Autor Téma: Masové konzervy  (Přečteno 11498 krát)

Offline Cynik

  • ***
  • Příspěvků: 1431
Re: Masové konzervy
« Odpověď #100 kdy: Listopad 20, 2015, 09:30:08 odpoledne »
Dneska jsem ti sel na pruzkum a objevil jsem plechovku sardinek v rozumne velikosti. Je 750gramova, s garantovanou vahou masa 535g. Vlozeno opet v slunecnicovem oleji. Velice prijemne mi znelo doporucene datum spotreby 30.8.2020. Tedy vyrobcem garantovanych 5 let. Aktualni cena je 2,90 Euro
Jednu si vezu domu na provereni a degustaci.



Praktikující cynik

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 489
    • Goofy's vintage workshop
Re: Masové konzervy
« Odpověď #101 kdy: Leden 03, 2017, 02:16:54 odpoledne »
Dnes jsem dostal od kamaráda email s varováním.
Nevím zda je to pravda, prosím tedy někoho blízko Rakouských hranic a zároveň pokud tam někdo nakupuje o prověření.

Citace z emailu:

VÝROBKY HAMÉ.!!!!!
Hamé prodává svoji vepřovku i v Rakousku - tam dává prvotřídní maso do 300 g balení za 1.79€ (viz foto) a hnusy, co zůstanou, zabalí do 290 g balení a prodávají jako prémiové Čechům za v přepočtu krásných 2.15€ ! Nekupujte od těch košťat nic, ať klidně padnou na hubu!  Prosím sdílejte a posílejte dál, ať jsou lidi v obraze a vědí, jak si čeští výrobci váží vlastních zákazníků! Děkuji.

"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline Cynik

  • ***
  • Příspěvků: 1431
Re: Masové konzervy
« Odpověď #102 kdy: Leden 03, 2017, 02:45:58 odpoledne »
To je Hoax kterej uz probehl na netu pred casem. Jedna se o dva odlisny vyrobky. V tom ceskym je vic masa, proto je ta cena vyssi. V rakouskym je vic soji.
Nicmene je obecne znamo, ze v CR jime odpad.

Edit: Nasel jsem k tomu tohle http://ekonomika.idnes.cz/hame-dodava-na-trh-v-rakousku-kvalitnejsi-potraviny-fy4-/test.aspx?c=A160531_151949_test_ozr

https://www.stream.cz/adost/10010963-veprove-konzervy
Praktikující cynik

Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5057
Re: Masové konzervy
« Odpověď #103 kdy: Leden 06, 2017, 07:11:41 odpoledne »
Z Dovastu si kupuji jen čisté maso, omáčky si uvařím.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: Masové konzervy
« Odpověď #104 kdy: Leden 08, 2017, 09:19:29 odpoledne »
Včera otevřená konzerva vepřové plátky...téměř rok po skončení min. trvanlivosti (13.2.2016)...voňavé, výborné, přidělala jsem tomu omáčku...rodina si pochutnala.

Z roku 2013 mám ještě 2 konzervy...na pokusy... :D

SoňaR

  • Host
Re: Masové konzervy
« Odpověď #105 kdy: Leden 08, 2017, 09:22:12 odpoledne »
Určitě budou super, sám Dovast píše, že vydrží 10 let  :)

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Masové konzervy
« Odpověď #106 kdy: Leden 08, 2017, 10:20:35 odpoledne »
Máte někdo zkušenosti s tímhle ?
http://www.jidlo-na-cesty.com/
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

SoňaR

  • Host
Re: Masové konzervy
« Odpověď #107 kdy: Leden 08, 2017, 10:32:05 odpoledne »
Díky za připomenutí, někdo ze známých mi už o nich říkal, prý jsou dobré. Tak je otestuju. Trochu škoda, že mají trvanlivost jen 2 roky.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Masové konzervy
« Odpověď #108 kdy: Leden 09, 2017, 07:39:37 dopoledne »
Díky za připomenutí, někdo ze známých mi už o nich říkal, prý jsou dobré. Tak je otestuju. Trochu škoda, že mají trvanlivost jen 2 roky. 
Na záruční dobu moc nedám.
Zákazník si může koupit zboží poslední den záruky, ale nemusí ji spotřebovat ještě tan den. Ovšem nesmí se po takový potravině po**at, natož umřít.
Navíc výrobce uvádí 2 roky při pokojový teplotě, ne v lednici nebo ve sklepě   :-*

Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Masové konzervy
« Odpověď #109 kdy: Leden 09, 2017, 08:15:20 dopoledne »
No, oni ti hygienici, ti ouřadové nechtějí dávat delší dobu záruky na jídlo. Jednak to fakt může mít trouba za koknem celé léto, takře se po otevření na majitele vrhne nový organismus, ale i metodika údržnosti potravin je u nás velmi přísná,...Vlastně to je dobře, protože lidi jsou mnohdy strašně pitomí.V chadu, zemi, dobrém krechtu či lednici jsou úplně jiné úpodmínky, než v regále obchodě, za výkladem, nebo na střeše domu s černou střechou.

Offline Cynik

  • ***
  • Příspěvků: 1431
Re: Masové konzervy
« Odpověď #110 kdy: Leden 09, 2017, 08:20:47 dopoledne »
Castecne to ale vypovida o tom jak vyrobce veri jim vyrobenemu obsahu. U konzerv od Dovastu jsem presvedcen, ze nejakych 15 let pri spravnem skladovani nebude problem. Navic po vice letech uz je casto vetsi problem s zivonosti obalu.
Praktikující cynik

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Masové konzervy
« Odpověď #111 kdy: Leden 09, 2017, 08:47:55 dopoledne »
Tak zase nějaký vzpomínky na dobu minulou  :D

Sestra mojí bejvalky se přistěhovala do vesnice kousek od Starý Boleslavi.
Celá rodina pracovala v mobilizačních skladech, někde v lesích mezi Mladou a Starou Boleslaví.
Tam se navážely konzervy, který měly na víčku vytlačený datum výroby +4 roky, pochopitelně i datum spotřeby bylo pošoupnutý.
Konzervy se namazaly vaselinou, uskladnily. Když přišel jejich čas, konzervy umyly horkou vodou, a polepili čerstvou etiketou, a mohli běžet do světa  ;)

Byl jsem na jí svatbě, a vyrazilo mi to dech. Komplet celá svatební hostina byla z konzerv !
Tam jsem jedl věci, který ještě nevyrostly, a už byly v konzervách  ::)

Odtud pramení moje nedůvěra k záručním dobám ;)

(To bylo někdy v roce 1972)
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Cynik

  • ***
  • Příspěvků: 1431
Re: Masové konzervy
« Odpověď #112 kdy: Leden 09, 2017, 09:02:23 dopoledne »
Tohle si dneska nikdo nelajsne. Po pul stoleti uz jsou daleko sofistikovanejsi metody a zpetne odhaleni takovyhodle podvodu neni takovy problem jako tenkrat. Tehdy hrozilo pouze udani a to jeste v pripade ze se dukaz odchytil pred datem vyroby.
Praktikující cynik

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Masové konzervy
« Odpověď #113 kdy: Leden 09, 2017, 09:05:53 dopoledne »
Navíc se to tehdy dělalo podle poctivých komunistických receptur a počítalo se s tím, že to ty 4 roky bude ležet ve skladu za definovaných podmínek.. Takže ta posunutá lhůta byla možná i z důvodu utajení.

Jinak, ochutnal jsem Anakinovic Lančmít podle receptury z padesátých let a byla to fakt mňamka..
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

SoňaR

  • Host
Re: Masové konzervy
« Odpověď #114 kdy: Leden 09, 2017, 09:50:57 dopoledne »
Souhlas, Anakinovic lančmít je výbornej!  @-->

SoňaR

  • Host
Re: Masové konzervy
« Odpověď #115 kdy: Leden 09, 2017, 11:45:34 dopoledne »
Jakože ty masový konzervy byly fakt lepší.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Masové konzervy
« Odpověď #116 kdy: Říjen 29, 2017, 09:59:05 odpoledne »
autokláv na kamna lze koupit, ale nemůžu sehnat nějaký rozumný formát dvě až tři kila, nebo litry objemu.....jinak u nás vítězí základ guláše, pečené maso ve vlastní štávě a hovězí, nebo jehněčí na houbách.....

