Autor Téma: Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?  (Přečteno 12219 krát)

Offline Mobile

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 5
    • http://minimalisti.tym.cz/
Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« kdy: Březen 04, 2015, 10:52:44 dopoledne »
 Představte si, že jste se dozvěděli o nějaké katastrofě. Jaká je vaše reakce? No, pokud jste stejní jako 95% populace, poběžíte se zásobit do obchodu. Pokud však již máte klíčové položky a umíte rozlišit co je potřebné a co nikoliv, vyhnete se chaosu v obchodech a prázdným regálům.

Chcete vědět, co máte mít po ruce v případě nouze? Zde je seznam položek, které obvykle byly vzácné a zmizely z regálů jako první v oblastech, které zasáhla katastrofa. Je zřejmé, že pokud tyto položky jsou první na řadě, když se čeká nějaká katastrofa, pak je logické se domnívat, že se jedná o předměty, které lidé ocení nejvíce v případě nouze. Nicméně když jsem upozornil na tyto položky jako na ty, které jednotlivci hromadí v případě nouze, tak se budu zabývat, proč je daná položka potřeba, abychom tak zabránili zbytečnému sklonu k hromadění.

Elektrocentrála: Pokud jednu takovou potřebujete, rozhodně kupte kvalitní a nešetřete na ní. Nicméně já nedoporučuji, abyste utráceli peníze za generátor, když nemáte všechno ostatní připravené. Generátor by měl být poslední věc, kterou byste měli získat, protože je to luxus.  Aby bylo možné použít elektrocentrálu, budete muset uložit palivo, které nemá dlouhou trvanlivost. Bude také terčem zlodějů díky hluku, který vydává. Budete muset být také připraveni provádět opravy, pokud se stroj porouchá.

Vodní filtry / Čističe: Jodidové tablety, uhlíkové filtry a tablety chloridu železitého, pro případ nutnosti čistit pitnou vodu.

Vyschlé dřevo: Dřevo využijete pro teplo a vaření. Vyschnutí surového dřeva trvá 6 až 12 měsíců. Doporučuji, abyste se zásobili i alternativními druhy paliva, jako je propan, petrolej nebo líh.

Lampový olej, knoty, lampy:
Až příliš často lidé zapomenou mít víc knotů. Četl jsem o hodně situacích, kdy bylo spousta oleje, ale žádné knoty. Ideální je koupit čirý olej.

Sebeobranné prostředky, jiné než zbraně a munice: Pepřové spreje, praky, nože, obušky apod.

Ruční otvíráky konzerv a ruční šlehače na vejce: Pokud jste spoléhali na tyto položky v elektrické verzi, ujistěte se, že si poradíte i bez elektriky.

Ovocné sirupy, cukr bílý, cukr hnědý a med je vaše sázka na jistotu. Udržujte zásobu cukru v suchu, nejlépe pomocí sáčků absorbujících vlhkost.

Rýže, luštěniny, pšenice: Snadno se vaří a poskytují základní stravu nutnou pro přežití.

Rostlinný olej, tuk: Pro vaření, pečení, údržbu, atd. Tuky jsou třeba pro vaše hormony a klouby a rozhodně bychom na nich neměli šetřit. Olivový olej má velmi dobrou trvanlivost a také je pro vás prospěšný. Přepuštěné máslo vydrží 12 měsíců a nemusí se údajně skladovat v chladu. Arašídový olej vydrží údajně až 5 let, ale není to levná záležitost. Dlouhodobě skladovatelný je také kokosový olej.

Barely na vodu: Měly by být neprůhledné a voda v nich by měla být skladována v chladu. Pokud tedy nemáte zdroj pitné vody nezávislé na elektřině (studna s ruční pumpou) nebo očekáváte její kontaminaci, je nutné se zásobit.

Mlýnky na obilí: Ano, to si lidé hromadí v nouzové situaci. Můžete mít jeden elektrický a jeden ruční. Zásoby mouky vám brzy dojdou a na řadu přijde právě mlýnek a mletí obilných zrn.

Propanové lahve s vařičem: Velice žádoucí zboží v případě katastrofy jsou propanbutanové lahve s mřížkou na vaření. Kvalitní gril je také dobrá pomůcka.

Stojany na svíčky a dostatek svíček: Když není elektřina, lidé fungují asi 8 hodin denně. Mít dostatek světla bude důležité.

Dětské potřeby: Plenky / masti / aspirin atd. pokud máte děti, zásobte se látkovými plenami a dalšími hygienickými potřebami pro děti. Pokud děti nemáte, i tak je dobré mít tyto položky pro případ, že budou třeba.

Mycí houby, mopy, hadry a saponáty: Sanitace je rozhodující v případě nouze. Mít čistý oděv je základem hygieny. Proto je třeba mít i dostatek pracích prostředků a mýdel.

Vařiče: Ideální je mít více zdrojů. Kamna na dřevo, lihový vařič a plynový vařič. A dostatečná zásoba paliva.

Vitamíny: Lidé nepodceňují vitamíny ani při katastrofách. To je důležité. Při běžné stravě je vitamínů dost, ale když se přejde na nouzovou stravu, je dobré mít vhodné doplňky. Vitaminy C, E a B jsou vrchol mého seznamu. Pokud nakupujete vitamíny, ujistěte se o jejich trvanlivosti.

