Tak já jsem v tomhle magor.Chápu že vysolit pro 4člennou rodinu 12tisíc za masky je ranec,ale když vezmu,že mě nákup v obchode stojí dnes 3-4tisíce,tak si říkám,že za ten klid to fakt stojí.Jsem odkojený M10M,protože dřív nic lepšího sehnat nešlo.Samozřejmě každý musí zvážit na co masku potřebuje.Jestli jen kvůli evakuaci z místa postiženého ekologickou(chemikalie) katastrofou,projde nějakým zátarasem se slzným plynem,nebo třeba opravdu čeká radioaktivní zamoření.Nechci nikoho poučovat nebo vnucovat můj názor,ale osobně vedu masky jen se závitem NATO Rd 40x1/7.Mám i filtry OZ 40x4(masky CM5),ale masky nevedu,jen se naskytla dobrá koupě filtrů a říkal jsem si,že je nechám "pro stýčka příhodu"(výměna,postytnutí někomu v případě nedostatku když opravdu k něčemu dojde).
Proč zavit Rd 40x1/7? Protože pokud k něčemu dojde(většímu),zelených mužíčků s kompatibilními nahradními filtry tu bude běhat více než s civilním zavitem OZ40x4.Setkal jsem se z nazorem,že se OZ40x4 bude vyrábět i v "těžkých dobách",ale osobně tomu moc nevěřím,protože vyroba pro armádu bude přednejší.
Maska třeba OM90 je super v tom,že je "těžší" poškodit průzory než třeba u CM6,ale zase nemá takový panorama výhled co CM6.
Rozmlsaly mne americké MCU 2AP s pružným průzorem a mají možnost nasazení polykarbonátového štítu jak pruhledného tak i tmavého(slunečního).Když začal kovid,šel jsem málem do vývrtky,když se ceny FFP2 vyšplhali na 2000kč kus a za tu cenu jsem mohl mít CM6M,která je plnohodnotná CBRN.
MCU 2AP je již nesehnatelná,ale CM6 je v prodeji ve spoustě variant a dá se k ní koupit i nový zorník a všechny možné nahradní díly.Vzal jsem si příklad se sluneční clony z MCU a jednu masku (zorník) CM6 jsem potahl černou folii na auto.Ven šlo videt krásně,do masky už ne a mělo to za kovidu neskutečný psychologický efekt,když vám lidi nevidí do očí natož do obličeje.Ještě k té M10ce,pokud se človek bude pohybovat opravdu v zamořeném prostředí,výmena filtrů je prakticky nemožná pokud si někam nezalezete a nedekontaminujete,ale u masek at je s civilním nebo vojenským závitem to vymeníte do pár vteřin(Na jeden nádech a výdech) a ještě další věc,pokud jsou v masce nasazené licnicové filtry a není "zavakuovaná"jak zde napsal Lučobník,tak ty filtry budou KO,protože jsou ve vzdušné vlhkosti a degradují.
A ještě k masce 3M s tím 3bodovým bajonetovým závitem.Lze ho poškodit při špatném nasazování(zbrklost,síla,stres..)vyzkoušeno z vlastní zkušenosti na polomasce za kovidu a navíc nemá takový výběr filtru jako CBRN masky.
Mám i dětský ochranný vak,ale to už je jen raritní záležitost =)
Z obleků používám OPCH 70(využil jsem i na likvidaci vosího hnízda) =D akorát ty rukavice teda musíte koupit nové,originály jsou ztvrdlé na šutr=)
https://www.klimafil.cz/ochranna-celooblicejova-maska-guzu-cm-6mp--tpe-vnitrni-polomaska--se-systemem-piti-/https://www.klimafil.cz/zornik-pro-masky-cm-6/