacharidy a vejce taky.

Offline Epiktetos

  • ***
  • Příspěvků: 25
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #26 kdy: Listopad 12, 2018, 02:00:12 odpoledne »
Nechápu, co chceš říct tím, že smetana a vejce obsahuje sacharidy.... Obsahuje, v minimálním množství.... No a?

Offline Epiktetos

  • ***
  • Příspěvků: 25
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #27 kdy: Listopad 12, 2018, 02:03:04 odpoledne »
Pokud udržíš množství sacharidů do 30-40g denně, je možné tělo udržovat v ketóze, resp ve stavu, kdy tělo běží "na tuk" - bere energii z tuků. Jakmile se překročí zhruba 50g, tělo začne brát z cukrů..... Ale to se bavíme úplně o něčem jiným.... Bez sacharidů je možné žít, nevím jak dlouhodobě, ale krátkodobě to může být velmi zdravé....

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4165
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #28 kdy: Listopad 12, 2018, 02:07:17 odpoledne »
Pokud je někdo na sladké, částečně řešení je přejit na smetanové výrobky, které jsou sladké, ale sacharidy nemají žádné, a smetana je společně s vejci jeden z nejčistších živočišných produktů....


Promiň, tak to ses asi ve svém příspěvku "přepsal"  :)

A co jsem tím chtěla říct - někteří lidé ani pořádně nevědí, co které potraviny obsahují. A tak sice mohou tvrdit (jako třeba ti lidé z tvého příspěvku), že sacharidy zcela vyloučili ze své stravy, ale ve skutečnosti to tak není. Ono by to ani dlouhodobě nešlo.

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4165
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #29 kdy: Listopad 12, 2018, 02:20:03 odpoledne »
Pokud udržíš množství sacharidů do 30-40g denně, je možné tělo udržovat v ketóze, resp ve stavu, kdy tělo běží "na tuk" - bere energii z tuků. Jakmile se překročí zhruba 50g, tělo začne brát z cukrů..... Ale to se bavíme úplně o něčem jiným.... Bez sacharidů je možné žít, nevím jak dlouhodobě, ale krátkodobě to může být velmi zdravé....

Ano, ketodieta je už nějakou dobu moderní dietou, protože skutečně spotřebovává tuk. Trochu problém je, že to není přirozený stav organismu (dlouhodobý) a tudíž to není ani příliš zdravé. Hrozí úbytek svalové hmoty, poškození ledvin, psychické potíže, bolesti hlavy atd. atd.... a jojo efekt. Prostě zdravá vyvážená strava s dostatkem pohybu je stále tou nejlepší variantou.

A ke zdravé vyvážené stravě určitě nepatří velké množství rafinovaného cukru, abychom se vrátili k tématu  :)

Offline Epiktetos

  • ***
  • Příspěvků: 25
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #30 kdy: Listopad 12, 2018, 02:21:07 odpoledne »
To mi přijde jako slovní fašismus.... Buď se budeme bavit na úrovni, nebo vůbec.... Skoro všechny smetanové výrobky nebo i vejce a snad i maso obsahují PŘIROZENĚ nějaký sacharid.... Ale podívej se v jakém poměru. To množství sacharidů ve vejcích nebo smetaně je naprosto nevýznamné.... Na 30g tuku je 1-3g sacharidů..... Jsou potraviny, které VĚTŠINOVĚ neobsaují sacharidu, nebo neobsahují tuky..... Čisté živočišné výrobky obsahují z 90% jen bílkoviny a tuk nebo jen tuk a malé množství bílkovin.... a naopak rýže obsahuje trochu tuku.... jako bys chtěla říct že jsi přestala jíst tučné, proto nejíš rýži, protože obsahuje tuk.....

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4165
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #31 kdy: Listopad 12, 2018, 02:24:55 odpoledne »
Epiktetosi, za prvé si dávej pozor na výrazy, které v diskuzi používáš, balancuješ na hraně. A za druhé si dávej pozor, co píšeš. Když napíšeš, že "smetana neobsahuje ŽÁDNÉ sacharidy", tak se potom nediv, že se ozve někdo, kdo ví, že to tak není. Kdybys napsal, že obsahuje sacharidů minimum, byla by situace zcela jiná. A nazývat "to" tak, jak jsi to nazval ty, je skutečně přes čáru, takže opatrně s tím.

Offline Epiktetos

  • ***
  • Příspěvků: 25
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #32 kdy: Listopad 12, 2018, 02:32:52 odpoledne »
Abys do sebe ze smetany dostala tolik sacharidů jako ze 125g rýže, což je jeden varný sáček, musela bys té třicetiprocentní vypít asi pět litrů, což by mělo za následek, že bys sem chvíli nemohla nic psát......... Chybí mi pointa tvého sdělení, krom buzerace.

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4165
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #33 kdy: Listopad 12, 2018, 02:42:42 odpoledne »
Pointa sdělení byla vysvětlena 2x, dál ti k tomu nemám co říct.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4472
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #34 kdy: Listopad 12, 2018, 04:36:00 odpoledne »
Cukr je sacharid,.........Spíš by se dalo říct, že člověk potřebuje k životu sacharidy, ale určitě nepotřebuje cukr...

Dík, že si nám to objasnil.  ;D
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4835
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #35 kdy: Listopad 12, 2018, 09:26:32 odpoledne »
Pohled na problematiku cukru rafinovaného ve výživě lidí je tvořewn místem, kam kdo patří. Mladý zdravý člověk má jiný úhel pohledu, než starý a nemocný.
Cukr tedy abychom neslovíčkařili, pak tedy CUKR je jed, záleží jen, kdy se ta jedovatost projeví....,Ženské dostanou kvasinky, potom nějakého raka, svádí se to na kdeco , šak jsou hubené a aktivní. Jeden ital  na to přišel, kvasinky jsou podhoubí a rakovina plodnice. A živí se cukrem, cuktem z mouky  A CUKREM Z CUKRU..Proto italové žerou pastu ze semoliny al dente, páč má úplně jinej gl index.A my secpeme celozrnným pečivem z lídlu, protože je čerstvé.Podle mne je cesta přirozenou potravou, jak to dělali naši  předkové, tedy samožitné pečivo, a nemocní by měli respektovat gl index.A bílej cukr nasypat tchýni do kafé.
Na druhou stranu bych to nehrotil, protože, když je člověk neštastnej, tak mu nepomůže vůbec nic a veselej člověk přežije všechno.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2150
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #36 kdy: Listopad 13, 2018, 09:04:07 odpoledne »
Současný problém vidím hlavně v tom, že se cukr přidává skrytě jako levný konzervant a ochucovadlo do mnoha potravin...je v uzeninách, pečivu, pomazánkách, nápojích, kečupu, obrovská kvanta jsou v nápojích....a pokud to není sacharoza, je to fruktozový sirup. My jsme otázku vyřešili křížalami a medem a bílý cukr se doma prakticky nepoužívá (snad jen když se pocukruje buchta nebo bábovka). Cukr v ovoci i když je to monosacharid je vázán na vlákninu a uvolňuje se tedy pomaleji. A v tom je jádro pudla. Pokud chci výkon, cukr potřebuji, ale potřebuji jeho postupné uvolňování v čase a tedy kombinaci monosacharidu, vlákniny a polysacharidu. Na tuto kombinaci je lidský metabolismus uzpůsoben a dlouhodobě mu neškodí. Takže banán či jablko s krajícem chleba proč ne....Ale cukr v salámu???? Obecně nám chybí vláknina. Chce to více zeleniny, méně pečiva a více luštěnin. A klidně v průměru o polovinu méně masa.

Offline Epiktetos

  • ***
  • Příspěvků: 25
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #37 kdy: Listopad 14, 2018, 10:09:14 odpoledne »
Dagu, dle tvých úvah o několik příspěvků výše jsem usoudil, že jsi v přemýšlení nad daným tématem nepostoupil příliš daleko, pravděpodobobně pro nedostatek znalostí a zkušeností, tak jsem začal něčím jednodušším........

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4472
Re: Raději bez rafinovaných cukrů
« Odpověď #38 kdy: Listopad 15, 2018, 12:01:38 dopoledne »
Jo, máš pravdu, že vďaka tvojim múdrostiam som veru moc nepostúpil.  ;D

Na budúce môžeš radšej dačo odbornejšie, napríklad o Amyláze alebo Ptyalíne. Bude to znieť odbornejšie, nie ako z reklamného článku...  ;)
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.