Autor Téma: Růst člověka začíná tam, kde končí jeho pohodlí  (Přečteno 835 krát)

Offline Ormien

  • Moderuje
  • *****
  • Příspěvků: 3540
Růst člověka začíná tam, kde končí jeho pohodlí
« kdy: Prosinec 06, 2014, 01:30:11 odpoledne »
Velmi užitečný přehled pravidel, JAK VE SVÉM ŽIVOTĚ NĚCO ZMĚNIT, byť se v něm autor nesčetněkrát opakuje. Nicméně opakování matka moudrosti... (I když si nikdy nejsem jistá, jestli matkou moudrosti není taky zvědavost a opatrnost. No, někdo má holt matek více...)

1. Chceš-li opravdu změnit svůj život, musíš nejdříve změnit své myšlení. Jedině jiné myšlení  přináší jiné jednání a jiné jednání vede k jiným výsledkům.
2. Doběhnout poslední je lepší než vůbec nedokončit. Nejhorší je ale ani neodstartovat. Více o muži, který doběhl poslední, ale neprohrál.
3. O žádném kroku nepřemýšlej příliš. Nebo vymyslíš problém, který předtím neexistoval, a začneš přemýšlet o něm. Mozek je nebezpečný v tom, že dokáže cokoli překombinovat. Roztlač ho, ale pak naskoč. Nečekej, až se rozjede příliš. Pak už nenaskočíš.
4. Sečteno podtrženo: Příliš dlouhé přemýšlení, jak něco udělat, vede často k tomu, že neuděláme vůbec nic.
5. Úspěch v životě se nerodí náhodou, ale naší volbou. Na začátku každého velkého úspěchu bylo rozhodnutí zkusit hloupost, drzost, neomalenost. Byla tam nevíra, že to nedokážu, nebo posměch okolí, že to taky nedokážu. Úspěch je totiž především překonání sebe.
6. Nečekej na ideální podmínky. Ideály nepadají z nebe, ideály se vytvářejí. To, že začneš, učiní jakékoli podmínky dokonalými.
7. Žádný den v kalendáři se nejmenuje Jednou. Co odložíš jednou, odložíš vždycky. Protože každé jednou se promění v dnes a každé Tvé dnes se promění v jednou.
8. Chceš-li jít po správné cestě, přestaň především jít po té špatné. Když si stěžuješ, že nemáš peníze nebo čas, nečekej, že někdy budeš mít peníze nebo čas, pokud nezměníš svou cestu.
9. Neříkej Zítra bude vhodnější den. Protože zítra můžeš zjistit, že vhodnější den byl včera. A žádné včera už nikdy nevrátíš.
10. Udělej dnes něco, za co si zítra poděkuješ.
11. Na tom, co děláme každý den, záleží mnohem více než na tom, co uděláme jednou za čas.
12. Svět neodměňuje ty, kdo se snaží o dokonalé produkty. Odměňuje pouze ty, kdo mají hotové výsledky.
13. Jestliže chceš něco dokázat, najdeš způsob, jak to dokázat. Jestliže nechceš, najdeš výmluvu, proč to nedokázat.
14. Zkusit něco a pokazit to je užitečnější než nezkusit nic. Získáš totiž zkušenost.
15. Úspěch je v zásadě jednoduchý: V každém okamžiku udělej to nejlepší, co umíš. Chyby samy ukážou cestu.
Tíží Vás chyby nebo minulost?
16. Nezapomínej na to, co se stalo v minulosti. Používej minulost pro zkušenost. Ale více neřeš. Dopředu se nedá jít při pohledu obráceném dozadu.
17. Netahej své chyby jako balvany na zádech. Sval je pod nohy a nauč se od nich odrážet.
18. Chyby jsou základem úspěchu. Dávají ty nejdůležitější lekce. Kdykoli nějakou uděláme a poučíme se z ní, jsme o krok blíž cíli. Jedinou špatnou chybou, která nás vzdaluje od cíle, je rozhodnout se neudělat nic, z paradoxní obavy, abychom neudělali chybu.
19. Nezáleží na tom, kolik chyb uděláš nebo jak pomalu postupuješ. Stále budeš před svým stínem, který by neudělal vůbec nic.
20. Není podstatné, jak dlouho jsme šli chybným směrem. Dokud žijeme, máme čas obrátit se. Ty chyby by nás měly žrát. Motivovat k nápravě. Ne k vlastní popravě.
21. Neohlížej se pořád za dveřmi, které se za Tebou zavírají. Přehlédneš dveře, které se před Tebou otevírají.
22. Růst člověka začíná tam, kde končí jeho pohodlí.
23. Co roste, to obvykle bolí. Kosti a svaly by mohly vyprávět. Ne, růst není jednoduchý. Ale co není jednoduché, většinou stojí za to. I postel je nejměkčí po namáhavé cestě.
24. Chceš-li být nadprůměrný, nesmíš dělat to, co průměr.
25. Nedopusť, aby imaginární představa, co špatného by se mohlo stát, způsobila, že se Tvým přičiněním nestane vůbec nic. Pouze změň tu představu. Uvidíš před očima i to, co dobrého by se mohlo stát. Největší lidské brzdy jsou ve špatné představivosti.
26. Lidé se nejčastěji bojí toho, co se nakonec vůbec nestane.
27. Když chceš vzlétnout, nejdříve musíš odhodit věci, které Tě stahují.
28. Jakmile se přestaneš starat o všechno, co nedokážeš ovlivnit, začneš se soustředit na všechno, co dokážeš ovlivnit.
29. Možná si myslíš, že nejsi dost dobrý. Dobrá, přesvědč se. Zjistíš, že to nejtěžší na každém kroku je překonat okamžik, kdy ten krok nechceme udělat.
