Autor Téma: Spirulina  (Přečteno 1913 krát)

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Spirulina
« kdy: Květen 16, 2015, 09:09:05 odpoledne »
 Čučel jsem nedávno na telku, a jakejsi amerikánskej prepper předváděl akvárium, kde pěstoval zelenomodrou sinici - spirulinu.

Strejda Gúúgl mi moc nenapověděl, teda jenom trošku. Napověděl mi tohle :

Spirulina platensis – řasa s jedinečnými účinky
 
Zelenomodrá jednobuněčná řasa Spirulina je pojmenována kvůli svému spirálovitému tvaru, který je viditelný pouze pod mikroskopem. Vyskytuje se v subtropických a velmi čistých jezerech. Spirulina je unikátní tím, že tvoří buněčnou stěnu bez obsahu celulózy, což jí činí stravitelnou až z 95%. Spirulina se na zemi vyskytuje již půl miliardy let a obsahuje látky, jež jsou pro lidský organismus velmi cenné. Většinu z nich nenaleznete v žádné jiné rostlinné potravě.

Dlouhá léta byly zázračné účinky Spiruliny pro širší veřejnost utajovány. V minulosti byla Spirulina hojně využívána mezi politickými elitami, kosmonauty a významnými sportovci.

Spirulina se v současné době vyskytuje pouze ve třech jezerech na světě. Divoko rostoucí Spirulinu naleznete v africkém jezeře Čad a v jihoamerickém jezeře Teskoko. Posledním místem, ve kterém se Spirulina nalézá je jezero Czinchaj v čínské provincii Juňnaň. O tom, že je Spirulina zázračná řasa, není pochyb. Obsahuje přes 100 bioaktivních látek a její výživová hodnota je neuvěřitelná, 1 g Spiruliny se vyrovná 1 kg zeleniny.

Historie

Jedinečné účinky Spiruliny vědci odhalily teprve ve dvacátém století, ale již před 200 lety byla tato řasa hojně využívána jihoamerickými domorodci. V období Druhé světové války založila japonské vláda institut pro výzkum řas. Po několika letech výzkumů vědci objevili dvě řasy se zcela unikátním složením, které je velmi prospěšné pro lidský organismus. Těmito řasami byla Spirulina a Chlorella.

Tyto řasy obsahují bílkoviny, uhlohydráty, minerály a esenciální mastné kyseliny v dokonalé rovnováze s lidským organismem. Krátce na to vytvořil japonský vědec Dr. Hiroshi Nakamura unikátní kultury těchto řas, které byly schopné rychlé reprodukce. Po převratném objevu Dr. Nakamura odletěl do USA, kde se o své poznatky podělil s mořským biologem Dr. Christopherem Hillsem. Společně s Hillsem využily do té doby získané poznatky a vznikl produkt zvaný Spirulina, který do dnešních dnů zaujímá čelní příčku mezi nutričně a zdravotně nejhodnotnějšími potravinami na světě.
-   -   -   -
Co všechno obsahuje Spirulina?
Proteiny
     Spirulina je velmi bohatá na proteiny (55-70%), které obsahují veškeré esenciální aminokyseliny. Pro tělo jsou tyto proteiny lehce stravitelné a neobsahují tuky ani cholesterol.


Aminokyseliny 
     Spirulina obsahuje velké množství zdraví prospěšných aminokyselin. Obsah jednotlivých druhů aminokyselin ve 100 gramech Spiruliny se pohybuje v rozmezí 0,7 – 9,3 g.
Spirulina obsahuje následující aminokyseliny: alanin, arginin, kyselina asparágová, cystein, glycin, histidin, isoleucin, leucin, kyselina glutamová, lysin, methionin, fenylalanin, prolin, serin, threonin, tryptofan, tyrozin a valin.


Sacharidy
     Obsah cukru se pohybuje v rozmezí 15-25%. Ramnóza a glykogen zvyšuje tvorbu protilátek a podporuje imunitní systém.


Tuky
     Spirulina obsahuje tuky v minimální míře (5%), i tak je ale významným zdrojem kyseliny gama linoleové, která se podílí na syntéze prostaglandinů. Lipidy jsou zároveň důležitými bojovníky proti virovým infekcím.


Karotenoidy
     Barviva posilňují imunitní systém a slouží jako prevence před několika druhy rakovin (rakovina plic, jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu a děložního krčku).


Spirulina dále obsahuje chlorofyl, polyaminy, železo, vápník, hořčík, chrom a spoustu vitamínů skupiny B a E.


Fykocyanin
     V jednom gramu Spiruliny se skrývá 150 mg tohoto modrého barviva, jež příznivě působí na stimulaci imunitního systému. Fykocyanin rovněž zvyšuje biologickou využitelnost železa, jež je pro organismus nezbytné.


Enzymy
     Spirulina obsahuje i enzymy superoxid dismutáza a glutation peroxidáza, které se pravděpodobně podílí na zpomalení stárnutí. Účinky zázračné řasy Spiruliny jsou fenomenální, vědci dodnes objevují další a další účinky.
-  -  -  -
Ten amerikán tvrdil, že je s tím schopnej uživit komunitu.
Nejni tu někdo, kdo by dokázal o tom zázračným sajrajtu zjistit víc ?
Já jaxi nevím, co si o tom myslet.  Co vy nato !
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:Spirulina
« Odpověď #1 kdy: Květen 17, 2015, 12:53:40 dopoledne »
Zní to velice zajímavě.. Jsou tu ale otázky:

1) Jak a v jaké formě zajistit pro to akvárium přísun těch dobrůtek, aby je ta řasa měla odkud brát (transmutaci prvků asi nezvládá)

2) To, že žije jen ve třech jezerech na světě asi nebude náhoda. Stejně jako Žatecký chmel vyroste jen u Žatce, kde je železitá půda..

3) Šlo by to nějak skloubit s aquaponií?

4) kde to sehnat, aby bylo s čím experimentovat?
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re:Spirulina
« Odpověď #2 kdy: Květen 17, 2015, 08:02:32 dopoledne »
Bod 1)  To bych taky rád věděl  ;)  jedině pokus  - omyl. Prozačítek by se to (snad) dalo prubnout s t. zv. "živnou solí", která se sype do domácího vína, na podporu kvasinek.

Bod 2)   V těch jezerech to roste divoce, je celkem dost (nevím, jestli rostlin) co fungujou        jenom v umělým "chovu". Třeba penicilin,  nebo pivní kvasinky.

Bod 3)  To mě nenapadlo, ale jistě by to mohlo jít  . . .

Bod 4)  Zatím netuším,  Spirula se prodává v tabletách. Tvrděj, že je bez přidaná chemie, možná, že by se to z toho dalo kultivovat.

-    -    -    -

Tohle jsou informace, o kterejch jsem se já ráčil dozvědět asi před tejdnem. Každopádně to vypadá zajímavě (aspoň si to myslím).
To, že si s tím vylepšujou kdesi indiáni už 200 let jídelníček, to přede mnou úspěšně zatajili  :-\
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:Spirulina
« Odpověď #3 kdy: Květen 17, 2015, 08:58:46 dopoledne »
Hledej prosím dále, vypadá to dost zajímavě a užitečně. Pokud to není klamavá reklama, tak se jedná o superpotravinu, která by mohla zachovat dost velkou komunitu před hladověním v prvních letech po PA a dala by se pěstovat i v podzemí. Výživa pro ty řasy by se dala snadno skladovat dlouhodobě a nemusela by vyjít zase tak draho. Víš, já počítám, že v PA se ke mně sjede dost lidí, bez kterých se nechci obejít, tak je musím mít čím nakrmit.

Do PA by to mohl být zdroj příjmů pro lidi trvale usazené v na vesnici, spolu s bylinkami a zdravými potravinami.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re:Spirulina
« Odpověď #4 kdy: Květen 17, 2015, 09:41:26 dopoledne »
Já jsem trochu opatrnější, živit se jenom spirulinou - asi jen krátkodobě, a v té největší nouzi.
Protože  -  alespoň mi to všichni tvrděj  --  strava má bejt pestrá.

Ale každopádně to je (bude) důležitá složka potravin. Nerad bych to nazýval potravinovým doplňkem, nato mi připadá tato složka (abych moc nefandil) dost důležtá.
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:Spirulina
« Odpověď #5 kdy: Květen 17, 2015, 10:26:49 dopoledne »
Když je hlad, tak se dají jíst i amarouny. Jde o to, mít něco pro případ nouze, aby nebylo zapotřebí vybíjet chovné kusy dobytka. Možná že by se to dalo i přidávat zvířatům do krmiva. Řasy udělají z primárních živin nejvíce jídla.

Jako nouzovka by se to mohlo hodit, stejně jako třeba hmyz rozemletý na prášek tak, aby to mělo konzumačně přijatelnou podobu, jako to, co sypali důstojníci do polévky svým vojákům v japonském zajateckém táboře, aby neumírali na nedostatek aminokyselin. Popisuje to James Clavell v knize Král krysa.

V normální době si na tom pochutnají slepice a jiná havěť - může to být alternativa k masokostním moučkám z kafilérek.

Zkrátka, a dobře, je to duševní majetek, který se dá využít dnes a v budoucnu se může hodit.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re:Spirulina
« Odpověď #6 kdy: Květen 19, 2015, 04:22:35 odpoledne »
Povedlo se mi zase kousek sehnat :

Spirulina a chlorella

Jaký je mezi nimi základní rozdíl? 

Laici obecně všechno drobné, zelené, co se vznáší ve vodě označují jako řasy. Je však mezi nimi z hlediska systematického i z hlediska jejich stavby buněk rozdíl. Právě struktura buněčné stěny určuje stravitelnost a využitelnost živin.

Spirulina je sladkovodní, vyskytuje se v jezerech tropického pásma s vysokým obsahem minerálních látek (zejména ve formě uhličitanů a hydrogen uhličitanů; jezerní voda má vysoké pH). Dříve byla označovaná jako sinice nebo modrozelená řasa, správněji řečeno je to cyanobakterie, která má i pro využití světelné energie fotosyntézou zvláštní druh chlorofylu. Není to řasa! Systematicky je řazena mezi Prokaryota, které nemají diferencované buněčné jádro. Pěstuje se uměle především v tropických a subtropických podmínkách.

Chlorella je sladkovodní řasa. Systematicky patří mezi mikrobiální Eukaryota, neboli organismy s pravým buněčným jádrem s jaderným obalem. Pěstuje se také uměle i v mírném pásmu.

Čím jsou zajímavé nebo výhodné?

