Autor Téma: Zavařování a sterilizace - obecně  (Přečteno 29111 krát)

Offline Pipina

  • ***
  • Příspěvků: 14
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #100 kdy: Červenec 12, 2016, 12:13:27 odpoledne »
Ahoj po dlouhé době, mám též zavařeno - rybíz, maliny a paštiku. Hezký den!

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #101 kdy: Leden 05, 2018, 06:10:07 odpoledne »
Dá se zavařovat do zavařovací sklenice OMNIA 710 ml s plastovým víčkem? Docela mně trápí, že víčka moc nevydrží a mám velké plany se zavařování v PA.

Nejspíš jen bych uvařenou homotu nalil do sklenice a pak plastovým víčkem zavřel a sklenici otočil.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7534
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #102 kdy: Leden 05, 2018, 08:32:56 odpoledne »
Už sa to tu spomínalo. Pod staré šrobovacé viečko stačí dať kúsok celofánu.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #103 kdy: Leden 05, 2018, 08:37:46 odpoledne »
Nejde to.
Můžeš přetáhnout sklenici potravinářskou folií, a přes folii zavřít kovovým víčkem. S folií můžu použít i trochu nestandartní víčko.

CELOFÁN  ANI  OMYLEM ! TEN  NEVYDRŽÍ, A PROTOŽE JE TVRDEJ, NEJDE S NÍM VÍČKO ZAVŘÍT  ;)

Takhle zavařuju i maso, to znamená hodinu za varu, další den zase hodinu.
Folie to v pohodě vydrží.
(Zavařuju na sporáku, a topím na teplo. Tak mi hodina varu nerozhodí ;) )

Někde jsou moje fotky, s tou folií. Jsem línej to hledat.

                                                                                                "hold"
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #104 kdy: Leden 05, 2018, 08:48:28 odpoledne »
Tak mi to nedalo, a fotky sklenic s folií jsem našel.
Je to vlákno  "Čalamáda", strana 1 dole.
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #105 kdy: Leden 05, 2018, 10:14:08 odpoledne »
Že se k tomu vracím  !
Plastový víčka jsou dražší nežli plechový, to sis  sahawe nevšiml ?
Prohlídni si třeba tohle  :

http://www.irt.cz/vicka-na-zavarovani.html?p=2

Pošlou ti za 99 kaček jakýkoli množství, tak pěknej den ;)

Já objednával 300 víček mezi svátkama. I s poštou mi vyšlo 1 víko na 2,02 Kč. Bral jsem jenom 66 mm, teda víčka na sklenice 0,370  ml, od kunovianky a moravanky, a tak podobně.
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7534
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #106 kdy: Leden 06, 2018, 12:48:44 dopoledne »
No vidíš Milo, zase som o niečo múdrejší... :D

U nás doma sa tomu vždy vravelo celofán. Ale osobne som to nikdy nepoužíval a ani nekupoval.  ::)
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #107 kdy: Březen 06, 2018, 08:40:35 odpoledne »
Před chvílí jsem dostal nabídku od KAUFLANDu, platnou 8.-14. března 20108.

Vypadá to, že budu dělat nějaký vepřový konzervy.
Chci využít, dokud se topí v kamnech na teplo. To abych zavářel "zadarmo".
Uznám, že maso z vlastní zabíjačky je levnější, ale já prase v chlívku nemám.

Jestli někdo neví, jak do toho,  napište, a dodám návod  ;)
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7534
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #108 kdy: Březen 06, 2018, 11:37:08 odpoledne »
Už si asi dávno nechoval svinku. Bo domáca je sice domáca, ale lacnejšia ani tak moc nie.

