Přesně tak, na sušení se šípky sbírají před mrazem, na marmelády, likéry atd. jsou ideální po prvních mrazech (nebo klidně celou zimu). Z vlastní zkušenosti - připravit šípkovou marmeládu není žádný problém.
Šípková marmeláda
S půlením šípků a odstraňováním chloupků se nezdržuju, šípky povařím ve vodě, aby změkly a daly se rozmačkat (např. šťouchadlem na brambory) a poté pasíruju přes hustý kovový cedník (kdo chce mít jistotu, může to pak procedit ještě jednou přes jemnější cedník). Pokud je potřeba, svařím, aby to mělo větší hustotu. Přidám cukr + trochu nějakého želírovacího prostředku, povařím, naliju do skleniček a hotovo
No a momentálně se mi na okně "vaří" ŠÍPKOVÝ LIKÉR:
Na cca kilo šípků litr pálenky nebo vodky, já používám režnou, kousek skořice, sušená pomerančová kůra, nechá se to stát na okně 4-6 týdnů (ideálně ve velké zavařovačce), občas zamíchat, nakonec scedit a dle chuti naředit (a osladit) cukrem svařeným ve vodě. Je možné dát i med, ale likér se pak zakalí (což je ale jen optická záležitost
)