Autor Téma: Melasa - všeobecně  (Přečteno 664 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5117
Melasa - všeobecně
« kdy: Únor 09, 2015, 01:41:53 odpoledne »
K melase napsali a tučně zvýraznili: "Právě vysoký obsah minerálních látek řadí melasu mezi jeden z nebohatších rostlinných zdrojů železa. Pokud dbáte na zdravý životní styl a vyváženou stravu, měli byste melase určitě věnovat náležitou pozornost."

Je fajn dávat věci do širšího kontextu. Tak se na to podívejme.
Ve 100g melasy (to je 5 plných lžic!) je cca 4.7 mg železa.
Ve 100g červené čočky (pětina sáčku) cca 7.3 mg. (ostatní luštěniny mají kolem 5 mg)

Teď si vemte, kolik běžně sníte za den luštěnin a kolil lžic melasy. A taky si porovnejte cenu za půl kila (sáček) luštěnin a za půl kila melasy. Melasa je příjemný doplněk výživy (tipuju, že chutná děckám, reps. jde s ní sladit sladká jídla pro děti?), ale ne základní zdroj železa nebo jiných minerálů.

http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziva/tipy-zdrave-vyzivy/Cerny-zazrak-melasa-je-mnohem-vic-nez-sladidlo__s639x7713.html

Offline divočák

  • ***
  • Příspěvků: 154
Re:Melasa - všeobecně
« Odpověď #1 kdy: Únor 09, 2015, 01:44:24 odpoledne »
Melasu mám zahrnutou do svého jídelníčku.
Najdeš, pokud hledáš. Pokud vidíš, uvidíš.Používej sluch nejen na vábení.
Každý má svůj osud ve svých rukou.
Pokud řekneš na vše ne, nediv se.

Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re:Melasa - všeobecně
« Odpověď #2 kdy: Únor 09, 2015, 02:00:29 odpoledne »
K melase napsali a tučně zvýraznili: "Právě vysoký obsah minerálních látek řadí melasu mezi jeden z nebohatších rostlinných zdrojů železa. Pokud dbáte na zdravý životní styl a vyváženou stravu, měli byste melase určitě věnovat náležitou pozornost."
Je fajn dávat věci do širšího kontextu. Tak se na to podívejme.
Ve 100g melasy (to je 5 plných lžic!) je cca 4.7 mg železa.
Ve 100g červené čočky (pětina sáčku) cca 7.3 mg. (ostatní luštěniny mají kolem 5 mg)
Teď si vemte, kolik běžně sníte za den luštěnin a kolil lžic melasy. A taky si porovnejte cenu za půl kila (sáček) luštěnin a za půl kila melasy. Melasa je příjemný doplněk výživy (tipuju, že chutná děckám, reps. jde s ní sladit sladká jídla pro děti?), ale ne základní zdroj železa nebo jiných minerálů.


Ale ok, tak k melase a k železu:
1. Nevím, jestli jsi ji ochutnával, ale melasa NENÍ dobrá a většina dětí ji jíst odmítá. Sladit s ní jídlo jde, ale děti to většinou nejí, nejsou-li na melasu od dětství navyklé. Jako zdroj minerálů a jiných základních živin je ovšem skvělá.
2. Vstřebávání železa je velmi, velmi složitý mechanismus, který ovlivňuje nejen sama potravina jako zdroj železa jeho obsahem A současně tím, v jaké formě je v ní železo vázané, A současně svým složením (některé látky v ní podporují vstřebávání, jiné mu brání), nýbrž i několik regulačních mechanismů přijímajícího organismu včetně dědičných faktorů. Nevyznám se v té džungli, takže podrobněji to napsat nemohu, ale jedním jsem si jistá - žádný lidský organismus není schopen využít žádný zdroj železa na 100%. Tudíž je třeba se snažit obecně o příjem co nejvíce potravin s určitým množstvím železa, nikoliv jednou za den spolknout železnou kuličku a mít dobrý pocit, že máme železa dost.
Čili takhle na ostří nože - čočka versus melasa - bych to opravdu nehnala...

Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 5117
Re:Melasa - všeobecně
« Odpověď #3 kdy: Únor 09, 2015, 02:41:41 odpoledne »

