Autor Téma: Inseminácia hospodárskych zvierat  (Přečteno 1146 krát)

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7598
Inseminácia hospodárskych zvierat
« kdy: Únor 02, 2015, 12:04:10 odpoledne »
Aj v dnešnej dobe je to najjednoduchší spôsob, ako si rozmnožiť hospodárske zviera, kedy je nerentabilné chovať si aj vlastného samca.
V PA dobe to bude priam nevyhnutnosť. Keďže aj dnes je chovný cap, či býk horkoťažko jeden na okres. A prevážať zviera v PA dobe bude určite o kejhák. Keďže to bude nesmierny majetok.
Vela ludí tu počíta s tým, že budú mať svoju kravku, či kozu, prasa, koňa. Ale krava a koza potrebujú byť z času na čas pripustené, aby mlieko dali. To je tak raz za rok. Takže inseminácia tu pripadá ako najschodnejšie riešenie.
Prasnica na chov dá do roka v pohode dva-tri krát mladé. Tu by už bolo rentabilnejšie chovať napríklad menšie plemeno /vietnamky/ kanca na oplodnenie.

Má niekto predstavu, či skúsenosť s umelým oplodnovaním hospodárskych zvierat?

Niečo si pôjdem naštudovať, a asi sem potom vložím dáky výcuc. Pochybujem, že sa to tu pôjde niekto učiť, aby mal prípravu na PA dobu. Ale kto vie?  ;D

http://old.agroporadenstvo.sk/zv/osipane/clanky/insem.htm?start
http://www.chzvmos.sk/chov-osipanych/articles/reprodukcia-osipanych.html
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Seraphine

  • ***
  • Příspěvků: 6
Re:Inseminácia hospodárskych zvierat
« Odpověď #1 kdy: Červen 04, 2015, 08:40:04 odpoledne »
Nedokážu si představit jak by inseminace mohla fungovat v postapo světě  :) To mi přijde realizovatelnější ten jeden samec.. Ejakulát je poměrně citlivá substance a ty potvory moc nevydrží

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7598
Re:Inseminácia hospodárskych zvierat
« Odpověď #2 kdy: Červen 04, 2015, 11:56:45 odpoledne »
Jasné, u zajaca by to šlo. Mám teraz dve kobylky, a prasnicu, a o rok by som chcel pridať dve kravky-jerseyky na mlieko. Neviem si predstaviť mať k tomu žrebca, kanca a býka. A to ani teraz, a nie to ešte v ťažkých dobách.
Jeden býk je tak cca 6-8 ton sena na rok. A okrem oplodnovania žiaden osoh.  ::)
K tomu keď prirátam kobylky- 12ton sena, a prasnica, vela krmiva, tak proste to nejde ani teraz, keď je seno skoro zadarmo, len to uskladniť. V PA dobe je to moc aj na velkú komunitu, a nie na jedného človeka.... čo som momentálne ja.

Inak má auto, aj vozík na prepravu zvierat, takže v tomto by som to zvládol, ale kto už prevážal býka, žrebca, kobyly, či prasnicu? /ja ano, a nič jednoduché.../

S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Seraphine

  • ***
  • Příspěvků: 6
Re:Inseminácia hospodárskych zvierat
« Odpověď #3 kdy: Červen 05, 2015, 09:50:57 dopoledne »
Zrovna u koní a prasat se používá chlazený ejakulát na 16°C. Tam by to teoreticky šlo - ale tenhle ejakulát musí být spotřebován do 72 hodin. \u ostatních mražený - nedokážu si představit existenci tekutého dusíku. Jednak se musí doplňovat a v PA? Mrazí se to na -190°C. Jediný mě napadá mít spolčených více osad s jedním samcem pro více z nich a pak tryskem po odběru upalovat a inseminovat - taky se mi to nezdá.. Nehledě na to, že inseminace nedosahuje tak vysokého procenta zabřezávání jako přirozená plemenitba. Sice je v dnešní době z mnoha pohledů výhodná (nemoci, max využití potenciálu plemeníka, ekonomika, uchování léta, šlechtění), ale co se týče samotného zabřezávání, nevím nevím..
Navíc ten ejakulát s dobou ztrácí výrazně na kvalitě. Tohle + samotný zabřezávání + těžké odhadnutí říje (což by možná šlo, když člověk bude mít pár kusů, ale v dnešní době se používají nejmodernější zobrazovací techniky pro přesný odhad kdy inseminovat).

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:Inseminácia hospodárskych zvierat
« Odpověď #4 kdy: Červen 05, 2015, 02:06:07 odpoledne »
DaBo je beznadějný případ paranoidního individualisty  P:-/   P:-/   P:-/

Nechápe, že v PA době se bude oplodňovat skokem.. Více osad určitě, ale ty si budou mezi sebou rotovat býčky a další samečky, aby nedocházelo k příbuzenským plemenitbám více, než je zdrávo.

Kvůli oplodnění nějaké krávy, kobyly, prasnice nebo, nedej bože, kozy, určitě ani náhodou nebudu riskovat život vycvičeného průzkumníka / ostřelovače / návodčího minometné palby jako kurýra ejakulátu, to si raději budu chovat svého býka, hřebce, kozla, kance. Vyjde to levněji, než semeno převážet v HMMWV nebo OT-64..