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Masové konzervy
« Odpověď #117 kdy: Říjen 30, 2017, 12:17:31 dopoledne »
Nevím co si představuješ pod pojmem autokláv, ale 3kg masa lze nacpat asi do 6 klasických sklenic a na to by ti měl stačit cca 17l papiňák. Navíc dosáhneš na 120-125 oC.
Sehnat lze třeba zde:
https://shop24shop.cz/destilatory-palirny/600-tlakovy-hrnec-z-nerezu-5l-24l.html#/211-vyberte_si_objem_nadrze-tlakovy_hrnec_objem_17_litru

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Masové konzervy
« Odpověď #118 kdy: Říjen 30, 2017, 08:57:05 dopoledne »
Jasně, já pro sebe moc konzervy nepotřebuju, spíše uvažujem o komunitní zpracovnu, tedy neveřejnou, bez výstupu na trh.O konzervy je věru zájem, a o velkoobjemové obzvláště.S kilovkama se prdět je na dlouho, chce to dvě kila a víc.Autokláv kjako papinův hrnec, ale tak čtyřikrát větší, a na oheň....https://www.ebay.com/itm/All-American-Sterilizer-1925-X-Autoklav-Sterilisator-Pilzzucht-Tatoo/253116036662?hash=item3aeee43636:g:f-gAAOSw2mJZoR3T
tyhle dva a nebo si postavit svůj...Dnes to je v pohodě, vyrobit model není tak náročné a ve slévárně mi zaformují cokoli, vo budu chtít. Manometr, dvojité jištění, stavitelnej přetlakovej ventil a je to.V rakousku jsem viděl strkat konzervy do olejové lázně a potom to postříkali saponátem a opráskali wapkou....
Nevím nevím......

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7534
Re: Masové konzervy
« Odpověď #119 kdy: Říjen 30, 2017, 10:54:38 dopoledne »
A v autokláve stačí potom len jeden krát sterilizovať?

Ja mám inak tri 85l nerezové tlakáče na podvozku. Ale neviem, aký tlak a teplotu zvládnu, nemeral som to.
http://forum.valka.cz/topic/view/63040/CZK-PK-26-H-polna-kuchyna-privesna
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Masové konzervy
« Odpověď #120 kdy: Říjen 30, 2017, 12:16:17 odpoledne »
no, tak to by byl gol. netuším, jakej tlak při 125 stupních je, ale....u prostějova byla fabrika, která dělala konzervy a já tam měl strejčka. dělali konzervy při 110 pro civil jednou a pro vojáky dvakrát, a když dostali befer , tak dělali pro rusáky dvakrát při 125. Jednou při 110 bylo pro civil na 5 let a dvakrát bylo pro vojáky na 10 let.To bylo i pro uloženky, tedy strategické  zásoby pro případ války, které však po pěti letech rotovaly do spotřeby vojsku, jako kádéčka...Dneska to bude asi jinak....A tak mi leze na rozum, jestli se neovlivní bod varu obsaHem nějaké látky, třeba soli.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7534
Re: Masové konzervy
« Odpověď #121 kdy: Říjen 30, 2017, 12:55:32 odpoledne »
Tak dá sa sterilizovať aj na sucho v pečiacej rúre. Hoc aj na 130 stupňov. Tiež by sa dala vysoká teplota autoklávu obísť dĺžkou sterilizácie. Alebo tak, že do pohárov dávame práve dovarené-dopečené suroviny. V domácich podmienkach čas nie je až taký problém.

Bo pri vare 100 stupňov nedosiahneme v obale vo vnútri sterilizovanej potravy požadovanú teplotu 100 stupňov. Tým môžu niektoré baktérie prežiť. Ale pri pečení mäsa pri cca 200 stupňoch dáme do pohára v podstate potravinu bez akejkolvek baktérie. Samozrejme ešte potom bežne sterilizujeme.

