Zdravím.
To :RP007
Tak to by šlo já k němu zajedu a dám dotaz , co by to koštovalo. Jseš pro mosaz a nebo pro železo ? ?
Co se týká té brožury, tak se vymáčkni jak si to představuješ, klidně to přepracuji.
K tomu tvému plnění sudů s obilím cóčkem. Velmi dobrý nápad ale je tady to ale ....kysl. uhličitý je velmi dobrý na konzervaci a zabránění žluknutí obsažených tuků v surovině...bohužel se nehodí na skladování obilí k setbě... ta zrna po určité době odumírájí. Potřebují malé množství kyslíku pro probíhající biologické děje v zrnu. Pokud ho nemají tak natáhnou ráfy.
Já totiž když jsem konzervoval a zavařoval tabák (to bylo někdy v r. 2007) a cigarety tak jsem naplnil pár sklenic obilím vlhkosti cca12 %, následoval CO2, uzavření víčkem twist-off (velkou silou, na fest) a čekání. Referenčním vzorkem bylo obilí v druhé sklenici ale se vzduchem, ostatní stejné.
Výsledky :
-Všechno obilí v CO2 bylo bez závad a plně schopné konzumace i po roce (r. 2008).
-Letos (r. 2012) jsem otevřel další sklenice po 4 letech. Chleba byl z čerstvě namlété mouky dobrý.
Zase bez závad. Podotýkám, že po každém otevření jsem doplnil do sklenice CO2. Klíčení po 1 roce v CO2, r. 2008 :
-Odebral jsem od každé obilniny 100 zrn a dal vyklíčit.
-To co bylo v CO2 tak nevyklíčilo vůbec, teda u pšenice špaldy jsem měl dva klíčky, ostatní ani ťuk.
-Předešlé a ani letošní klíčení v CO2 jsem pro přesvědčivé výsledky klíčení z roku 2008, neprováděl. S jistotou předpokládám, že by bylo nulové.
Klíčení, vzduch, po 1 roce, r. 2008.
Špalda 96 %; chlebová pšenice "skleněnka"88 %; běžná krmná pšenice, spíše zadina 80 %; žito chlebové 89 %; ječmen 90 %; pohanka "tatarka" 95 %; fazole tyčkové
polní 89 %; hrách 80 %;
Klíčení po 2 letech vzduch r. 2009.
Špalda 80 %; Chlebová pšenice "skleněnka"75 %; běžná krmná pšenice, zadina 76 %; žito chlebové 70 %; ječmen 83 %; pohanka "tatarka"80 %; fazole tyčkové polní 70 %; hrách 71 %.
Klíčení po 3 letech jsem jaksi nestihnul.
Klíčení po 4 letech vzduch r. 2011.
Špalda 46 %; chlebová pšenice "skleněnka" 52 %; běžná krmná pšenice "zadina" 38 %;
žito chlebové 39 %; ječmen 49 %; pohanka "tatarka" 51 %; fazole tyčkové polní 43 %; hrách 49 %.
Klíčení letos jsem ještě nestihl.
Sice zajímavé údaje ale jsem již úplně mimo mísu. Tohle téma se nazývá Domácí pěstování a fermentace tabáku. Tak nevím...,. nezaložíme Bonde nové téma ?
Miki.