Hygienické produkty: Jako jsou ženské potřeby, šampony, zubní kartáčky a pasty, deodoranty, a pleťové vody.
Pro ženy je k dispozici znovu použitelný produkt nazvaný menstruační kalíšek vyrobený z latexu nebo lékařského silikonu. Také se ujistěte, že máte hřebeny na vlasy a kartáče na ruce. Ujistěte se, že máte také dětské ubrousky. Pomocí nich se "umýt" až se bude šetřit vodou a energií. Také si pořiďte antibakteriální gely na ruce.

Termo prádlo: Velice důležitá věc, která mizí z pultů obchodů při katastrofách.

Obloukové pily, sekery a klíny:
Jejich nutnost není třeba nijak zdůrazňovat.

Hliníková fólie: Kupte si tu co nejpevnější. Využijete ji na vaření a skladování potravin.

Barely s benzínem a naftou: Do motorového nářadí, do auta při útěku do úkrytu je dobré mít zásoby benzínu. Využití má hlavně do již zmíněné elektrocentrály. Nevýhodou je omezenost skladování a lákadlo pro zloděje.

Pytle na odpadky: To je bod, na kterém nešetřete. Pokud se vám nepodaří postarat o hygienu, pak zemřete.

Papírové hygienické potřeby: například toaletní papír, papírové kapesníky, papírové ručníky. Víte, jak dlouho vydrží jedna role toaletního papíru u vás doma? Zjistěte si to. Také papírové talíře a plastové kelímky a nádobí pomůže šetřit vodou, stejně jako vaší energií.

Mléko: Sušené, kondenzované a trvanlivé mléko mizí také z pultů obchodů rychle.

Zahradní semena: (nehybridní) Musí být dobře provzdušněné a umístěné v chladu a suchu. Nejdéle vydrží semena v mrazáku.

Kolíčky, šňůry a ramínka na prádlo:
Prádlo je potřeba usušit a na elektrickou sušičku se nebudete moci spolehnout.

Konzervované maso: Díky bohu za obchody, které prodávají kvalitní konzervy hovězí, kuřecí, krůtí a tuňáka.

Hasicí přístroje: Tam kde je chaos, jsou požáry. Ujistěte se, že jste připraveni. Také je dobré mít dost jedlé sody na popáleniny.

Lékárničky: V ideálním případě můžete mít i univerzální chirurgické soupravy. To je oblast, která je výrazně podceňována. Nezapomeňte, aspirin, ibuprofen, a sirup proti kašli.

Baterie: Ujistěte se, že máte všechny druhy do vašich zařízení, které v případě katastrofy využijete.
Ideální je zainvestovat do dobíjecích baterií a solární nabíječky.

Koření a pečení: Dbejte na dostatek zásob mouky, droždí, soli, česneku a dalšího koření, které používáte pravidelně. Ujistěte se, že máte bujóny a sójovou omáčku, octy, polévková koření apod.

Zápalky, zapalovače: Bez ohně to nejde. Zajistěte si dostatek zapalovačů, zápalek a skladujte v suchých neprodyšných obalech.

Papír na psaní, tužky, propisky: Není třeba vysvětlovat. Papíry a psací potřeby jsou potřeba. Také nezapomeňte mít solární kalkulačky.

Truhly na uchování potravin v chladu:
Tyto bedny mají dvojí účel, jak v teplém a chladném počasí. V teplém počasí, samozřejmě mohou zabránit přehřátí, ale v zimě, mohou zabránit zmrznutí věcí, které nechceme nechat zmrznout.

Pracovní rukavice, pracovní oblečení:
například pracovní boty, opasky, rukavice, džíny, atd. Budete mnohem více pracovně aktivní v případě nouze. Takže to bude vaše každodenní oblečení, které bude vaší módou. :-)

Svítilny, přenosné zdroje světla a pochodně: Přenosné zdroje osvětlení budou neocenitelné v případě nouze.

Litinové nádobí: Pro vaření na kamnech a vařičích je lepší mít litinové nádobí.

Rybářské potřeby: Pokud nebudou vodní zdroje otráveny v případě katastrofy, určitě bude rybaření dobré jako zpestření jídelníčku.

Repelenty proti hmyzu: Zvažte nákup sprejů a krémů proti hmyzu. Budou se hodit, až se budete pohybovat často venku.

Lepicí páska: Budete potřebovat lepicí pásku. A to hodně pro spoustu důvodů.

Materiály: Ujistěte se, že máte těžké plachty a lana. Je třeba mít i zásoby prken, hřebíků a šroubů. Vše co by se mohlo hodit na stavbu přístřešků apod.

Batohy a Deštníky: v případě, že musíte opustit svůj domov a evakuovat se, je dobré mít pohodlné cestovní zavazadlo.

Šicí materiál: Oděvy budou potřebovat opravit; látka se bude muset vyměnit, takže se ujistěte, že máte opravdu dobré kvalitní nůžky. Pokud neumíte šít, je dobré osvojit si základní dovednosti v této oblasti. Možná nemáte dostatek financí na koupi věcí pro připravenost, ale nemůžete se vymlouvat na neschopnost získat dovednosti.  Máte internet, knihovnu, a spoustu levných knih a kurzů, takže se naučte co je třeba.

