Autor Téma: Perlička kropenatá (Numida meleagris)  (Přečteno 1053 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re:Perlička kropenatá (Numida meleagris)
« Odpověď #1 kdy: Leden 09, 2015, 01:57:16 odpoledne »
Jedna perlicka modra umrela(kuna). A podle toho jak jsem se dival, tak mam 2 slepicky modre a 1 porcelanovou. A jednoho kohoutka porcelanoveho. Pekne zdrhaji.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3652
    • Forum Chedrbí
Re:Perlička kropenatá (Numida meleagris)
« Odpověď #2 kdy: Březen 13, 2015, 08:32:57 odpoledne »
Mám 4 perličky. 2 jsou bílé a 2 modré. Jedna bílá by měl být kohoutek a zbytek slepičky. Zatím mám čas, tak až se mi podaří se k nim dostat blíž, tak vyfotím a zeptám se chovatele.

Chovám perličky od mala s krocany, tak se u nich drží stále. Moji krocani nemají chuť lítat, tak i perličky nelétají. Nedokážu odhadnout chování bez krocanů, ale u chovatelů perličky taky nelétají. Když jim nechybí něco ve výběhu, tak nemají vůbec chuť opouštět výběh. Zkoušel jsem to se slepicemi a nepřelétli ani 1m2 vysoké oplocení, i když by to v pohodě zvládli.

Jsou velice krotké, tak chytit je něco až nemožného. Proto je dobré naučit je, aby kurník/voliéru považovali za domov a vždy se vraceli. Nebo nenechat utéct všechny. Když ideálně zůstane alespoň sameček, tak ostatní se vrátí. Když utečou, tak budou nejspíš na stromě. Pak je dobré až ve tmě je jít a shodit ze stromu a chytit nebude těžké. Krizové bude jen prvních týden, než si zvyknou na domov. Pak už budou v pohodě.

Perličkou jsou občas hlasité. U mě, kde dům sousedí s bývalou továrnou, kde je obrovská zeď, kde žiji přes léto vrabci, vlaštovky a i občas holuby, tak se objeví nějaký predátor. Dá se očekávat, že budou perličky zpívat celý den. Proto se jich musím zbavit. Většinou pouští svůj zpět na minut okolo 17:30. Tedy než jdou spát. Předtím to bylo 16.30. A pak pokud se něco děje.

Perličky nejsou náročné. Jen se udává jako u jiné drůbeže čerstvá voda, která by měla být ve stínu. Mám jen truhlík s vodou a stále žiji. Udává se, že snědí denně 100-120g zrní. Pro 4 perličky stačí v pohodě 500g zrní na den. Tak 50kg postačí na 100 dní. Osobně si myslím, že jim stačí jen 70g na perličku, když mají trávu atd. Bohužel nemůžu dát přesný číslo, protože chovám je společně s ostatními zvířaty. Perličky jedí skoro vše. Jedí neupravené kopřivy, slimáky (v menším množství syrové, pak spařené, aby jim neutekli), plevel, zbytky, brouky, semena, řepu a vše co se dá sníst. Hlavní položka z obilovin je pšenice. Měl bych dávat občas i ječmen a oves, ale dávám pořád pšenici. Přes zimu jsem dával kukuřici, ale jen kvůli tomu, že jsem ji paběrkoval na poli a je dobrá na zimu, kdy jsou teploty velmi nízké, tak drůbež získává hodně energie a žloutky jsou punš žluté. Pšenici namáčím, ale není to potřeba. Mám pocit, že namočená pšenice je pro drůbež lépe stravitelná, protože obsahuje víc vody a je zbavena určitého množství látky, které zabraňuje trávení u lidí. Mám pocit, že toho sní míň. Pokud perličky nebudou mít přístup k zelené potravě, tak bych nechával pšenici klíčit. Klíčení je velmi snadné.

I když jsou perličky bílé a modré, tak se můžou množit. Zatím jsem neviděl, že by se někdo z nich snažil množit. Pak jejich výsledek množení bude vypadat jako barevní kříženci.

Velikost voliéry by měla být minimálně 2x3m. A výška 2m. Výška může být i 1m, ale už po pár týdnech si člověk uvědomí, že je to hrozné být skrčený ve voliéře. Do délky 3 metry, protože perličky jsou vyděšené a pokud nemají prostor být od návštěvníka daleko, tak začnou i létat do pletiva a pokusí letět i do dveří. A vystrašené perličky bude těžké pak dostat zpátky do voliéry. Vysledoval jsem, že cca 3 metry odemně se chovají v klidu. Při dvou metrech začínají panikařit a při 1 metru jsou nervní. Šířka 2 metry, protože budou potřeba dveře do voliéry a možná vedle dveří mít i malé dvířka ve spodu kam se bude dávat voda a krmivo. Tak nebude potřeba chodit do voliéry. Tím se neušpiní od slepičinců boty.  Střechu bych udělal jen z pletiva, protože je dobré mít sluníčko. Přes zimu bych dal igelit a na to pár prken, aby igelit neodlítl. Díky šířce 2metrů nebude problém natáhnout igelit přes střechu. Sluníčko hřeje perličky a možná získají i vitamín D. A rádi se vyhřívají jako všechna drůbež. Déšť a sluníčko je zas skvělý pomocník při odstraňování slepičinců. Aby to vypadalo pěkně, tak tam dát nějakou větev, kterou bude vypadat jako stromek. Nebo pokud by to bylo vtipné, tak tam mít stromek. Budou na něm řádovat. Jen to bude vypadat skvěle. Pletivo by mělo mít oka 1,3x1,3cm, tloušťka 1,6 mm. Cena je dost vysoká asi 1m2 vyjde na 80 Kč. Když se použije pletivo 2,5x2,5cm oka, tloušťka 0,8mm, tak vyjde pletivo jen cca 24kč/m2, ale hrozí riziko, že myš, potkan, kuna a liška se dostanou. Asi bych jen do výšky 1m udělal to kvalitnější pletivo a pak na zbytek použil to levnější. Spoléhat se, že predátor není tak inteligentní.  Do země bych zakopal cca 20-50cm pletivo. Tedy já bych použil jen cca 10cm a pak udělal podzemní plot z větviček a prken, tak by predátor neměl moc velkou šanci. Ale to je jen snaha ušetřit.


