Autor Téma: Zelené hnojení  (Přečteno 1825 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Zelené hnojení
« kdy: Březen 12, 2015, 04:02:34 odpoledne »
Zelené hnojení je považováno jako budoucnost hnojení bez zvířat a umělých hnojiv.

Kromě toho, že je potřeba vysadit na jednom poli(zajistit asi osivo pro 5 poli) kvůli osivu na zeleném hnojení, tak mi nějak nedochází jak je možné do několika měsíců(od řijna do dubna) získat do půdy tolik živin, aby byla dobrá úroda a pak tu úrodu odvest a nic tam nepřivést.

Mám totiž pocit, že někteří lidi si myslí, že stačí jen hnojit zeleným hnojením a zapomínaji, že se odvádí velké množství živin sklizenou úrodou, která bude chybět. Nestačí jen zelené hnojení(zasit osivo a pak ho zaryt do země). Lidé, kteří hnojí pomocí zvířaty tvrdí, že pokud chce člověk, aby jedno pole bylo úrodné, tak je potřeba navozit trávu asi dvoje posečení z 2 louk(o velikosti 2 polí) a zaryt tu trávu do pole. A ideálně čerstvá tráva smíchána se senem, protože tráva dá dusík a seno zas uhlík. V čem je rozdíl, když ta tráva projde zvířaty a získá se nejen hnojivo, které je snadněji na přepravu a zarytí, tak i získání masa. Proto mně zajimalo jestli někdo to praktikuje na větším pozemku a jak, protože zatim znám jen teorii od lidí, kteří radši hnojí jen skrz zvířata jako naši předkové.

Prý něco o zeleném hnojení:
http://www.stockfreeorganic.net/
http://www.goveganic.net/article204.html?lang=en
http://www.goveganic.net/article245.html?lang=en

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re:Zelené hnojení
« Odpověď #1 kdy: Březen 14, 2015, 01:50:50 odpoledne »
Něco o Bio, ale v EN
http://pythagoreancrank.com/?p=3134

Je tam zajimavá obhajova GMO.

GMO se zdá pro člověka, který přemýšlí jak odstranit chudobu ze světa jako skvělý řešení. Když se, ale podívá z pohledu chudého člověka, který se musí živit skrz půdu, tak GMO je největší zlo co existuje. Kdyby lidé měli základní příjem, tak GMO je super věc, protože by stačilo mít pár velkých polí a byla by skvělá velká úroda a člověk se základním příjmem by si koupil jídlo. Ale svět je krutý a nic není zadarmo.  Není náhoda, že nejvíc chudých lidí jsou zemědělci. Jedno koupené semeno na pole stojí cca 3halíře. Vypadá to jako nic, ale vlastní semeno stojí jen 0,5 halíře. K tomu firma tvořící semena nedělá speciálně pro danou lokalitu. Ono i 15km je velký rozdíl. Proto není náhoda, že existovali stovky druhů pšenice atd. Před stovkami lety lidé pěstovali svoji pšenici a vybírali si jen takové semena, které měli vyzkoušené, a dařilo se jim na té půdě. Byli odolní na té půdě. Dnes je to jen jeden druh pšenice, který potřebuje pořád hnojit a kvůli velikosti pole i dělat postřiky. Ale to je právě to, co lidi přehlíží, protože výnos na hektar je hlavní oproti ničeni půdy a vše okolo.

Vrátím se k GMO. Netuším jestli GMO způsobuje rakovinu. To je mi jedno, protože pokud člověk z města se chce najíst levně, tak bude muset asi pak něčím za to zaplatit. Problém vidím v tom, že šíření GMO není zadarmo, ale monopol má na tom jedna firma, která si určuje svoje pravidla. A v budoucnu si nebudete moc nic vypěstovat na svém pozemku, a tak umřete hladem, protože nebudete mít na osivo. Vlastně neumřete, protože se dá z pole udělat louka a jíst zvířata. Chudoba zemědělců je v tom, že musí za vše platit. A když přijde neúroda, tak hladověji. Místo, aby nemuseli nic kupovat a jen prodávali svoje přebytky, tak musí už na začátku koupit osivo, hnojivo, postřiky, techniku a to nemají ani jistou úrodu.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Veganic Farming Explained
« Odpověď #2 kdy: Březen 15, 2015, 07:33:34 dopoledne »
Něco o zeleném hnojení v EN
http://vegangrammie.com/2014/12/veganic-farming-explained/

