K melase napsali a tučně zvýraznili: "Právě vysoký obsah minerálních látek řadí melasu mezi jeden z nebohatších rostlinných zdrojů železa. Pokud dbáte na zdravý životní styl a vyváženou stravu, měli byste melase určitě věnovat náležitou pozornost."
Je fajn dávat věci do širšího kontextu. Tak se na to podívejme.
Ve 100g melasy (to je 5 plných lžic!) je cca 4.7 mg železa.
Ve 100g červené čočky (pětina sáčku) cca 7.3 mg. (ostatní luštěniny mají kolem 5 mg)
Teď si vemte, kolik běžně sníte za den luštěnin a kolil lžic melasy. A taky si porovnejte cenu za půl kila (sáček) luštěnin a za půl kila melasy. Melasa je příjemný doplněk výživy (tipuju, že chutná děckám, reps. jde s ní sladit sladká jídla pro děti?), ale ne základní zdroj železa nebo jiných minerálů.
Ale ok, tak k melase a k železu:
1. Nevím, jestli jsi ji ochutnával, ale melasa NENÍ dobrá a většina dětí ji jíst odmítá. Sladit s ní jídlo jde, ale děti to většinou nejí, nejsou-li na melasu od dětství navyklé. Jako zdroj minerálů a jiných základních živin je ovšem skvělá.
2. Vstřebávání železa je velmi, velmi složitý mechanismus, který ovlivňuje nejen sama potravina jako zdroj železa jeho obsahem A současně tím, v jaké formě je v ní železo vázané, A současně svým složením (některé látky v ní podporují vstřebávání, jiné mu brání), nýbrž i několik regulačních mechanismů přijímajícího organismu včetně dědičných faktorů. Nevyznám se v té džungli, takže podrobněji to napsat nemohu, ale jedním jsem si jistá - žádný lidský organismus není schopen využít žádný zdroj železa na 100%. Tudíž je třeba se snažit obecně o příjem co nejvíce potravin s určitým množstvím železa, nikoliv jednou za den spolknout železnou kuličku a mít dobrý pocit, že máme železa dost.
Čili takhle na ostří nože - čočka versus melasa - bych to opravdu nehnala...