Jsou to mikroorganismy, jejichž velikost se pohybuje kolem několika mikronů, čili několik tisícin milimetru. V každém tomto mikroorganismu probíhá v této velikosti kompletní velmi rychlý metabolismus, protože rostou velmi rychle, takže jejich buněčné vybavení je tomu uzpůsobeno. Každé tři hodiny se vytvoří 4 – 8 nových dceřiných buněk. Znamená to, že obsahují velké množství biologicky aktivních látek, které jsou funkční jak v metabolismu rostlin, tak i v metabolismu živočichů, a mohou pomáhat u živočichů, kde je rovněž intenzivní růst (např. plůdek ryb). Obsahují velké množství vitamínů, minerálních látek a nukleových kyselin, což je typické pro všechny rychle rostoucí mikroorganismy. V sušině je kolem 45 - 60% bílkovin, 10 - 20% sacharidů a 8 - 30% tuků, vláknina 6 – 25%, minerální látky a stopové prvky 6 – 9%, nukleové kyseliny 3 – 4%, CGF (definice níže) 17 – 20% (heterotrofní typ chlorelly). Tím se mimochodem dost blíží doporučovaným poměrům u ryb. Obsahy živin se mohu poněkud měnit podle způsobu kultivace a složení kultivačního média.

Co je to CGF?

Někdy se můžete setkat s pojmem CGF, neboli Chlorella Growth Factor (růstový faktor chlorelly). Je to v podstatě komerční označení obsahu buněk chlorelly, což je směs bílkovin, vitamínů, enzymů, peptidů, glykoproteinů atd. Obsah CGF je 2,5 x vyšší u heterotrofně pěstované řasy (s přídavkem glukózy jako nutné živiny při nedostatku světla). CGF je zajímavý tím, že obsahuje i některé blíže nespecifikované složky, které celkově podporují metabolismus a obnovu buněk, zvyšují imunitu, tvorbu bílých krvinek, zlepšují plodnost.

Podobné složení má i spirulina, mohl by se tedy používat i termín SGF, ale v praxi se nepoužívá. Spíše je to dáno tím, že firmy zpracovávající chlorellu nabízejí CGF jako koncentrovaný prášek, je to v filtrát buněčného obsahu zbavený celulózových buněčných stěn. Jeho cena je ale přibližně 5x vyšší než dezintegrované chlorelly, takže nemá příliš smysl jej takto oddělovat, pokud je mletá. U spiruliny se tento produkt asi nevyrábí, je to rovněž zbytečné. Pouze na okraj, podobným způsobem se zpracovávají i kvasnice a některé firmy nabízejí úžasné produkty využitelné i pro krmení akvarijních ryb. Ještě je nutno dodat, že tyto uváděné "růstové faktory" nemají nic společného s klasickými růstovými faktory živočišného původu (Growth Factors) uváděnými v biochemické literatuře. To je téma na jiný článek.

Začneme od podlahy, čili základní stravitelností

Pro použití ve výživě je v první řadě klíčová dostupnost živin, čili jak je schopen konzument využít obsah buněk těchto mikroorganismů. Hlavně jde o to, jak buněčná stěna brání tomu, aby obsah buňky byl přístupný pro trávicí enzymy v žaludku a tenkém střevě.

Spirulina je bakterie. Buněčné stěny jsou tvořeny polysacharidy, které v trávicí soustavě bobtnají a rozpouštějí se a obsah buněk je tedy dobře přístupný trávicím enzymům. Namodralá barva je kromě chlorofylu způsobena fykocyanem.

Chlorella je řasa. Buněčná stěna je tvořena celulózou, což je nerozpustný polysacharid, na který vyšší živočichové nemají trávicí enzym a je pro ně prakticky nestravitelná. Buněčný obsah není přístupný trávicím enzymům. Z běžně známých živočichů mají tento enzym celulázu pouze hlemýždi.

Z toho vyplývá, že běžně pěstovaná usušená spirulina je dobře využitelná. Naopak chlorella, pokud je pouze usušená, je stravitelná velmi špatně, v podstatě pouze v případě buněk poškozených během zpracování. Aby byl obsah buněk přístupný pro trávení, musí se chlorella dezintegrovat, neboli velmi jemně semlít. K tomu je nutný kuličkový mlýn, který se používá například k výrobě čokolády, aby byla jemná. Někteří výrobci takto mletou řasu dodávají. Některé ryby, zejména živící se seškrabáváním řas, dokáží trávit řasy poměrně dobře, ovšem je otázkou, zda spíše nevyužívají jako potravu vířníky, kteří jsou na řasách přisedlí a jsou mnohem lépe stravitelní.

Dalším kritériem použitelnosti je typ kultivace řasy

Papír unese všechno a tak v reklamě zejména na doplňky stravy sice není napsáno, že dotyčný výrobek za Vás uklidí, vyžehlí a odvede děti ze školky, ale určitě to potom budete dělat s radostí. Určitou kvalitu sušené spiruliny nebo chlorelly můžete poznat již na první pohled, lépe řečeno pravděpodobný způsob kultivace. Totiž spirulina i chlorella, pokud jsou kultivovány v optimálních podmínkách při dostatku světla (autotrofně), tak mají tmavě zelenou až modrozelenou barvu prášku. Tato kultivace se dá dělat pouze při silném slunečním svitu po dobu 11 hodin a delším. Autotrofní kultivace probíhá buďto na mírně nakloněných skleněných deskách, po kterých stéká velmi tenká vrstva vody (s roztokem živin) nebo ve vodě protékající systémem skleněných trubek umístěných například ve skleníku. Asi největší takováto evropská pěstírna chlorelly je v Německu a je zde instalováno 500 km skleněných trubek na ploše 1,2 ha. Kromě toho lze provádět kultivaci i klasicky v bazénech, ovšem zde intenzita osvětlení kultury silně klesá s hloubkou, což každý akvarista dobře zná, a získaný produkt je méně kvalitní. Také se dá pro laboratorní účely pěstovat na agaru.