30. Lidé zřídka dělají věci, pro které jsou nejnadanější. Většinou dělají věci, k nimž jsou nejochotnější.
Co nejvíce zdržuje?
31. Nestarej se o to, jestli někdo dokáže něco lépe než Ty. Jednou provždy: Ano, dokáže. A víš proč? Protože především nepřemýšlí o tom, jestli někdo dokáže něco lépe než on.
32. Tvůj jediný úkol je snažit se překonat svůj výkon z minulého dne. Stačí o píď. Jen tak se roste. Úspěch je výsledkem bitvy mezi sebou a sebou. A jediný, kdo Tě může porazit, jsi Ty.
33. Těžko někdy dojdeš do cíle, když se budeš pořád zastavovat a každému na potkání vykládat, kam chceš dojít a proč.
34. Nevěř, že se časem všechno změní. Čas změní jen okolnosti, nikdy ne Tvé činy. Nečinnost nic nezmění. Nechá výsledky tam, kde vždycky byly – bez ohledu na měnící se okolnosti. Outsider zůstane outsiderem v každé době, dokud se nerozhodne přestat být outsiderem. Ne, čas nic nezmění. Jen činy změní všechno.
35. Naším světlem z temnoty ven jsou příležitosti. Každý den čelíme příležitostem, převlečeným za  překážky. Každý den čelíme problémům, v nichž je ukryt poklad. Řešením naší situace je najít ho.
36. Dej si pozor na větu: Je to nemožné. Až příliš nemožných snů se změnilo v realitu.
37. Bacha na to, co si myslíš i říkáš. Abys cokoli promyslel nebo řekl, musí to nejprve protéct Tvým mozkem. Kdykoli říkáš, že něco nedokážeš, Tvůj mozek to musí zopakovat.
38. Neptej se, proč nemáš sebevědomí. Zeptej se, na co můžeš být pyšný.
39. Tak dlouho se kochal tím, co dokázal včera, až už nikdy neudělal vůbec nic.
40. Plánovat je jako houpat se v křesle. Vypadáme děsně zaměstnaně, ale nehýbeme se z místa.
41. Každý úspěch, který stojí za to, je běh na dlouhou trať. Vítězem běhu na dlouhou trať nikdy není ten nejchytřejší nebo nejrychlejší, ale nejvytrvalejší.
42. Kdo spadl a zase vstal, je připravenější než ten, kdo nikdy nespadl.
43. Úhel našeho pohledu je jediným rozdílem mezi překážkou a výzvou, chybou a školou, prohrou a zkušeností.
44. Kdykoli nám vstoupí do života zkouška, můžeme nabrat sebevědomí, nebo rezignovat. V každé chvíli máme dvě volby. Rozhodnutí je na nás.
45. Mám dvě zprávy. Ta špatná: Nikdo jiný nemohl za chyby v Tvém životě, jen Ty. Ta dobrá: Nikdo jiný nemá v rukou Tvůj život, jen Ty.
46. Kdykoli jde o Tvůj úspěch, neptej se Proč bych to měl dokázat zrovna já?, ptej se Proč bych to neměl dokázat zrovna já? Vždycky buď tak pozitivní, abys nepochyboval, tak optimistický, aby ses nebál, a tak odhodlaný, abys to nevzdal.
47. Dobře, že zakopneš. Alespoň poznáš, co v sobě máš, ani o tom nevíš. Především to bude vnitřní hlas, který jsi doposud neznal. Říká jediné slovo: „Vstaň!“ A Ty vstaneš. Je to hlas Tvé odvahy.
+ 3 nejdůležitější školní vědomosti:
48. Paretovo pravidlo
Italský ekonom Vilfredo Pareto spočítal, že 80 % všech našich výsledků je způsobeno 20 % našich činností. Ano, jen 20 % toho, co děláme, má vliv na 80 % toho, co získáváme. Tedy čtyři pětiny všech sil a aktivit, které vynaložíme, v podstatě marníme. Čtyři pětiny všeho nemá ve skutečnosti takový užitek, jaký si myslíme. Kdybychom tyto jalové činnosti odstranili, získali bychom o čtyři pětiny více času a energie, aniž by se tím ovlivnila drtivá většina výsledku.
Čím to je? Na to odpovídá další klasik:
49. Parkinsonův zákon efektivity
Britský důstojník Cyril Northcote Parkinson uvedl, že všechny věci se dají vyřídit rychleji, než si myslíme. Jakýkoli úkol se totiž zvětšuje a komplikuje, čím více času mu věnujeme. „Každá práce trvá tak dlouho, kolik je na ni času,“ napsal už roku 1955.
Když si vyhradíme na konkrétní úkol jeden týden, stane se pro nás komplikovaným na celý tento týden. A na jeho konci zjistíme, že nám týden ani nestačí.
Když si na stejný úkol vyhradíme jen jeden den, bude to něco málo více než jednodenní problém. Z toho vyplývá, že mysl se zabývá jakýmkoli problémem právě tak dlouho, kolik času jí poskytneme. To odpovídá Paretovi, podle něhož většina našeho pinožení je o leštění již blýskavého.
50. 80–90 % obav se nikdy nenaplní
Velkovýroba katastrofických scénářů je doménou naší mysli. Až devět z deseti obav, které máme, se neuskuteční. Ze zbývajících 10 % obav, které se uskuteční, přibližně 90 % nemá tak nepříjemné následky, jak jsme si v katastrofických scénářích představovali. To odpovídá Parkinsonovi a Paretovi. Naším problémem není to, ČEHO se bojíme, ale to, ŽE se bojíme.
Nedopusťme, abychom zničili vlastní sny pro přízraky, které ve skutečnosti neexistují.
Dar je darem tomu, kdo dává, a vrací se k němu zpět. Walt Whitman