Umelé kozervanty ma sice napadli, ale s tými nerátam.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

SoňaR

  • Host
Re: Masové konzervy
« Odpověď #122 kdy: Říjen 30, 2017, 01:58:54 odpoledne »
Dotaz - k čemu ty dvou a vícekilové konzervy? Z hlediska spotřeby teď i v krizové době, z hlediska případných přesunů či obchodů mi přijdou praktičtější spíš menší konzervy... Nebo mi něco uniká?

SoňaR

  • Host
Re: Masové konzervy
« Odpověď #123 kdy: Říjen 30, 2017, 03:40:18 odpoledne »
Tak to jedině... kdybych si byla jistá, že se zásobuju pro větší skupinu, tak 10 lidí min. Ale i tak bych asi volila menší. V rámci úsporných opatření bych zřejmě nepřidělovala obvyklé dávky masa, ale snažila bych se s ním šetřit. Z půlkilovky se dá udělat třeba hromada rizota  ;)

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Masové konzervy
« Odpověď #124 kdy: Říjen 30, 2017, 05:12:41 odpoledne »
No já taky dělám do běžných 720-750 ml sklenic pod červené víčko. Jednak nemám zavírací strojek na plechovky, jednak se nám doma hromadí sklenice od kompotů a sterilizované zeleniny, takže je takto s novými víčky využiji. Dříve jsem dělal klasickou tyndalizaci ve vroucí vodě. Teď to jedu v papiňáku a pro jistotu taky 2x. Pokud dobře přilne víčko a sklenice je v temnu (špajzce) není 5 let žádný problém....déle mi žádná konzerva nikdy nevydržela neb byla vždy skonzumována - tu 5 letou jsme prostě přehlédli. Dělat velkoobjemové konzervy mě dosud neláka. Jednak se připravuji tak aby se to v případě potřeby dalo rozumě konzumovat už dnes (a baštit celý týden maso ve vlastní šťávě, jen proto že jsem udělal 2kg je trochu zbytečné), jednak případné rozbití nebo zkažení sklenice není taková pohroma a dá se to rychle zpracovat - sníst.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Masové konzervy
« Odpověď #125 kdy: Říjen 30, 2017, 05:37:40 odpoledne »
no, právě, to je dané potřebami každého jednotlivého soudruha. Já neuvažuju o konzervaci pár kilo masa, to rozhodně ne.Už proto, že nefunguju sám, ale v rámci komunity . Takže řeč bude o větším množství surovin a třebas se uvažuje o konzervaci i jiných produktů, jako jablečné dřeně, dýňové dřeně či pyré,  sádlo, škvarky , lůj, máslo, a mleté maso se sádlem.Jen osolené, neochucené.
Osobně konzervy nepotřebuju, ale nejsem na světě sám....

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re: Masové konzervy
« Odpověď #126 kdy: Říjen 31, 2017, 11:38:34 dopoledne »
Navíc, takovéto, nešizené konzervy se dají snadno recyklovat například v hospodě. Měla by ta konzerva být spočítaná tak, aby zabezpečila bílkovinami celé osazenstvo.. tedy, 0,8 - 1 gram bílkovin na 1 kilogram optimální váhy zůčastněných osob.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