Potom ještě existuje kultivace heterotrofní, která může probíhat i za špatných světelných podmínek, kdy ale musí být jako zdroj energie k základním živinám přidávána glukóza. Tento způsob výroby chlorelly mají firmy jako doplňkovou mimosezónní zimní výrobu kvůli udržení zaměstnanosti. Ovšem složení výsledného prášku je odlišné. Obsah základních živin, to je bílkovin, sacharidů a tuků je přibližně stejný až vyšší, ale výrazně nižší je obsah dalších biologicky aktivních látek, vznikajících působením světla, jako jsou karotenoidy atd. Také cena tohoto produktu je přibližně poloviční. Rozhodující pro laické odlišení je barva prášku. Takto v nedostatku světla pěstovaná levná chlorella je žlutá až velmi světle zelená, spirulina jde až do okrové barvy nebo hnědé. Spirulina je na světle závislejší než chlorella a nelze ji pěstovat až za takových podmínek jako heterotrofní chlorellu. Tyto levné produkty mají také kvalitu potravinářskou pro lidskou výživu, ale doporučují se spíše jako přídavek pro získávání základních živin a CGF. Dražší surovina se doporučuje pro lidskou výživu (doplňky stravy) nebo pro náročnější speciální krmiva hlavně jako zdroj přírodních karotenoidů.

Celkově je spirulina náročnější na podmínky pěstování z hlediska teploty a osvitu, tedy patří do teplejších oblastí. U obou typů ovlivňuje ekonomiku kultivace doba a intenzita slunečního svitu a také teplota, což jsou problematické podmínky v mírném pásmu.

Hygienická rizika produktů   

Z hlediska hygienického (kontaminace z vnějšího prostředí) jsou nejrizikovější bazény, protože zejména pod širým nebem jsou oblíbeným místem vodních ptáků a hmyzu. Mnohem lépe na tom jsou deskové systémy, které bývají již ukryté ve sklenících nebo mohou být speciálně zakryty. Samozřejmě nejčistší kultura probíhá v trubicích, v extrémních případech by zde bylo možno dosáhnout i sterilní kultivaci.

Tmavě zelené autotrofní typy jsou někdy uváděny jako kvalitnější, světlé heterotrofní typy jako méně kvalitní. Není to zcela přesné stanovení. Spíše je to kvalita posuzovaná podle výše obsahu biologicky aktivních látek daných fotosyntézou a intenzitou osvětlení. Naopak vyšší obsah CGF je v heterotrofních produktech. Takže výraz "kvalitní" a "nekvalitní" nutno brát s rezervou, pro nutnou výživu nejmenších ryb s požadavkem co nejrychleji je dostat do potřebné velikosti se zdá být lepší heterotrofní kultivace na glukóze.

Někdy se uvádí, že chlorella je mírně toxická pro některé živočichy. Někteří odborníci, zabývající se chlorellou to odmítají. Každopádně chlorella by měla být krmena ve směsi, protože jakákoliv jednostranná dieta se může projevit negativně.

Také se nabízí spirulina nebo chlorella v kvalitě "bio", neboli s certifikovanou ekologickou produkcí. Je dražší než konvenční produkt bez ekologického certifikátu. Zejména v tomto případě naprosto nemá smysl ji kupovat, protože tady jde pouze o to, že výrobce má certifikaci na bioprodukci, ale technologie probíhá stejně a na stejném výrobní zařízení, při tomto druhu výroby se pesticidy a jiné nežádoucí chemikálie stejně nepoužívají.
Aminokyseliny rozhodují

Velmi důležitým kritériem použitelnosti spiruliny a chlorelly je posouzení kvality obsažených bílkovin, protože obsah ostatních živin, to je sacharidů a tuků je podobný a nehraje v posuzování tak významnou roli jako aminokyseliny.

Aminokyseliny jsou základní stavební kameny bílkovin. U všech živých organismu je typické, že každý druh si vytváří svoje typické zastoupení aminokyselin v bílkovinách. Čím více se složení aminokyselin v bílkovině stravy blíží bílkovině konzumenta, tím je bílkovina stravy efektivněji využita. V "otevřených stravovacích systémech" je na první pohled tento vliv méně znát. Otevřený systém je takový, kde konzument má k dispozici širší výběr zdrojů potravin a libovolně si z nich vybírá. Opakem jsou uzavřené stravovací systémy, typicky umělý odchov papoušků. Tam je používána jedna směs, která se rozmíchá s vodou a mládě se ní každé 2 hodiny krmí. Pokud je zde špatné zastoupení aminokyselin, mládě během dvou až tří dnů zahyne. Takový význam má správná skladba aminokyselin v potravě.