Jinak zajimavy koment:
Citace
to ci je melasa dobra alebo zla je relativne, mne napriklad chuti. to ci chuti deckam je tiez relativne - ak je to, co dostava od malicka, zvykne si na tu chut a klasicke sladkosti mu dojdu hnusne. ak je decko zvykle na cukrove cokoladky, jacmennym sladom ani melasou ho nenakrmis. jasne ze ma inu chut, lebo okrem sacharidov obahuje spominanu kopu mineralov. ono nie je nahoda ze sa melasa pouziva ako klicny substrat na spory hub, pridava sa do kompostov alebo do kompostovacich cajov, jich a vyluhov, pretoze je to idealna potrava pre rychle mnozenie mikroorganizmov. pridava sa do krmiva i zvieratam, pretoze je to jeden z najvyvazenejsich zdrojov energie+mineralov. takze pouzivat melasu namiesto cukru je rozhodne dobre, bez ohladu na to, kolko zeleza obsahuje. ja napriklad sladim len kafe (aj to nie vzdy, len ked ho naozaj potrebujem na efekt). sladit kvalitne kafe je barbarstvo a instantne podla mna chuti lepsie sladene melasou. a pri tom mnozstve to cloveka nezruinuje. buchta osladena melasou je sice kapanek drahsia, ale ta plna chut je proti cukru tiez nezamenitelna.

kazdopadne psenicny slad bol asi najlepsie sladidlo ake som jedol, skoda ze oproti melase relativne rychlo pracuje a moc dlho nevydrzi...

Offline Mája

  • ***
  • Příspěvků: 548
Re:Melasa - všeobecně
« Odpověď #4 kdy: Květen 28, 2015, 07:20:19 dopoledne »
Melasu jsem dělala jednou. Očištěnou řepu nastrouhala na velkém struhadle. Ve vsi jsem dostala radu, že se má po prvním přecezení vyvařit ještě jednou. Vzniklou šedou vodu jsem odpařovala na kamnech, ke konci se musí intenzivně  míchat. Chuť hustého černého sirupu ( sirob) mi nebyla neznámá, určitě jsme se kdysi potkali  :).
Známá z Českého ráje pamatuje, jak babička polévala sirobem vdolky s nastrouhaným tvarohem.
Nechutnal nám, ale v zimě po chřipce jsem ho po lžičkách využívala na-to-šup :D
Pro případ nouze bych ho taky zařadila jako kytičkové "medy" do lékárny, hlavně kvůli doplnění minerálů při rekonvalescenci.

Nevíte prosím někdo, kde přijít ke kvalitnímu osivu ?


Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re: Melasa - všeobecně
« Odpověď #5 kdy: Květen 28, 2015, 08:56:26 dopoledne »
Osivo cukrové řepy myslíš, Májo? To je trochu problém - Gengel žádnou starou odrůdu řepy (ani salátové) nemá, resp. je nemohu v jeho katalogu najít. A jinde nacházím jen to, co se prodává komerčně (Semo)...

Melasa - nedávno jsem mluvila s jednou starou paní tady od nás a ta říkala, že melasu používala denně - nikoliv ke slazení jako takovému, ale prostě jí TROŠKU (řádově max. kávovou lžičku) přidávala všude, kde se používá cukr - do salátových zálivek, do kynutého těsta, do koprové omáčky. Říkala, že v tomto množství se nepříjemná chuť melasy "rozloží" a naopak pokrmům dodává zajímavou chuť.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Mája

  • ***
  • Příspěvků: 548
Re:Melasa - všeobecně
« Odpověď #6 kdy: Květen 28, 2015, 12:37:50 odpoledne »
Takhle denně bych asi používala melasu při vaření pro děti, abych do nich dostala živiny, si tak dumám ...  Teď jen z čeho jí vypěstovat a získat vlastní semínka, komerční bude asi k ničemu ::)..



Offline Ormien

  • Gardening
  • *****
  • Příspěvků: 3573
Re: Melasa - všeobecně
« Odpověď #7 kdy: Květen 28, 2015, 12:44:03 odpoledne »
Za současné situace bych asi zkusila tu komerční nebo si na podzim nasbírat na okraji pole s cukrovkou. Fakt ovšem je, že ty běžně pěstované jsou masivně hnojené a ošetřované kdečím. Já se zatím cukrovkou nezabývala, protože jaksi není čas na hrdinství a pro pipky mi zatím stačily řepy na okraji pole (tam ty těžké stroje, které aplikují hnojivo, většinou moc nezajíždějí).
Při vlastním pěstování by možná komerční osivo tolik nevadilo, tu kontaminaci s sebou nese jen minimálně. Spíš je otázka, do jaké míry je taková rostlina odolná proti infekcím a životaschopná bez masivní chemické podpory. V každém případě nečekej, že vypěstuješ stejně masivní bulvy jako moderní zemědělství... Zato lze ale výsledek spotřebovat se vším všudy, protože listy mají kvalitu mangoldu. Moje pipky se po nich mohou utlouct...
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Mája

  • ***
  • Příspěvků: 548
Re:Melasa - všeobecně
« Odpověď #8 kdy: Květen 28, 2015, 03:39:14 odpoledne »
Možná by měli nějaké kvalitní osivo na Slovensku ? Halo  :pa: :D!
Jinak zkusím komerční, ale mám to v plánovací kolonce "až někdy..." :bee: