Autor Téma: Růže šípková / šípky  (Přečteno 888 krát)

Offline Seveřan

  • ***
  • Příspěvků: 9
Růže šípková / šípky
« kdy: Duben 01, 2015, 08:33:46 odpoledne »
Růže šípková (Rosa canina)

... je keř, který dosahuje výšky 1-3 metry. Říká se mu též psí růže, což údajně souvisí s tím, že ji staří Římané používali proti vzteklině. Rozšířená je téměř v celé Evropě, s výjimkou dalekého severu. Roste na slunných stráních, mezích, v příkopech a na okrajích lesů. Vyskytuje se od nížin až do hor do výše 1200 m n. m. Má ráda vápenatou, hlubokou půdu, její kořeny sahají až metr hluboko. Šípková růže kvete v květnu a červnu. Lesklé červené šípky, které dozrávají v srpnu a září, jsou 2-3 cm dlouhé a jejich tvar bývá různý, od vejčitého až po kulovitý. Semena uložená uvnitř šípků jsou chráněna ostrými chloupky. 

Šípky jsou jedlé a bohaté na vitamíny, zejména na vitamín C. Vaří se z nich čaj na posílení organizmu a vzhledem k tomu, že šípky působí i mírně močopudně, dá se použít i při onemocnění močového ústrojí nebo ledvin. Šípkový čaj působí preventivně proti nachlazení a infekcím, zpevňuje cévní stěny a příznivě působí při křečových žilách. Uklidňuje a zlepšuje schopnost soustředění a pomáhá proti jarní únavě.

Citace ... http://cs.wikipedia.org/wiki/R%C5%AF%C5%BEe_%C5%A1%C3%ADpkov%C3%A1

Produkty z šípků / kde použito:

- šípkový džem
- šípkový sirup
- šípkový likér
- šípkový čaj
- šípková zavařenina
- omáčky ke zvěřině, apod.

Přidáte zajímavé recepty? Předem děkuji ...  ;)

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Re: Růže šípková / šípky
« Odpověď #1 kdy: Duben 01, 2015, 08:50:28 odpoledne »
Zajímavý recept nemám, protože hrát si s šípky dokáže jen opravdu trpělivé stvoření a to já teda nejsem. Ale vzpomínám si, že za socialismu byly plechovky šípkového protlaku. Sice to bylo plné těch šípkových chloupků, ale většinou mi to nevadilo, dokázala jsem tu konzervu spořádat na posezení. Škoda, že už je nikde nenacházím...

Píšeš: šípky jsou odolné proti mrazu - hmm, já měla dojem, že po prvním mrazu změknou - nebo se mejlím???

Existují odrůdy růži s velkými šípky (kdesi se tu na ně už kdosi ptal), pár jich mám na zahradě, ale ještě nikdy jsem se nedostala k zpracování jejich plodů - doufám, že to v důchodu doženu:)
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Seveřan

  • ***
  • Příspěvků: 9
Re:Růže šípková / šípky
« Odpověď #2 kdy: Duben 01, 2015, 08:58:59 odpoledne »
Jestli jsou opravdu odolné proti mrazu a neztrácejí "na hodnotě" nevím. Píší to u více popisů tohoto keře. Radši to výše upravím, abych nešířil případné nepravdy. Jinak dostupných receptů je dost, ale pátrám po těch méně náročných na čas a hlavně suroviny. U většiny receptů na likéry a marmelády mě děsí hlavně velká potřeba cukru  :(

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Růže šípková / šípky
« Odpověď #3 kdy: Duben 01, 2015, 09:04:24 odpoledne »
Já jsem si nařízkoval, tak uvidím jestli zakořeněji. Jako ostnaté pletivo se hodí. A zároveň i něco k jídlu. ;)

Offline Seveřan

  • ***
  • Příspěvků: 9
Re:Růže šípková / šípky
« Odpověď #4 kdy: Duben 01, 2015, 09:13:41 odpoledne »
Tak na portálu Žena.cz jsem se dozvěděl, že ... přemrzlé šípky se nehodí na sušení , ale jsou výbornou ingrediencí do marmelád a pomazánek  :)

SoňaR

  • Host
Re: Růže šípková / šípky
« Odpověď #5 kdy: Leden 09, 2016, 05:51:44 odpoledne »
Přesně tak, na sušení se šípky sbírají před mrazem, na marmelády, likéry atd. jsou ideální po prvních mrazech (nebo klidně celou zimu). Z vlastní zkušenosti - připravit šípkovou marmeládu není žádný problém.

Šípková marmeláda
S půlením šípků a odstraňováním chloupků se nezdržuju, šípky povařím ve vodě, aby změkly a daly se rozmačkat (např. šťouchadlem na brambory) a poté pasíruju přes hustý kovový cedník (kdo chce mít jistotu, může to pak procedit ještě jednou přes jemnější cedník). Pokud je potřeba, svařím, aby to mělo větší hustotu. Přidám cukr + trochu nějakého želírovacího prostředku, povařím, naliju do skleniček a hotovo  :)

No a momentálně se mi na okně "vaří" ŠÍPKOVÝ LIKÉR:
Na cca kilo šípků litr pálenky nebo vodky, já používám režnou, kousek skořice, sušená pomerančová kůra, nechá se to stát na okně 4-6 týdnů (ideálně ve velké zavařovačce), občas zamíchat, nakonec scedit a dle chuti naředit (a osladit) cukrem svařeným ve vodě. Je možné dát i med, ale likér se pak zakalí (což je ale jen optická záležitost  ;) )

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Růže šípková / šípky
« Odpověď #6 kdy: Leden 09, 2016, 06:58:17 odpoledne »
Tak tenhle recept na šípkovou marmeládu jsem neznal !
Letos to asi nevyzkouším, ale za čas se bude hodit  :P
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

SoňaR

  • Host
Re: Růže šípková / šípky
« Odpověď #7 kdy: Leden 14, 2016, 07:29:21 odpoledne »
Klidně bys to ještě vyzkoušet mohl, šípků je na keřích mraky a přemrzlé jsou na marmeládu nejlepší :-)