Autor Téma: Chemické zbraně  (Přečteno 1039 krát)

petka

  • Host
Chemické zbraně
« kdy: Duben 19, 2015, 08:44:49 odpoledne »
Chemické zbraně mohou být použity ve formě aerosolu, v kapalném a plynném skupenství. Působí na organismus mnohostranně. Vyvolávají poškození centrálního nervového systému, dýchacích orgánů, zažívacího traktu nebo narušují metabolismus, jiné mají zpuchýřující účinek.


Jak se chránit před účinky chemických zbraní:

    · Urychleně použijte prostředky improvizované ochrany osob.
    · Vyhledejte ukrytí v nejbližší budově.

 zdroj: http://www.zasmuky.cz/index.php?nid=603&lid=cs&oid=443707

konec

  • Host
Re: Chemické zbraně
« Odpověď #1 kdy: Prosinec 02, 2020, 10:54:40 odpoledne »

"Urychleně použijte prostředky improvizované ochrany osob."
Bylo by vhodné ty prostředky improvizované ochrany rovnou vypsat, jinak mohu jen hádat, co to je. Je to kus hadru přes ústa?  asi ne ... viry přes hadr neproklouznou, ale molekula plynu ano.

konec

  • Host
Re: Chemické zbraně
« Odpověď #2 kdy: Prosinec 02, 2020, 11:01:35 odpoledne »
kopíruju z toho odkazu

PROSTŘEDKY INPROVIZOVANÉ OCHRANY OSOB V RADIOAKTIVNĚ,CHEMICKY A BIOLOGICKY ZAMOŘENÉM PROSTŘEDÍ

Prostředky improvizované ochrany osob jsou prostředky, které chrání dýchací cesty a povrch těla při vynuceném a krátkodobém pobytu v radioaktivně, chemicky a biologicky zamořeném prostředí.

    K ochraně dýchacích cest použijeme navlhčenou roušku (složený kapesník, ručník, utěrka) přiložením na nos a ústa. Upevněte roušku v zátylku šálou či šátkem.
    Hlavu chraňte čepicí, kloboukem, šálou či kuklou tak, aby vlasy byly úplně zakryty a zvolená pokrývka hlavy chránila též čelo, uši a krk.
    Oči chraňte brýlemi - lyžařskými, plaveckými či motoristickými, ale větrací průduchy přelepte lepicí páskou. Pokud nemáte tyto brýle k dispozici, chraňte oči přetažením průhledného igelitového sáčku přes hlavu a jeho stažením tkanicí či gumou v úrovni lícních kostí.
    Povrch těla chraňte kombinézou, kalhotami, pláštěnkou do deště, šusťákovou sportovní soupravou. Tyto ochranné oděvy je nutné dostatečně utěsnit u krku, rukávů a nohavic.
    Nohy chraňte nejlépe vysokými botami nebo holínkami, ruce nejlépe zakryjeme gumovými nebo koženými rukavicemi.

Při návratu ze zamořeného prostředí do bytu odložte v předsíni veškerý svrchní oděv do igelitového pytle a zavažte jej. Pokud je to možné, pečlivě se osprchujte, otřete se do sucha a oblečte se do čistého oděvu.

PŘÍPRAVA IMPROVIZOVANÉHO ÚKRYTU

    Vyberte vhodný prostor v bytě, domě nebo rodinném domku, který umožní improvizované ukrytí. Vhodnými prostory jsou: sklepy s klenutými nebo železobetonovými stropy, silnými obvodovými zdmi, pokud možno s co nejmenším počtem vstupních a okenních otvorů. Pro případ úniku nebezpečných látek si vyberte prostory odvrácené od směru úniku nebezpečné látky.
    Oblepte veškeré spáry lepící páskou a ochranu proti možnému zranění střepinami zabezpečte přelepením skla nebo jejich překrytím.
    U rodinných domků zesilte okenní a vstupní otvory přídavným materiálem – prkna, cihly, kameny, pytle s pískem nebo hlínou, násyp zeminy, podpírání stropů vzpěrami.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Chemické zbraně
« Odpověď #3 kdy: Prosinec 02, 2020, 11:33:22 odpoledne »
Mě o improvizovaných ochranných pomůckách učili na základce. Třeba autor předpokládal že všichni ví o čem píše.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

konec

  • Host
Re: Chemické zbraně
« Odpověď #4 kdy: Prosinec 02, 2020, 11:39:47 odpoledne »
Mě o improvizovaných ochranných pomůckách učili na základce. Třeba autor předpokládal že všichni ví o čem píše.

Mě bohužel ne. Vím, že za komunistů byl jakýsi branný den, ale za mě už ne.
Jediná krizová situace, kterou se škola za mě zabývala, byl nácvik spořádaného odchodu žáků ven ze školy při požáru.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7599
Re: Chemické zbraně
« Odpověď #5 kdy: Prosinec 03, 2020, 01:29:35 dopoledne »
Jo, za komunistov sa na vojnu chystalo od malička. Sme na školách mali každý svoju plynovú masku a pravidelný nácvik. V práci bol zamestnanec CO /civilnej obrany/ a tiež mal na starosť plynové masky, jódové tablety ale aj plán pri živelných pohromách a možných prúseroch. U nás napr. prelomenie hrádzí a následných záplavách. Nehoda atomovej elektrárne, alebo prdnutie chemického závodu, či chladiarenského podniku. Tiež boli v mestách budované CO kryty, atomové bunkre a na vidiekoch bola povinnosť pri novostavbe budovať suterén-pivnic. Pre každého občana bola na sklade pripravená 58ma, strelivo, oblečenie aj KDP.

S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.