SoňaR

  • Host
Re: Masové konzervy
« Odpověď #127 kdy: Říjen 31, 2017, 01:59:48 odpoledne »
Což o to, potřebu bílkovin můžeme krýt i jinými zdroji, určitě ji v krizové době nebudeme pokrývat pouhou konzumací masa. Maso bude luxus a většina z nás bude nejspíš počítat každé deko, které spotřebuje. Proto mi přijdou praktičtější menší konzervy, než velké. Když nás bude víc, není problém otevřít víc konzerv. Ale když nás bude zrovna míň, nebo budu vařit něco, kde je potřeba masa menší, tak otvírat dvou nebo dokonce vícekilovou konzervu může už být problém.... Ale jak tu už bylo napsáno, každý to máme jinak. Já bych si dvoukilové konzervy pořizovala až pokud bych měla jistotu, že moje nejužší komunita bude mít minimálně 15 lidí a i v tom případě by většina zásob byla v menších konzervách, protože na polévku, rizota a další podobné směsi stačí masa mnohem méně pro stejný počet lidí.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5151
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Masové konzervy
« Odpověď #128 kdy: Říjen 31, 2017, 02:58:49 odpoledne »
Ano, maso bude drahé a vzácné. Ale není , a proto se o tom bavíme. Dnes je svalovina za hubičku, takže se dají dělat kouzla a čáry. A již nyní je nalezen systém, který tvoří půlmetrové trubky konzerv, které se nakrátí na potřebný rozměr , který dá  obsah potřebný pro zákazníka. Průměr je jako kdysi lanšmít, takže docela fajn systém, kdy si uděláte konzervy podle toho, jak se vyspíte.Praktické jsou konzervy větší, jako platidlo konzervy menší. Fakt bych se tím nezabýval, kdybych se nedozvěděl, že ti machometáni, co si ode mne kupovali staré ovce z nich dělají opravdu vynikající hovězí salámy v systému halal...
A já můžu mít svaloviny za sedmadvacet kaček kilo, kolik chci. Za to nekoupím ani čočovici.
to je realita.Ne pro mne, já to vymyslím, ale prdět se s tím bude někdo jiný, já na to nemám čas.

chpslst

  • Host
Re: Masové konzervy
« Odpověď #129 kdy: Říjen 31, 2017, 05:05:09 odpoledne »
Soňo, už som to tu niekde písal, posledné co budú ľudia pred hladovkou prezuvat bude mäso. Toho je všade plno... Včera som zrovna kamosovi pomahal vymieňať celne sklo ktoré mu olízal jeleň.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

SoňaR

  • Host
Re: Masové konzervy
« Odpověď #131 kdy: Listopad 06, 2019, 04:57:52 odpoledne »
Tak konečně jsem v obchodě objevila fakt dobrý lančmít. Je to SPAM Chopped pork and ham, zakoupen v Icelandu jako dvojbalení (dvě konzervy, každá 200g). Vyrobeno v Dánsku, licence Hormel Foods, složení 89 % vepřové maso, 2 % šunka a samozřejmě nějaké přídavné látky. Kozistence pevná, při smažení se neroztéká ani nerozpadá (a ani nescvrkává), naopak vytvoří příjemnou kůrku. Vůně i chuť příjemná, bez chemických či kovových "ocasů". Trvanlivost na dnes zakoupeném balení je deklarovaná do února 2022.

Offline Peta

  • ***
  • Příspěvků: 55
Re: Masové konzervy
« Odpověď #132 kdy: Leden 16, 2020, 10:52:14 dopoledne »
Dobrý den,
když si tak pročítám diskuze, trochu bych přispěl - nedávno jsem v Kauflandu (Praha) objevil konzervy od Čongrády. Vyzkoušel jsem lanšmít a vepřové ve vlastní šťávě (97% masa, 300g konzerva). Docela to vše chutnalo, navíc, podle složení, tam nejsou konzervační činidla. Trvanlivost uvádějí sice jenom 1,5 roku, ale na dovolenou to není špatné.

P.

Offline BartH8

  • ***
  • Příspěvků: 1946
Re: Masové konzervy
« Odpověď #133 kdy: Březen 03, 2020, 08:10:45 dopoledne »
Opakování je matka moudrosti. Trvanlivost není 1,5 roku. Jedná se o minimální trvanlivost po kterou výrobce zaručuje že výrobek bude mít žádané parametry. Vůni, chuť, konzistenci. Neznamená to že po uplynutí udávané doby je výrobek nepoživatelný nebo jedovatý.
Dobré časy dělají slabé muže.
Slabí muži dělají špatné časy.
Špatné časy dělají silné muže.
Silní muži dělají dobré časy.

