Autor Téma: Gulas  (Přečteno 1327 krát)

Offline specialista

  • ***
  • Příspěvků: 74
Gulas
« kdy: Květen 02, 2015, 10:03:37 dopoledne »
nevsimol som si tu tuto temu tak skusim,zaujima ma ci niekto sterilizuje gulas vo flasiach,ci pouziva jednorazove viecka alebo srubovacie,ako dlho to sterlizovat,popripade ci sa niecim lisi sterilizovanie vo flasi a v konzerve,stale sa nam zvysuje kopu gulasu po nejakej akcii a tak ma napadlo ze aj takto by sa dal odlozit na horsie casy ;D niekto sem moze hodit aj nejaky netradicny recept ak ma ;)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Gulas
« Odpověď #1 kdy: Květen 02, 2015, 02:09:25 odpoledne »
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re:Gulas
« Odpověď #2 kdy: Květen 02, 2015, 03:13:15 odpoledne »
Specialista = z tvého příspěvku jsem pochopil, že máš hotovej guláš, kterej chceš zavařit.
Je to trošku problem.
Hotovej guláš musíš zavářet jako maso, teda potopenej ve vodě, za varu, a to dvakrát !  Doba varu - podle velikosti sklenice. Velká sklenice 1 hodinu za varu, malá 40 minut.
Zavařený sklenice se odloží v pokjový teplotě na 24 hodin. potom se celej proces opakuje, znovu hodinu za varu.

Je vcelku jedno, jestli používáš sklenice OMNIA (zamačkávací víčka), nebo sklenice TWIST-OFF  (šroubovací). V každém případě bych použil nový víčka.



Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline specialista

  • ***
  • Příspěvků: 74
Re:Gulas
« Odpověď #3 kdy: Květen 02, 2015, 06:40:07 odpoledne »
je potrebne ich po vybrati po prvej sterilizacii obratit hore dnom?niekto to robi,niekto nie,aku funkciu ma otocenie hore dnom?

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re:Gulas
« Odpověď #4 kdy: Květen 02, 2015, 07:09:15 odpoledne »
Není to nutné, ale určitě to neuškodí.
Oročením sklenice se vysterilizuje víčko, a horní číst sklenice.  (Sklenice se plní asi 2 cm pod okraj ! je to proto, že se při varu obsah roztahuje.)
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Gulas
« Odpověď #5 kdy: Květen 02, 2015, 08:20:04 odpoledne »
Teda, nevím, jestli jste někdo guláš zavařoval, ovšem na uložení je třeba konzervovat hustý základ na guláš, který se doředí po otevření vodou a může se klidně zahustit. S moukou tak leda na měsíc a v chladnu.
Bez mouky, která snižuje v guláši a vlastně všem mase na zavaření udržitelnost.
Pořád to chce kysat, kvasit, plesnivět, i po sterilaci. Když jsem zabíjel sezonně, dělal jsem Si konzervy, ale nyní se zásobuju pravildelně, nemám potřebu křečkovat.
Pár litrů nárazově bych mrsknul do mražáku a fertig......

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re:Gulas
« Odpověď #6 kdy: Květen 03, 2015, 07:19:12 odpoledne »
Souhlasím.
O zabíjačkách se zaváří "gulášovej základ", teda vlastně jenom "maso na paprice".
Bez mouky, a s minimem cibule a vody.
Při použití se naředí, a zahustí podle potřeby.

OVŠEM  SPECIALISTA  MÁ JIŽ HOTOVEJ GULÁŠ, A CO TEDA S NÍM   ???

Je pravda, mrazák vyřeší hodně problémů se skladováním jídla, ale přece jen ne úplně všechno !
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

SoňaR

  • Host
Re: Gulas
« Odpověď #7 kdy: Únor 11, 2016, 01:17:55 odpoledne »
mouku do guláše? to néééé  ;)

proč vadí cibule? to jsem ještě neslyšela... mražení ji vadí, to jo, ale zavařování...?

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Gulas
« Odpověď #8 kdy: Únor 11, 2016, 02:09:13 odpoledne »
Proč vadí cibule - nebo zahuštění jíškou (moukou) nevím, tohle jsem vyčetl v nějaký kuchařce.
Ale je demokracie, pokud chceš, cibuli do základu klidně dej  ???
Třeba potom poznáš, proč se tam nemá dávat  "omg"


Když se zahušťuje chlebem, tak to je taky mouka !
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Cynik

  • ***
  • Příspěvků: 1431
Re: Gulas
« Odpověď #9 kdy: Únor 11, 2016, 02:20:42 odpoledne »
Jestli to neni jen v tom, ze jsme si nekterym vecem zvykli rikat gulas i kdyz je to neco jineho
http://www.moje-dobroty.cz/gul-perkelt-paprik-tokn-tradicne-ci-moderne/
Praktikující cynik

Offline siedler

  • ***
  • Příspěvků: 519
Re: Gulas
« Odpověď #10 kdy: Únor 11, 2016, 02:58:10 odpoledne »
Kdoví, jak je to s tím gulášem :)


