Autor Téma: Aloe  (Přečteno 862 krát)

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Aloe
« kdy: Duben 06, 2015, 10:42:39 dopoledne »
Aloe stromkovitá, Aloe vera

Popis:
Rostlin aloe existuje velké množství. Jsou to velké teplomilné keře, u nás pěstované jako pokojové rostliny. Listy všech druhů jsou dlouhé, úzké, masité, většinou ozubené, potažené ochrannou dužnatou vrstvou, chránící před vysycháním. Domovem aloe je tropické a subtropické pásmo, především Afrika a Středomoří.

Použitelné části:
Hlavní léčivou drogou je ŠŤÁVA (GEL) z listů. Používá se nejčastěji čerstvá. Sabur je sušená šťáva.

Účinky a působení:
Droga působí dosti razantně, proto při vnitřním používání bychom měli být OPATRNÍ. Působí jako velmi účinné PROJÍMADLO. Má mírný, bezbolestný účinek, který nastupuje do 8 hodin po prvním podání. Doporučuje se zejména u chronické zácpy. Šťáva se aplikuje také při zánětu tlustého střeva, nechutenství a potíží s trávením.
Zevně se používá na popáleniny, hnisavé rány, jizvy, kožní záněty. Na SPÁLENINY se používají přímo listy, které se přiloží řeznou plochou.
Při ZÁNĚTECH UŠÍ u dětí se doporučuje šťávu smíchat s trochou jedlého oleje, nejlépe olivového, nakapat do vnějšího zvukovodu a ponechat 10 minut.
Šťáva ve směsi s bílým vínem, vtíraná několikrát týdně k vlasovým kořínkům, výrazně brání VYPADÁVÁNÍ VLASŮ.

Kombinace s jinými drogami, kontraindikace:
S ohledem na razantní účinek aloe, se nedoporučuje míchat s jinými drogami. Předávkování může způsobit překrvení břicha a pánve., podráždění ledvin. Nedoporučuje se při krvácejících hemoroidech, při menstruaci, v těhotenství.

RECEPTY:
EMULZE NA RÁNY A POPÁLENINY: 80 g šťávy z aloe, 10 g ricinového oleje, 12 g lanolinu a 10 kapek eukalyptové silice důkladně promícháme a uložíme v ledničce.
ALOE VERA DŽUS: 100 g dužiny aloe vera, 300 ml pomerančového džusu, 200 ml minerální vody bez bublinek, 2 lžíce medu. Dužinu aloe vera vložíme do mixéru, přidáme med, džus, minerální vodu a vše promixujeme.
MED NA POSÍLENÍ ORGANISMU: Aloe vera omyjeme a zbavíme bodlin, na 10 dní uložíme aloe listy do lednice. Následně je zbavíme slupky a v hmoždíři utřeme na kaši. Přidáme med v poměru 2 díly medu na 1 díl kaše. Vše dáme do kastrůlku a za stálého míchání několik minut ohříváme při nízké teplotě.
LIKÉR Z ALOE NA POSÍLENÍ IMUNITY A OČISTU ORGANISMU: 30 dkg listů aloe (před odříznutím listů, rostlinu nezaléváme alespoň 5dnů a řežeme odspodu), 50 dkg medu,0,75 l červeného kvalitního vína,1,5 dcl čistého lihu 60%(lze použít i jiný destilát). Listy aloe rozmixujeme, přidáme med, víno a líh a vše nalijeme do třílitrové láhve a uzavřené dáme do chladné tmavé spíže na 7 dní. Denně obsah zamícháme. Po sedmi dnech slijeme přes síto, na které položíme mul nebo plátýnko, do tmavých lahví. Mul ještě vymačkáme až jsou zbytky v mulu téměř suché.
Užíváme ráno nalačno 1 polévkovou lžíci, nejvýše 2 měsíce.
LIMONÁDA: Aloe Vera - 1 polévková lžíce gelu, 1 polévková lžíce medu, 2 polévkové lžíce jablečného octa bio nebo citronové šťávY, 1 A 1/2 l vody. Ve dvou dcl vody umixujeme aloe, med a jabl. ocet nebo citronovou šťávu a dolijeme vodou. Dáme do lednice min. na 1 hodinu.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Aloe
« Odpověď #1 kdy: Duben 08, 2015, 02:09:11 odpoledne »
Zkoušela jsem z toho ten gel dostat, ale moc se mi to nedařilo - leda tak rozříznout list nadél a lžičkou to z toho vyškrábnout, ale moc toho není. Jen co se ta moje chudinka vzpamatuje po zimě, zkusím to znovu, třeba na ten fígl přijdu...
Kdysi se mě kdosi ptal, jestli lze listy žvýkat přímo - což o to, jít to jde, ale začínala bych velmi velmi opatrně s maličkými kousky, abych viděla, co to udělá. Jedovaté to není, ale nic se nesmí přehánět...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7597
Re:Aloe
« Odpověď #2 kdy: Duben 08, 2015, 02:30:55 odpoledne »
Tak maximálne sa z toho dakto posere :D

Aloe vera

Účinky a působení:
Droga působí dosti razantně, proto při vnitřním používání bychom měli být OPATRNÍ. Působí jako velmi účinné PROJÍMADLO. ........
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Aloe
« Odpověď #3 kdy: Duben 08, 2015, 03:00:44 odpoledne »
Rostlina se nemá 6 dní zalévat před tím, když chceme gel brát... @-->

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Aloe
« Odpověď #4 kdy: Duben 08, 2015, 03:01:55 odpoledne »

SoňaR

  • Host
Re: Aloe
« Odpověď #5 kdy: Srpen 18, 2017, 10:01:02 odpoledne »
Tak mám čerstvou zkušenost - manžel se ošklivě opařil a jako na potvoru v lékárničce nebylo nic vhodného. Tak jsem (po krátkém ochlazení popáleniny) rozřízla list aloe a namazala místo seškrábnutým gelem. Pomohlo to chladit, zmírnit bolest a léčit.

SoňaR

  • Host
Re: Aloe
« Odpověď #6 kdy: Březen 27, 2019, 12:55:36 odpoledne »
Tak hlásím, že už to máme víckrát odzkoušeno, naposledy jedno opaření vroucí vodou a jedno opaření párou. Výše uvedený postup je ideální - krátce ochladit pod tekoucí vodou, osušit, ihned namatlat gelem (stačí i jen uříznout list a přetírat místo řeznou plochou, ani nemusíte ten gel z listu dolovat)... a k tomu doplním - následně postiženou částí nehýbat (aby se nenapínala kůže) dokud gel nezaschne. Téměř okamžitě po aplikaci gelu přestává spálenina pálit a jen tak jako "šimrá", po zaschnutí gelu žádná z testovaných osob necítila jakékoliv nepohodlí, natož bolest po spálení. Gel necháváme na místě vždy několik hodin a potom smyjeme. V případě horší spáleniny je možné aplikaci opakovat.