Zpráva z experimentálního topinamburového víkendu č. 1:1. Kontrolní telefonát mé mladší dcery v sobotu večer:
"Ahojky mami, tak jsme po prvním dnu živí a zdraví, najedení a utahaní. Jak se máš ty - co děláš, bylas na chatě?"
"Jo, už jsem taky doma, živá, zdravá, najedená a unavená:)"
"A cos jedla?" (děti ví, že na chatě zapomínám na hlad, a z nějakého důvodu mají pocit, že na mě musí dohlížet - po mně tohle teda určitě nemaj, spíš mi připomínají svého tátu...)
"Dojedla jsem rýži a nudle s topinamburou a vajíčkem. A co vy?"
"Najedli jsme se v restauraci, ale je to drahý a nic moc. Je tu kuchyňka, jídlo s sebou mám, takže není problém. A co budeš vařit zítra?"
"Na oběd smažené topinambury se zeleninovým salátem."
"Hmm... A na večeři?"
"Topinamburová pizza..."
"No potěš - ale aspoň se ty hromady topinambur spotřebují..."
2. Topinamburová káva - první zkušenosti
Při sušení co nejtenčí plátky - řádově tak 2 mm je horní hranice, ideální je to, čeho dá dosáhnout nastrouháním na štěrbinovém struhadle. Sušit v elektrické troubě nebo v sušičce na potraviny, protože v plynové troubě je moc vlhko. Teplota ne vyšší než 120°C, jinak se to začne připalovat. Ke konci, když už jsou plátky dobře hnědé, nechat troubu pootevřenou na vařečku, aby mohla unikat vodní pára, jinak se to do křupava prakticky nedá dosušit. Tříštívý mlýnek si s tím poradí bez problémů, akorát je výsledek tak jemný, že je třeba kávu po svaření filtrovat přes papírový filtr (např. papírové filtry používané do starších kávovarů).
Ale výsledek je báječný a naléhavě mi připomněl dětství, když jsme přišly domů ze sáňkování a koulování celé mokré a dostaly jsme hrnek s teplou cikorkou, mlékem a medem a opřené zády o hřející kamna jsme koukaly, jak babička vaří. Určitě si nasuším topky do zásoby přes léto, zatím jen "na bílo", a dle potřeby se buď opraží dál na kafe nebo použijí jinak.
Orientační spotřeba: 1 dkg pomleté kávoviny na šálek (viz:
http://recepty.vareni.cz/obilna-kava/).
3. Topinambury ke zkvašení už bydlí ve své flašce od okurek a zdá se, že je jim tam dobře. Jen tak na okraj mě napadlo, že by se ze sušených topinambur možná dala hrubým namletím vytvořit drť na obalování např. řízků, jakýsi topinamburový analog hrašky... První sušička topinamburových plátků je hotová, takže jdu na to.