Kvalita bílkovin se tedy posuzuje podle zastoupení (procentického obsahu neboli vzájemných poměrů vůči sobě) jednotlivých esenciálních (nepostradatelných) aminokyselin. Podle toho, jak jsou jednotlivé aminokyseliny vyvážené v procentickém obsahu v bílkovině se určuje schopnost organismu vytvořit si vlastní bílkoviny z bílkovin ve stravě. Je to asi tak, jako když stavíte dům a potřebujete mít na stavbě ve správném poměru cihly, písek, vápno, cement. Pokud něco chybí nebo přebývá, tak se toho postaví méně nebo něco zbude k nepotřebě. Říká se tomu Rubnerův zákon limitní aminokyseliny, kde nejméně zastoupená esenciální aminokyselina určuje využití ostatních. Také se to někdy schematicky vyjadřuje nádobou (akváriem) s různou výškou jednotlivých stěn, kde nejnižší stěna určuje nejvyšší možnou hladinu tekutiny v nádobě. Tohle bude určitě akvaristům sympatické přirovnání. Kritérium zastoupení aminokyselin je velmi významné a je povinně posuzováno u komerčních krmiv pro tržní ryby, rozdíly v přírůstcích jsou běžně čtyřnásobné. Co to znamená v ekonomice využití nádrží je snad jasné. Proto je dost nepochopitelné hledisko pouze ceny krmiva, jímž se někteří řídí. Ušetří deset korun a prodělají stovku, zkrátka "nechci slevu zadarmo".

Z hlediska zastoupení aminokyselin je na tom výrazně lépe chlorella. V porovnání s potřebou pro výživu ryb spirulina v bílkovině obsahuje pouze 50% potřebného lysinu a dalším problémem je pouze 80% obsah sirných aminokyselin methioninu a cysteinu. Chlorella má obsah lysinu 70% a methionin a cystein jsou na 96% požadavku. Mimochodem to znamená, že pokud někdo u výrobce akvarijních krmiv dokáže spočítat ve směsi zastoupení aminokyselin, tak by měl doplňovat jiné bílkoviny s vysokým obsahem lysinu, nebo doplňovat čistý lysin. V praxi se vysoké dávky lysinu práškovými bílkovinnými surovinami doplňují dost špatně, protože lysin je termolabilní aminokyselina a tepelným zpracováním degraduje běžně o 30%. To znamená, že v živé chlorelle by měl obsah lysinu zcela vyhovovat (jenom je nedostupný, smůla). Ale také to znamená, že pokud někdo práškovou směs krmiva dále tepelně zpracuje klasickým sušením za tepla nebo extruzí (krmiva pro zahradní jezírka), tak se tím obsah lysinu ještě snižuje.

Slovníček základních pojmů:

Agar - gelotvorná látka z mořské řasy , oblíbená pro tvorbu umělých kultivačních médií.
Autotrofní - organismus živiny získává z anorganických látek, vody a vzduchu a přeměňuje je na látky organické.
Heterotrofní - organismus jako zdroj živin potřebuje látky organického původu.
Fykocyan - rostlinné barvivo podobné chlorofylu, nutné pro fotosyntézu spiruliny.
Celulóza - rostlinný polysacharid, nerozpustná vláknina, tvoří hlavní nosnou strukturu v rostlinných pletivech.
FAO - Food and Agriculture Organization, tj. Organizace OSN pro výživu a zemědělství
HCI - V připojení např. za názvem aminokyseliny to znamená "hydrochlorid". Obvykle to představuje rozpustnou formu.
CGF - Chlorella Growth Factor
SGF - Spirulina Growth Factor, v praxi se ale nepoužívá.

Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re:Spirulina
« Odpověď #7 kdy: Červen 14, 2015, 06:33:22 odpoledne »
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Spirulina
« Odpověď #8 kdy: Červen 01, 2017, 08:26:15 dopoledne »
OD GW měla moje maminka po těžké operaci doporučenou chlorelu, jen je potřeba vzít v potaz, že aby to mělo efekt a ono to má, tak je třeba užívat větší množství a delší dobu, ovšem je třeba podotknout, že od této firmy má chlorela nejvyšší možnou vstřebatelnost.Je to dražší, ale.....
Jinak efekt byl nepřehlédnutelný.....

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Spirulina
« Odpověď #9 kdy: Červen 01, 2017, 10:57:40 dopoledne »
OD GW měla moje maminka po těžké operaci doporučenou chlorelu, jen je potřeba vzít v potaz, že aby to mělo efekt a ono to má, tak je třeba užívat větší množství a delší dobu, ovšem je třeba podotknout, že od této firmy má chlorela nejvyšší možnou vstřebatelnost.Je to dražší, ale.....
Jinak efekt byl nepřehlédnutelný.....

Buď tak laskav, mohl bys bejt konkrétnější ?


Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Spirulina
« Odpověď #10 kdy: Červen 01, 2017, 12:34:32 odpoledne »
Konkretnější.....no, mamince se bůhvíjak zauzlovaly střeva.byla neprůchodná, a v době bolestí šla do špitálu, tam dva dny bádali a přemýšleli, až se střevo perforovalo. Nu, a tak to začalo. Totální kolaps organismu, teploty, špatný ledviny, otoky, spousta mykotických potíží, výstřel cukrovky.Po akutní operaci jipka, a na jipce tyhle výše uvedené radosti.Po dvou týdnech lepší, ale cukr, dušnost, mykoza, ledviny stále v troubě.Propuštěná domů, za týden jí praskly stehy na schodišti a....průser. Znova jip, po týdnu lůžko ve špitále, horečky, sepse, úplně v řiti po atb.
Po měsíci domů, troska.A tady začíná příběh, kdy se tonoucí stébla chytá a krom čerstvého kozího kefíru chlorela. nic jiného, aby to ledviny zvládaly, lehká strava. Za měsíc byla babča jako drak, lítala na bicyklu a řádila jak černá ruka s vnoučátkama. Dle mého to není všelék, ale imunostimulant.Snědla toho za tři tisíce a tuším, že to byly nejlíp investovaný peníze.
A přiznávám, že když jsem to kupoval, vůbec jsem netušil, co to kupuju.

