Autor Téma: Zahradnické neúspěchy a co s nimi  (Přečteno 1182 krát)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Zahradnické neúspěchy a co s nimi
« kdy: Květen 12, 2015, 01:39:05 odpoledne »
Představa, že zkušenému zahradníkovi pod rukou všechno klíčí, roste, kvete a plodí o překot, je zcela mimo.
I profíkovi se sem tam něco nepodaří, byť i v menší míře než amatérovi. A kdo něco dělá, bezpochyby má za sebou pár chyb, jejichž vylíčením může ušetřit zklamání těm, kdo začínají...

Tohleto budiž vlákno, kde se lze podělit o neúspěchy a způsob, jak se s nimi vyrovnat/jak je napravit/jak jim předejít.
Půjdu příkladem a začnu tím, co většina lidí nerada přiznává:
1. Nedostatečné znalosti neboli syndrom dokonalosti
Kdysi dávno jsem narazilo na video, které ukazovalo, že batáta (sladká brambora - Ipomoea batatas) po vložení do vody začne divoce rašit a obrážet. Po nějaké době mě napadlo, že bych to mohla zkusit taky. I strčila jsem - někdy v lednu - do vody koupenou batátu. S mým příslovečným štěstím hloupého sedláka batáta vyrašila - zasadila jsem ji tedy do hlíny a úspěšně jsem ji v zimní zahradě utrápila k neslavnému konci. Po čase jsem to zkusila znovu - batáty nerašily, některé shnily rovnou, jiné neshnily ani v kompostu po půl roce. Nakonec jsem od firmem, které dodávají biozeleninu, dostala pár nedostatečně chemicky ošetřených batát, které vyrašily - tentokrát na jaře. Tentokrát jsem se po telefonu pochlubila Glochovi a jen jeho prozíravost zabránila dalšímu fiasku. On si totiž - na rozdíl ode mne - našel na internetu moudro o pěstování batát a upozornil mě na to, že se nesází celá batáta, nýbrž jen ulomené výhonky, které se nechají ve vodě zakořenit.
Prevence:
1. Radši si všechno dvakrát ověřte z cizích zdrojů, než byste opakovali neúspěch jen proto, že jste přesvědčeni o vlastní neomylnosti:)
2. Ptejte se - nejen zkušenějších...
3. Svěřte se někomu s tím, co děláte - "sociální" kontrola je často tím, co nám zabrání to vzdát.