Vyjádření k článku z fcb:
"Other farmers feed the soil with manure, thus feeding the plants the excreted form of nutrients that have already passed through and been absorbed by the animal. Many nutrients are lost in the process, while at the same time subjecting other species, the earth and ourselves to many toxins and bacteria." - paradoxne prave lajna bylinozravcov ako krava podporuju rast podnych bakterii, ktore rastlinam pomahaju efektivnejsie absorbovat ziviny. Pretoze korene rastliny su s podou spojene z velkej miery prave prostrednictvou vymenou zivin s bakteriami. Uz to sa mi nezda ze niekto kto pise o podotvorbe a vyzive rastlin pouzije slovo bakteria v negativnom kontexte.

" When we feed the soil with plant-based materials, the plants are directly accessing the nutrients contained in said fertilizers. " - ako som pisal, rastlina prevaznu cast zivin vymiena s podnymi bakteriami a hubami. Priamo nasava hlavne ziviny rozpustne vo vode. U niektorych zivin, napriklad u fosforu, nezavisi uspesnost jeho absorpcie ani tak na jeho koncetracii v pode ako na podnej mikroflore, ktora ho rastline preda. Citovanu vetu teda pokladam za prazdny marketing.

"Veganic farming has actually been around for quite some time. When there were fewer than the current 7.5 billion people on the planet, there were also many fewer domesticated animals. " - to, ze ludia chovali zvierata doma je vegaske farmarcenie?

"With less manure to use as fertilizer, farmers used methods of crop rotations , cover-cropping and direct plant-based sprays to preserve the character and fertility of the soil." - ano, ale pouzivali aj ten hnoj, len ho pouzivali striedmo a raz za 4 roky v prvom cykle "crop rotation". A vacsina tradicneho polnohospodarstva aj tak degradovala podu, akurat ze v mensej miere ako sa da dosiahnut dnes. To, ze to dlhu dobu fungovalo, neznamena ze k degradacii nedochadzalo a ze je to udrzatelne.

A samozrejme zas moj klasicky argument ze nemoze byt cela planeta orana kvoli zelenine, musia zostat aj travnate porasty a cim viac tym lepsie aj pre stabilitu a biodiverzitu, z ktorej nakoniec profituje aj vegansky farmar.
Tu este k tomu pribuda priestor potrebny na pestovanie rastlin, z ktorych sa robia vytazky. Takze v kontexte "nasytenia" ludstva, v ramci ktoreho tu je obcas pausalne odsudzovany akykolvek chov zvierat, je veganske farmarcenie limitovane ovela mensou plochou, takze logicky dokaze nakrmit menej ludi, ako keby sa k tomuto modelu pridalo rozumne mnozstvo zvierat rozumne pasenych na lukach.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re:Zelené hnojení
« Odpověď #3 kdy: Březen 15, 2015, 08:12:14 dopoledne »
Když jsem si zkoušel kolik hodin mi bude trvat zanest do země trávu, kterou získám ze zatravnene plochy, tak my vycházelo 3h/m2. Bez použití ropy nebo zvířečí sily. Trávu jsem získaval okolo silnic. Už jen z toho my vychází, že bez zvířat je to dražší pěstovat než se zvířaty.  Ale nemám žádné hodnoty kolik se z kvašených bobků, kdybych zaléval tím záhony dostane do půdy živin oproti zarytí trávy do půdy.