Voliéra má výhodu, že může člověk odjet i na týden a nemusí se o ně starat a bát se. Jen místo hrnce s vodou bych přidal ještě nějaké kapátko.  Na druhé straně bych udělal menší ukryt. Stačí pár malých desek, kde se schovají před deštěm a větrem. Asi u zdi voliéry bych udělal snáškové místo, aby šlo se dostat tam v pohodě pomocí dvířek. Asi něco jako bouda, která bude část mimo voliéru a zvedne se víko. Perličky nejsou nosné plemeno. Ale člověk je zvědavý, tak stejně se bude občas dívat jestli  tam nejsou vajíčka.  Všechna drůbež ráda spí volně. Kurníky jsou jen pro jejich ochranu před predátory. Když je voliéra, tak není potřeba mít extra vybavený kurník.  Ono jde velmi snadno totiž celou voliéru zajistit pomocí igelitu nebo potravinářskou folii, které se obalují palety se zbožím. Jen omotat folii voliéru a hned máte skleník.:) Nebude foukat a vlhkost taky nehrozí. A nemají hřebínek, tak jim nemá co umrznout.

JE dobré počítat s tím, že pokud si perličky člověk oblíbí, tak určitě počet pomalu zvětší. Proto těch 3x2 je minimum. Pokud mu budou připadat jako hloupost, tak může dát tam slepice nebo křepelky. Je to jako droga. Když člověk začne, tak nemůže přestat.

Perličky nejsou na vajíčka. Mají jen asi 80 vajíček ročně maximálně. Taky moc masa nemají. A kvočny taky nejsou dobré. Jsou to uječené potvory. Ani se k nim nemůžete přiblížit a hrát si s nimi. Ale nikdy jsem nepozoroval, že by mně chtěli klovnout. Prostě utíkají. Proto není divné, že lidé moc nechovaji.Ale můžeme se dočíst, že některé se chovají ve volné přírodě. A proto jsou pro mě velice zajímavé, protože se uživí bez pomoci člověka. Stačí jen louka a ochrana před predátory. A je to skvělý alarm, který upozorní ostatní drůbež před predátorem. A jejich maso je docela drahý a prý chutnější než kuřecí.

Měl by být malý prostor pro popeliště (50x50cm), které bude kryté před deštěm. V něm stačí jen písek a zemina. Neviděl jsem perličky dělat díry jako slepice. Ale je jasné, že prostor ve výběhu přetvoří časem na bez zelený prostor. Přes zimu by se hodilo dát do voliéry palety, které vytvoří prostor mezi zeminou a neušpiní se.

Offline Nepeta

  • ***
  • Příspěvků: 18
Re: Perlička kropenatá (Numida meleagris)
« Odpověď #3 kdy: Květen 21, 2017, 11:04:41 odpoledne »
Zdravím,
chtěla jsem se zeptat, jak moc mají perličky tendenci ulétávat úplně pryč, pokud si zvyknou na kurník jako na svůj domov? Jsou prý docela (krom jiných vlastností) blbé. :)
Chtěli bychom jich pár chovat a máme velkou zahradu, kde by mohly krásně existovat, hlavně proto, že jsme četli, že umí dobře využít pastvu. Nevadilo by nám (čistě teoreticky), kdyby přelétly plot, nebydlíme blízko silnici, problém s predátory teď vynechávám... ale dokázaly by se vrátit? Počítám, že když zvládnou strom, tak klasický plot je ten nejmenší problém, což? Voliéra bude počítám nutná...

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Perlička kropenatá (Numida meleagris)
« Odpověď #4 kdy: Květen 22, 2017, 09:14:41 dopoledne »
Perličky mám slíbený letos. Dvě. Tak uvidíme.

Co jsem viděl, tak to zdrhne, ale většinou se to večer vrátí.
A jestli jsou tak BLBÉ nebo CHYTRÉ je otázkou pohledu  ;) prý docela dobře hlíají prostor kolem sebe - před predátory.
To, že jejich křik (a že to řve hnusně) odhání potkany je pověra. Ověřeno.
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline Nepeta

  • ***
  • Příspěvků: 18
Re: Perlička kropenatá (Numida meleagris)
« Odpověď #5 kdy: Květen 22, 2017, 09:56:06 dopoledne »
Perličky mám slíbený letos. Dvě. Tak uvidíme.

Co jsem viděl, tak to zdrhne, ale většinou se to večer vrátí.
A jestli jsou tak BLBÉ nebo CHYTRÉ je otázkou pohledu  ;) prý docela dobře hlíají prostor kolem sebe - před predátory.
To, že jejich křik (a že to řve hnusně) odhání potkany je pověra. Ověřeno.

Tak se kdyžtak poděl/te o zážitky, hlavně ty praktické a humorné. :) Právě i to hlídání před predátory mě zaujalo. (Budeme pořizovat slepice a na začátku se moc nechci hnát i do pořizování kohouta, který by případné predátory taky zaplašil.)
(Jinak blbější než krůta snad není nic... :D Byla jsem překvapená, jak blbé umějí být ovce, když jsme s nimi začali, ale na krůtu to stejně nemá.)