Tak jsem konečně zkusila udělat ten topinamburový sirup a mám z toho vélmi smíšené pocity.
Zpočátku špinavě šedohnědá směs dala po vylisování hrnec stejně vyhlížející kapaliny. Zahušťovalo se to celkem ochotně až do stadia tmavohnědého sirupu, který jsem málem připálila.
Výsledná chuť mě ovšem zklamala. Je takřka nepopsatelná, s přídechem hořkosti, málo sladká (aspoň s ohledem na to, co by člověk od sirupu očekával) a rozvíjí se postupně s tím, že jeden chuťový vjem je vzápětí vystřídán dalším, budícím stejné rozpaky - co se ovšem neztratilo, je typické topinambuří aroma, to je zřejmě nezničitelné...
Koukla jsem do složení komerčních sirupů a po zralé úvaze jsem lžičku svého "sirupu" smíchala s několika kapkami citrónu (hořká chuť "sirupu" svědčí o přítomnosti zásad, čili by to mohla neutralizovat kyselina). Výsledek byl chuťově o poznání lepší, nicméně i nadále málo sladký. Jako sladidlo se to prostě použít nedá - kaše slazená topinamburovým sirupem by byla přiměřeně sladká až ve fázi topinamburového sirupu lehce říznutého kaší. Víc zahustit se to taky nedalo, i tak to po vychladnutí takřka zkamenělo, aniž to přestalo lepit...
Čas na další hraní s topinambury bohužel není, zahrada a práce mě dokážou zaměstnat na 48 hodin denně, takže to musím odložit na podzim.
Přemýšlím, co mohu udělat jinak, abych dosáhla použitelného sirupu. Napadá mě několik variant a budu vděčná za všechno, co k věci
pozitivně podnětného napadne Vás:
1) smíchat s cukrem podle níže uvedeného receptu
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=45221
Topinamburový sirup s cukrem
250 g topinamburů + 250 g hnědého cukru - topky postrouhat, smíchat s cukrem, nechat 2 hoďky odstát, pak nacpat do skleněných lahví a nechat 2 dny v lednici. Přefiltrovat, vymačkat, filtrát přivést k varu a 10 minut vařit - uchovávat v lednici.
- tohle bych nechala jako poslední variantu, až selže všechno ostatní. Na výrobu sirupu z cukru nepotřebuju žádné topinambury...
2) zkusit udělat kombinovaný sirup z topinambur a cukrovky - řekla bych, že výsledkem bude melasa s příchutí topinambur. Neodolatelná přestava...
3) zkusit při výrobě topinamburového sirupu filtrát okyselit, takže při zahušťování proběhne kyselá hydrolýza inulinu na fruktózu. Přítomné minerály se tím konvertují na citronany, ze kterých se v zažívacím traktu minerály vesměs dají celkem slušně vstřebávat (buď přímo nebo po intervenci spřátelených bacouchů). Na to je ale třeba víc kyseliny než 0,01 %, jak uvádí složení komerčního sirupu, který se mezitím pro velký úspěch přestal vyrábět:( Řádově to bude chtít min. 1 % kyseliny citronové... Soudíc podle ochutnané lžičky mého elaborátu, na chuti se tak vysokým procentem kyseliny citronové nic zkazit nedá.