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2710
Re:Zelené hnojení
« Odpověď #4 kdy: Březen 15, 2015, 12:43:08 odpoledne »
Zelené hnojenie sa nerobí trávou.
Na tento účel sa poseje nejaká plodina alebo zmes plodín, ktorá sa v určitej fáze buď priamo zaorie alebo sa prv prejde diskovými bránami a následne zaorie. V záhradkárskom svete sa plodina na zelené hnojenie pokosí napr krovinorezom a zaorie alebo zarýľuje. Vyššie plodiny musíme porezať na sečkovnici aby sa to ľahšie zapracovalo.
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re:Zelené hnojení
« Odpověď #5 kdy: Březen 15, 2015, 12:57:16 odpoledne »
Když jsem se dozvěděla o permakultuře, zkoušela jsem všechny možné postupy. Jedním z nejoblíbenějších a to dělám s novými záhony dodnes byl ten, že jsem posekala trávník, nahrubo zryla, přikryla kartonem...na to jsem dala vrstvu zralého kompostu a velkou vrstvu zeminy...tu jsem s kompostem trochu promíchala.
Jsou to záhony, které jsou nejlepší...a byly téměř bez práce...tedy odpadlo složité odplevelování, kopání.
Nejhorší zkušenost mám se záhonem...kopa. Ten letos předělám na klasický vyvýšený.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re:Zelené hnojení
« Odpověď #6 kdy: Březen 15, 2015, 01:06:54 odpoledne »
Možná mi uniká důležitost kořenů té plodiny, ale nevidím rozdíl mezi vrchni časti té plodiny a trávou. Je to zelené a v půdě se to rozkládá.

Hned po sklizni místo sázeni plodiny pro zelené hnojení přivezu trávu a zaořu. A hned už můžu sázet další plodinu, která je určena na konzumaci. Tím budu moc dosáhnout větší výnosu z toho pozemku.

Dá se totiž očekávat, že blízko stavení se začnou zas pěstovat potraviny, které by někdo mohl snadno ukrást a dál od stavení se bude pěstovat to co zloděj nedokáže zpracovat.




Offline Punisher

  • ***
  • Příspěvků: 40
  • Žít znamená bojovat.
Re: Zelené hnojení
« Odpověď #7 kdy: Prosinec 22, 2016, 08:12:52 dopoledne »
Zelené hnojení je taková alternativa, která je dobrá ale kvalitnímu hnoji se nevyrovná.
Ideální je zkombinovat obojí. Po sklizni stačí podmítka, do té zaset zelené hnojení, společně se zeleným hnojením vzejde i výdrol pokud nějaký je, včetně výdrolu plevelů, které zprávné zelené hnojení předroste a udusí je nebo aspoň utlumí. Tyto plevele se pak při orbě zaklopí do země a zahynou. Nezanedbatelný je u zeleného hnojení kořenoví systém, který bývá rozsáhlí. Nevýhoda trav s příkopu je že pokud se neseče několikrát do roka tak si tam nanosíš semínčí všeho na příkopě a to zaorané muže přežít i několik let a až ho někdy vyořeš zpět na horu tak ti tam poroste. Ten hnuj se muže rozházet po poli ikdyž je tam zelené hnojení a pak zaorat oboje, což je taková nejlepší varianta.
V dnešní době je ten problem že hnuj téměř žádný není, protože je málo hospodářských zvířat na plochu.

Vhodné rostliny.  Nejčastěji se požívá hořčice a nebo svazenka vratičolistá, která je i medonosná rostlina. Tyhle dvě rostliny jsou na hmotu srovnatelné akorát se lišší v druhu (mají jiný kořenový a listový systém). Špatná alternativa není řepka olejka, ale dají se použít i směsy různých plodin, které nemají takový efekt ale jsou lepší než nic.

Pěstování: Co nejdříve po sklizni se udělá podmítka do které lze zaset secím strojem, nebo se dá rozházet více způsoby včetně ručního. Tyto plodiny se sejí mělko ( tak aby nebyli na vrchu a hlíja je malinko přihrnula) obecně platí, že čim menší semeno tak se seje mělčejc, ale z nouze pokud po zasetí zaprší vzejde i na povrchu.
Výsevek se u svazenky a hořčice pohybuje okolo 12-15kg na ha.
Při setí secím strojem je rozteč řátku klasická 11,5-12,5 cm
Nevýhoda je že ne každý rok se zelené hnojení povede, musí se fak včas zaset a musí být počasí, pokud pak měsíc nezaprší tak skoro nic nevyroste.