www.no-deal.eu

Offline sonor

  • ***
  • Příspěvků: 7
Re: Masové konzervy
« Odpověď #134 kdy: Červen 24, 2022, 10:18:23 dopoledne »
Zdravím. Doma se též věnujeme zavařování, nicméně maso jsem ještě nedělal. Co jsem četl, tak někdo zavařuje syrové maso a někdo pečené. Počítám, že třikrát sterilované pečené maso vydrží daleko déle, navíc, když ho uskladním víčkem dolů, konzerva nebo sklenice by tím měla být tím tukem dokonale utěsněná. Ještě jsem se zamýšlel nad koupí masových konzerv, těch čínských. podle nějakého testu jsou u nás druhé nejlepší a dodatečně je ještě jednou sterilovat. A když jsou v akci, tak je za 35,- Máte s tím někdo zkušenost.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7534
Re: Masové konzervy
« Odpověď #135 kdy: Červen 24, 2022, 12:06:22 odpoledne »
Počet sterilizácií nie je tak dôležitá, ako technológia.
Ak človek nemá vlastné mäso, tak sa s tým neoplatí doma srať. Nič moc neušetrí. Akurát teda získa prax.
Problém je zohnať aj viečka na sklenené poháre určené na sterilizáciu mäsa.

Kupované konzervy určite znovu nesterilizovať!!
 Väčšinou sa hlavne z dlhodobého hladiska zabezpečujú proti prehrdzaveniu obalu náterom a vhodným uskladnením.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline sonor

  • ***
  • Příspěvků: 7
Re: Masové konzervy
« Odpověď #136 kdy: Červen 24, 2022, 12:52:12 odpoledne »
Díval jsem se na strojky, co uzavřou konzervu a holá kilová konzerva s víčkem vyjde na 1500,- za 60 kusů. Což se mi nezdá moc. Stojek na uzavírání vyjde v bazaru v průměru na 2000,-

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7534
Re: Masové konzervy
« Odpověď #137 kdy: Červen 26, 2022, 03:17:19 odpoledne »
Konzervovačka funguje tak, ako má len občas. A je to k jedu, keď všetko nachystané a konzervovačka začne žuvať konzervy.  :)

Dať za prázdnu konzervu 1 euro sa mi zdá dosť. Za to sa dá už kúpiť dosť žvanca už v konzerve.

Samozrejme si robíme aj konzervy. Keď je prebytok domácej produkcie, a je to fajn okrem preperstva na cestovanie autom.

Dáke recpety https://zabijacka.sk/sk/recepty-a-postupy/recepty/masove-konzervy-z-domacej-zabijacky/

S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline k.vancura

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1387
Re: Masové konzervy
« Odpověď #138 kdy: Červen 27, 2022, 11:35:54 dopoledne »
Mnou dlouhodobě osvědčený postup:

Maso upečeme. Nebo plátky osmažíme. Nebo kostky. Prostě předem tepelná úprava, ale ne do "mrtva".

Dáme do sklenic, zaleje se to buď výpekem nebo silným vývarem. Tak 1,5 - 2 cm pod okraj, ale aby bylo maso potopené. Červené víčko (systém Omnia), péro a sterilovat 1,5 - 2 hodiny na 100 supňů. Vyndat hned z hrnce, ještě teplé, péra neodstraňovat. Po cca 24 hodinách zavařování opakujeme, tentokrát zase 100 stupňů, ale stačí na hodinu. Ale ne méně. Hned vyndat. Jakmile víčka "cvaknou", sundáme péra.  1 - 2 dny pozorujeme a kontrolujeme, zda jsou všechny víčka spolehlivě přicuclá. Pak jdou sklenice do špajzky. Co se ukáže, že se nechytlo dokonale, tak se hned spotřebuje, případně dá do lednice a v rozumném časovém horizontu sní. Sklenice je potřeba pravidelně kontrolovat, ale většinou se pak víčka už nepustí. Spolehlivě to vydrží 2 roky, jestli dál nevím, protože se to vždycky stihlo do těch 2 let sežrat.