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Spirulina
« Odpověď #11 kdy: Červen 01, 2017, 07:45:08 odpoledne »
Jaký užitek bude mít z konzumace Chlorelly a Spiruliny relativně (subjektivně) zdravě se cítící chlap, který je "jen" tlustý a unavený, a kolik a jak by jí měl užívat, aby to mělo terapeutický účinek..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Spirulina
« Odpověď #12 kdy: Červen 01, 2017, 07:46:51 odpoledne »
.. jo, a jak vypadá ten projekt pěstování Spiruliny a Chlorelly v PA podmínkách?
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Spirulina
« Odpověď #13 kdy: Červen 01, 2017, 09:53:05 odpoledne »
Asi před rokem jsem viděl v TV pořad, o jakýmsi prepperovi z USA.
Ten spirulinu pěstoval, a tvrdil, že s ní uživí komunitu.
Údajně se jedná o manu nebeskou, která tě udrží 40 let na poušti. To říká biblí svatá.
Ale ten "generátor" spiruliny by mě taky dost dost zajímal  ;)


Čistě teoreticky by stačilo akvárium a vzduchování.
Ale je potřeba udržovat pH, teplotu, a nevím, jestli je, anebo není nějaká koncentrace solí.
probublává CO2. Navíc produkuje  O2
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Spirulina
« Odpověď #14 kdy: Červen 02, 2017, 06:43:32 dopoledne »
Ta únava je něčím způsobena, to je jasný, a pokud není nemoc, je to dané způsobem života...Ve hře je mnoho faktorů, od stravovacích zvyklostí, přes mentalitu až po alkohol či jiné.V lidovém léčitelství mnoha kultur je únava spojena s játry, játra jsou žlučovody a a ty, jak se patří dostávají čočku strachem , prchlivostí a tučnými jídly.Jednou za čas je třeba vzít pixlu feferonek a sežrat ji, jen tak. Ty kulaté, červené. Pak se vše posune a můžete juknout do záchodu, jak vypadá produkt z propláchnutých žlučovodů. Ty se kapsicinem prokrví, a přimějí k dávno zapomenuté činnosti.Tím bych začal, pak bych užíval chlorelu, která by mělla stav stabilizovat. Jak funguje chlorela ví bůh, ale na tom není nic špatného, to nikdo neví u drtivé většiny léků. Je tam chlorofyl a to je dost. Když bychom tomu chtěli pomoci, přidáme kyselinu listovou, nejlépe z listové zeleniny, špenát, kapusta, kysané zelí.
Ale to je čirý idealismus, touha po dokonalosti. Únava není dobrá, o něčem vypovídá.Ale musíme být vděčni našemu tělu, že se umí přihlásit, když něco hapruje....

SoňaR

  • Host
Re: Spirulina
« Odpověď #15 kdy: Červen 02, 2017, 07:56:08 dopoledne »
Sedláku, pokud v tom není nemoc, tak by to chtělo se podívat na tvůj spánkový i denní režim, na kvalitu spánku, a jestli ti něco nechybí ve stravě. Zkusila bych doplnit železo, hořčík, vitamíny B, C a D a dostatek tekutin ve formě čisté vody.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Spirulina
« Odpověď #16 kdy: Červen 02, 2017, 07:37:18 odpoledne »
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Spirulina
« Odpověď #17 kdy: Červen 02, 2017, 10:01:51 odpoledne »
Přemýšlím že opráším aquaponické hračky a vyzkouším. Jako doplněk do dokážu představit to pěstovat. Ale jako plnohodnotné jídlo netuším. Pokud bych to přirovnal například k nrg-5, denní dávka váží 500g. To by byl snad potřeba plavecký bazén na člověka  :D
Nemám vůbec představu jaký prostor by to potřebovalo při zajištění 1 člověka...
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Spirulina
« Odpověď #18 kdy: Červen 02, 2017, 10:05:55 odpoledne »
Píší, že akvárium stačí pro dva lidi..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: Spirulina
« Odpověď #19 kdy: Červen 02, 2017, 10:17:11 odpoledne »
Já vám nevím...pořád mám pocit, že lepší jsou naše klasické byliny a plevely...

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Spirulina
« Odpověď #20 kdy: Červen 02, 2017, 10:37:48 odpoledne »
Píší, že akvárium stačí pro dva lidi..

Jako doplněk, určitě. Ale jako hlavní zdroj potravy?
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Spirulina
« Odpověď #21 kdy: Červen 05, 2017, 07:02:13 dopoledne »
I podle tohoto článku je (prej) možný brát spirulinu jako "manu nebeskou", teda v pohodě jako samostatnou plnohodnotnou potravinu.

http://styl.instory.cz/681-co-je-spirulina-a-jake-ma-lecive-ucinky.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Jsem zvědavej, kolik je potravinová dávka na člověka a den   ???
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline bara

  • ***
  • Příspěvků: 270
Re: Spirulina
« Odpověď #22 kdy: Červen 05, 2017, 10:23:29 dopoledne »
Někdo tady psal, že 0,5kg. Akorát se obávám, že je tím myšlena řasa v sušeném stavu, a 0,5kg sušené řasy je neuvěřitelně velký objem. Já jsem řasy zkoušela jíst několik let docela soustavně a musím říct, že ani po několika letech jsem jim nepřišla na chuť. Nedovedu si představit je jíst jako hlavní potravinu, to bych jedla asi raději jetel  8) Jinak samozřejmě nezpochybňuju řasu jako superpotravinu a geniální potravinový doplněk. Ale asi pouze v takovém množství (doplněk) jsem schopná ji jíst.
Vždyť jsem to říkala..