Offline Punisher

  • ***
  • Příspěvků: 40
  • Žít znamená bojovat.
Re: Zelené hnojení
« Odpověď #8 kdy: Prosinec 22, 2016, 10:34:10 dopoledne »
Omlouvám se, s pravopisem bojuju už od mala. To je dobrej nápad nevíte někdo o nějakem programu pro android ? Píšu na tabletu :)

Offline Prof

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 900
  • člověk
Re: Zelené hnojení
« Odpověď #9 kdy: Prosinec 22, 2016, 10:53:05 dopoledne »
Nevím, jestli i Tobě, ale mě se překlepy atp. v prohlížeči  normálně podtrhávají. To by zamezilo překlepům (snad) typu  " lišší  ",   "hlíja"  "fak"  "řátku"
 bohužel, shodě podmětu s přísudkem, s/z, vyjmenovaným slovům, rozděleným slovům atp to asi moc nepomůže...

Protože sám  mám neuvěřitelné problémy s pravopisem, a vždy jsem měl, snažím se tyto věci nevnímat a neřešit. Většinou mi to lidé odpustí, když  bude příspěvek jinak přínosný. Občas se tu mihne i cizinec, který česky píše naprosto hrozivě, nicméně za snahu je mu pravopis omluven..:) Takže se neboj psát a přispívat k věci, jako to děláš doposud.

Jako radu pro Tebe mám jen následující. Hodně čti, zejména papírové knihy (u kterých se předpokládá nějaká úroveň textu a kontroly). Pořiď si normální počítač s normální klávesnicí, normálním monitorem a normálním (třeba) Wordem. Ten už umí víc. Na tabletu, nebo telefonu, se vší úctou, je to jen z nouze cnost. (má to jiný účel než spisovat elaboráty).  Časem se ti to slovo prostě nebude líbit na pohled. (i když si nebudeš umět odvodit proč).

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Zelené hnojení
« Odpověď #10 kdy: Prosinec 22, 2016, 12:28:32 odpoledne »
Sneses kritiku?
Nechci Ti to tady zosklivit hned ze zacatku, ale neco takoveho cist je pro mne utrpeni. Jsem take sedlak, takze proti odborne strance ani pul slova, ale ten pravopis... 
Malokdo mel ve skole same jednicky, kazdy take udelame obcas nejakou chybu nebo preklep, ale co takhle pouzivat program, ktery to sam opravuje. A soucasne by ses i ucil.  Myslim to v dobrem. At se dari v zemedelstvi.

Sedláku, karamba...kritizovat někoho za pravopis a nedat si práci s diakritikou...prostě cist to bez hacku a carek je pro me stejny utrpeni jako když si někdo nedá práci s I/Y s tím rozdílem, že ten co neumí I/Y je možná disgrafik a dislektik, ale ten co si nedá práci s diakritikou je prostě jen zdechlej...i když vím jak to je, ztráta času nebo nemožnost české klávesnice...Brrrrr

Prof: mě se ve starém prohlížeči podtrhávaly - velice příjemná funkce, v novém ne. Neřešil jsem proč, aspoň mě to nutí být ve střehu.

Punisher: Pokud chcete zamakat na pravopise, držte se Profovy rady:
Citace
Jako radu pro Tebe mám jen následující. Hodně čti, zejména papírové knihy (u kterých se předpokládá nějaká úroveň textu a kontroly). Pořiď si normální počítač s normální klávesnicí, normálním monitorem a normálním (třeba) Wordem. Ten už umí víc. Na tabletu, nebo telefonu, se vší úctou, je to jen z nouze cnost. (má to jiný účel než spisovat elaboráty).  Časem se ti to slovo prostě nebude líbit na pohled. (i když si nebudeš umět odvodit proč).
 
Forma je sice důležitá, ale obsah je důležitější (chtělo by to to po sobě aspoň přečíst). A informační hodnota vašich příspěvků pro mě mnohonásobně převyšuje formu. A forma se dá vyladit  :). Takže za mě pište dál 8)
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline Punisher

  • ***
  • Příspěvků: 40
  • Žít znamená bojovat.
Re: Zelené hnojení
« Odpověď #11 kdy: Prosinec 22, 2016, 12:50:32 odpoledne »
Prof: Bohužel nepodtrhává :\ Počítač je jen teď u bratra v pokoji a přes den je jednodušší vzít si při svačině, obědu do ruky tablet než běžet zapínat PC. Ale příště až budu psát něco delšího tak na něj zajdu :) třeba to bude lepší. Jinak dík za rady vynasnažím se :)

Poom: Dobře to je fajn, pokud mě něco užitečného napadne tak se podělím :)

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Zelené hnojení
« Odpověď #12 kdy: Prosinec 22, 2016, 02:01:41 odpoledne »
Sedláku, taky jsem to nemyslel zle...