Konzervy: například ovoce, zelenina, marmelády…

Nože: Bez kvalitních nožů se neobejdete. Je dobré mít i nástroje na jejich broušení.

Ložní prádlo: Myslete na spací pytle, dětské postýlky, nafukovací matrace, polštáře, prostěradla, deky a základní matrace.

Hry: například deskové hry, karty, kostky, atd. jsou důležité předměty pro případ nouze. Je potřeba se starat o duševní zdraví, zabavit děti a pobavit se.

Nápoje v prášku: například čokoláda a ovocné nápoje, jsou vyhledávaná komodita při katastrofě. Měli byste si ale vystačit s prostou citronovou šťávou, která v kombinaci s vodou vytvoří chutný nápoj.

Trvanlivé pochutiny: Sušenky, tyčinky, preclíky, sušené hovězí a ořechy.
A poslední, ale určitě ne nejméně důležité.... Zbraně a munice: Zatímco mnoho takzvaných odborníků na připravenost mají tendenci vyhýbat se diskusi na téma zbraní, je však potřeba myslet i na to.

V případě, že je nouze, vždy následuje chaos. Neexistuje žádná záruka, že v případě katastrofy zůstanou věznice plné a vězni se nedostanou ven. A existuje spousta lidí, kteří nejsou připraveni na takové katastrofy, a budou zoufale hledat zásoby, které nemají. Musíte myslet především na svou rodinu a zabezpečit tak své zásoby. Je naivní se domnívat, že nikdo nebude mít zájem o vaše zásoby. Nechcete přeci čekat se založenýma rukama a dívat se jak někdo vyhrožuje vám a vaší rodině.
Projděte si příslušnou legislativu v ČR, kde se dozvíte jak získat oprávnění mít zbraň.

http://www.prepper.cz/index.php/rady-pro-preppery/126-jake-veci-lide-nejvice-hromadi-v-pripade-ocekavani-katastrofy

Offline divočák

  • ***
  • Příspěvků: 154
Re:Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #1 kdy: Březen 04, 2015, 12:13:16 odpoledne »
Já bych přidal ke konzervám sardinky apod.( důležité pro vitamín D, nenasycené mastné kyseliny Omega 3, fluor, fluorid, železo, vitamín B),
a k zapalovačům křesadlo.
Aha, vlastně je tam napsaný tuňák.
Najdeš, pokud hledáš. Pokud vidíš, uvidíš.Používej sluch nejen na vábení.
Každý má svůj osud ve svých rukou.
Pokud řekneš na vše ne, nediv se.

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2561
    • Blog Prepper.cz
Re:Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #2 kdy: Březen 04, 2015, 01:24:49 odpoledne »
V použitém zdroji v angličtině byl mimojiné uveden i chemický záchod, jako položka, která jde hodně na odbyt v případě katastrofy, ale já to nějak v článku  vypustil. Nevím zda někdo něco takového má doma.

chpslst

  • Host
Re:Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #3 kdy: Březen 04, 2015, 01:50:29 odpoledne »
tak on ti dovlečie plnú, ťažkú nádobu vysokokvalitnej horlaviny až ku baraku a ty by si ho za to upálil...
necita...
teraz neviem, bolo tam spomenuté naskladniť kvalitné topánky?...

Offline karl

  • ***
  • Příspěvků: 97
Re:Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #4 kdy: Březen 25, 2015, 08:11:28 odpoledne »

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7624
Re:Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #5 kdy: Březen 25, 2015, 10:02:57 odpoledne »
Nevzdychaj.
Je to písané všeobecne o bežných ludoch a bežných situáciách. Každý má v hlave ale iný scenár. Niekto je pripravený na to, že bude snehová kalamita, či záplavy, a nepôjde týždeň elektrika. Nie na dožitie v podzemnom bunkri. Máš viac, či iné? Nie si sám. Tak napíš. Rád sa dozvieme.  ;)
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re:Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #6 kdy: Březen 26, 2015, 06:04:39 dopoledne »
karl
aj ja som zvedavy na aky pruser sa pripravujes,v akom stadiu pripravy si,ako dlho sa tomu venujes.....
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline Dagmar

  • ***
  • Příspěvků: 1
Re:Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #7 kdy: Březen 28, 2015, 05:22:06 odpoledne »
a co takhle pár lahví dobrého alkoholu? Myslím jako nouzové platidlo při výměnném obchodu či nouzovou desinfekci...

Offline karl

  • ***
  • Příspěvků: 97
Re:Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #8 kdy: Březen 28, 2015, 08:02:23 odpoledne »
karl
aj ja som zvedavy na aky pruser sa pripravujes,v akom stadiu pripravy si,ako dlho sa tomu venujes.....

tak v baráku přežiju bez pomoci, krom lékařský, cca půl roku. jídlo, pití, palivo pro elektrocentrálu, velký  pb bomby, granule pro pejsky, zbraně a střelivo na obranu, i na lov, ale to není řešení...

