Autor Téma: Ocet a jeho úloha ve stravě  (Přečteno 1406 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Ocet a jeho úloha ve stravě
« kdy: Duben 30, 2015, 09:29:11 dopoledne »
Ocet v minulosti hrál v jedné fázi života důležitou roli. Po přečtení článku, že způsobuje zdravotní problémy jsem omezil až nakonec přestal používat v jídle.

Bylinkový ocet se dělá z lihového octu? Prý dokáže vytáhnout z bylinek minerály, vitamíny atd.? Nebo jen získává aroma? Z jakých bylinek děláte bylinkový ocet?

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Ocet a jeho úloha ve stravě
« Odpověď #1 kdy: Duben 30, 2015, 09:40:12 dopoledne »
Na bylinkový ocet bude bezpochyby lepší použít jablečný nebo vinný ocet. Protože je to kyselina, dokáže vytáhnout z bylinek zásadité složky - a ty mohou zahrnovat i aromatické látky.

U nás se moc bylinkových octů nedělalo, protože spotřeba octa byla obecně nízká - do nálevů na zavařování zeleniny. K dochucení běžně používáme citróny.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Prof

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 901
  • člověk
Re:Ocet a jeho úloha ve stravě
« Odpověď #2 kdy: Duben 30, 2015, 08:12:36 odpoledne »
Ahoj Sahawe,
dej prosím odkaz na ten článek...
Informace od mojí babičky naopak říkají že právě třeba jablečný ocet je lék....
P.S. mě taky děsně nechutná a v jídle ho nepoužívám, ale fakt prý léčí....

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Ocet a jeho úloha ve stravě
« Odpověď #3 kdy: Květen 07, 2015, 05:49:10 odpoledne »
Zdravím.
Tak přátelé možná se budu opakovat ale :
Ocet (chemicky roztok kyseliny octové v koncentraci pro domácnost cca 4-8%) vzniká
(dá se to tak říci pro pochopení) okysličením alkoholu, u nás a v tomto případě ETHYALKOHOLU.
Takže nejdříve vyrobíme klasicky víno zkvašením cukernatých plodů a toto víno se dále
nechá octovou matkou (to je ta blána na povrchu vína) okysličit na kyselinu octovou (ocet).
Na ocet matka oxiduje až do koncentrace lihu v kapalině cca 10 -15%. Také lze zoxidovat
rozředěný líh (na cca10%) a tento roztok předložit octové matce. Vyšší koncentrace lihu 
matka nedokáže zpracovat a odůmírá.
Miki

 

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:Ocet a jeho úloha ve stravě
« Odpověď #4 kdy: Květen 08, 2015, 06:54:27 odpoledne »
Když ocet, tak jablečný..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Ocet a jeho úloha ve stravě
« Odpověď #5 kdy: Květen 08, 2015, 06:58:11 odpoledne »
Používám i vinný, umeocet...a balsamikový občas. často místo octa v receptu použiji citrónovou šťávu.

Offline I1ilan

  • ***
  • Příspěvků: 6
Re: Ocet a jeho úloha ve stravě
« Odpověď #6 kdy: Červenec 12, 2016, 09:12:44 odpoledne »
Pouzivat len nefiltrovany jablcny ocot!

SoňaR

  • Host
Re: Ocet a jeho úloha ve stravě
« Odpověď #7 kdy: Červenec 12, 2016, 09:25:38 odpoledne »
Proč?

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Ocet a jeho úloha ve stravě
« Odpověď #8 kdy: Červenec 12, 2016, 11:36:40 odpoledne »
Jablečný ocet má úplně jiné působení na organismus, než jiné octy...Janča a zentrich doporučovali dvě lžíce jablečného octa s vodou po ránu, jako lék...
Tak jasně, pokud lahůdku, tak ušlechtilé italské, na zdraví a efektivitu jablečnej,na lacinou konzervaci běžnej ocet  a pro alternativce ume ocet, ale opatrně a citronová štáva, to je jasný, občas udělám řezanej, balzamiko s citronem, je to fajn.

SoňaR

  • Host
Re: Ocet a jeho úloha ve stravě
« Odpověď #9 kdy: Červenec 12, 2016, 11:45:06 odpoledne »
Jablečný ocet je nepochybně super, ale četla jsem, že i ostatní octy mají pozitivní vliv na zdraví, akorát každý působí trochu na něco jiného. Určitě bych ty ostatní octy nezavrhovala, jsou zdravé i dobré  :) ... A jejich zdravotní i chuťové účinky se dají navíc podpořit přidáním různých bylin.

Např. balsamikový ocet dokonce díky svým léčebným schopnostem prý dostal i svůj název - lék, neboli balzám  :)

Mimochodem, jen mě tak napadlo - zkusil jste někdo zavařit okurky do jablečného octa? Jak to chutná?

fiasko

  • Host
Re: Ocet a jeho úloha ve stravě
« Odpověď #10 kdy: Březen 09, 2017, 06:16:07 odpoledne »
Potvrzuji prospěšnost jablečného octa - ten doma nesmí chybět... Více v knize Ovocné a zeleninové šťávy od Normana W. Walkera (doporučuji podruhé:-)

Offline Včeliš

  • ***
  • Příspěvků: 888
Re: Ocet a jeho úloha ve stravě
« Odpověď #11 kdy: Listopad 16, 2019, 02:39:00 odpoledne »
Dnes jsem zhodnotil svoji první výrobu jablečného octa jako neúspěch. Včera scezená šťáva smrdí po alkoholu a na hladině se asi začíná tvořit plíseň.
Za rok to ovšem vyzkouším znovu.