Autor Téma: Dlouhodobé skladování obilí ke konzumaci  (Přečteno 4863 krát)

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9369
  • I' ll be back!
Dlouhodobé skladování obilí ke konzumaci
« kdy: Červen 10, 2012, 11:07:22 odpoledne »
přesunuté a rozdělené  téma. Mobile

Miki, díky! vyčerpávající, podrobné a doplněné o osobní zkušenosti. Chtělo by to vytisknout brožurku pěstování tabáku a výroba domácích cigaret snadno a rychle.. Ta by určitě šla na dračku! Ale nevím, jestli by nám ji vzali do prodeje trafikanti :-) Stejně jako ta tvá domácí výroba mýdla. Zrajeme k založení edice Preppers - tedy, ke svépomocnému družstevnímu nakladatelství.

To plnící zařízeni na CO2 mne velmi zajímá, bude užitečné i pro skladování obilí v ochranné atmosféře.

Co takhle tvému známému soustružníkovi zadat zakázku na vytočení 100 ks redukce mezi hasičák a redukční ventil?

 Já to budu potřebovat na plnění sudů s obilím. Plánuji do každého sudu dát novodurovou odpadní trubku , která bude mít perforace u dna sudu a nahoře k nim připojím kolínko s těsnící gumičkou, chci ten CO2 plnit s mírným přetlakem a tak to musí trochu těsnit, aby CO2 unikal z trubky spodem do sudu a nepřetékal přes okraje trubky ven.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline miki

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1046
Re:Dlouhodobé skladování obilí ke konzumaci
« Odpověď #1 kdy: Červen 20, 2012, 08:03:30 odpoledne »
Zdravím.
To :RP007
Tak to by šlo já k němu zajedu a dám dotaz , co by to koštovalo. Jseš pro mosaz a nebo pro železo ? ?

Co se týká té brožury, tak se vymáčkni jak si to představuješ, klidně to přepracuji.

K tomu tvému plnění sudů s obilím cóčkem. Velmi dobrý nápad ale je tady to ale ....kysl. uhličitý je velmi dobrý na konzervaci a zabránění žluknutí obsažených tuků v surovině...bohužel se nehodí na skladování obilí k setbě... ta zrna po určité době odumírájí. Potřebují malé množství kyslíku pro probíhající biologické děje v zrnu. Pokud ho nemají tak natáhnou ráfy.
Já totiž když jsem konzervoval a zavařoval tabák (to bylo někdy v r. 2007) a cigarety tak jsem naplnil pár sklenic obilím vlhkosti cca12 %, následoval CO2, uzavření víčkem twist-off (velkou silou, na fest) a čekání. Referenčním vzorkem bylo obilí v druhé sklenici ale se vzduchem, ostatní stejné.
Výsledky :
-Všechno obilí v CO2 bylo bez závad a plně schopné konzumace i po roce (r. 2008).
-Letos (r. 2012) jsem otevřel další sklenice po 4 letech. Chleba byl z čerstvě namlété mouky dobrý.
Zase bez závad. Podotýkám, že po každém otevření jsem doplnil do sklenice CO2. Klíčení po 1 roce v CO2, r. 2008 :
-Odebral jsem od každé obilniny 100 zrn a dal vyklíčit.
-To co bylo v CO2 tak nevyklíčilo vůbec, teda u pšenice špaldy jsem měl dva klíčky, ostatní ani ťuk.
-Předešlé a ani letošní klíčení v CO2 jsem pro přesvědčivé výsledky klíčení  z roku 2008, neprováděl. S jistotou předpokládám, že by bylo nulové.

Klíčení, vzduch, po 1 roce, r. 2008.
Špalda 96 %;  chlebová pšenice "skleněnka"88 %;    běžná krmná pšenice, spíše zadina 80 %;    žito chlebové 89 %;     ječmen 90 %;     pohanka "tatarka" 95 %;    fazole tyčkové
polní 89 %;   hrách 80 %;

Klíčení po 2 letech vzduch r. 2009.
Špalda 80 %; Chlebová pšenice "skleněnka"75 %;  běžná krmná pšenice, zadina 76 %;   žito chlebové 70 %;   ječmen 83 %;    pohanka "tatarka"80 %;   fazole tyčkové polní 70 %;   hrách 71 %.

Klíčení po 3 letech jsem jaksi nestihnul.

Klíčení po 4 letech vzduch r. 2011.
Špalda 46 %;  chlebová pšenice "skleněnka" 52 %;   běžná krmná pšenice "zadina" 38 %;
žito chlebové 39 %;   ječmen 49 %;     pohanka "tatarka" 51 %;   fazole tyčkové polní 43 %;    hrách 49 %.
Klíčení letos jsem ještě nestihl.

