Autor Téma: Výroba kvašených nápojů  (Přečteno 2191 krát)

demon

  • Host
Výroba kvašených nápojů
« kdy: Červenec 07, 2012, 11:41:54 dopoledne »
Máte praktické zkušenosti z výrobou kvašenýc nápojů? Třeba vína všeho druhu?

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1022
Re:Výroba kvašených nápojů
« Odpověď #1 kdy: Červenec 07, 2012, 12:07:52 odpoledne »
Ano.

demon

  • Host
Re:Výroba kvašených nápojů
« Odpověď #2 kdy: Červenec 07, 2012, 12:12:05 odpoledne »
Z jákého ovoce to děláš?

Offline Gloch

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1022
Re:Výroba kvašených nápojů
« Odpověď #3 kdy: Červenec 07, 2012, 12:16:15 odpoledne »
Jablka, hruška, třešně, rybíz,  dělal jsem i pivo. Dnes už vína nevyrábím - jen kvas na pálenku.

Master

  • Host

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9371
  • I' ll be back!
Re:Výroba kvašených nápojů
« Odpověď #5 kdy: Srpen 05, 2012, 08:24:47 odpoledne »
Jablka, hruška, třešně, rybíz,  dělal jsem i pivo. Dnes už vína nevyrábím - jen kvas na pálenku.

Jako malý kluk jsem chodil na několik let staré bezinkové víno.. To byla dobrota!
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2728
Re:Výroba kvašených nápojů
« Odpověď #6 kdy: Září 14, 2013, 04:58:18 odpoledne »
Má někdo zkušenost s burčákem?

Nezkoušela jsem, ale tento recept mi připadá dost jednoduchý...

http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/napoje/udelejte-si-vlastni-burcak/

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2728
Re: Výroba kvašených nápojů
« Odpověď #7 kdy: Srpen 18, 2016, 08:40:47 odpoledne »

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4967
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Výroba kvašených nápojů
« Odpověď #8 kdy: Srpen 18, 2016, 10:32:16 odpoledne »
 no, vlastně jsem pil kdejakej burčák a zjistil jsem, že mi chutná víc jablečnej, než jakejkoli jinej.A tak dělám burčáček rád a jablečnej.letos je rok švestek a asi zkusím i švestkovej burčák. Burčák z jablek však  chutná lahodně a  protože mám i strýmky, tak můžu pít burčák celoročně....
Naučil jsem se ho dopovat bylinkama, jde ochutit mátou, meduňkou, mateřídouškou a třebas i bezem černým, květem i plodem. Lze tedy experimentovat nejen s množstvím variant, ale i se stupněm nakvašení , kdy každý den se mění procenta alkoholu, ubývá bublinek a vůbec, je to dobrodružství....NIKDY jsem neměl potřebu doslazovat cukrem, protože si myslím, že právě ten nahoře uměl nmixovat chutě a vůně ovoce tak, aby to bylo dokonalé.....Člověk nemůže trumfnout přírodu v dokonalosti, takže bez cukru určitě.
Jednou jsem nechal zkvasit smrkové výhonky s medem a vodou a..... vzniklo z toho něco, co jsem v životě nepil. Bylo to dobré. Bohužel, smrkové výhonky se nekříží s jablky, ani se strýmkou, jedině krechtovat, ovšem zase pachutě, takže ten med vytvořil jedinou přírodní variantu a dodnes se vyprávějí legendy o tehdejším pokuse vytvořit burčáček ze smrkových výhonků.
Ergo, je co celý vesmír zkvašenin, jedno vím určitě, nedá se to skladovat. Letos zarodily v sadu i wiliamsky a tak si střihnu burčáček z hruškového moštu. Já ho měl loni jedna ku jedný s panenským cekým a boskovou lahvicí, wiliamska je však aromaticky jiná liga.
Nejchutnější mošt je z panenských českých, nejříznější je z boskopského.Je to experimentování na celý život, já ale nemám rád ty hardcore burčáky, spíše ehčí, perlivé mošty s méně alkoholem, jak se to začíná blížit vínu, vyleju to a nanovo.
Já si k tomu účelu pořídil i maličkej lis na mošt, páč ten velikej, osmdesátilitrovej se v zimě špatně obsluhuje. Takhle si doma v kuchyni navrtím pár litránků moštu a v pětilitrových demižonkách.......postupně cucáme, děti nejdřív jen ty bublinky, pak je odeženem a cucáme my s mamkou...

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1815
Re: Výroba kvašených nápojů
« Odpověď #9 kdy: Srpen 18, 2016, 10:43:57 odpoledne »
Fermentované nápoje... @--> :bee:   

To je dobrý, jenom pro nezkušené :
Půllitrový lahve s patentním uzávěrem  =  lahve od piva BERNARD. (Ale záloha je 7,- Kč)
Lahve od kořalky 0,5 l  a 0,7  litru  =  pozor na šroubovací víčka ! 
Plechový víčka moc dlouho nevydržej, potom to netěsní !
  Na některé pasují závitem plastový víčka od PET lahví. ALE JEN NA NĚKTERÉ !

 Pokud se hrdlo pod víčkem přetahne folií, drží to docela dobře.

Pokud někdo na kvašení použije pětilitrovku "od vína" se šroubovým uzávěrěm, když uzávěr doslouží, pasuje tam korkovej špunt od sektu ! Ten se nechá i provrtat pro kvasnou trubičku !

A pozor ! Okurkáče jsou (nejčastěji) čtyřlitrovky (ne 5 litrů !)
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D