Autor Téma: ako si nabaliť vak  (Přečteno 5284 krát)

Offline joel2910

  • ***
  • Příspěvků: 15
ako si nabaliť vak
« kdy: Duben 15, 2015, 09:33:21 odpoledne »
Ako si nabaliť vak

Dnes v práci, keď nebolo roboty som rozmýšlal nad takými základnými vecami, ktoré by mal mať doma každý prepper...najmä začínajúci by si určite mali zadovážiť minimálne týchto pár vecí, ktoré by im v prípade núdze uľahčili život


1. Ruksak/Vak - prvá veľmi dôležitá vec je nejaký vak. Kľudne aj starý, špinavý, nemusí byť nič značkové, hlavne aby bol dosť objemný, mal aspoň tých 30-50 litrov, spevnené dno a aby sa doň zmestili nasledujúce veci

2. Celta/Plachta- buď z celtoviny alebo polyamidu, hlavne aby bola nepremokavá, prípadne je vhodné ju aj naimpregnovať...rozmer minimálne 2x3 metra...poslúži ako prístrešok, stan a podobne. Nezaberie vo vaku veľa miesta a takisto stojí pár drobných.

3. Alu- Fólia- Alobalová fólia podrží teplo počas dlhých chladných nocí, prípadne si na ňu môžeme ľahnúť, aby sme nemuseli ležať na zemi.

4. Spacák- ten najjednoduchší kúpite už od 10 eur a či si zvolíte iba taký klasický alebo nejaký kvalitnejší je na vás. Myslím, že celkom dobre poslúži aj nejaký obyčajný.

5. Varič- keď doma v prípade nejakej kalamity alebo katastrofy vypadnú základné inžinierské siete a vy si nebudete mať na čom prihriať obed, mini varič na tuhý lieh vám zaručene vyčarí úsmev na tvári. Pravda iba pokiaľ na ňom máte čo zohriať. Samozrejmosťou je tuhý lieh (pepo a pod.)

6. Lano- nemusí byť lezecké, postačí aj klasické konopné alebo hrubšie špagátové či parakord. Všestranná využitelnosť.

7. Petrolejová lampa- v prípade keď vypnú prúd, budete mať všade tmu. Budete sa musieť niekde dostať, či už len po dome alebo cez ulicu. Potrebujete zdroj svetla a lampáš je nenáročný. Dolejete do neho hocičo a vždy bude horieť. Potrebujete však aj nejaké náhradné knôty.

8. Sada sviečok- podobný účel ako lampáš.

9. Kresadlo + zásoby zápaliek

10. Sekerka- posekáte ňou vetvy a konáre na rozloženie ohňa a ušetríte tým množstvo energie. Alebo ju použijete ako zbraň na osobnú ochranu či ulovenie večere. Náhradou za sekeru môže byť napr. mačeta.

11. Kvalitný nôž s pevnou čepeľou- ideálne monolit s oceľou aspoň 440, univerzálny s nerezový, dostatočne hrubá čepeľ, aby sa dal využiť všestranne, pevná rukoväť aby sa neklzal zo spotených alebo vlhkých rúk.

12. Univerzálny multi-tool - do zadného vrecka aby obsahoval aspoň nejakú tu pílku, otvárač na konzervy, prípadne mini-kliešte (nie je podmienkou). Samozrejme čím kvalitnejší tým lepšie.

13. Mini-kompas / buzola- môže byť aj v podobe karabínky, pripnutej na vaku

14. Mapa okolia /okresu...bude vhodná pri úniku z domova a voľbe náhradného útočistia.

15. Hodinky - kvalitné ideálne mechanické hodinky...je dobré mať prehľad o čase aj keď možno v čase apokalypsy je to už jedno ale ja som na hodinky zaťažený  ;D

16. Malá krabička liekov - základné najčastejšie využívané lieky v domácnosti. Od Zápalu, od teploty, od bolesti, prípadne niečo pri žalúdočných nevolnostiach a pod. S tým sú spojené leukoplasty na drobné rezné rany či otlaky a obväz.

17. Poľná flaša/ čutora...existujú aj také s ešusom, teda nádobou na prevarenie vody.

18. Pár čistiacich tabliet na vodu

19. Karabínka- sa zíde napr. pri zlaňovaní alebo zachytení nejakého závažia a pod. Nezaberá takmer žiadnu váhu a dá sa pripnúť na vak

20. Plynová maska- uloženky zo skladov dnes stoja okolo 5-10 eur, a tým sa nič nestane, keď budú ležať v skrini aj 10 rokov. Odporúčam aj zopár náhradných filtrov, pretože bez nich je vám maska na dve veci. Nikdy neviete či nebudete musieť unikať z horiacej budovy a podobne.