2. Chemické ošetření hlíz
Zůstaňme u těch utýraných batát. Velká většina hlíz, které se dostávají do komerční obchodní sítě, je ošetřena těžkotonážní chemií, která brání jejich rašení. Kdo nemůže jinak, kupuje a jí to. Chcete-li z toho ale něco vypěstovat, většinou to končí neslavně. Můžete mít štěstí a kápnout (jako já) na hlízu, která se při chemickém ošetření schovala za kolegyni. Ale - když už to vyraší, vznikne většinou scípák první kategorie, který můžete oprašovat předem zadem a stejně Vás nečeká nic než zklamání.
Prevence:
1. Zvažte, kolik úsilí do pěstování vkládáte, a opatřete si pořádný sadbový materiál. Velká většina hlíz nasazuje očka už krátce (řádově několik týdnů) po sklizni a uskladnění bez ohledu na podmínky skladování (ty jen brzdí rozvoj oček v klíčky). Jestliže dostanete v polovině zimy koupit hlízy bez oček, jsou bezpochyby chemicky ošetřené, aby neklíčily:(
2. Žádnému obchodníkovi nevěřte - lžou, jen aby prodali. Paní z internetového obchodu Lahodnosti mě po telefonu ujišťovala, jak jejich batáty neviděly chemii ani dalekohledem a jak jí batáty ve špíži zuřivě klíčí - a jedna z dvou hlíz, které mi poslala, nevyhnala ani očičko.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Zahradnické neúspěchy a co s nimi
« Odpověď #1 kdy: Květen 12, 2015, 02:17:11 odpoledne »
Ano, pozor na veškkerou zeleninu, kterou bychom chtěli množit, bývá ošetřena nějakým inonizujícím zářením, gamma paprsky, nebo tak něco. Můj skvělý kamarád si takto chtěl namnožit erteple a nic mu nevyklíčilo.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Zahradnické neúspěchy a co s nimi
« Odpověď #2 kdy: Květen 12, 2015, 10:56:54 odpoledne »
3. Nekvalitní osivo
Zasadíte, zaléváte, těšíte se - a nic. V lepším případě vyklíčí každé desáté semínko, v horším vůbec nic. Sotva kdo ale na semínku pozná, jestli je loňské, předloňské nebo předpředloňské, takže bych řekla, že řada semenářských firem semínka "recykluje" - tj. nová míchá se starými, resp. prodává do vyprodání zásob, než začne pěstovat novou šarži. Vycházím přitom z toho, že moje vlastní semínka klíčí podstatně lépe než většina kupovaných.
Kromě toho se mi opakovaně stává, že na sáčku je napsané něco a ze země vyleze něco jiného. A není to tím, že bych byla nepořádná já...
Prevence:
1. Než koupíte semínka, zkuste si zjistit, jak dlouho si podrží klíčivost. Při nákupu pak kontrolujte údaj o roku výroby na sáčku.
2. Snažte se vypěstovat si vlastní semínka. Zejména u dvouletých rostlin to není jednoduché - tam pomůže dohoda, že něco napěstujete vy a něco váš kamarád a pak si semínka vyměníte.
3. Zkuste si najít na internetu info o tom, jak jsou s tou kterou semenářskou firmou spokojení ostatní. Sdílejte své zkušenosti, zejména ty špatné. Přitom se ale snažte o objektivitu - zasaďte několik podobných druhů semínek za stejných okolností, např. 4 druhy červené řepy. Teprve když v této konstelaci jedna vůbec nevyklíčí, zatímco ostatní tři ano, lze s rozumnou mírou jistoty říct, že osivo nevyklíčivší řepy nebylo v pořádku.
4. Dodržujte pokyny na sáčku s osivem, zejména požadavky na klíčení pod sklem a teploty.
5. Opakujte pokus donutit semínka k vyklíčení několikrát a vydržte dostatečně dlouho, než nějaká semínka vyhodíte.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2561
    • Blog Prepper.cz
Re: Zahradnické neúspěchy a co s nimi
« Odpověď #3 kdy: Červenec 13, 2016, 08:56:21 dopoledne »
Asi budu muset přehodnotit svůj letošní přístup k zahrádce. Tuřín mi likvidují slimáci, mrkev je podivně lehlá, jediné čemu se trochu daří jsou hokaida, která jsou velmi malá, ale pár plodů mít budou, pak rajčata, ty by mohly dopadnout dobře a na podzim bude i pórek. Do toho neustálý boj s plevely a jinými škůdci. :-)

SoňaR

  • Host
Re: Zahradnické neúspěchy a co s nimi
« Odpověď #4 kdy: Červenec 13, 2016, 09:28:22 dopoledne »
Koukám, že ty potvory slimáci jsou letos aktivní asi všude. Mně požrali na jednom řádku skoro všechny kukuřice (krom dvou) a z hrášku zbylo pět rostlinek. Ale jinak to naštěstí docela jde ... Akorát na ty slimáky nezabírá prostě nic.

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2561
    • Blog Prepper.cz
Re: Zahradnické neúspěchy a co s nimi
« Odpověď #5 kdy: Červenec 13, 2016, 09:39:59 dopoledne »
Mrchy vlezou i na vyvýšené záhonky. Napadlo mě je napříště otlouct hodně hrubým brusným papírem. Takovou čtyřicítkou aspoň. Prý to nemají rádi.

SoňaR

  • Host
Re: Zahradnické neúspěchy a co s nimi
« Odpověď #6 kdy: Červenec 13, 2016, 09:55:22 dopoledne »
Já viděla pokusy, jak obsypávali záhony vším možným (piliny, popel, drcené skořápky...) a přes všechno přelezli. U nás docela pomohly pivní pasti, ale začala jsem s tím pozdě. Příště asi zkusím ty hlístice.