Sice zajímavé údaje ale jsem již úplně mimo mísu. Tohle téma se nazývá Domácí pěstování a fermentace tabáku. Tak nevím...,. nezaložíme Bonde nové téma ?
Miki. 

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9369
  • I' ll be back!
Re:Dlouhodobé skladování obilí ke konzumaci
« Odpověď #2 kdy: Červen 20, 2012, 09:14:01 odpoledne »
Miki, určitě uděláme další téma! hned dvě a poslední dva příspěvky tam přesuneme. Admin to, na rozdíl ode mne zvládne.

Dlouhodobé skladování obilí ke konzumaci 
Skladování osiva

Ad CO2: To není žádný můj nápad, je to zkušenost předků. Nádoba s CO2 není nic jiného než obšlehnutá zemní obilná jáma. Budovaly se tak, aby dno bylo výše než hladina vody ve studni a "hladina" uskladněného obilí v nezámrzné hloubce. Obilí se vychladilo ve sklepě a nasypalo do jámy. Zrna vydýchala kyslík a tak zahubila všechny škůdce. Zemní jámy byly velmi oblíbené hlavně v dobách válek a nepokojů, eráru a drancující armádě se hledaly se o poznání hůře než špýchary. Tedy, další praktická zkušenost pro PA dobu. Ty barely by se také daly zakopat, alespoň část z nich.

Co se týká plnící soupravy na CO2, raději mosaz, vzal bych si asi tak 10 ks do zásoby. Doporučoval bych zkompletovat standardní sestavu pro skladování cigaret a obilí, a pak díly nakupovat hromadně u jednoho dodavatele.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Mobile

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 0
    • http://minimalisti.tym.cz/
Re:Dlouhodobé skladování obilí ke konzumaci
« Odpověď #3 kdy: Červen 20, 2012, 09:26:27 odpoledne »
Syfonové bombičky jsou plněné CO2?

 Stačilo by je sehnat a pak udělat nějaký přístroj, který by pouštěl do sudu přes membránu CO2.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 4410
Re:Dlouhodobé skladování obilí ke konzumaci
« Odpověď #4 kdy: Srpen 01, 2012, 07:35:04 odpoledne »
Tak jsem se vyptaval a jednomu cloveku by mela stacit 11m3 prostoru na skladovani potravin(zeleniny,ovoce,obilovin) pres zimu. Ted za nas skladuji supermarkety.:)

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9369
  • I' ll be back!
Re:Dlouhodobé skladování obilí ke konzumaci
« Odpověď #5 kdy: Srpen 02, 2012, 06:55:44 odpoledne »
Zdravím.
To :RP007
Tak to by šlo já k němu zajedu a dám dotaz , co by to koštovalo. Jseš pro mosaz a nebo pro železo ? ?
Miki.

Jednoznačně pro mosaz, ocel koroduje.. Omlouvám se za dlouhou dobu na odpověď, přehlédnul jsem tenhle článek.. Po přesunutí tématu už nebylo zafajfkováno "Upozornit na nové odpovědi" Zjisti prosím, kolik by to stálo, 2 ks beru určitě, pokud bude cena příznivá, vzal bych i 5 ks. Máš ponění, kolik stojí ten redukční ventil?

Zkuste se zamyslet i nad tím, co bude následovat za redukčním ventilem, hlavně ta plnící trubka do barelu. Asi bychom měli mít mírný přetlak, aby kyslík z barelu unikal radostněji a veseleji. Myslím, že jehla asi nebude stačit.

Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9369
  • I' ll be back!
Re:Dlouhodobé skladování obilí ke konzumaci
« Odpověď #6 kdy: Srpen 02, 2012, 07:07:58 odpoledne »

To :RP007

K tomu tvému plnění sudů s obilím cóčkem. Velmi dobrý nápad ale je tady to ale ....kysl. uhličitý je velmi dobrý na konzervaci a zabránění žluknutí obsažených tuků v surovině...bohužel se nehodí na skladování obilí k setbě... ta zrna po určité době odumírájí. Potřebují malé množství kyslíku pro probíhající biologické děje v zrnu. Pokud ho nemají tak natáhnou ráfy.
Já totiž když jsem konzervoval a zavařoval tabák (to bylo někdy v r. 2007) a cigarety tak jsem naplnil pár sklenic obilím vlhkosti cca12 %, následoval CO2, uzavření víčkem twist-off (velkou silou, na fest) a čekání. Referenčním vzorkem bylo obilí v druhé sklenici ale se vzduchem, ostatní stejné.
Výsledky :
-Všechno obilí v CO2 bylo bez závad a plně schopné konzumace i po roce (r. 2008).
-Letos (r. 2012) jsem otevřel další sklenice po 4 letech. Chleba byl z čerstvě namlété mouky dobrý.
Zase bez závad. Podotýkám, že po každém otevření jsem doplnil do sklenice CO2. Klíčení po 1 roce v CO2, r. 2008 :
-Odebral jsem od každé obilniny 100 zrn a dal vyklíčit.
-To co bylo v CO2 tak nevyklíčilo vůbec, teda u pšenice špaldy jsem měl dva klíčky, ostatní ani ťuk.
-Předešlé a ani letošní klíčení v CO2 jsem pro přesvědčivé výsledky klíčení  z roku 2008, neprováděl. S jistotou předpokládám, že by bylo nulové.