21. Svietidlo- ideálna je buď čelovka alebo lomená fajka, ktorú si môžete pripevniť na ramienko vášho vaku aby svietila pred vás. Samozrejme ideálne sú tie na dynamo alebo solárnu energiu ale tie majú slabšiu svietivosť. Preto ak máte klasickú na baterky, hodťe si na dno vaku aj pár náhradných batérii (10ks)


22. Aspoň 5 ks. konzervovanej potravy na osobu- je jedno či to budú ryby alebo nejaké mäso ( meat), či sušené ovocie. Vhodnou potravinou je tiež kakao, arašidové maslo alebo pár musli tyčiniek. Odporúčam to všetko vložiť do jednej igelitky a pravidelne aspoň každé 2 mesiace konzumovať a doplnať.

23. Zábavka- každý má určitý amulet alebo niečo, čím si rád spríjemní prázdnu chvíľu. Po čase samoty nám z toho všetkého môže začať hrabať a preto je fajn sa aspoň na pár minút odreagovať. Pre niekoho to môžu byť fotky, pre iného obľúbená kniha. Skúste napísať do komentu, čo by ste si vybrali vy. Môže to byť niečo, čo vás bude posúvať dopredu a motivovať k tomu aby ste pokračovali.

+ bonus, pokiaľ vlastníte niektorý z outdoorových mobilov ktoré majú v sebe zabudovanú vysielačku, alebo máte vysielačku samotnú, určite si ju vezmite so sebou.



To by bol asi taký hrubý základ, ktorý by mal mať každý správny prepper. Ideálne je to mať vseťko pohromade, niekde v jednej skrini alebo škatuli napr. pod posteľou, spoločne s vakom. Aby sme v prípade núdze vedeli nabaliť vak do piatich minút a vypadnúť.



Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2561
    • Blog Prepper.cz
Re:ako si nabaliť vak
« Odpověď #1 kdy: Duben 15, 2015, 09:42:25 odpoledne »
Děkujeme za praktickou radu. Určitě bych si asi vzal nějakou knihu s sebou. Napadá mě asi jedině Bible, nebo nějakou s citáty. To pomáhá.

Toto je prosím Tvá autorská úvaha a mohu ji prosím vložit i na náš přidružený blog prepper.cz ?


Offline joel2910

  • ***
  • Příspěvků: 15
Re:ako si nabaliť vak
« Odpověď #2 kdy: Duben 15, 2015, 09:44:52 odpoledne »
samozrejme ze mozes :) no take citaty su fajn alebo rozne motivacne veci + k nim prilozene nejake fotky seba na ktorych si stastny aj so svojou rodinou...to doda na sebavedomi v situacii kedy si na dne a uz si viac neveris

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2561
    • Blog Prepper.cz
Re:ako si nabaliť vak
« Odpověď #3 kdy: Duben 15, 2015, 09:46:44 odpoledne »
Díky. A vítej na fóru. Zde se můžeš i anonymně představit: http://preppers.cz/forum/index.php/topic,4.msg89701.html#new

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:ako si nabaliť vak
« Odpověď #4 kdy: Duben 15, 2015, 10:04:26 odpoledne »
Asi bych přibalil něco na odreagování. Třeba "Jak jsem vyhrál válku. " nebo "den trifidů", ale ten momentálně v knihovně nemám. Výhledově plánuji doplnit.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:ako si nabaliť vak
« Odpověď #5 kdy: Duben 15, 2015, 10:40:36 odpoledne »
Určitě sušené maso a ovoce. Je lehké a mnoho neváží ani desítky porcí.Udržet se dá v mrazáku bez nutnosti obměny a pak další fůra času v pokojové teplotě.Dá se to jíst vařené i syrové.Limit je obsah tuku, který však je žádoucí k obsahu kalorií, avšak žlukne, takže.....
Knihu murphyho zákony, to je jasný.Potom talmud, bibli i korán a vytáhnout vždy tu, kterou skupinku extremistů potkáte......

Offline MarGatito

  • ***
  • Příspěvků: 77
Re:ako si nabaliť vak
« Odpověď #6 kdy: Duben 15, 2015, 11:30:29 odpoledne »
Na trudnomyslnost bych si dal do vaku Lolitku od Nabokova  <3

Offline Baz

  • ***
  • Příspěvků: 12
Re:ako si nabaliť vak
« Odpověď #7 kdy: Duben 15, 2015, 11:38:46 odpoledne »
Já mám zabalenou SAS příručka jak přežít (John Wiseman). Jelikož spousta z Vás zmínila bibli, tak o ní pravděpodobně popřemýšlím.

chpslst

  • Host
Re:ako si nabaliť vak
« Odpověď #8 kdy: Duben 16, 2015, 05:21:45 dopoledne »
joel, len poopravím...
 bežná uloženková maska ti nepomôže pri pokuse o únik z horiacej budovy /zlý príklad/...