 :rose:
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline Punisher

  • ***
  • Příspěvků: 40
  • Žít znamená bojovat.
Re: Zelené hnojení
« Odpověď #13 kdy: Prosinec 22, 2016, 03:00:51 odpoledne »
Možná to je zbytečné psát, ale diakritika na mém tabletu se dělá přidržením písmenka. Poté se objeví nabídka kde přejedeš na písmenko s čárkou nebo háčkem. Dost to zpomaluje ve psaní aspoň než se to člověk naučí, ale je možné že to na tvém tabletu nejde, pak se omlouvám za ot :)

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Zelené hnojení
« Odpověď #14 kdy: Prosinec 22, 2016, 03:53:16 odpoledne »
Je to nutný?Napište něco o výsevkách, o termínech osevu, o přípravě, jestli před zaorávkou mulčujete, a tyhlety škudrlinky nechme na ty, kterým na tom záleží. Sedláci, a chtěli by psát, jako panstvo....Pokud jste v sedláckých rodech, budete tyhle věci znát, já jsem sice ze selského rodu, ovšem s vynecháním jedné generace, tedy s přetrženou kontinuitou....

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Zelené hnojení
« Odpověď #15 kdy: Prosinec 22, 2016, 04:56:39 odpoledne »
Sedláci, a chtěli by psát, jako panstvo....

Nikolvěk, psát jako civilizovaný člověk by stačilo. Znalostí a pokud možno správným použitím rodného jazyka včetně psané formy vzdávám hold rodné zemi. 
Omlouvám se za dost brutální OT

Edit: A do ha...u se mnou , tady se má hnojit zeleným a NE pořádat lingvistickou onanii!
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline Cynik

  • ***
  • Příspěvků: 1431
Re: Zelené hnojení
« Odpověď #16 kdy: Prosinec 22, 2016, 06:18:25 odpoledne »
Tady je to samej grammar nazi
Praktikující cynik

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Zelené hnojení
« Odpověď #17 kdy: Prosinec 22, 2016, 07:52:33 odpoledne »
To je dobře, budem vzdávat hold zemi a nic nového se nedozvíme. To se mi začíná líbit. Mohli bychom ještě přísahat věrnost, nebo tak něco.Gramaticky budem psát dobře a obsahově úplně v řiti, protože každýho, kdo něco ví- zadupeme do bláta pochyb, z gramatických důvodů. To mi připomíná nějakou parodii, nebo co.Vlastně ne, patří to k době......

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Zelené hnojení
« Odpověď #18 kdy: Prosinec 22, 2016, 09:07:31 odpoledne »
Brachu, ono se vylučuje psát gramaticky i obsahově v pořádku? Moc ne, že? Takže se raději budeme omlouvat "že jsme jen prostí sedláci a ne žádný panstvo" a sami se tak shazovat - ano, tohle sebemrskačství skutečně patří k době. a pokud je to jen lenost, tak ta taky.

Kolegovi zřejmě jde i o formu čehož si cením, neboť i forma je pro předání informace velice důležitá. Doufám, že to není mimo chápání sedláka. A dovolím si předpokládat, že i sprostý sedlák dokáže ocenit krásnou věc - a to mimo jiné je i čeština.

P.S. Kdyby byl příspěvek s více než dvěma větami příliš komplikovaný, vypíchnu sem jen myšlenku mého prvního příspěvku:
Citace
informační hodnota vašich příspěvků pro mě mnohonásobně převyšuje formu. A forma se dá vyladit  :). Takže za mě pište dál 8)

Je to poslední věta.
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Zelené hnojení
« Odpověď #19 kdy: Prosinec 22, 2016, 10:21:02 odpoledne »
Mě je úplně buřt, když někdo píše jako tatar, nebo magyar, hlavně když má nějaké nápady, info, nebo něco ví. Jsem holt ten tolerantní......