A neviete, či sa robia aj šrobovacie viečka na mäso? Teda tam by mala byť červená gumička. Alebo sa dnes robia už len biele? U nás iné, než biele tesniace gumičky nemajú...
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #109 kdy: Březen 06, 2018, 11:52:49 odpoledne »
Dagu já to řešil asi před 1/2 rokem. U nás se daly sehnat šroubovací víčka twist (nebo jak se to jmenuje), ale jen s bílým těsněním....díval jsem se na výrobce a ptal se...prý jsou univerzální, tedy i na maso a tuk, ale jen do 100oC. Takže mé oblíbené zavařování v tlakovém hrnci se nekonalo. Zavařoval jsem 2xpři 100oC, ale cca 1/3 víček mi přesto nechytla a to jsem koupil úplně nová. Tohle se mi u klasických víček s červenou gumou a zavírací hlavou nikdy předtím nestalo. A podotýkám, že jsem hrdla sklenic i víčka odmastil a dezinfikoval čistým lihem.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #110 kdy: Březen 07, 2018, 12:42:53 odpoledne »
. . . .   Zavařoval jsem 2xpři 100oC, ale cca 1/3 víček mi přesto nechytla a to jsem koupil úplně nová. Tohle se mi u klasických víček s červenou gumou a zavírací hlavou nikdy předtím nestalo. A podotýkám, že jsem hrdla sklenic i víčka odmastil a dezinfikoval čistým lihem.
Nevidím sice, co máš v hrnci, ale dovol mi poznamenat možné příčiny nechytnutí víček.
1.)Některé sklenice nají nestandardní rozměry.(Třeba španělské olivy. Už jsem takový    vyházel.)
2.)Přeplněná sklenice. Pod víčkem má být 15 mm volného prostoru. (Vzduch se roztáhne, a po vychladnutí zase zmenší svůj prostor. Pokud je ho málo, nemá sílu přitáhnout víčko.)
3.)Nedostatečné dotažení víčka, pokud používáš šroubovací Twist-Off. Já dotahuji dvakrát!
4.)Jestli používáš Omnia, můžeš mít ohoblovanou lisovací hlavu.

Já víčka před použitím dám do hrnce, a zaleju je horkou vodou.  Plastová těsnění trochu změkne.



Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #111 kdy: Březen 07, 2018, 01:11:03 odpoledne »
No problémi mi dělaly pouze šroubovací víčka. A to jsem si koupil nová, vyvařil jsem je, odmastil a problémy tedy nečekal. Utáhnout jsem se je snažil, jenže když jsem to udělal fakt silou a sklenici omotanou v utěrce, přetáhnul jsem to a bylo k ničemu...když jsem to udělal normálně zase to spolehlivě nechytalo. Nevím, jak mám poznat zda je závit sklenice odlišný. Víčko se prostě rozměrově hodilo (tuším 82mm) a závit zabíral. Omnia s červenou těsnící hmotou jsou prostě pro mě zatím nejspolehlivější. Bohužel mám mraky sklenic se závitem...

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #112 kdy: Březen 07, 2018, 03:45:30 odpoledne »
Sám jsem se před několika lety zbavil Omniovek.
Ale pokud nějaké máš, tady mají víčka :
http://www.irt.cz/klasicka-vicka-na-zavarovani-omnia-68c-r30-bal-20.html
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #113 kdy: Březen 11, 2018, 06:35:23 odpoledne »
Tak jsem koupil 3,14 kg prasečího masa v tom Kauflandu.
Udělal jsem z toho 10 sklenic 0,370. Dal jsem nový víčka.
A MÁM HOTOVO  :P
Už jsou na poličce ve sklepě ;)
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

SoňaR

  • Host
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #114 kdy: Červenec 07, 2018, 02:52:05 odpoledne »
Mám dotaz - proč se při zavařování v troubě používají mnohem vyšší teploty než při zavařování v hrnci?  ???

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #115 kdy: Červenec 07, 2018, 08:03:01 odpoledne »
Byl bych opatrný, víčka dobře vedou teplo, a těsněí víček je nad bod varu nestabilní , tepelně se rozkládá a degraduje  a zasmradí i obsah.někde je uveden technologický strop tuším 130,,,,,

SoňaR

  • Host
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #116 kdy: Červenec 07, 2018, 08:06:59 odpoledne »
Já bych to ráda zkusila, abych si urychlila zavařování. Jenže právě postupy se dost různí a nerozumím těm vysokým teplotám.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #117 kdy: Červenec 07, 2018, 08:16:47 odpoledne »
Při zavařování jde v první řadě o dodržení požadované teploty.
Teplotu musíš dosáhnout, a udržet požadovanej čas, ale teplotu bys musela měřit      uprostřed konzervy.
Jsou taková teploměry, v průmyslu je požívají, v označený konzervě. Po skončení výrobního procesu se musí konzerva otevřít, a teplota se odečte.
Pokud doma někdo dělá na jednu várku pár konzerv, nevyplatilo by se to.

Proto, pokud zavařuješ ve vodě, stačí o trochu menší teplota. V troubě, kde je přenos tepla vzduchem, je přenos tepla méně kvalitní, proto musíš mít trochu větší teplotu.