Offline Cynik

  • ***
  • Příspěvků: 1431
Re: Zahradnické neúspěchy a co s nimi
« Odpověď #7 kdy: Červenec 13, 2016, 10:43:14 dopoledne »
Od ty doby co mam Bezce indickyho tak nemam na zahrade jedinyho slimaka. Dokonce i sousedi si pochvaluji, ze jim toho pres zahradu migruje min nez drive a tam ty kachny nemaji pristup. Jedineho slimejse jsem letos nasel ve sklepe. Odnesl jsem ho na zahradu a byla o nej velka rvacka. Zena letos potreti zkousi volne (bez skleniku) vypestovat melouny. Nikdy nestihla celou vegetacni dobu, takze i kdyz melouny byly asi 15-20cm velke a sladke, tak byly uvnitr jen ruzove. Uvidime jestli se napotreti povede.
Praktikující cynik

Offline acaila

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 269
Re: Zahradnické neúspěchy a co s nimi
« Odpověď #8 kdy: Červenec 13, 2016, 12:27:11 odpoledne »
Nechci nějak snižovat tvé chovatelské úspěchy, ale nebude to tím, že letos se slimákům cosi nedostává? Loni jsem jich měl deset na m2 zahrady, ale letos jsem ještě neviděl ani jednoho - a Indičtí běžci široko daleko nejsou...
1N73LL1G3NC3 15 7H3 4B1L17Y 70 4D4P7 70 CH4NG3. -- 573PH3N H4WK1NG

Offline Cynik

  • ***
  • Příspěvků: 1431
Re: Zahradnické neúspěchy a co s nimi
« Odpověď #9 kdy: Červenec 13, 2016, 03:04:12 odpoledne »
Samozrejme mozne je vsechno, ale bezce jsme porizovali loni prave kvuli slimakum. A doba kdy od nich mame klid se kreje s dobou kdy kachny trochu odrostly a zacaly kazde rano a vecer, jak padla rosa procesavat travu i pristupne zahony a sezrali kazdeho slimaka, brouka nebo larvu. O kus dal od nas slimaky na zahrade normalne maji. Tezko rict co lonske a letosni odslimaceni zpusobilo, ukaze az cas. Kazdopadne jsem rad ze tu ty mrchy nemam at to zpusobilo cokoliv.
Praktikující cynik

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Zahradnické neúspěchy a co s nimi
« Odpověď #10 kdy: Červenec 13, 2016, 08:50:46 odpoledne »
Letos jsme zahájili boj s červivostí třešní a.... po šílených peripetiích s lepovými deskami musím konstatovat, že bych si za ty peníze dovezl třešně z aljašky osobákem.Už to dělat nebudem, dáme si červivé třešně zadarmo.Bez lepových desek z bipcont laboratory.

Offline Cynik

  • ***
  • Příspěvků: 1431
Re: Zahradnické neúspěchy a co s nimi
« Odpověď #11 kdy: Červenec 13, 2016, 09:13:55 odpoledne »
Taky jsem o tom premyslel, ale usoudil jsem, ze mi je to jedno. Do ted jsem v tresnich musel skonzumovat za svuj zivot alespon kilo cervu a zadne trauma z toho nemam. A pri vyrobe marmelad, nebo kompotu to dam do slane vody a cervi vyplavou. I tak je to stejne spis z estetickych duvodu, abysme nedavali ostatnim kompot s vrstvou bilych akvabel na hladine.
Praktikující cynik

Offline vjpm

  • ***
  • Příspěvků: 79
Re: Zahradnické neúspěchy a co s nimi
« Odpověď #12 kdy: Červenec 14, 2016, 01:39:22 dopoledne »
Mě lezou červi do ředkviček,  trochu do mrkve a hlavně do porku. Na jaře jsem loni prolíval zem vřelou vodou a trochu to pomohlo. Ten porek byl poslední tři roky ko a letos ho zkouším naposled, jestli zas 80% vyhodím. Prý se musí v určité období chránit proti nějakému hmyzu aby do nich nenakladl larvy.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7545
Re: Zahradnické neúspěchy a co s nimi
« Odpověď #13 kdy: Červenec 14, 2016, 02:38:18 odpoledne »
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline vjpm

  • ***
  • Příspěvků: 79
Re: Zahradnické neúspěchy a co s nimi
« Odpověď #14 kdy: Červenec 14, 2016, 10:17:30 odpoledne »