Autor Téma: Mleté kosti  (Přečteno 540 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5139
Mleté kosti
« kdy: Říjen 25, 2014, 12:14:26 odpoledne »
Jak nebo cim rozemlyt kureci kosti, abych je mohl snist?

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4979
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Mleté kosti
« Odpověď #1 kdy: Říjen 25, 2014, 01:18:32 odpoledne »
Kosti pomeleš na kašičku na vorwerku termomix, co mi stojí v kuchyni. uvařené a upečené kosti na kašičku, můžeš si do toho přisypat zrní, nebo vlastně cokoli. A když budou kostičky syrové, pak je to klidně uvaří. Je to dobrý, kdysi jsem to dostal za svoje služby od firmy.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5139
Re:Mleté kosti
« Odpověď #2 kdy: Říjen 25, 2014, 02:16:20 odpoledne »
Koukal jsem na googl a vorwerk termomix(zelezna nasoba) je mixer. Mixer se sklenenou nadobou by sly kosti rozmixovat?

Cetl jsem knizku a rozemlete kureci uvarene kosti se pouzivali do polevky. Mam obavy z ostrych kousku kosti.
Co rozemlyt na masovem mlynku a pak dat uvarit a pres sitko vyvar prefiltrovat? Jen premyslsit jak to udelat nez to vyzkousim.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Mleté kosti
« Odpověď #3 kdy: Květen 07, 2015, 09:39:11 dopoledne »
Cetl jsem knizku a rozemlete kureci uvarene kosti se pouzivali do polevky. Mam obavy z ostrych kousku kosti.
Co rozemlyt na masovem mlynku a pak dat uvarit a pres sitko vyvar prefiltrovat? Jen premyslsit jak to udelat nez to vyzkousim.
Používaly se běžně i ostatní kosti. Nejprve 2-3x vcelku, pak se z nich obraly zbytky masa, rozdrtily se nahrubo na špalku (babička měla hrubý lněný pytlík, ve kterém kosti rozbila kladivem na špalku) a najemno ve starém mlýnku na mák. Takto putovaly do hrnce, horký vývar se pak přelil přes příslušné plátýnko (jiné než na jiné kuchyňské úkony, vzápětí se muselo vyprat, aby tuk z vývaru nezasmrádl) a uvařila se v něm zelenina.

Ad lis: Thermomix je taky nerez a jinde uvádíš, Votroubku, že v tom vaříš i marmeládu... Běžný nerez na zpracování kyselého materiálu vhodný není, ale kyselinovzdorné nerezi (z jedné z nich je i nádoba Thermomixu) uvolňuje kontaktem s organickými kyselinami minimum těžkých kovů, protože odolává dlouhodobě i kontaktu se silnými anorganickými kyselinami za teplot blízkých varu a vysokých tlaků (např. při kyselé hydrolýze) v chemickém průmyslu. Čili se, Májo, stačí výrobce zeptat, z jaké nerezi (materiálové číslo dle DIN) přístroj je, a např. ve Wikipedii si ověřit, že jde o kyselinovzdornou nerez.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9381
  • I' ll be back!
Re:Mleté kosti
« Odpověď #4 kdy: Květen 08, 2015, 09:50:49 odpoledne »
Co je na těch mletých kostech tak úžasného, že je nedáte raději slepicím?!
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re: Mleté kosti
« Odpověď #5 kdy: Květen 08, 2015, 10:24:01 odpoledne »
Vyvaří se z nich bílkoviny (kolagen) a vytvoří se vývar masové chuti, který se dá použít jako základ polévek místo dnes používaných kostek. Dřív, když se vařilo na kamnech, která stejně byla neustále horká, nebyl problém mít na plotně pořád stát hrnec, kde se kosti vyvařovaly. Kromě toho kosti vyvařením postupně změknou a po rozdrcení je drůbež dokáže takřka 100% zrecyklovat podstatně rychleji, než kdyby se kosti vyhodily na kompost - v půdě se rozkládají řádově několik let, zatímco takto se obratem mění v látky využitelné dalšími rostlinami.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1815
Re:Mleté kosti
« Odpověď #6 kdy: Květen 09, 2015, 06:23:08 odpoledne »
Teda taky mi uniká nutnost mletí kostí.
Vyvařit ano, dělá se i druhej vývar, ten bejvá dokonce lepší nežli první. Ten druhej vývar je taky daleko čistší. Říkáme mu (u nás doma) "zimní".
Vaříme ho na kamnech, a proto hlavně v topný sezóně. U našeho řezníka dostanu pytlík kostí k nákupu zadara. Vyhovuje mi to, protože já mám k snídani moc rád polévky. Lepší nežli kafe nebo čaj   ;)
Vyvařený kosti dávám kamarádovi, já slepičky nemám. Ale slepičky se o nadrcený kosti poperou !
Když je vývaru hodně, dá se do plastový krabičky, do mrazáku k pozdějšímu použití.

http://www.hradsky-sunk.cz/pakovy-drtic-kosti/    -  přišroubovat na stěnu kurníku.

Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re: Mleté kosti
« Odpověď #7 kdy: Květen 16, 2015, 09:25:28 odpoledne »
Dlužím Ti odpověď, Milo, takže:
Kost je v podstatě tkáň jako každá jiná - skládá se z buněk a mezibuněčných prostor. Buňky jsou osteoklasty (zajišťující odbourávání a resorpci kostní tkáně) a osteoblasty (zajišťující tvorbu nové kostní tkáně). Oba tyto typy buněk jsou aktivní, čili kost, kterou jsi vlastnil před 10 lety, už dnes není složená z týchž molekul jako tehdy. Podle situace, věku a biochemického prostředí (signálů) má jeden typ buněk "navrch", je aktivnější, byť i jen nepatrně (postupné stárnutí) nebo evidentně (srůstání poškozené kosti).
Jedinečné na kosti je to, že každá buňka si v ní staví své "opevnění". Takže čím více kost rozbijeme, tím větší množství takových "opevnění" narušíme a tím více živin z kosti dostaneme. Dvojím vařením z kosti lze dostat živiny z povrchové vrstvy, po rozbití se dostaneš hlouběji - čím drobnější kousky, tím lepší využití.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9381
  • I' ll be back!
Re:Mleté kosti
« Odpověď #8 kdy: Květen 16, 2015, 11:20:29 odpoledne »
Tedy, jestli tomu rozumím, mělo by smysl kosti před druhým vyvářením nadrtit a pak vývar přecedit?

Dá se takto pracovat s hovězími a drůbežími kostmi? Já používám jen morkové kosti, vždycky jednu dám do vývaru když dělám hovězí polévku.

Jinak, polévky mám také rád, pochutnávám si na nich celoročně. Vyndám z mrazáku, vyklopím do hrnku, doleju trochu horké vody a pomalu uvedu do varu. Nudle vařím zvlášť, takže z talíře v lednici uklofnu studené nudle, hodím do horké polévky a dá se to hned jíst.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)