Autor Téma: Quessantské ovce  (Přečteno 2479 krát)

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Quessantské ovce
« kdy: Červen 16, 2012, 10:47:28 dopoledne »
Chováte quessantské ovce ? Skutečně jsou tak malé?

Nejlépe si vybrat nějaké masné plemeno s dobrým masem. Místo pidiovcí raději králíky!
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Jirka

  • ***
  • Příspěvků: 26
Re:Quessantské ovce
« Odpověď #1 kdy: Červenec 09, 2012, 10:10:25 dopoledne »
Quessantské ovce nesjou žádné "pidiovečky", tedy co tím myslím, že nejsou (protože jinak jsou z plemen ovcí skutečně nejmenší). Totiž lidé si z rozmaru vyšlechtili různá plemena všelijakých zvířat, ale to není případ těchto oveček! Ty jsou adaptovány na drsné klimatické podmínky a nedostatek kvalitní stravy v místě svého původu. Jinak jsou to se vším všudy normální právoplatné ovce a v některých parametrech předčí třeba i ty naše valašky.

Tedy my jsme se pro toto plemeno rozhodli proto:

Máme docela velkou zahradu, která by uživila stádečko ovcí, ale ne na zimu. Museli bychom je na podzim vybít anebo nakupovat seno. Quessantské ovečky nám umožňují chovat je celoročně a ještě navíc na vlastní zahradě nasušit dostatečnou zásobu sena - tedy být v tomto smyslu soběstačnými (nemusím snad ani zdůrazňovat, že není nic krásnějšího než práce se senem: košení, obrácení, vůně, naboso ...).

K výhodám patří, že si vystačí i s méně kvalitním travním porostem a víc nepotřebují (ale určitě nepohrdnou spadaným jablkem, milují např. listí černého bezu aj.). Mohou být celoročně venku.

My je jíst nebudeme (kdo by jedl domácího mazlíčka), ale i tak disponují určitým potenciálem: poskytují poměrně kvalitní vlnu.

Teď ale k číslům: např. ovce valaška dosahuje hmotnosti kolem 60 kg a výšky 70 cm; quessantka má hmotnost kolem 20 kg a výšku cca 50 cm. 


Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Quessantské ovce
« Odpověď #2 kdy: Červenec 12, 2012, 05:05:44 odpoledne »
Zdravím.
Jako živá sekačka na trávu je nenahraditelná třeba do sadu. Nemusíte se o ni prakticky starat a i v zimě vezme zavděk jakoukoliv stravou a nebo si vyhrabe stařinu pod sněhem. Stačí ji voda a přístřešek před mrazy aby na ní nefoukalo a v létě nepršelo. Prostě živá sekačka. A maso mají výborné zvláště jehňata. Mňam.
Miki.

Offline Jirka

  • ***
  • Příspěvků: 26
Re:Quessantské ovce
« Odpověď #3 kdy: Červenec 19, 2012, 08:34:12 dopoledne »
Zdravím.
A maso mají výborné zvláště jehňata. Mňam.
Miki.

No, nevím, jestli je v současné době rozumné porážet jehňata tohoto plemene ovcí. Ještě tak možná beránka, ale jehničky se dají prodat za velice slušný peníz pro chov a je o ně docela slušný zájem.

Jinak obecně - jehněčí je výborné! Vzpomínám si, jak jsem kdysi na svých vandrech Slovenskem pomáhal bačovi vysoko v horách a ten mi za to poskytoval přístřeší, žinčici, sýry a tak výborně udělaného beránka, jakého jsem v životě nejedl! Jenže to bývávalo - teď už se sýry přímo na bačovně nedělají - z nařízení Evropské unie, že to není hygienické a ovečky se už také pasou spíše v nižších polohách, než tomu bylo dříve tam ...

   

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Quessantské ovce
« Odpověď #4 kdy: Červenec 19, 2012, 01:55:46 odpoledne »
Zdravím.

To Jirka :
....."No, nevím, jestli je v současné době rozumné porážet jehňata tohoto plemene ovcí. Ještě tak možná beránka, ale jehničky se dají prodat za velice slušný peníz pro chov a je o ně docela slušný zájem".....

Tak samozřejmě, že je to ekonomický kalkul, pokud je možné takovéto zhodnocení tak prodat. Ale stejně se tomu člověk do budoucna nevyhne .....My je jíst nebudeme (kdo by jedl domácího mazlíčka).... To by ti třeba v takové Bosně neprošlo tam se jedli i krysy a potkani.  Navíc pokud budeš mít těch ovcí 50 ks tak stejně nějaké skončí pod kudlou.
Musíme si zvyknout dopředu, že chovat doma mazlíčka, který nejni k jídlu bude luxus
ohrožující život chovatele a jeho rodiny.
Miki.

Offline Jirka

  • ***
  • Příspěvků: 26
Re:Quessantské ovce
« Odpověď #5 kdy: Červenec 19, 2012, 02:16:59 odpoledne »
Aha  :)

Myslel jsem to tak, že jsme si je nyní pořídili úplně z jiného důvodu, než pro maso (máme je pro funkční agroekosystém).

Změní-li se podmínky, samozřejmě i pro maso. Ale to se o ně dříve spíše postarají (žel) spoluobčané ...

Tož asi tak.

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Quessantské ovce
« Odpověď #6 kdy: Červenec 19, 2012, 02:28:16 odpoledne »
Zdravím.
Ale jirko to je přeci samozřejmé, já jenom uvažuji v intencích PA doby. Dnes je ještě jiná situace. Ta se ale může velmi rychle změnit. A v podtextu tam byla ještě otázka zda jsme na to psychicky připraveni ? ? Dnes ti přeji aby ovečky prospívaly. Jsi připraven na PA dobu, alespoň těmi ovcemi, lépe než většina z naší populace.
Miki.

Offline Jirka

  • ***
  • Příspěvků: 26
Re:Quessantské ovce
« Odpověď #7 kdy: Červenec 19, 2012, 03:23:04 odpoledne »
Mi to Miki vyznělo tak, že jehňátka quessantek baštíš už teď ;D

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Quessantské ovce
« Odpověď #8 kdy: Červenec 19, 2012, 09:34:56 odpoledne »
Zdravím.
Jirko to je pouze zbožné přání.
Rád bych, ovečka (pardon beránek) je mňam, ale nejsou podmínky. Já spíš teď zvažuji pořízení slepic a možná kachen.
Takže bohužel, žadná ovečka na talíři a ani do budoucna asi nebude. :( :(
Miki.

Offline miki

  • ***
  • Příspěvků: 1036
Re:Quessantské ovce
« Odpověď #9 kdy: Srpen 26, 2012, 10:05:34 odpoledne »
Vyplatí se chovat ovce na vlnu , když se vykupuje třeba za 20kč/kg ?

Zdravím.
To bych ji raději viděl v čistém stavu a pročesanou v prošívané dece. Prodat tak vynikající surovinu se myslím rovná plýtvání a ještě za takovou cenu. V této souvislosti mě napadá ještě využití jako materiál na pláště s kapucou do deště, viděné na starých smímcích z doby kdy se ještě bačovalo. Byla to pláštěnka přikrývka a další, při pasení ovcí na horských loukách. Byla to netkaná textilie vyráběná splsťováním ovčí vlny. Dále válenky. Druh velmi teplých ponožek ze splstěné vlny a mohlo by se pokračovat.
Miki.