Offline karl

  • ***
  • Příspěvků: 97
Re:Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #9 kdy: Březen 28, 2015, 08:06:49 odpoledne »
a co takhle pár lahví dobrého alkoholu? Myslím jako nouzové platidlo při výměnném obchodu či nouzovou desinfekci...

tak to mám pořád v zasobě. piju danielse... 

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #10 kdy: Květen 18, 2015, 10:57:19 odpoledne »
Tohle vlákno by stálo za oživení, ale já už jdu dnes spát :D
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 489
    • Goofy's vintage workshop
Re:Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #11 kdy: Květen 19, 2015, 06:18:29 dopoledne »
Já bych osobně přidal ještě sušené bylinky různého charakteru, mají téměř neomezenou dobu spotřeby a jsou cenným zdrojem vitamínů a lze tím v případě nouze nahradit léky. A nevím jestli je to dnes aktuální, ale rozhodně bych si přidal ještě jodové tablety proti radiaci.

Zajímavý odkaz:
http://www.samoleceni.cz/jodove-tablety

Plynovou masku a nějakou tu pláštěnku, nebo atombordel.

To hodně lidí podceňuje, ale nejhorší nepřítel je ten co ho nevidíme  :D
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline siedler

  • ***
  • Příspěvků: 519
Re:Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #12 kdy: Květen 19, 2015, 07:37:13 dopoledne »
Vracím se ještě k plynové masce, kdysi za studené války nás učíli, že jako nouzovku lze použít láhev, urazit dno
a láhev zarazit kousek do země nebo písku a pře láhev dýchat, země-písek  filtruje.

Ještě bych  vzal různé dokumenty, občanky, pasy - rodné listy, dokumenty dětí.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #13 kdy: Květen 19, 2015, 07:37:41 dopoledne »
Já bych rozvedl skladování , které je opředeno mýty a pověrama. Jezdil jsem na naaftu z druhé světové a jedl biftek usmažený na oleji 30 let starém.Kamarád si koupil domek po stařence, které bylo asi 150 let a měla spižírnu naducanou od padesátých let dodneška.Tak jsme vařily fazole z roku 1970, makarony o deset let mladší, pili bikavu, uzavřenou v hliníkovým pytlíku a dalo se to konzumovat.Ta spižírna byla totiž chladná a suchá a tmavá.
A o tom to bude, sucho, chlad a temno.
A já si myslím, že ¨s vakuovou baličkou to skladování půjde úplně samo....
A mysleli bychom si, že kmín vyčichne... prdlajs, z roku 54 nebo tak nějak a v zevnitř povoskovaném sáčku voněl jako kmín...
Zajištění jídla, vody a zdroje tepla budiž prioritou č1.

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2561
    • Blog Prepper.cz
Re:Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #14 kdy: Květen 19, 2015, 07:51:21 dopoledne »
Chladný sklep je kolik °C? Patnáct? Mám vlhký sklípek, zde bude do deseti stupňů a suchý sklep v domě a v něm bude tak okolo 17 až 18°C i v létě.
Každopádně jsi to rozvedl zajímavě. Předpokládám že ten olej ste si očuchali.

Offline icedee

  • ***
  • Příspěvků: 2
Re:Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #15 kdy: Říjen 24, 2016, 01:34:51 odpoledne »


tak v baráku přežiju bez pomoci, krom lékařský, cca půl roku. jídlo, pití, palivo pro elektrocentrálu, velký  pb bomby, granule pro pejsky, zbraně a střelivo na obranu, i na lov, ale to není řešení...


Nějak mi uniklo proč to není řešení? co jiného dělat? Někam se evakuovat? ale kam?

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re:Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #16 kdy: Říjen 24, 2016, 02:29:21 odpoledne »


tak v baráku přežiju bez pomoci, krom lékařský, cca půl roku. jídlo, pití, palivo pro elektrocentrálu, velký  pb bomby, granule pro pejsky, zbraně a střelivo na obranu, i na lov, ale to není řešení...


Nějak mi uniklo proč to není řešení? co jiného dělat? Někam se evakuovat? ale kam?

Je to řešení, ale jen na půl roku (v ideálním případě) a to jen pokud...(nepřijdou nájezdníci třeba, taky mi tam chybí zmínka o vodě). A co jako potom? Co budu jíst? Jak se uživím, až dojdou zásoby?
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7624
Re:Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #17 kdy: Říjen 24, 2016, 02:54:08 odpoledne »
...Nějak mi uniklo proč to není řešení? co jiného dělat? Někam se evakuovat? ale kam?

Povedal kto?

S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #18 kdy: Říjen 24, 2016, 03:08:36 odpoledne »
Je to řešení, je to řešení každého jednotlivce s osobní zodpovědností....Voda, jídlo, teplo, světlo, zdraví, bezpečí.
Setkávám se se spoustou lidí, kteří bezvýhradně věří, že se zařídí, až to praskne a druhá polovina je přesvědčena, že naše civilizace a stát nic takového nedopustí....
Každej normální občan by měl mít doma zásoby na měsíc,akrizový plán, ovšem to je totální utopie.Kždý, kdo chápe důvody k modifikaci vlastního chování, jako obranu před průserem je vítaný a náš...Bohužel, mraky lidí si myslí, že si vše opatří s střelnou zbraní v ruce, což pokládají za nejsnadnější řešení. Nepředpokládají, že tu krabičku nábojů si pořídí i ten hehula na vesnici.