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7598
Re:Růst člověka začíná tam, kde končí jeho pohodlí
« Odpověď #1 kdy: Prosinec 07, 2014, 01:04:05 dopoledne »
Pekné, len čo s tým?  :)
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

konec

  • Host
Re: Růst člověka začíná tam, kde končí jeho pohodlí
« Odpověď #2 kdy: Leden 19, 2021, 07:05:12 odpoledne »
Ormien,
pokud cokoliv nefunguje, tak je vždy potřeba něco změnit.
Ale současně je třeba být opatrný, protože po změně to může být ještě horší.

"zvědavost a opatrnost"
opatrnost je přesným opakem zvědavosti

Být zvědavý znamená být neopatrný. Znamená to riskovat, abych získal informace.
Zvědavost má svou hodnotu, protože informace z ní pramenící mají hodnotu. Ale opatrnost má také svou hodnotu.

konec

  • Host
Re: Růst člověka začíná tam, kde končí jeho pohodlí
« Odpověď #3 kdy: Leden 19, 2021, 07:54:43 odpoledne »
2. Doběhnout poslední je lepší než vůbec nedokončit. = Někdy to platí, jindy ne.

Ze své zkušenosti bych naopak řekl, že je důležité se zavčas vzdát něčeho, co je marnivé, a neplýtvat energií a časem.

Není zbabělost nedoběhnout maraton. Zbabělost je nepřiznat si, že na to nemám, a zaplatit za to životem.

Bolek Polívka zase říká : JE LEPŠÍ BÝT 5 MINUT ZBABĚLÝ, NEŽ NAVŽDY MRTVÝ.