Já zavařuju všechny sklenice úplně potopené ve vodě, a bez problémů.
- - -
Pozor na zaváření při zbytečně vysoké teplotě, zelenina a ovoce jsou moc měkký, rozvařený. To taky není nic moc.

Toho "zasmrádnutí od těsnění", jak píše Votroubek, bych se asi taky bál.

 
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #118 kdy: Červenec 07, 2018, 08:27:07 odpoledne »
Jó, a v Kauflandu mají právě patentní zavařovací sklenice v akční nabídce.
Platí do středy 11. 7. 2018.
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

SoňaR

  • Host
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #119 kdy: Červenec 07, 2018, 09:32:00 odpoledne »
Já normálně taky zavařuju v zavařovacím hrnci, sklenice potopené ve vodě. Ale teď se nějak sešlo víc zavařování, tak zkouším i tu troubu. Jenže recepty se různí - teploty od 90 do 200 stupňů, časy od půl hodiny do hodiny a pak třeba ještě nechat v troubě "dojít". U receptu, kde někdo doporučoval nižší teploty, tak lidi nadávali, že jim to pak kvasí a kazí se to. Jinde zas, kde ovoce zavářeli hodinu na 180 se autor dušoval, že ovoce zůstává pevné a nerozvaří se - tomu se mi taky nechce věřit... No a pak se v tom vyznejte  :D

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #120 kdy: Červenec 07, 2018, 10:07:40 odpoledne »
Není nad pořádný kastról s vodou a teploměrem, nejképe na kamnech.. Ta trouba je určitě docela drahý špás, zavařovat na "elektrice" no nevím, nevím..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

SoňaR

  • Host
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #121 kdy: Červenec 07, 2018, 10:24:36 odpoledne »
No jo, ale když už ten kastról nestačí, tak co mám dělat?  :D

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #122 kdy: Červenec 07, 2018, 10:33:14 odpoledne »
Koupit si větší kastrol :D
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

SoňaR

  • Host
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #123 kdy: Červenec 07, 2018, 10:42:56 odpoledne »
A k tomu rovnou ta větší kamna  ;D

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #124 kdy: Červenec 08, 2018, 07:12:16 dopoledne »
No, záleží, nakolik tě to zavařování pohltí, m máme zavařovací hrnce na kamna , potom zavařovací hrnce elektrické, ty fungují kdekoli, ty máme dva a pak, když se dělá nějaká specialitka v malém, tak saladinův kastrol.Vodítkem budiž publikace o zavařování z dob komančů, kde jsou zavařovací teploty v tabulkách a fananická čistota mé ženušky, která neváhá všechny zevlouny vykázat dopryč.Nutno poznamenat, že z ní roste úspěšný profesionál na tomto poli....

SoňaR

  • Host
Re: Zavařování a sterilizace - obecně
« Odpověď #125 kdy: Červenec 08, 2018, 10:27:06 dopoledne »
No dobře, ukecali jste mě, půjčila jsem si druhý hrnec  :)

Votroubku, tu knížku mám, je super. Pravda, zavářím podle ní už jen věci, které zkouším poprvé, na ostatní už postupy mám, ale i tak se hodí. Bohužel, jestli jsem se dobře dívala, tak je koncipovaná výhradně pro zaváření v hrnci.

SoňaR

  • Host
Re: Zavařování a sterilizace - obecně
« Odpověď #126 kdy: Červenec 10, 2018, 09:57:01 dopoledne »
Možná to tu už někde je, nevím, ale přidám takový tip pro zavařování kompotů - když nestíhám vařit nálev, nebo toho je prostě hodně, tak dělám "rychlovku" - sklenice naplním ovocem, do každé nasypu cca 2 lžíce cukru, zaleju vroucí vodou, zavíčkuju a normálně zavařím. Už tento postup zkouším několik let, chuťově není rozdíl, zatím se žádná sklenice nezkazila (ani po dvouletém skladování), dá se přihodit i koření. Jen je potřeba po zavíčkování sklenicí párkrát otočit, aby se cukr snáz rozpouštěl.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: Zavařování a sterilizace - obecně
« Odpověď #127 kdy: Červenec 10, 2018, 11:25:55 dopoledne »
A já přidám recept na ovocnou šťávu - zahradní směs.
Ovoce ( rybíz červený i černý, angrešt, třeśně, jahody-ty byly z mrazáku) trochu rozmixujeme tyčovým mixerem, přidáme kyselinu citronovou a trochu vody. Druhý den vymačkáme šťávu přes plátýnko a rozpustíme v ní cukr (na 1 l šťávy 1 kg cukru), lehce zahřejeme, aby se cukr lépe rozpustil a naplníme do skleniček. Zavařila jsem jen chvíli, aby chytlo víčko. Šťáva lehce zeželírovala, ale je výborná.