SoňaR

  • Host
Re: Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #19 kdy: Říjen 24, 2016, 03:33:01 odpoledne »
Řešení je učit se od našich předků a alespoň částečně přijmout jejich způsob života za vlastní. Zásoby na půl roku jsou fajn. Ale to bylo u našich předků běžné - dělali se zásoby na zimu, zásoby na horší časy. Věděli co a jak vypěstovat, jak to co nejlépe zpracovat a uskladnit. Jak se obléct, zahřát atd. Jejich znalosti nám chybí. Není to o tom, jak si po nějakou dobu udržet elektřinu, ale jak se obejít bez ní. Není to o tom, jak si udržet stávající teplotní komfort v obydlí, ale jak se obejít bez něj. Naučit se žít skromně, zdravě a využívat vše, čeho se nám dostane.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #20 kdy: Říjen 24, 2016, 10:53:32 odpoledne »
Onehda, když jsem počítal Štice jakou ohnivou fakuly by zvládla při explozivním hoření 1000 l benzínu jsem se zamyslel nad tím, co všechno by člověk měl nasyslit na 6 měsíců autonomního provozu 4členné rodiny....A hned mi vyvstal Nerudovský problém "kam s tím"...kam uložíte 250 l benzínu, mraky konzerv, obiloviny, pitnou vodu...Pokud nejste na vesnici a nemáte statek ;), ale žijete v bytovce a jezdíte na chalupu...je to problém. Chalupy se na zimu fest vykrádají a zloděje vaše zásoby jistě potěší. Kolaga v práci se svěřil, že mu chalupu zykradli za 5let 3x :-[. Navíc jde i o bezpečnost skladování. Pokud máte vše pod dozorem OK, ale skladovat zásoby paliv na chalupě není anipraktické, ani moc bezpečné....jak tento problém vidíte vy?

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #21 kdy: Říjen 24, 2016, 11:09:32 odpoledne »
Učení se od našich předků je fajn, ale je to náročné.Žili extenzivně a potřebovali na to hodně ploch, aby jim tošlapalo v uzavřeném cyklu.
Nikdo dnes není ochoten se obětovat a věnovat poznání mnoho let a totéž k získání toho hard véru. A protože se nějak začít musí, je třeba dát dokup nějakou devizu, nějakou zásobu, která může být vstupenkou do komunity.S holou řití budou spolehlivě všichni ostatní.
Takže, trvalá udržitelnost je můj obor, ale lidi, kteří bydlí ve městě a mají zahrádku tisíc metrů čtvereční si v suchu či neúrodě ani nevrznou. Když budu strohej, tak musíme počítat  čtyřnásobkem potřebné výměry, jinak to nejde.....čtvrtina se skazí při skladování, čtvrtina je výsledkem neúrod a čtvrtinu musíme deponovat pro horší časy.
Takže, každej, kdo si nasyslil nějaké kalorie tak, aby o tom nikdo jiný nevěděl a má to nedostupné pro zloděje, udělal pěkný počin.Na trvalou udržitelnost je třeba čas, peníze, pozemky, zázemí a vědomosti.To nemá každej, navíc, drtivá většina lidí se nedostane k relevantním informacím, protože na netu jsou často šílené bláboly, nikoli vědomosti našich předků....Ty se nalézají v dobové literatuře a ta opět stojí peníze.
Rozhodně půl roku zabezpečení je super, i když samozřejmě je třeba rok, protože jedině celej rok umožní něco vypěstovat, v tom nejlepším případě.....
Pokud neustále generujete potravin, jako já, pak dobře víte, jak složité je spolehnout se na úrodu a s jakým koeficientem bezpečnosti musíte pracovat.Kolik kalorií má jablko, hruška, dýně, povidla, brambor a nebo kus loje.....
Když žijete na bytě, pak bude půl roku velikým počinem.Za toho půl roku se drtivá většina civilizace změní v prach, vč obyvatel......

Offline Ball

  • ***
  • Příspěvků: 4
  • Born to fight
Re: Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #22 kdy: Prosinec 07, 2016, 09:28:19 odpoledne »
Jsem tu nový, ale to s tím panelovým bytem, to je pravda, není to kde skladovat, málo místa a lidé nemají chaty a podobné nemovitosti... já taktéž nemám nic. Ale myslím, že v případě nějakého kolapsu bude společnost nejvíce rozhozena ve městech, proto je dobré alespoň mít nějaké zavazadlo (spací potřeby, oblečení, nějaké vybavení jako provazy sekera atd, jídlo + nějaká voda a desinfekce nebo filtr) a hned z města odejít co nejdál a pak řešit další problém, uchýlit se k příbuzným na vesnice a podobně, řešit situace podle stávajícího problému. Pokud něco takového nastane například ozbrojený konflikt, tak velké zásoby budou těžké ochránit. Spíše být mobilní a dostat se co nejdále od konfliktu, dobré řešení je podle mě obytný vůz + přívěs se zásobami, velké polnosti nepůjdou obhospodařovat třeba i několik let... ovšem snad to nikdy nenastane v naší zemi by se nebylo skoro kam schovat... vše je blízko u sebe. A s tím souvisí, že člověk může mít zásob a vybavení za statisíce, ale musí být hlavně fyzicky zdatný, aby byl schopen s tím pracovat a zařídit si nové životní podmínky.. udržovat se v kondici učit se dovednosti jako stavět přístřešky, zemědělství a další, tedy já to tak řeším. Nemám ani finanční prostředky ani prostory, snažím se být proto flexibilní a tím mít větší možnost se dostat poté k nějaké komunitě a být jí užitečný co se znalostí a pracovitosti týče.