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Spirulina
« Odpověď #23 kdy: Červen 05, 2017, 12:37:37 odpoledne »
. . .  Já jsem řasy zkoušela jíst několik let docela soustavně a musím říct, že ani po několika letech jsem jim nepřišla na chuť. Nedovedu si představit je jíst jako hlavní potravinu . . . .
Tak to já taky ne  ::)
Dostat se do situace, kdy nebude nic jinýho, to bude pěknej průůůů*er :P
Ale protože sem někde zachytil, že je ta možnost, zajímá mě potřebná kapacita reaktoru, včetně spotřeby energie.
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7599
Re: Spirulina
« Odpověď #24 kdy: Červen 05, 2017, 02:08:11 odpoledne »
Keď niečo znie tak hrozne fantasticky, tak si prestanem čítať reklamné stránky a letáky...... a že ich teda je.
  Sedliacky rozum mi vraví, že z čistej vody a slnka narastie tak akurát trochu chlorofilu.

Niečo na vyváženie placebových piluliek...
http://lavanduladiary.blogspot.sk/2016/12/chlorella-spirulina.html
http://invivomagazin.sk/mytus-superpotravin-nenalette-kvetnatym-slubom,-radsej-si-kupte-jablko-ci%C2%A0mrkvu_536.html

Minimálne za zamyslenie stojí pozrieť si túto reklamnú stránku: http://www.mygreenlife.sk/greenlife/10/co-jste-nevedeli-o-superpotravinach.html

Citace
2. OBROVSKY ZÁLEŽÍ NA TOM, V JAKÉM PROSTŘEDÍ ROSTE
Spirulina do sebe totiž absorbuje veškeré látky ze svého okolního prostředí, tedy nejen živiny, ale i toxiny! Takže – nekupujte Spirulinu z Číny, mohli byste si uškodit!

5. HVĚZDA ČÍNSKÉ MEDICÍNY
Chlorella je nedílnou součástí čínské medicíny, která ji doporučuje jako přírodní detoxikant plný živin.






S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Spirulina
« Odpověď #25 kdy: Červen 05, 2017, 04:32:40 odpoledne »
Špatný sedlácký rozum, špatná logika.Když kápneme kapku vody na zrno, stane se zázrak. Vyroste klíček, který obsahuje tolik vitaminů, a zdraví prospěšných látek, které v zrnu  vůbec nebyly.Pouze voda, vzduch a slunce. A to stačí i řasám, které jsou skromné a množství živin ve vzduchu i vodě jim stačí k genezi zdraví prospěšných látek.Sám pěstuju kalisii na vodě již čtyři roky a těším se tomu zázraku.....

SoňaR

  • Host
Re: Spirulina
« Odpověď #26 kdy: Červen 05, 2017, 05:01:45 odpoledne »
Dotaz - hrozí při domácím pěstování kontaminace nějakou jinou řasou či organismem (když to přeženu tak třeba i řasou produkující toxiny)? A jak to poznáme? A jak lze zajistit, aby se kontaminace nekonala? Normálně stačí někde nechat stát úplně čistou vodu a ona stejně zezelená a začnou tam růst řasy a "bůhvícoještě"

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Spirulina
« Odpověď #27 kdy: Červen 05, 2017, 05:24:02 odpoledne »
přesně...To bylo první, nad čím jsem se zamyslel a pozastavil. U nás žije dost řas, které jsou pro lidi nepříjemné, a já opravdu netuším, jak se toho vyvarovat. Navíc bych se bál chlorované vody, nebude to sranda.

Offline bara

  • ***
  • Příspěvků: 270
Re: Spirulina
« Odpověď #28 kdy: Červen 05, 2017, 07:43:18 odpoledne »
Moje zkušenost s řasama - konkrétně spirulnou a chlorellou - před pár lety jsem se s jejich pomocí snažila řešit svůj problém s deficitem B12 (obě mají být B12 bomby, prodejci se dušují, že vyřeší B12 s přehledem) a mě to teda nepomohlo, chodila jsem na odběry krve a nárůst byl po 2 měsících urputné konzumace obojího nula. Třeba to někdo jiný umí líp vstřebat, ale já od té doby beru řasy pouze jako zásobárnu minerálů a informacím o B12 se směju.
Jinak řasy se běžně používají k odbourání různých otrav a mají pohlcovat radiaci (doporučují se například po rentgenu, atd.). Například po výbuchu Fukušimy Japonci hodili radioaktivní odpad do moře s tím, že si s ním řasy poradí. To je dost možné, nicméně od té doby nekupuju řasy japonské provenience.

Vždyť jsem to říkala..

Offline bara

  • ***
  • Příspěvků: 270
Re: Spirulina
« Odpověď #29 kdy: Červen 06, 2017, 08:40:24 dopoledne »
Moje zkušenost s řasama - konkrétně spirulnou a chlorellou - před pár lety jsem se s jejich pomocí snažila řešit svůj problém s deficitem B12 (obě mají být B12 bomby, prodejci se dušují, že vyřeší B12 s přehledem) a mě to teda nepomohlo, chodila jsem na odběry krve a nárůst byl po 2 měsících urputné konzumace obojího nula. Třeba to někdo jiný umí líp vstřebat, ale já od té doby beru řasy pouze jako zásobárnu minerálů a informacím o B12 se směju.
Jinak řasy se běžně používají k odbourání různých otrav a mají pohlcovat radiaci (doporučují se například po rentgenu, atd.). Například po výbuchu Fukušimy Japonci hodili radioaktivní odpad do moře s tím, že si s ním řasy poradí. To je dost možné, nicméně od té doby nekupuju řasy japonské provenience.
Báro, já oživil toto vlákno právě kvůli zkušenostem s užíváním. A když je máš, tak pár dotazů:
Zvyšovala jsi dávku postupně, jak to doporučují?
Brala jsi doporučenou denní dávku (5g)?
Bylo to od firmy GW? Ona ta firma je důležitá, protože podle toho, co jsem o tom četl, tak to musí být hodně jemně namleté, aby to fungovalo.
To s tou B12 je zvláštní. V doporučené denní dávce (5g) by měl být osminásobek denní potřeby dospělého člověka.

Ano, bylo to od GW, moje kamarádka to prodává a dávky jsem zvyšovala postupně a brala jsem to docela dlouho (po 2 měsících by se to už mělo projevit). Cpala jsem to i do prcka, ten měl taky problémy s B12 a nepomohlo mu to taky. Dost jsem to tenkrát zkoumala, četla jsem o té rostlinné B12, že nemá stejné složení jako živočišná, že je to vlastně látka, která se spíš tváří jako B12, ale ve skutečnosti je to něco trochu jiného (Mauno promiň, určitě budeš mít odbornější vysvětlení  :)) A prý jsou typy lidí, kteří to umějí vstřebat i v této formě a v těle jim to funguje, ale zase jsou lidi, kteří tuto formu nevstřebají a je jim to k prdu, což je zjevně celá naše famílie. Jako určitě to má význam skrz ty ostatní látky, které ty řasy v sobě mají, hromadu minerálů, detoxikační účinky, atd. Ale na B12 nedoporučuju, fakt ne.

Dále z mého zkoumání B12:
Pokud chceš brát nějaký B12 doplněk, (mám jich doma depozit, vyzkoušeli jsme toho opravdu hodně), doporučuju následující: jediné, co nám opravdu zabralo byla methyl B12, což je rozloženější forma B12.
B12 je kyanokobalamin, který se v těle, které to umí rozkládá na methylkobalamin a adenosinkobalamin (zase sorry Mauno, jestli to motám, tak mě oprav). Řada lidí tenhle první primitivní rozklad nezvládne (z různých příčin, například nedostatkem kyseliny chlorovodíkové v žaludku - což je prý docela rozšířený jev) a je jim tedy jakákoli podáváná B12, včetně injekční, nanic. U nás lékaři methylkobalamin vůbec nepoužívají a když se o něm zmíníš, většina ani neví, že by to používat mohli, v podstatě se u nás ani nedá sehnat, což je fakt velká škoda, protože to může hodně lidem dost pomoct (používá se to na rozvoj mozku u dětí s různýma poruchama, velmi dobře to funguje např. na rozvoj řeči. Jakmile má s tímhle někdo problém v USA, methyl B12 je to první, co se nasazuje). Já jsem to objednávala z Amazonu a po letech trápení s B12 jsem dostala manžela konečně nad limit a to docela výrazně (za 1 měsíc užívání).
Pokud je problém s B12 způsobený nedostatkem HCl v žaludku, je ideální to kombinovat s užíváním HCl (nekupuj předražený z internetu, seženeš potravinářskou kvalitu ve Fichemě - půl kila za pár babek), je šance, že se to po nějakém užívání zlepší a tělo samo naskočí a začne to vstřebávat zase z normálních potravin.
Ty máš problém s B12? Já myslela, že se topíte v hovězím  :)

Co se týče B12 v mase - ideální je cca 4 letá kráva, která se krmí venku na pastvě, zabitá na podzim (po sezóně).
Takže kdybys věděl o nějakém hovězím hovadu, které si ve 4 letech zlomilo nohu a musí být utraceno, sem s ním  :)
Vždyť jsem to říkala..

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Spirulina
« Odpověď #30 kdy: Červen 06, 2017, 12:34:32 odpoledne »
Jenom doplním :
Komplex vitamínů řady B najseš v kvasinkách a tam kde se potraviny po zkvašení dále tepelně neupravují.
Já vitaminy řady B konzumuji v pivě :P a chutnají.
Pivo se sice vaří při 106°C, ale kvasí při pouhých 5°C  !!
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline bara

  • ***
  • Příspěvků: 270
Re: Spirulina
« Odpověď #31 kdy: Červen 06, 2017, 01:15:35 odpoledne »
Jenom doplním :
Komplex vitamínů řady B najseš v kvasinkách a tam kde se potraviny po zkvašení dále tepelně neupravují.
Já vitaminy řady B konzumuji v pivě :P a chutnají.
Pivo se sice vaří při 106°C, ale kvasí při pouhých 5°C  !!

Milo má pravdu, kvasinky (tedy i pivovarské či jiné kvasnice) v sobě mají komplex vit. B. Ovšem opět bez B12. B12 je totiž pěkná potvora. Teoreticky by měla vznikat i při mléčném kvašení (tedy například v kvašené zelenině), ale to jsem taky zkoušela bezúspěšně. Buď tam není, nebo je jí tam málo a já narážím na hranice toho, kolik kvašené zeleniny jsem schopná denně sníst. Nehledě na to, že B12 nejvíc potřebují děti do 2 let a zkus si do takových mrňat dostat kvašenou zeleninu.. :)
Vždyť jsem to říkala..