Maďaři nebyli žádní třasořitkové a na bojištích za sebou zanechávali mnoho mrtvých. V jejich stopách táhli kanibalové z kmene Ghúlů, kteří na bitevním poli pořádali hostiny. Když se nedařilo a hlad byl příliš velký, Maďaři odehnali Ghúly a hodovali sami. Záhy se pro tuto činnost ustavilo slovní spojení „jít na ghúláš“, přičemž slovo „ghúláš“ znamenalo pokrm ghúlů ;D

Turci přitáhli papriku do Uher.   
Nebo :  Vojenští kuchaři turecké armády vařili mužstvu pokrm nazvaný kull asch. A protože vojska pobyla v Uhrách dočasně 150 let, maso pro vojáky zdomácnělo a stalo se maďarským národním pokrmem. Zůstal oblíben ve všech zemích, do kterých se nájezdníci dostali.

Turecký güvec - guláš z jehněčího. https://www.youtube.com/watch?v=IciipyZRgVM

Offline Cynik

  • ***
  • Příspěvků: 1431
Re: Gulas
« Odpověď #11 kdy: Únor 11, 2016, 03:11:43 odpoledne »
Zajimavy. Cinani zase slovo gulas vyslovuji v transkripci jako GOU LA SHI - 狗拉屎. Kdyz si to nahodou nekde v hospode objednavaji, tak z toho maji desnou srandu. Proc zjistite snadno pres prekladac.
Praktikující cynik

SoňaR

  • Host
Re: Gulas
« Odpověď #12 kdy: Únor 11, 2016, 03:18:18 odpoledne »
Milo,
my jsme guláš i s cibulí zavařovali. Taky jsem pátrala na netu po receptech na jídla určená pro zavařování a taky tam dávali cibuli... tak mě to zajímá - proč to tady nedoporučujete, co by to mohlo udělat, jaký je důvod....?

Offline siedler

  • ***
  • Příspěvků: 519
Re: Gulas
« Odpověď #13 kdy: Únor 11, 2016, 03:41:26 odpoledne »
Zajimavy. Cinani zase slovo gulas vyslovuji v transkripci jako GOU LA SHI - 狗拉屎. Kdyz si to nahodou nekde v hospode objednavaji, tak z toho maji desnou srandu. Proc zjistite snadno pres prekladac.


Někdy to opravdu v hospodě chutná  jako 狗拉屎 ;D

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7598
Re: Gulas
« Odpověď #14 kdy: Únor 11, 2016, 04:30:55 odpoledne »
Milo,
my jsme guláš i s cibulí zavařovali. Taky jsem pátrala na netu po receptech na jídla určená pro zavařování a taky tam dávali cibuli... tak mě to zajímá - proč to tady nedoporučujete, co by to mohlo udělat, jaký je důvod....?

Čo som niekde počul, tak cibula môžu znížiť trvanlivosť výrobku.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

SoňaR

  • Host
Re: Gulas
« Odpověď #15 kdy: Únor 11, 2016, 05:17:16 odpoledne »
Dagu,
to by bylo možné. Zatím jsem o tom na netu nic nenašla... a taky výrobci konzerv cibuli taky běžně přidávají... tak já nevím...  ???

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7598
Re: Gulas
« Odpověď #16 kdy: Únor 11, 2016, 05:32:36 odpoledne »
A tak hladám zo zvedavosti, a bude to tak dáko na púl. Na konzervovanie na pár mesiacov-cca do roka je to jedno. A ak chceme mať zakonzervované mäso s takmer neobmedzenou trvanlivosťou, tak cibulu, rascu a zeleninu nie... najlepšie samotné.
 http://www.konzervovanie.sk/sterilizacia-masa/
Citace
Tak isto cibuľa, rasca alebo zelenina použitá na prípravu mäsa sa nenechávajú v šťave, s ktorou sa mäso v poháriku zalieva, musí sa precediť


http://varecha.pravda.sk/recepty/zavarane-maso/28609-recept.html
Citace
Mäsko robím bežne do fliaš a to kuracie alebo bravčové robievam do flaštičiek od tatarky a to teraz synovi na internát, predtým dcére a bolo to vždy v pohode aj po 2 mesiacoch bez chladničky. Narežem cibulu, spením na oleji, pridám máso, soľ, korenie a papriku a opečiem. Maličko podlejem vodou a keď zovrie tak dávam do fliaš.

Výrobcov neber vážne a ani za svoj vzor. Oni majú jednak techniku, a druhak konzervačné látky. Minimálne dusitnatá soľ je vo všetkom.

S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

SoňaR

  • Host
Re: Gulas
« Odpověď #17 kdy: Únor 11, 2016, 05:41:06 odpoledne »
Nehodlám se podle výrobců řídit, jen mě zajímalo, jak to s tou cibulí doopravdy je. Argument typu "někde jsem četl / slyšel, že se to nemá" mi prostě nestačí, potřebuju vědět proč.  :)