SoňaR

  • Host
Re: Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #23 kdy: Prosinec 07, 2016, 10:12:13 odpoledne »
Tož vítej, projdi si to tady, třeba tě něco inspiruje. Nebo třeba ty inspiruješ ostatní. Skupina "bytových prepperů" tu bohužel není moc velká.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #24 kdy: Prosinec 07, 2016, 10:22:30 odpoledne »
No, ball má jednu důležitou pravdu... Kdo uteče, vyhraje...Enem mít kam a je to redy.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7624
Re: Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #25 kdy: Prosinec 07, 2016, 10:47:37 odpoledne »
.... Skupina "bytových prepperů" tu bohužel není moc velká.

Jo, to asi preto, že v byte sú možnosti na prípravu dosti omezené. Proste si enem každej zbalí svúj batúžek a čeká, kým to prdne. Aby mohl konečne vybehnout za svou rodinou na vidiek a konečne využit svúj pripravovaný pracovný a znalecký potenciál.

Problém je v tom, že korene na vidieku nám pomaly miznú. A vidiek rýchlo umiera. Aspon tak, ako sme ho poznali za mladi. Dnes aj vidiek preferuje zámkové dlažby, okrasné dreviny, prefabrikovaný betón, zateplené fasády a k tomu slušivý anglický trávnik. A tých pár sedlákov je rado, že uživí seba a rodinu.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #26 kdy: Prosinec 07, 2016, 10:58:44 odpoledne »
Môj sen je vidiek...:)

SoňaR

  • Host
Re: Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #27 kdy: Prosinec 07, 2016, 11:07:34 odpoledne »
.... Skupina "bytových prepperů" tu bohužel není moc velká.

Jo, to asi preto, že v byte sú možnosti na prípravu dosti omezené. Proste si enem každej zbalí svúj batúžek a čeká, kým to prdne. Aby mohl konečne vybehnout za svou rodinou na vidiek a konečne využit svúj pripravovaný pracovný a znalecký potenciál.


Já bych spíš řekla, že ta příprava je "jiná" a určitě by tu měla být řešena. Přece je to v zájmu všech, aby bylo co nejvíce lidí připraveno. Pro některé scénáře by pomohlo i jídlo na dva týdny, voda, zdroje světla, atd. a to se dá uskladnit i v paneláku. Mohlo by se třeba pořešit i dobře skladovatelné, vydatné, ale málo prostoru zabírající  jídlo... atd.

Jo k těm zahradám na venkově, to máš pravdu... je to děs... říká se tomu "funerální zahrady". Výstižný termín.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #28 kdy: Prosinec 08, 2016, 12:12:31 dopoledne »
Obytný vůz a přívěs bych považoval za dobrý nápad asi v USA, Rusku...Prostě někde, kde si v civilizaci občas doplníš zásoby, vedeš směnný obchod, a pak se uchýlíš do pustiny - do bezpečí. V Evropě s hustou silniční sítí a vysokou hustotou obyvatelstva není problém políčit past a auto prostě přepadnout...A pustina, kde bys zdálky viděl blížící se nebezpečí..ta je tu vzácná. Bránit vůz je skoro nemožné...pokud bude obrněný, neuživíš to. Pokud ne, poskytuje proti střelným zbraním minimální ochranu. Věčně v pohybu být nemůžeš....A v českém lese o tebe někdo rychle zakopne... Do tereňáku toho moc nenasyslíš, s obytným autem zase pohoříš v terénu....Kompromisem by byla upravená skříňová zateplená V3S s 24V rozvodem....průchodnost terénem vynikající. Nosnost postačující, žíznivost značná....

Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5057
Re: Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #29 kdy: Prosinec 08, 2016, 12:18:34 dopoledne »
Není vidiek jako vidiek.  U nás na polosamotách nejsou anglické záhony, jen pastviny pro ovce. A každý má kromě sadu i zahradu. No ovce jsou hlavní. Také krávy a koně na práci do lesa.

Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5057
Re: Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #30 kdy: Prosinec 08, 2016, 12:25:34 dopoledne »
Moje rodina a známí se v době PA spíše chystají na pěší tůru ke mne. Silnice budou ucpané a hlavně okrádající kýmkoliv.
Takže hlavně se nachystat dobře na několikadenní tůru.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #31 kdy: Prosinec 08, 2016, 12:39:37 odpoledne »
Je to v cajku, Ball se zamyslel a dle mého názoru objektivně zhodnotil svou situaci. To je na začátek prostě to nejdůležitější.

Kdybych bydlel v paneláku, narval bych jednu velkou šatní skříň (nebo špajzku, někdy něco takovýho v bytě je, sklepy jsou často vykrádaný) trvanlivýma potravinama a taky něčím na kšeft - cukr, tabák (i krabičky cigaret), chlast, kafe - možná se to bude hodit jako mýtný poplatek.