Klíčení, vzduch, po 1 roce, r. 2008.
Špalda 96 %;  chlebová pšenice "skleněnka"88 %;    běžná krmná pšenice, spíše zadina 80 %;    žito chlebové 89 %;     ječmen 90 %;     pohanka "tatarka" 95 %;    fazole tyčkové
polní 89 %;   hrách 80 %;

Klíčení po 2 letech vzduch r. 2009.
Špalda 80 %; Chlebová pšenice "skleněnka"75 %;  běžná krmná pšenice, zadina 76 %;   žito chlebové 70 %;   ječmen 83 %;    pohanka "tatarka"80 %;   fazole tyčkové polní 70 %;   hrách 71 %.

Klíčení po 3 letech jsem jaksi nestihnul.

Klíčení po 4 letech vzduch r. 2011.
Špalda 46 %;  chlebová pšenice "skleněnka" 52 %;   běžná krmná pšenice "zadina" 38 %;
žito chlebové 39 %;   ječmen 49 %;     pohanka "tatarka" 51 %;   fazole tyčkové polní 43 %;    hrách 49 %.
Klíčení letos jsem ještě nestihl.


Předpokládal jsem, že obilí v CO2 nebude vhodné na klíčení.. Jde o dlouhodobé uchovávání strategické zásoby potravin pro lidi a zvířata, minimálně slepice. Tak, abychom nemuseli každý rok manipulovat s barely. Nejraději bych je někam zazdil nebo zakopal a nechal je tam třeba 5 - 10 let, potom skrmil a uložil znovu, pokud barely budou použitelné. Mít zkrátka třeba tři šarže obilí, po třech letech, aby se pak nemuselo všechno obměnit najednou a rotovat v úrodném roce, kdy bude obilí levnější.

Sadbu budeme řešit jinak. Tvé výsledky klíčivosti mne potěšily, měl jsem obavy, že to bude horší.. Už jsi problém vyřešil, strategická zásoba sadby se bude holt obměňovat každý rok..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 4410
Re:Dlouhodobé skladování obilí ke konzumaci
« Odpověď #7 kdy: Srpen 02, 2012, 07:11:42 odpoledne »
Nestacilo by jen koupit plastovy barel do ktereho se da psenice a par kousku sucheho ledu a pekne na tvrdo se zavre a pak se zakope?

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9369
  • I' ll be back!
Re:Dlouhodobé skladování obilí ke konzumaci
« Odpověď #8 kdy: Srpen 02, 2012, 07:27:09 odpoledne »
Nad tím suchým ledem jsem také původně uvažoval, ale ten je dost studený, takže by tepelně poškodil obilí, a navíc, co se vduchem, který v tom barelu bude? Původně jsem si myslel, že udělám nějakou krabici s dírami na dno barelu a počkám, až se suchý led odpaří a teprve pak uzavřu.. Myslím si, že by se ten barel mohl tlakem odpařeného CO2 i roztrhnout, pokud by ho tam bylo moc.

Z logiky věci předpokládám, že CO2 v tlakové lahvi bude levnější než suchý led, který je vlastně CO2 v pevné formě, tedy, zkapalněný a ještě zmrzlý..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 4410
Re:Dlouhodobé skladování obilí ke konzumaci
« Odpověď #9 kdy: Srpen 02, 2012, 07:30:55 odpoledne »
To my nedoslo,ze CO2 se nedrzi pri zemi,ale jde na horu.  ::)

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9369
  • I' ll be back!
Re:Dlouhodobé skladování obilí ke konzumaci
« Odpověď #10 kdy: Srpen 04, 2012, 03:21:30 odpoledne »
CO2, tedy oxid uhličitý (vzniká při dýchání a dokonalém spalování) se drží při zemi, CO tedy oxid uhelnatý (vzniká při nedohonalém spalování a je jedovatý) stoupá nahoru.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

petka

  • Host

Offline Cajgalamo

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1489
Re:Dlouhodobé skladování obilí ke konzumaci
« Odpověď #12 kdy: Srpen 13, 2012, 05:52:25 odpoledne »
Tu je popísaná jedna metóda aj s obrázkami.
Only english.


