Autor Téma: Zavařování a sterilizace  (Přečteno 23631 krát)

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1747
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #100 kdy: Květen 27, 2016, 06:07:28 odpoledne »
No, před několika lety jsem bydlel Ústí nad Labem. Měl jsem tam nějakej čas večerku, ale když jsem skončil s podnikáním, karta mi zůstala.
V tom Ústí stačilo skočit na autobus numero 19, a ten stavěl před MAKREM.
Dneska z vysočiny tak do Brna  :(
Do MAKRA tak 2x za 3 rok, když přijedou příbuzný z moravský metropole  ???
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1747
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #101 kdy: Květen 27, 2016, 08:57:39 odpoledne »
Ale jo, v Hradci, a dokonce jakási filiálka je i v Jihlavě.
Ale tý Jihlavě to je jen výdejna objednanýho zboží.
No, a já mám v Brně vnuka, a ten pokud jede k nám, dostane příkaz, co má dovézt  ;)
Naštěstí mají (skoro) dokonalý nabídkový katalogy, tak si můžu vybrat z domova.
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Pipina

  • ***
  • Příspěvků: 14
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #102 kdy: Červenec 12, 2016, 12:13:27 odpoledne »
Ahoj po dlouhé době, mám též zavařeno - rybíz, maliny a paštiku. Hezký den!

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 4292
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #103 kdy: Leden 05, 2018, 06:10:07 odpoledne »
Dá se zavařovat do zavařovací sklenice OMNIA 710 ml s plastovým víčkem? Docela mně trápí, že víčka moc nevydrží a mám velké plany se zavařování v PA.

Nejspíš jen bych uvařenou homotu nalil do sklenice a pak plastovým víčkem zavřel a sklenici otočil.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4238
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #104 kdy: Leden 05, 2018, 08:32:56 odpoledne »
Už sa to tu spomínalo. Pod staré šrobovacé viečko stačí dať kúsok celofánu.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1747
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #105 kdy: Leden 05, 2018, 08:37:46 odpoledne »
Nejde to.
Můžeš přetáhnout sklenici potravinářskou folií, a přes folii zavřít kovovým víčkem. S folií můžu použít i trochu nestandartní víčko.

CELOFÁN  ANI  OMYLEM ! TEN  NEVYDRŽÍ, A PROTOŽE JE TVRDEJ, NEJDE S NÍM VÍČKO ZAVŘÍT  ;)

Takhle zavařuju i maso, to znamená hodinu za varu, další den zase hodinu.
Folie to v pohodě vydrží.
(Zavařuju na sporáku, a topím na teplo. Tak mi hodina varu nerozhodí ;) )

Někde jsou moje fotky, s tou folií. Jsem línej to hledat.

                                                                                                "hold"
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1747
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #106 kdy: Leden 05, 2018, 08:48:28 odpoledne »
Tak mi to nedalo, a fotky sklenic s folií jsem našel.
Je to vlákno  "Čalamáda", strana 1 dole.
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1747
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #107 kdy: Leden 05, 2018, 10:14:08 odpoledne »
Že se k tomu vracím  !
Plastový víčka jsou dražší nežli plechový, to sis  sahawe nevšiml ?
Prohlídni si třeba tohle  :

http://www.irt.cz/vicka-na-zavarovani.html?p=2

Pošlou ti za 99 kaček jakýkoli množství, tak pěknej den ;)

Já objednával 300 víček mezi svátkama. I s poštou mi vyšlo 1 víko na 2,02 Kč. Bral jsem jenom 66 mm, teda víčka na sklenice 0,370  ml, od kunovianky a moravanky, a tak podobně.
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4238
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #108 kdy: Leden 06, 2018, 12:48:44 dopoledne »
No vidíš Milo, zase som o niečo múdrejší... :D

U nás doma sa tomu vždy vravelo celofán. Ale osobne som to nikdy nepoužíval a ani nekupoval.  ::)
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1747
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #109 kdy: Březen 06, 2018, 08:40:35 odpoledne »
Před chvílí jsem dostal nabídku od KAUFLANDu, platnou 8.-14. března 20108.