A před domem bych měl nějakého "spáče" (tedy víceméně sériové auto, nic nápadného, podle vzhledu dost opotřebované, ale na 100% spolehlivé, nejspíš bych volil nějakého terénního japonce z 80./90. let, jakékoli kanystry, zavazadla na střeše, to všechno může přitáhnout nežádoucí pozornost). V případě potřeby musím být schopen všechno co bude mít hodnotu - tedy zásoby nefedrovat během půl hodiny do kufru auta a hlavně MUSÍM VĚDĚT KAM SE UCHÝLÍM! Přívěs (klidně obytný je fajn věc, ale něco takového je neschovatelné, neubránitelné, nápadné (samozřejmě je možné ho odpojit a nechat dál svému osudu). Jsem přesvědčený o tom, že když v GrandCherokeem sklopím zadní sedačky a účelně naplním vzniklý protor, budu v tom mít zásoby a všechno co potřebuju na měsíc přežití pro dva lidi v zimě - záměrně píšu přežití, protože by to žádný komfort nebyl (takže budu limitovaný pouze palivem. Na plnou nádrž ujedu po silnici +/- 800km). Ale co až dojde nafta? Nebo zásoby?

Aspoň nějaká alternativa (příbuzní) je lepší, než žádná. Problém je stejný jako u "komunity" - přijmou mě? A vůbec, budou tam ještě, než se k nim dostanu?
Věčně utíkat není možné.

Proč jsem rozhodnutý zůstat na místě a utíkat pouze v extrémních případech (třeba blížící se fronta ap.) vysvětluju jinde. Je to třeba i proto, že dokonale znám okolí a vím, kam se budu moct na pár dní zašít. Mám asi štěstí, že žiju kde žiju - nic moc turisticky atraktivního, prostě kančí hory, konec světa. Ale třeba na hřeben Jeseníků to mám půl dne výletnickým tempem. A při tom dva km od domu mám pohodlnou suchou jeskyni, o které málokdo ví. Vím, kde jsou staré polozasypané pivovarské sklepy - na přespání nebo úkryt před termovizí ideální.
O takových místech je potřeba vědět. Pokud bych plánoval únikovou trasu, musel bych na ní mít vytipovaná "bezpečná" místa. Třeba i proto, abych někde schoval auto/zásoby a mohl se k němu pozdji vrátit, to prostě nejde zvládnout, když jedu "naslepo". Může totiž nastat situace, kdy 50km nebude znamenat půl hodinu cesty autem, ale bude to znamenat den cesty pěšky s batohem na zádech a neustále ve střehu...prostě se může stát, že z nějakého důvodu se mi nepovede být o onen příslovečný krok před ostatními.

Ale život v bytě má v tomhle jednu velikou výhodu - spousta volného času.   
 
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #32 kdy: Prosinec 08, 2016, 01:07:54 odpoledne »
Ano, to je logické, co popisuje poom, ale, je třeba vědět, že každá cesta bude velmi riziková. Všude se to bude hemžit toulavými psy a ti ve smečkách budou pohromou.Chvíli to bude nerozhodně, lidi budou jíst psy a psi lidi.Netuším, proč ve psi píšu pokaždé jiné yi.
Důvod cestování bude muset mít vážnou a velmi důležitou podstatu, jinak to bude hazard bez důvodu.U lidí je neuvěřitelné množství psů, a nikdo je nezabije, jen je pustí....
Takže, mít plán, reálný plán, žádný útěk z planety opic, nebo cesta na mars.

Offline Ball

  • ***
  • Příspěvků: 4
  • Born to fight
Re: Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #33 kdy: Prosinec 08, 2016, 03:32:52 odpoledne »
Bydlím v bytě 1+1, potraviny na 1-2 měsíce nejsou problém (mám zásobu MRE - po vyházení nesmyslů z nich jsou velice dobře skladné, vydrží a dost výživné, dále konzervy a suché potraviny - luštěniny, rýže apod.) .. postupně odebírám (poté opět doplňuji - kvůli expiraci) na cestování po lesích (praktikuji tůry se zátěží 15-30 kg na několik kilometrů), jsem schopen nepozorovaně opustit byt a dostat se do zapadlé vesnice 16 km ode mě na statek do pár hodin pěšky. Lepší něco nežli nic, ze svým zavazadlem jsem schopen vydržet i několik dní schovám v lesích a to i v zimě (vzdálený přesun pěšky). Fyzickou kondici mám na velice dobré úrovni a stále ji zlepšuji, na zmíněném statku dosti často pracuji, umím tedy dobře "zemědělčit" a další nezbytné profese pro přežití i znalosti (základy i první pomoci a léčby nemocí - od matky zdravotní sestry). Člověk by se měl připravovat jak nejlépe dovolí jeho situace, a s tím časem, no moc ho nemám protože mám tedy hodně aktivit (posilovna, běh, tůry, práce.. a mnoho dalšího), ale myslím čas využit nejlépe co to jde v rámci možností. A ano v Evropě bude velký problém s přesuny a krytím, velké zalidnění na malý prostor, ale s tím nikdo nic nezmůžeme, je dobré velice dobře znát své okolí třeba okruh do 30-50 km a přesně vědět co kde je, kde jsou jako zdroje, strategické body a další .. nesedět doma, ale své vybavení neustále testovat, menit dle potřeb, přesně vědět kde co mám, jak rychle zvládnu tohle či ono, prostě něco mít a myslet že s tím vydržím, je nesmysl a myslím, že bude dost "prepperů" nepreperů, co mají zásoby a vybavení, ale to je tak vše... nastane problém a nebudou i tak vědět jak s tím naložit, kdo bude umět pracovat s málem bude mít větší šanci přežít (dostane se ke zdrojům a zvládne toho pak tedy mnohem více). A auto mám sice malé, ale jsem schopen za velice krátkou dobu do něj naložit zásoby pro 2 osoby na zmíněný měsíc až 2 a okamžitě opustit město.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #34 kdy: Prosinec 08, 2016, 05:51:58 odpoledne »
umím tedy dobře "zemědělčit" a další nezbytné profese pro přežití i znalosti ... kde jsou jako zdroje ... své vybavení neustále testovat, menit dle potřeb...