SoňaR

  • Host
Re: Zavařování a sterilizace - obecně
« Odpověď #128 kdy: Červenec 10, 2018, 12:14:09 odpoledne »
hmmm dobrý nápad... asi zkusím jahodovo-meruňkovou  :)

Offline Peta

  • ***
  • Příspěvků: 55
Re: Zavařování a sterilizace - obecně
« Odpověď #129 kdy: Červen 19, 2020, 09:53:34 dopoledne »
Zdravím. Rád bych se zeptal jestli a jaké máte praktické zkušenosti se zavařováním ovoce bez nálevu a cukru, jak popisuje milo1944 v příspěvcích:
http://preppers.cz/forum/index.php/topic,11234.msg87019.html#msg87019
http://preppers.cz/forum/index.php/topic,2050.msg153545.html#msg153545

Zmínila to i paní štika:
http://preppers.cz/forum/index.php/topic,79.msg10673.html#msg10673
ale ta přidává konzervační prostředky.

Vypadá to zajímavě, protože ovoce nezabírá místo v mražáku a až budu chtít koláč anebo ovocné knedlíky, stačí jenom otevřít skleničku. Chtěl bych vyzkoušet meruňky, třešně a višně, možná se podaří sehnat i nějaké švestky.
Se zavařováním zatím nemám zkušenosti, pár samo-domo marmelád se nepočítá. Mám to (rozpůlené a vypeckované ovoce namačkané do sklenic) zavařit ponořené ve vařící vodě anebo při nižší teplotě? Jak dlouho to mám v té lázni sterilizovat? Víčka utahovat nadvakrát (v lázni volně, po vyndání dotáhnout)?
Děkuji. Péťa

Offline Peta

  • ***
  • Příspěvků: 55
Re: Zavařování a sterilizace - obecně
« Odpověď #130 kdy: Září 11, 2020, 02:49:23 odpoledne »
Zdravím. Rád bych se zeptal jestli a jaké máte praktické zkušenosti se zavařováním ovoce bez nálevu a cukru, jak popisuje milo1944 v příspěvcích...

Pro případ žeby to někoho zajímalo dávám první várku informací o výsledku.
Na zkoušku zavařeny rozpůlené a vypeckované třesně. Jak radí Milo1944, namačkáno co nejvíc do sklenic (cca 400ml), asi 2 cm od okraje, uzavřeno vyvařeným Twist-off víčkem a sterilizováno 25min při 85C.

Zavařování 1 = Chyba č.1 - příliš utažená víčka (někde se to tady popisuje, kdysi jsem na to narazil, ale nemůžu to dohledat). Proto po ochlazení (dnem vzhůru) zůstalo víčko mírně vyduté. Ale drží.

Zavařování 2, víčka jenom mírně dotažena, takže při ohřevu si obsah mohl do vody "odpšouknout". Po vyndání z lázně dotaženo naplno rukou a ochlazeno dnem vzhůru. Víčka byla tentokrát "přisoslá".

První šarži jsem po pár týdnech otevřel a ochutnal a hned sám zblajznul. Bylo to moc dobré samo o sobě, vůbec ne rozvařené. Obsah další sklenice byl použit na bublaninu. Taky super. Takže příští rok metodu znovu použiji, hodně to ulehčí mražáku.


Offline DeadMan

  • ***
  • Příspěvků: 2352
Re: Zavařování a sterilizace - obecně
« Odpověď #131 kdy: Únor 05, 2023, 12:25:24 odpoledne »
Nenašel jsem lepší vlákno, tak to dám sem.

https://m.youtube.com/watch?v=9zB2_GSQ4gY

Docela zajímavý způsob konzervace masa 👍
You cannot kill me as I am already dead!

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7534
Re: Zavařování a sterilizace - obecně
« Odpověď #132 kdy: Únor 06, 2023, 08:36:01 dopoledne »
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.