Autor Téma: Pláštěnkové pončo  (Přečteno 843 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Pláštěnkové pončo
« kdy: Březen 27, 2015, 03:48:40 odpoledne »
Začínám schánět pláštěnku, kterou můžu použit na jízdě na kole a ochrání mně před deštěm, když budu sbírat šneky a slimáky.  Musí být snadno použitelná, levná a vydržet dlouho. :)

Pochopitelně koupím co seženu, protože na poštovném bych vykrvácel. Ale kdybych žil ve velkém městě, tak jakou pláštěnku bych si měl koupit. Nadějně vypadá Pláštěnka pončo orig. Česká Armáda

http://www.army-shop.cz/produkty/plastenky---ponca/plastenky---ponca/plastenka-ponco-orig--ceska-armada/3072.html

Půjde s ním jezdit na kole? V popisku jsem nic nenašel. a cena 190 Kč vypadá zajimavě.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Pláštěnkové pončo
« Odpověď #1 kdy: Březen 27, 2015, 04:58:07 odpoledne »
Tak nakonec si budu vybírat z toho eshopu. http://www.army-store.net/ponca-plastenky/
Mám čas do neděle si vybrat, abych stínul sraz. Ušetřím poštovné. 8)

Offline Prof

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 901
  • člověk
Re:Pláštěnkové pončo
« Odpověď #2 kdy: Březen 27, 2015, 09:33:23 odpoledne »
Ponča mám ve velké oblibě. Dlouhá léta jsem měl na míru šitý plastan.  S kamarádem jsme měli stejný a po sepnutí se dalo luxusně spát pod obrovským "A"čkem. Pončo se minulý rok rozpadlo (vnitřní nátěr) takže jsem zahájil výběrové řízení. Armádní ponča "US" v normální cenové relaci však zklamala kvalitou a délkou (jsou krátká). To co jsi vybral ty bohužel neznám. 
Po nastudování nových trendů a pročtení diskusí, jsem se rozhodl pro tohle. už mám objednané, přijde v pondělí, takže se pak mohu podělit o názor. (takže vydrž...)

http://www.stany-jurek.cz/plastenky-ponca-c21/plastenka-trio-ul-vel-xl-i171/

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Pláštěnkové pončo
« Odpověď #3 kdy: Březen 29, 2015, 06:14:25 odpoledne »
Nepotřebuji nic extra. Stačí mi, abych na kole neměl za chvíli mokré kolena a mohl corat v dešti. A nerozpadlo se do pár dnů. Nepočítám, že mi to vydrží pár let, protože budu chodit do křoví a určitě časem o něco zavadím.

Pončo BW Schneetarn za 190 Kč
http://www.army-store.net/vybaveni/ponco-bw-schneetarn
A pak ponča za cca 112 Kč
Pončo VINYL 1,5 mm Woodland
http://www.army-store.net/vybaveni/ponco-vinyl-1-5-mm-woodland
http://www.army-store.net/vybaveni/ponco-vinyl-1-5-mm-oliv

Bral bych radši Ten Woodland, který je za 112Kč a má pěknou barvu. Myslíš, že splní tu základní potřebu, že budou stehna chráněná proti dešti na kole? A nerozpadne/nerozstrhne se jako igelit?

Offline Prof

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 901
  • člověk
Re:Pláštěnkové pončo
« Odpověď #4 kdy: Březen 30, 2015, 08:55:16 dopoledne »
Mno, jak to říci... Před deštěm tě to ochrání prakticky stejně jako tvrdý igelit... tedy z vrchu nepromokneš. Kondenzovaná vlhkost je tu sice velmi výrazná, ale v nějaké míře je prakticky patrná u každého neprodyšného ponča.(obleku)

Tedy použitelné je... řekl jsem a), je třeba říci b)

To co si objednáváš je nejjednodušší nouzová armádní varianta bez jakékoliv další přidané hodnoty. Už to "universální velikost" je všeříkající. Pokud to potřebuješ jednou za rok na přeběhnutí přeháňky, směle do toho. Pokud by jsi ale uvažoval o variantě, že v tom budeš muset ujít několik kilometrů, nebo nedej bože strávit několik dní na cestě, dozvíš se následující.  Pončo bude ze předu krátké (pokud nemáš výšku max. 165cm, udávají pouhé 200 cm délky), tzn, že budeš mít mokrá kolena, a posléze i boty natečením z vrchu (a nepomůžou ani návleky na nohy, což je při použití jakéhokoliv ponča nezbytnost). Budeš mít mokré rukávy, protože je pončo úzké. Netuším, jak se bude vinyl chovat v dešti při nízké teplotě, kde budeš muset za každou cenu zůstat suchý. (křehnutí materiálu), Neschováš pod něj žádný batoh. Kromě provizorního zakrytí nelze na nic jiného použít. Je možné, že po měsících nošení v báglu ve složeném stavu za vysokých teplot dojde ke "slepení".

 Pončo do našich podmínek, (cca -2  až +35 stupňů C) to musí materiálově ustát,  musí být dostatečně dlouhé (viz například tabulka velikostí v odkazu), odolné proti protržení v křoví (absolutní neproděravitelnost neexistuje, v ostružinovém houští  roztrháš prakticky všechno). Mít kvalitní kapuci, stahovatelnou s kšiltem. 
Výhoda je možnost upnutí jako nouzový přístřešek za předem projektované otvory a pásky. Mělo by být celkem pohodlné a v neposlední řadě lehké.
Pončo lze samozřejmě používat i jako nosítka, na sezení, nádoba na vodu etc. ale tyto nouzové aplikace nedoporučuji, pak je pončo většinou nutné vyměnit.

Samozřejmě je podstatná cena, ta roste s požadavky. Obyčejné, dle výše uvedených bodů myslím snesitelné je cca od 750 kč  třeba tady.
http://www.stany-jurek.cz/plastenky-ponca-c21/plastenka-jurek-duo-i163/
jakmile chceš lehčí, a  podlepené švy, cena stoupá až ke cca dvojnásobku.
existují i varianty s "hrbem" pro velký batoh.


Na kolo jsou speciální ponča, viz třeba
http://www.stany-jurek.cz/plastenky-ponca-c21/plastenka-cyklo-i156/


Existuje více firem s obdobným sortimentem, nicméně cena je v takovýchto kategoriích +- stejná.
Znovu připomínám, že je při dešti obzvláště v chladných obdobích (jaro, podzim, zima) nutné použít i návleky na nohy ! Jinak do bot nateče vrchem po kalhotech. Dokonce na jednodenní tůry je výhodnější a pohodlnější brát dobré návleky a velký dešník... (prosím nekamenovat, je to odzkoušené, pohodlné, bez kondenzátu, variabilní, na batoh připevnitelné. Za normálního deště ideální. Pončo je daleko náročnější na oblékání a svlékání při proměnlivosti počasí. Jste v tom trochu "odděleni" od okolního světa. Nicméně řeší dlouhodobé stavy a extrémní průtrže.

uff, trochu jsem se rozepsal, snad to není na škodu. P.S. nejedná se o reklamu, pouhé shrnutí mnou vyzkoušených faktů... V jiných, než našich podmínkách, budou zkušenosti jiné. Odlišné názory jsou jistě také relevantní.