Vypadá to, že budu dělat nějaký vepřový konzervy.
Chci využít, dokud se topí v kamnech na teplo. To abych zavářel "zadarmo".
Uznám, že maso z vlastní zabíjačky je levnější, ale já prase v chlívku nemám.

Jestli někdo neví, jak do toho,  napište, a dodám návod  ;)
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4238
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #110 kdy: Březen 06, 2018, 11:37:08 odpoledne »
Už si asi dávno nechoval svinku. Bo domáca je sice domáca, ale lacnejšia ani tak moc nie.

A neviete, či sa robia aj šrobovacie viečka na mäso? Teda tam by mala byť červená gumička. Alebo sa dnes robia už len biele? U nás iné, než biele tesniace gumičky nemajú...
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1808
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #111 kdy: Březen 06, 2018, 11:52:49 odpoledne »
Dagu já to řešil asi před 1/2 rokem. U nás se daly sehnat šroubovací víčka twist (nebo jak se to jmenuje), ale jen s bílým těsněním....díval jsem se na výrobce a ptal se...prý jsou univerzální, tedy i na maso a tuk, ale jen do 100oC. Takže mé oblíbené zavařování v tlakovém hrnci se nekonalo. Zavařoval jsem 2xpři 100oC, ale cca 1/3 víček mi přesto nechytla a to jsem koupil úplně nová. Tohle se mi u klasických víček s červenou gumou a zavírací hlavou nikdy předtím nestalo. A podotýkám, že jsem hrdla sklenic i víčka odmastil a dezinfikoval čistým lihem.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1747
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #112 kdy: Březen 07, 2018, 12:42:53 odpoledne »
. . . .   Zavařoval jsem 2xpři 100oC, ale cca 1/3 víček mi přesto nechytla a to jsem koupil úplně nová. Tohle se mi u klasických víček s červenou gumou a zavírací hlavou nikdy předtím nestalo. A podotýkám, že jsem hrdla sklenic i víčka odmastil a dezinfikoval čistým lihem.
Nevidím sice, co máš v hrnci, ale dovol mi poznamenat možné příčiny nechytnutí víček.
1.)Některé sklenice nají nestandardní rozměry.(Třeba španělské olivy. Už jsem takový    vyházel.)
2.)Přeplněná sklenice. Pod víčkem má být 15 mm volného prostoru. (Vzduch se roztáhne, a po vychladnutí zase zmenší svůj prostor. Pokud je ho málo, nemá sílu přitáhnout víčko.)
3.)Nedostatečné dotažení víčka, pokud používáš šroubovací Twist-Off. Já dotahuji dvakrát!
4.)Jestli používáš Omnia, můžeš mít ohoblovanou lisovací hlavu.

Já víčka před použitím dám do hrnce, a zaleju je horkou vodou.  Plastová těsnění trochu změkne.



Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1808
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #113 kdy: Březen 07, 2018, 01:11:03 odpoledne »
No problémi mi dělaly pouze šroubovací víčka. A to jsem si koupil nová, vyvařil jsem je, odmastil a problémy tedy nečekal. Utáhnout jsem se je snažil, jenže když jsem to udělal fakt silou a sklenici omotanou v utěrce, přetáhnul jsem to a bylo k ničemu...když jsem to udělal normálně zase to spolehlivě nechytalo. Nevím, jak mám poznat zda je závit sklenice odlišný. Víčko se prostě rozměrově hodilo (tuším 82mm) a závit zabíral. Omnia s červenou těsnící hmotou jsou prostě pro mě zatím nejspolehlivější. Bohužel mám mraky sklenic se závitem...

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1747
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #114 kdy: Březen 07, 2018, 03:45:30 odpoledne »
Sám jsem se před několika lety zbavil Omniovek.
Ale pokud nějaké máš, tady mají víčka :
http://www.irt.cz/klasicka-vicka-na-zavarovani-omnia-68c-r30-bal-20.html
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1747
Re: Zavařování a sterilizace
« Odpověď #115 kdy: Březen 11, 2018, 06:35:23 odpoledne »
Tak jsem koupil 3,14 kg prasečího masa v tom Kauflandu.
Udělal jsem z toho 10 sklenic 0,370. Dal jsem nový víčka.
A MÁM HOTOVO  :P
Už jsou na poličce ve sklepě ;)
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D