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7535
Re: Zelené hnojení
« Odpověď #20 kdy: Prosinec 23, 2016, 12:40:35 dopoledne »
Za tie roky, čo som na nete, tak sa to vždy delilo na tých, čo vedia, len nevedia gramatiku, a na tých, čo nevedia, ale prudia za každú pičovinu. V tomto prípade my to príde úplne neproduktívne, keďže všetci píšu rozumne a spisovne, a len niekedy občas dáke písmenko uletí.  ;)   

  A neviem prečo, ale mne na tejto českej stránke upravuje dáky korektor gramatiku, ale len čo píšem po slovensky. Ale ak píšem po česky, tak mi to vykazuje ako hrubku... cítim sa rasisticky a aj xenofóbne utlačovaný....  ;D

Okrem toho, zelené hnojení je fajn, ale iba v prípade, že: a/ som dotovaný, b/ že mám dosť pôdy.
V opačnom prípade sa snažím žiť "permakultúrne" a to v mojej praxi znamená žiť tak, že: "kolko som nasral, tolko naseju. "  8)
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Prof

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 900
  • člověk
Re: Zelené hnojení
« Odpověď #21 kdy: Prosinec 23, 2016, 09:57:50 dopoledne »
To Dag.
Pokud jsem ji pochopil správně, dovolím si lehce nesouhlasit s tvojí předposlední větou.
Zelené hnojení je přece způsob, jak na odrozené trati (třeba po bramborách) využít času, slunka a vody, pro vypěstování rostlin, které
a) přikryjí obnaženou půdu, sníží prašnost, sníží vysychání vody, prostor lépe vypadá.
b) dle druhu poskytnou krmení včelám a jiným tvorům.
c) po zarytí dodají do půdy nějaké živiny a umožní přežívání půdní biosféry. (zvlášť je to vhodné pro lidi bez dobrého přístupu k normálnímu hnoji)

Zelené hnojení  se dá samozřejmě použít jako odpočinková plodina po celý rok. Na to jsi asi narážel větou "b) že mám dost půdy" ?
ale nevím, proč bych musel být dotovaný ? (bavím se jako zahrádkář, neznám pohled velkého zemědělce)  přece zdroje, které do toho dám za osev a práci, umocněné sluncem a vodou zadarmo, se mi vrátí v lepší úrodě příští rok. Nebo se nějak mýlím ?

předem děkuji za vysvětlení


Offline DrBoliTo

  • ***
  • Příspěvků: 8
Re: Zelené hnojení
« Odpověď #22 kdy: Prosinec 28, 2016, 06:35:22 odpoledne »
Zdravím místní zemědělce :)

V oboru se pohybuji a tak mi nedá tu nezanechat pár vět.
Zelené hnojení klame svým názvem. Nejde vyloženě o dodávání živin do půdy ve smyslu "nasypání granulí" nebo hnojení organickými hnojivy (kompost,kejda,hnůj,kompost). Jak zde bylo uvedeno, zeleným hnojením si chráníme půdu, fixujeme živiny na pozemku, poskytujeme zdroj obživy včelám a dalším živočichům. Rovněž využíváme fytosanitární funkce některých plodin (nepřátelské hostitelské rostliny) vůči škůdcům a chorobám. Dodáváme organickou hmotu do půdy apod.
Celé se to děje v naší době hlavně kvůli nízkým stavům hospodářských zvířat a nedostatku org. hnojiv. Nicméně je potřeba pamatovat na to, že ne vše zelené zaorané do půdy jde chápat jako hnojivo. Jistě, dodáte org. hmotu, ale zároveň měníte bilanci dusíku v půdě- znepřístupňujete ho plodině. Dusík jakožto stěžejní prvek v celé produkci rostlin dostanete do půdy pouze externímy vstupy ve formě org/anorg hnojiv,spadem z ovzduší a pěstování bobovitých rostlin, jež jsou schopny fixovat vzdušný dusík. Jejich pěstování by bylo podle mne možné považovat za hnojení, protože posklizňové zbytky jsou na tento prvek bohaté.
Pokud budeme uvažovat o pěstování plodin po nějakém VP (velkém průseru :) ) Bude zelené hnojení nahrazeno osevními postupy typu Norfolk a využívání org. hnojení z domácích chovů.

