Autor Téma: Nošení dětí  (Přečteno 1285 krát)

Offline alhena

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 25
  • průvodkyně pro nošení dětí a moderní látkové pleny
Nošení dětí
« kdy: Březen 01, 2015, 05:16:34 odpoledne »
Nošení dětí má mnoho výhod. Kromě těch psychologických, protože je prokázáno, že nošené děti se dovedou lépe osamostatnit a socializovat, a mají přirozeně uspokojeny téměř všechny životní potřeby, je zde mnoho praktických výhod, počínaje volnými rukami při práci doma, přes možnost diskrétního kojení během dne, včetně snadného a rychlého transportu kamkoliv, nehledě na bariéry města i přírody.
Je však potřeba nosit správně, aby to bylo pohodlné pro děti i rodiče, a též zdravé. Mezi zdravé nosící pomůcky NEPATŘÍ klokanky s úzkým sedem a vyztuženou zádovou opěrkou. Děti v nich mají veškerou váhu na pohlavních orgánech, mají kyčle v nezdravém postavení a přetěžují páteř.
Základem zdravého nošení dětí je nošení čelem k rodiči v pozici s nožičkami podepřenými od kolínka ke kolínku, kolínka výše než zadeček, tzv. M poloha, s mírně zakulacenými zády plně opřenými do pevně na tělo dotažené nosící pomůcky a u spících dětí nebo novorozencům též dostatečná opora hlavy.
Nejuniverzálnější správnou nosící pomůckou je šátek. Jedná se o speciálně utkaný přibližně 4-5 metrů dlouhý pruh látky, který je příčně pružný a má vlastnosti, které se na nošení dětí hodí. Je potřeba šířky 60 - 80 cm. Nedá se nosit v každém dostatečně dlouhém hadru, vím to z vlastní zkušenosti, úvaz se mi v takovém nešátku povoloval a zařezával už při 5 kg váhy, musela jsem úvaz každou chvilku upravovat znovu a znovu.
Kvalitní šátek poskytne perfektní oporu od nedonošených miminek po předškoláka, nejlépe se přizpůsobí všem potřebám a postavám. U nedonošených miminek dokonce může nošení nahradit potřebu inkubátoru. Podporuje dýchání, sání, termoregulaci. Jde o tzv. metodu klokánkování, vynalezenou v Jižní Americe, kdy matky, na jejichž děti se v krizi nedostalo inkubátoru, nosily své nedonošené děti 24h denně na svém těle a tyto děti prospívaly lépe než ty v inkubátoru.
Základním úvazem na břicho je Kříž s kapsou uvnitř http://www.nosenideti.cz/clanek.php?clanek_id=86 (pokud by nešel odkaz, tak Články -> Nosíme - rady a tipy -> Kříž s kapsou uvnitř - NÁVOD) jde používat od narození do té doby, dokud přes dítě uvidíte a bude Vám to pohodlné. Popruhy lze nosit i shrnuté po stranách nebo rozhrnuté jen pod zadečkem, zvláště v létě.
Jakmile je dítko větší, těžší nebo potřebujete manipulační prostor pro práci, lze nosit na zádech. Základním úvazem na záda je Batoh.
Mezi ostatní využití šátku patří uvázání závěsné houpačky, stínění, lehké deky, podložky na sezení.
Existují též ergonomická nosítka, ta však neposkytují takovou variabilitu. Hodí se nejdříve od 4 měsíců věku (dříve jedině s novorozeneckou vložkou, ale poloha není tak pevná jako v šátku) a kolem 18 měsíců už obvykle neposkytují pohodlnou oporu od kolínka ke kolínku a hodí se pak spíš na poponesení.
Co se týče krosniček pro velké děti, tak u nich je využití poměrně sporné. Jsou neskladné, těžké, a co je hlavní, mají zátěž příliš daleko od těžiště těla, takže jejich nošení je velmi fyzicky náročné. Dětem v nich často visí nožičky dolů, při spánku se bortí do všech stran. (Vhodnější a pohodlnější variantou je pokračovací či batolecí ergonomické nosítko.) Jedinou výhodou může být úložný prostor, ten jde však vyřešit u šátků i ergonomických nosítek.
Pokud neseme dítě na břiše, jednoduše jde dát krosna s věcmi na záda, často takto cestuji. Pokud se nese dítě na zádech, je možno použít speciální nosičskou tašku, kterou můžete nosit pod dítětem na zádech, jako batoh, na dlouhém nebo krátkém popruhu přes rameno... český návod na ušití onbagu http://onbag.co.uk/files/diy_pattern_czech_090722.PDF
nebo existuje batůžek, který jde nacvaknout na ergonomické nosítko a je do něj přístup ze strany (od zn. Ergobaby, ale půjde na kterékoliv přezkové nosítko)...