Balle, dovolíte-li (vím, že jsem to trochu vytrhal z kontextu) a prosím neberte to ve zlém, jen mě to prostě zajímá...
Prohlásit, "umím dobře zemědělčit" znamená přesně co? 

"Kde jsou jako zdroje" - zdroje čeho? K čemu by měly být? Trochu to v kontextu působí jako ... prostě jako bych ten zdroj měl být třeba já. Bez urážky, jen mě zajímá na čem jsem. Ono totiž apokalypsou nezanikne spousta věcí včetně vlastnických práv...

Své vybavení neustále testovat...Já jdu jinou cestou. Snažím se umět jakoukoli část vybavení nahradit, nebo se umět obejít bez ní...čím složitější, komplikovanější věc, tím spíš se pokazí. A čím víc mi ta věc bude usnadňovat život, tím spíš to bez ní nedám...

Znovu prosím, neberte to ve zlém...není to tak myšleno, jen se prostě ptám... :rose:
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline Ball

  • ***
  • Příspěvků: 4
  • Born to fight
Re: Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #35 kdy: Prosinec 08, 2016, 06:31:46 odpoledne »
Jasné, je to psané stručnou cestou, tak to může vyznít třeba i jinak, no to "zemědělčení" vědět například kdy se co seje, sází, jak to prostříhat, kdy sklízet, co má jaké jedlé části a další, snad mi rozumíte  :)

Zdroje, no třeba kde jsou zdroje vody (řeky, potoky, stojaté vody - rybníky), kde se nachází stavební materiál, pokud ho někdo bude mít, bude s ním obchodovat (když pomineme rabování)

A testování ... například si pořídím filtr na vodu, měl bych ho umět používat aby vydržel co nejdéle. Budu vlastnit el. generátor, měl bych ho umět používat ... a z toho vyplývá co jste psal, tím zjistím, jak to nahradit a pracovat bez této věci či technologie :)

A ve zlém to neberu, přeci proto je to diskuzní fórum pokud by nikdo na mě či na někoho jiného nereagoval a neřekl svůj názor, bylo by zbytečné sem cokoli psát :) Ovšem jsem tu nový, vaše fórum čtu tak 14 dní, tak se tu nechci nijak s nikým hádat :)

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #36 kdy: Prosinec 08, 2016, 06:59:46 odpoledne »
Samozřejmě, nejde mi o spory, když mi něco není jasné, zeptám se.
Když nesouhlasím, řeknu to.

Co si myslím o vašem příspěvku myslím dostatečně řeknu stisknutím tlačítka "Like"  :pa:
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7624
Re: Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #37 kdy: Prosinec 08, 2016, 10:40:49 odpoledne »
Ball, super.  Píšeš, že máš svoj plán prežitia, že máš dáke potraviny, kondičku, aj že máš dáku priatelku a rodinu. Ale príde mi, že počítaš predovšetkým zo záchranou seba. U mna je napríklad rodina úplne najprvoradejšia. Samozrejme hlavne v prípade VP. Inak sa samozrejme o seba vedia postarať aj sami.
Preto ani vianoce asi moc nemusíš. Lebo vianoce sú sviatkom rodiny. Ale ono to snáď časom príde... :)
 
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Akutol

  • Super realisti
  • *
  • Příspěvků: 2422
Re:Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #38 kdy: Duben 29, 2020, 01:35:15 odpoledne »

Plynovou masku a nějakou tu pláštěnku, nebo atombordel.
To hodně lidí podceňuje, ale nejhorší nepřítel je ten co ho nevidíme  :D
Jak výstižné...
Schvalne preprovia, kolko z vás malo skladom respirátor?

Nalim

  • Host
Re: Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #39 kdy: Duben 30, 2020, 11:53:10 dopoledne »
Založ tu anonymní anketu a možná se to dozvíš.

Offline Thor

  • ***
  • Příspěvků: 47
Re: Jaké věci lidé nejvíce hromadí v případě očekávání katastrofy?
« Odpověď #40 kdy: Květen 03, 2020, 08:57:40 odpoledne »
pandemie sice není v mem repertoáru numero uno i tak se par respirátoru FFP3 doma najde