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7539
Re:ako si nabaliť vak
« Odpověď #9 kdy: Duben 16, 2015, 07:00:59 dopoledne »
... hovorte farárkovi pri spovedi, že máte zbalenú bibliu, a nie porňáče  ;D

EDC, BOb, evakuačné zavazadlo je častá téma. Univerzálny recept asi neexistuje. Záleží od súkromnej paranoie, od miesta kde žijeme-na aké nebezpečenstvo sme nachystaný, od našich osobných potrieb a zdravotných nutností.

Určite by som nebalil sušené mäso, ovocie a vitamíny. Na núdzovú krátku dobu je lepšie mať dáke KDčká /MRE/ , sušienky, čokolády a flašu dobrej 52%ky

Určite by som pribalil náhradné oblečenie, zubnú kefku a . Človek sa z báglom pekne upotí, a už na druhý deň smrdí ako divá sviňa.
Ak vám zhorí chalupa, alebo zoberie ju voda, tak vás niekto pod strechu už len prichýli. Ale tigrované tangáče vám asi nikto nepožičia... :D

Inak je vhodné mať všetko pobalené v igelitových pytlíčkoch.

Ja už síce bágel pripravený pri dverách nemám, ale ja aj moje baby vieme baliť velmi rýchlo.  Ale ja som rozhodnutý ostať a odolať, nie problém riešiť útekom.
Inak je dobré mať radšej jednu čunderskriňu, a tam mať všetky potrebné veci pripravené. A podla potreby nahádzať do vaku.
V jednej krabici je vhodné mať všetky potrebné doklady, dokumenty, fotky, cennosti. O ktoré by sme určite nechceli prísť.

S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline joel2910

  • ***
  • Příspěvků: 15
Re:ako si nabaliť vak
« Odpověď #10 kdy: Duben 16, 2015, 10:23:29 dopoledne »
urcite by sa ten zoznam dal doplnit o mnozstvo inych veci...to je fakt len taky hruby zaklad ktory by si kazdy mohol zadovazit bez nejakych vacsich tazkosti a vacsich vydavkov ...a co sa tyka tej zabavky mozno by nebolo odveci si tam prihodit nejaku zabavnu knihu na ktorej sa zasmejete..alebo nejake vtipy, vtipne poviedky ci komiksy

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re:ako si nabaliť vak
« Odpověď #11 kdy: Duben 18, 2015, 10:33:03 odpoledne »
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:ako si nabaliť vak
« Odpověď #12 kdy: Duben 18, 2015, 10:58:11 odpoledne »
Milo: Rozhodně by ti plavalo. :-)
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re:ako si nabaliť vak
« Odpověď #13 kdy: Květen 15, 2015, 11:06:53 odpoledne »
Dobře, to byl samozřejmně fór, ale nynčko docela vážně :

Seberte se, a jeďte na čundr. Stačí od pátku do neděle, a klidně v létě při pěkným počasí.
Nemusí to bejt daleko, stačí první lesejk, 20 minut od domova. Tam, kam chodíte na houby.
Pochopíte, co potřebujete, co je zbytečně veliký a těžký. Jak rozdělat oheň, ohřát si jídlo. Neustlat si v mraveništi, a ráno se neprobudit ve vodě i se spacákem.

Žádný rady nenahradí praktickou skušenost !
Pochopíš, jak důležitá je sůl v malinký lahvičce, a že je potřeba nůž a lžíce. A taky jak je zbytečná vidlička a sáček na příbor. (Taky jsem ho na prvním čundru vláčel  :D )
 
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Atrix

  • ***
  • Příspěvků: 3
Re: ako si nabaliť vak
« Odpověď #14 kdy: Červen 10, 2017, 01:27:31 odpoledne »
Já bych určitě přibalila pončo (pláštěnka), dá se z toho udělat ještě improvizovaný přístřešek.  Já jsem prcek, takže z ponča udělám přístřešek leda tak pro svého psa :D Nicméně aby zůstal i vnitřek batohu nedotknut vodou či vlhkem, budu si pořizovat 30l vodotěsný vodácký vak. Dál mám poznamenaný menší a lehčí dalekohled. Využít se dá jak v přírodě, tak i ve městě, pokud byste si udělali úkryt na vyvýšeném místě, ze kterého se dá pozorovat - ale to už je k hrubému základu něco navíc :) K sebeobraně bych tam přibalila aspoň teleskopický obušek, a kdo se naučí s karambitem (bojový nůž), tak jedině dobře.
K ohni mě napadá - pepo a jako kuřák vodnice bych přibalila i nějaké kokosové uhlíky, jako zákad na oheň dobrý, když nemáte moc dřeva a na malý dvouhodinový ohýnek to stačí. Úplně mi tam chybí základní hygiena.