http://www.rural-revolution.com/2011/03/storing-food.html
"Svet v temných, ale skutočných farbách má väčšiu cenu, ako svet v ružových farbách, ale falošných." Jean Gwenaél Dutourd

Offline Cajgalamo

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1489
Re:Dlouhodobé skladování obilí ke konzumaci
« Odpověď #13 kdy: Říjen 10, 2012, 01:44:10 dopoledne »
Našiel som inzerát na plastové sudy, použiteľné na skladovanie.
Ja si niekoľko beriem.

http://dom.bazos.sk/inzerat/18894078/PLASTOVE-SUDY-40litrove-AJ-ROZVOZ-PO-SR.php
"Svet v temných, ale skutočných farbách má väčšiu cenu, ako svet v ružových farbách, ale falošných." Jean Gwenaél Dutourd

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 4410
Re:Dlouhodobé skladování obilí ke konzumaci
« Odpověď #14 kdy: Říjen 10, 2012, 07:30:03 dopoledne »
Našiel som inzerát na plastové sudy, použiteľné na skladovanie.
Ja si niekoľko beriem.

http://dom.bazos.sk/inzerat/18894078/PLASTOVE-SUDY-40litrove-AJ-ROZVOZ-PO-SR.php
Blahopreji.

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9369
  • I' ll be back!
Re:Dlouhodobé skladování obilí ke konzumaci
« Odpověď #15 kdy: Říjen 10, 2012, 08:42:48 dopoledne »
9 EUR za 40 litrů je fajn cena..  to bych jich koupil náklaďák pro naši osadu. Zjisti prosím, kdo je výrobce..

Děkuji!
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Cajgalamo

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1489
Re:Dlouhodobé skladování obilí ke konzumaci
« Odpověď #16 kdy: Říjen 10, 2012, 04:50:35 odpoledne »
Zistím a dám vedieť.

Ešte som vypátral toto, sú tam, ak by niekto zháňal, väčšie sudy (200, 250 l) za zaujímavé ceny:

http://www.lumavinicne.sk/nas-sortiment/pouzite-plastove-sudy/
"Svet v temných, ale skutočných farbách má väčšiu cenu, ako svet v ružových farbách, ale falošných." Jean Gwenaél Dutourd

Offline Cajgalamo

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 1489
Re:Dlouhodobé skladování obilí ke konzumaci
« Odpověď #17 kdy: Říjen 11, 2012, 11:03:32 odpoledne »
Tak výrobcu sudov sa mi zatiaľ nepodarilo vypátrať. Viem len, že je to "Made in Germany", bližšie nič. Aj tak dobre, hádam to nebude čínsky ftalát.  ::)
Pátram ďalej.
"Svet v temných, ale skutočných farbách má väčšiu cenu, ako svet v ružových farbách, ale falošných." Jean Gwenaél Dutourd

Offline Saladin

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 9369
  • I' ll be back!
Re: Dlouhodobé skladování obilí ke konzumaci
« Odpověď #18 kdy: Červenec 05, 2018, 08:46:39 odpoledne »
Z diskuse na Leva Netu:

Citace
Moralesovi se vrátil nádor. Velmi zajímavé je, že všichni pronárodně a levicově a proti USA zaměření latinskoameričtí prezidenti měli nebo mají zhoubné karcinomy.

Na to nepotřebují žádné speciální laboratoře. V přírodě se vyskytuje jeden mimořádně agresivní mutagen (kancerogen), který je svým účinkem vzdálen v násobcích statisíců až milionů od nejbližší známé chemikálie. Je to plíseň „aspergillus negro“ – roste na špatně skladovaném obilí a ořechách. Pak na likvidaci člověka nepotřebují žádné komando nebo novičok. Stačí správně proškolený kuchař nebo číšník v jeho blízkosti a je vystaráno, nikdo nic nezjistí.

Myslím si, že tuto technologii používají už staletí také jako prostředek genocidy. Stačilo zorganizovat válku nebo jinou záminku nedostatku potravin. Lidé nevybavení takovou informací začali ze strachu před hladem obilí zakopávat do země a svůj jed si tak vypěstovali sami.

Aspergillus má černou barvu – od toho je negro

Takže, pozor na obilí a výrobky z něj..

Ví o tom u nás někdo něco více?
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline SoňaR

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3288
  • Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Re: Dlouhodobé skladování obilí ke konzumaci
« Odpověď #19 kdy: Červenec 05, 2018, 08:59:30 odpoledne »
Na jiném netu jsem našla úplně stejný text od nějakého diskutéra.  Nenašla jsem plíseň a. negro, asi mají na mysli a. niger:


https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Kropidlák_černý