Býkův nos bude fungovat v PA době určitě stejně spolehlivě jako dnešní moderní zobrazovací metody. V dnešní době vytvoříme mezi kamarády dostatečně pestré porfolio Stračen nebo Yerseyek, tak aby býčci v případě PA nebyli sežráni všichni.. Když se rodí kluci a holky v poměru 52/48, tak u krav to bude s jalůvkami a býčky podobné. Jeden známý chovatel má, tuším, 5 Yerseyek a v ohradě mu pobíhají vždy 3-4 různě staří býčci.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Inseminácia hospodárskych zvierat
« Odpověď #5 kdy: Červen 05, 2015, 02:33:08 odpoledne »
Bohužel, tenhle probblém je velice ožehavý, zvláště v dnešní době, kdy nikdo nic nechová. Dříve se vytvořila rotace plemeníků, kdy se plemeník použil a za rok, resp za dva se posunul, prodal či vyměnil do dalšího obvodu a přišel jiný, nepříbuzný plemeník.Dříve bylo běžné, že Se plemeník po narození odebral krávě a dal se na výchovu k lidem, i dětem a ti jej krmili z lahve, podávali krmení , mnohdy z ruky a tím vyrost¨l býk klidný, mírný, k lidem shovívavý.
Pak se po dospělosti naučil tahu a sloužil kromě plemenitby i k potahovým pracem. Až jeho služeb v plemenitbě nebylo třeba a genofond byl naplněn, tedy hrozila příbuzenská plemenitba 2 a dalších stupnů, pak se vyklísnul, tedy kastroval a jako mírný vůl sloužil jako potah, nebo řezníkovi, jako zdroj masa.
Za připuštění se vždy platilo a ne zrovna málo. Byla to pětina ročních provozních nákladů za jeden zdařilý skok.
Jak se mění králíci, rAmlice , tak se budou měnit býci, kanci, berani.
Plemenné knihy hospodářských zvířat byly vyvedeny mnohem důsledněji, a precizněji, než kartastr nemovitostí, nebo matrika.
Sám si lámu hlavu, jak na to, protože je problém, že síť chovatelů , potřebných k rotaci plemeníků je kdesi v nedohlednu, a abych udržel nějakou pochybnou nepříbuznou linii, musel bych držet 4 býky, což jest faux paux...
Dříve nebyl problém, že se běhající se kráva vedla do sousední dědiny, nebo i dál, stejně jako prasnice.


 

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7598
Re:Inseminácia hospodárskych zvierat
« Odpověď #6 kdy: Červen 08, 2015, 12:59:23 dopoledne »
DaBo je beznadějný případ paranoidního individualisty  P:-/   P:-/   P:-/

Nechápe, že v PA době se bude oplodňovat skokem..

Ale prd. Dag je praktický a stojí pevne na zemi. Zocelený ťažko nadobudnutou praxou. Nie je jedným z tých romantický teoretikov.  ::!

Aj dnes mám velký problém zohnať plemenníka. A to sa nemusím báť hladujúcich svoriek a odstrelovačov. Viem, že ak budem mať v PA dobe zviera, čo sa bude dať zožrať, budem ja, aj všetci moji blízky nepretržite v ohrození.
A viem, kolko námahy stojí uživiť takéto velké zviera. Ak budeš mať aj po ruke Marava a 400  zbojníkov, tak aj tých bude treba dáko uživiť. Hoď si to domkalkulačky, aby si vedel, kolko toho budeš musieť dochovať a dopestovať....Dnes táto otázka /inseminácia/ vyzerá úsmevne, ale bez nej to proste nepôjde... ::)
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:Inseminácia hospodárskych zvierat
« Odpověď #7 kdy: Červen 08, 2015, 01:21:48 dopoledne »
Těch 400 zbojníků bude pracovat a bojovat (bude-li to zapotřebí).

V čase, který nám zbývá holt musíme vytvořit dostatečné stádo skotu, dejme tomu 10 krav, které budou dávat býčky a jalovičky. Ty se musí mezi osadami pozvyměňovat a pomocí inseminace semenem od nepříbuzných býků vytvořit dostatečně pestré stádo. Když nebude PA, půjdou býčci pod kudlu tak, jak budou dorůstat do jatečné váhy, když přijde PA, tak se holt budeme muset několik let obejít bez hovězího masa - budeme potřebovat plemenné býky a také voly na orání. Kravky budou vrhat telátka a dojit mléko. Kráva, ke které se chováš slušně vydrží klidně 10 let a teprve pak půjde do papiňáku a bude se muset dlouho, dlouho vařit..

Stejný postup u koz, ovcí, prasat, slepic, králíků, hus a kachen. Tedy, mít dostatečně pestré stádo a vést důkladnou plemennou evidenci. Co se týče incestu mezi dobytkem, určitě to nebude zase tak horké.. Řešit to budou naše vnoučata.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Inseminácia hospodárskych zvierat
« Odpověď #8 kdy: Červen 08, 2015, 02:03:26 dopoledne »
No, pouštět tátu na dceru, nebo vnučku se dá, ovšem pouze v jedné generaci, pak už jsou potíže, pak se rodí zmrskliny, nepodařeniny, neplodné a pochroumané zplozeniny.Jak to říká můj oblíbený plemenář.... přeci nejsme cigáni, aby  byl otec i dědou....
Takže, mám ovečky, tři ovečky. Letos na ně pustím berana č 1.Příští rok zase berana č1. Nic proti. No jo, jedna umřela, a já potřebuju tři ovečky..... Takže ukážu prstem na jednu jehnici, s otcem č 1 a pustím na ni otce č 1.
To je příbuzenská. i otcovy bratři jsou příbuzenská. I jeho potomci jsou příbuzenská.
Takže, první generace  u příbuzenské není katastrofa, druhá však zcela ano.
Kde vzít plemeníky nikoli na chov, ale na trvalou udržitelnost chovu bude potíž.....Veliká potíž. Ta největší, páč i dnes, v době neomezených možností je problém sehnat nepříbuzné linie  u čistokrevných chovů.
Takže si nedělám iluze o budoucnosti. Plemeníci budou mít cenu nesmírnou, nezměřitelnou.
Ještě to bude veselé, hodně veselé....