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:ako si nabaliť vak
« Odpověď #15 kdy: Červen 10, 2017, 05:01:36 odpoledne »
Dobře, to byl samozřejmně fór, ale nynčko docela vážně :

Seberte se, a jeďte na čundr. Stačí od pátku do neděle, a klidně v létě při pěkným počasí.
Nemusí to bejt daleko, stačí první lesejk, 20 minut od domova. Tam, kam chodíte na houby.
Pochopíte, co potřebujete, co je zbytečně veliký a těžký. Jak rozdělat oheň, ohřát si jídlo. Neustlat si v mraveništi, a ráno se neprobudit ve vodě i se spacákem.

Žádný rady nenahradí praktickou skušenost !
Pochopíš, jak důležitá je sůl v malinký lahvičce, a že je potřeba nůž a lžíce. A taky jak je zbytečná vidlička a sáček na příbor. (Taky jsem ho na prvním čundru vláčel  :D )

Já to mám dobrý, trening bivakování v přírodě s dětmi začnu na zahradě..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline bara

  • ***
  • Příspěvků: 270
Re: ako si nabaliť vak
« Odpověď #16 kdy: Červen 10, 2017, 05:07:15 odpoledne »
My dnešní noc testovali prckův nový spacáček spaním na zahradě ve stanu. Spánek na čerstvém vzduchu - ňam (báječně pršelo) a prcek měl dobrodrůžo. Dneska tam chce spát zase ;)
Vždyť jsem to říkala..

SoňaR

  • Host
Re: ako si nabaliť vak
« Odpověď #17 kdy: Červen 10, 2017, 05:23:49 odpoledne »
My letos plánujeme puťák pod širákem. A jen pro nejhorší případ sebou poneseme nouzový stan. Už se na to těším  :bee:
... a už jsme zase OT  :)

edit: vlastně to není úplně OT... nouzový stan  ;)

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: ako si nabaliť vak
« Odpověď #18 kdy: Červen 10, 2017, 10:03:54 odpoledne »
Klidně to můžeš sloučit..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline cyr

  • ***
  • Příspěvků: 1
Re:ako si nabaliť vak
« Odpověď #19 kdy: Červen 24, 2017, 01:59:27 odpoledne »
Seznam celkem ok, jen teda na sviceni, na uniky po tme / vypadek proudu apod.(v pripade nutnosti klidne i pod vodou) bych volil radeji chemicky svetlo...takovy ty lamaci tycinky- zaberou malo mista, jsou lehky, "nerozbytny", nevadi vlhko,  stoji par korun a sviti hodiny a hodiny..

SoňaR

  • Host
Re: ako si nabaliť vak
« Odpověď #20 kdy: Červen 24, 2017, 04:00:17 odpoledne »
Tak chemické světlo je fajn, ale spíš než na osvětlení okolí mi přijde vhodnější na označení "bodů", které chceme ve tmě najít. Máš vyzkoušené nějaké, co dobře svítí i do okolí? Takové bych brala. Zatím mám jen pár takových "blikátek", spíš jen aby někdo nezačal panikařit, kdyby "nastala tma" (ať už z jakýchkoliv důvodů).

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: ako si nabaliť vak
« Odpověď #21 kdy: Červen 24, 2017, 09:53:28 odpoledne »
Když byly moje holky ještě malý (10 a 12 let) tak na čundru večer dostaly chemický světýlka, a když běhaly po okolí lágru viděl jsem, kudy poblikávají.
(Ale dneska jim je třikrát tolik :o )

Ale ta trubička je dobrá pro označení - nepojízdnýho auta, na označení odbočky cesty a pod.
Já ho už 20let nepoužil, ale myslím, že jednu, nebo dvě trubičky ještě mám.
Pro děcka dobrý, ale jinak na dvě věci.  :P

Trochu lepší světýlko je možný koupit v military obchodech, rozhodně ne na tržnici  ???

Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: ako si nabaliť vak
« Odpověď #22 kdy: Červen 25, 2017, 10:05:09 odpoledne »
Dle mých zkušeností mi nejvíce vyhovuje zelené chemické světlo. Jedno s sebou vždy nosím v báglu ven a jedno je v autě. Nežli pochodovat zcela potmě, tak je určitě toto lepší, výhoda je, že to nené vidět zdalaka a funguje spolehlivě. Moc jsem to ocenil, když jsem si zapomněl na horské túře čelovku....Byla to nouzovka, ale opravdu mi pomohla. Ve stanu je to vhodné, ptotože to neoslňuje jako baterka.

Offline androidprepper

  • ***
  • Příspěvků: 167
Re: ako si nabaliť vak
« Odpověď #23 kdy: Prosinec 13, 2020, 05:23:59 odpoledne »
Tohle všetko se vejde do jednoho batohu?