Offline prvak

  • ***
  • Příspěvků: 12
Re: Zelené hnojení
« Odpověď #23 kdy: Leden 16, 2017, 10:22:02 dopoledne »
Ak by niekto potreboval slovenská inštitúcia popísala bilančné tabuľky živín a spotreby látok.

http://uksup.sk/?pl=653&article=777

Tabuľky obsahujú hlavne aj prírodné hnojivá. Takže si dokážem vypočítať, či som do pôdy pridal alebo spotreboval látky za rok.

Takisto pri plánovaní novej zveri mám predstavu koľko približne vyprodukuje hnojív(hovien a moču)

mám tie data stiahnuté do excelov pohromade až už nebude fungovať daná stránka napíšte mi pošlem Vám ich.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Zelené hnojení
« Odpověď #24 kdy: Leden 16, 2017, 10:55:16 dopoledne »
Jestli je to pravda, tak mám konečně důkaz, že zelené hnojení nedodává půdě živiny, ale jen humus.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Zelené hnojení
« Odpověď #25 kdy: Leden 16, 2017, 11:57:53 dopoledne »
Ježišmarjá neblázněte.... humus bez živin, to je nějak špatně, ne? Hořčice, pokud je sto dní na poli, dá ekvivalent 200 metráků chlévské mrvy, uděláte to další rok a jste v nebi.Stačí ji kůlovej kořen, kterej vytáhne živiny z hloubky pro běžné rostliny nedostupné a skvělou konverzi živin ze vzduchu, kde je dusíku, jak víme přehršle.To samé řepka.
Múžeme zpochybnit ledasco, tohle bude ovšem oříšek.

Offline prvak

  • ***
  • Příspěvků: 12
Re: Zelené hnojení
« Odpověď #26 kdy: Leden 16, 2017, 12:14:12 odpoledne »
Ale pri pestovaní strukovín udávajú biologickú fixáciu dusíku 80kg/ha takže áno pridá ti to živiny do pôdy ak ich tam necháš. 

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Zelené hnojení
« Odpověď #27 kdy: Leden 16, 2017, 12:18:35 odpoledne »
No jasně že ano, musíš je tam nechat. Já udělal rozbor půdy u domu a pak jsem ji 5 let jenom mulčoval ruční pojezdovou sekačkou a dusík vzrostl 3x.Je to jiná liga, než úhor, tam to jde pomaleji.Navíc tím mulčováním zbavím půdu plevelů. Je to fajn, dokonce jsem vypiplal metodiku zakonzervování půdy v špičkové úrodnosti.

Offline prvak

  • ***
  • Příspěvků: 12
Re: Zelené hnojení
« Odpověď #28 kdy: Leden 16, 2017, 12:30:07 odpoledne »
prikladám obrázok rôzneho hnojenia prerátaného na 1t

Offline prvak

  • ***
  • Příspěvků: 12
Re: Zelené hnojení
« Odpověď #29 kdy: Leden 16, 2017, 12:33:04 odpoledne »
Tabulka kolko vyprodukuju zvierata

Offline prvak

  • ***
  • Příspěvků: 12
Re: Zelené hnojení
« Odpověď #30 kdy: Leden 16, 2017, 12:35:20 odpoledne »
tabuľka koľko živín dostanem z hnojív

Offline prvak

  • ***
  • Příspěvků: 12
Re: Zelené hnojení
« Odpověď #31 kdy: Leden 16, 2017, 12:37:32 odpoledne »
tabuľka spotreby živín jednotlivou plodinou



Offline prvak

  • ***
  • Příspěvků: 12
Re: Zelené hnojení
« Odpověď #32 kdy: Leden 16, 2017, 12:52:58 odpoledne »
na jednom pozemku tiež plánujem vysiať lucernu viaže dusík do pôdy ale zvyšné latky musím doplniť fosfor a draslík