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Nošení dětí
« Odpověď #1 kdy: Březen 02, 2015, 08:05:47 odpoledne »
Krosnu pro větší dítě jsme použili jen jednou, když jsme byli na dovolené a dceři byly čtyři roky. Nemohu si stěžovat. Dcera si v tom chrupla a i když to samozřejmě lehké nebylo, tak proti nesení v náruči to bylo zlatééééé. Myslím, že mohu na základě této zkušenosti doporučit rodičům, kteří potřebují s dítětem ujít větší vzdálenost.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline Jozeff

  • ***
  • Příspěvků: 144
Re: Nošení dětí
« Odpověď #2 kdy: Leden 18, 2016, 08:35:28 dopoledne »
Tiež možem doporučiť obidve deti sme odnosili fakt dobré do terénu, ale používali sme aj kočár. Stačí k tomu cca 5-5,5 m dlhý pruh látky a naučiť sa viazať. Deti sú v šátku kľudnejšie, aspoň tie naše boli.

Offline Saladin

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Nošení dětí
« Odpověď #3 kdy: Leden 18, 2016, 07:44:22 odpoledne »
Já mám dvě děti, co jsou od sebe 7 minut staré :D Zatím je unesu každé na jedné ruce, ale jen kousek (do třetího patra).

Pevně věřím, že PA ještě dva roky počká, už ujdou 5 kilometrů s minimálním reptáním :D
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Jozeff

  • ***
  • Příspěvků: 144
Re: Nošení dětí
« Odpověď #4 kdy: Leden 19, 2016, 02:29:22 odpoledne »
Šátok je fajn ,že máš volné ruky. Dvojčata sú na šátkovanie trochu problém treba na to dve osoby.
Alebo jedno dopredu a druhé dozadu. ;D ( to som ale neskúšal)

Offline Pepa

  • ***
  • Příspěvků: 6
Re: Nošení dětí
« Odpověď #5 kdy: Leden 19, 2016, 05:57:04 odpoledne »
Nemíváte při šátkování problém s teplotou? Já i malá jsme se během chvilky začali dost přehřívat. Po celé styčné ploše jsme oba za chvíli úplně mokří (období jaro - podzim) v zimě nezkoušeno. A to se sám o sobě nijak zvlášť nepotím, spíš bych řek podprůměrně. U pozdější manduky, která je trochu otevřenější stejný problém. Takže nakonec dávám přednost kočárku i v poměrně terénním prostředí. Třeba i za cenu občasné jízdy po jedné straně kočárku či přenesení přes nejhorší úsek.

Offline Cynik

  • ***
  • Příspěvků: 1431
Re: Nošení dětí
« Odpověď #6 kdy: Leden 19, 2016, 07:41:41 odpoledne »
Tohle uz mam snad nastesti za sebou. Klukovi budou 4 a ujde sam furu kilometru. Mesic od mesice se to zlepsuje. Reseni je ale spousta.

Ja takhle jezdil na kole taky, kdyz jsem tam zil. Vozil jsem ale jen neter, zenu s sestimesicni dcerou. Dal jsem v tomhle umeni nedospel. Ale na kolech se vozilo vsecko. 3 zivy prasata, osm PB lahvi, automaticka pracka, rodinky poskladane na 100 zpusobu...a dalsi a dalsi
Praktikující cynik