5. RE POSMĚCH: Posměch není nic jiného, než manipulace. To by si člověk měl uvědomit a neměl by se nechat zmanipulovat.

8. "nemám čas" je typická výmluva. Čas je vždycky. Člověk spí maximálně 12 hodin, takže 12 hodin bdí. Každý den má tedy 12 hodin čas. Času je tedy spoustu, je jen otázkou priorit, čemu ten čas věnuji.
Typické je, že člověk věnuje 2/3 času práci a 1/3 času hospodě. Není nutné být v hodpodě a není nutné tolik pracovat. A není nutné vydělávat miliony.

Člověk nemusí být zdraví. To je pak něco jiného. Ale pokud je člověk zdraví a žije ve zdravém prostředí, tak má každý den 12 hodin času.

11.správně!
14.správně! avšak bohužel jsem byl vždy vychováván v duchu, že když něco pokazím, tak se zboří svět.

20. správně! já jsem byl však svým okolím vždy manipulován k tomu, abych se svou chybou nekonečně užíral.

Je správné chybu přiznat. Je správné chybu napravit. Ale není správné se chybou užírat.

24. Ano. A kdo se opičí po ostatních, tak nikdy nebude nadprůměrný.

26. Jak kdo. V mém případě se naopak z pravidla stane to, čeho jsem se bál. Ale přesto jsem nedokázal vymyslet, co udělat, aby se to nestalo.

32. bod je zavádějící.
Pokud člověk nedělá vůbec nic, tak potom je tento bod napsaný správně.
První den nedělám nic, tak druhý den zkusím zdělat alespon něco, a třetí den zkusím udělat víc než ten druhý.

Ale pokud někdo chce trvale překonávat své výkony, tak se z honby za výkonem stane nemoc. Nic nelze překonávat do nekonečna. A někdy ani není zvyšování výkonu žádoucí.

33. Tak to je asi problém jen pro nějaké vyšinuté extroverty.
Já se nechlubím tím, kam chci dojít.
Paralyzován, to ano, ale nikdy ne proto, že bych se stále chlubil.

Ale člověk by měl mluvit. Ale trochu jinak. Měl by mluvením získat spojence, aby cíl se stal cílem společným a tím snadnějším.

35. pitomost
36. možné je všechno. Otázkou je však
- KOLIK TO DÁ ČASU
- KOLIK TO DÁ PRÁCE
- KOLIK TO BUDE STÁT PENĚZ
- AŽ TO PO X LETECH DOKONČÍM, BUDE TO JEŠTĚ STÁLE POTŘEBA?

konec

  • Host
Re: Růst člověka začíná tam, kde končí jeho pohodlí
« Odpověď #4 kdy: Leden 19, 2021, 08:16:59 odpoledne »
38. Sebevědomí nemá člověk, kterého někdo nebo všichni neustále zhazovali.
To ale není odpověd na otázka jak se vyléčit.
39. to se týká jen narcisů

na druhé straně.... pokud člověk na něčem zbohatnul, tak proč by se měl snažit dokáza ještě něco dalšího.

40. Tak to prr! Vše je třeba dobře promyslet a naplánovat.
Opakem je totiž vrhat se do něčeho bez rozmyslu a podle toho to také skončí.

41. Jsou i krátké běhy, co nesou ovoce, které stojí za to.

45. Tohle mi přijde jako pokus srazit druhým sebevědomí.

"Nikdo jiný nemohl za chyby v Tvém životě, jen Ty." zní jako "Měl jsi to snadné a přesto jsi to zpackal!"

48. Tohle si já moc dobře uvědomuji.
Dalo by se to ještě rozdělit.
A. Dělám něco poprvé. Potom se nevyhnu tomu, že dělám 80% věcí zbytečně. Je to nutné, protože ještě nevím co, jak a proč.
Mohl bych se tomu vyhnut jedině tak, že bych nic nezkusil udělat poprvé.
B. Dělám něco opakovaně. Pak je to moje chyba, pokud jsem to ještě neoptimalizoval.
C. Chodím do školy nebo do podniku. Ve škole a v podniku MUSÍM dělat 80% věci zbytečně, protože MI TO ZAŘIZUJE ŠKOLA/PODNIK !

konec

  • Host
Re: Růst člověka začíná tam, kde končí jeho pohodlí
« Odpověď #5 kdy: Leden 19, 2021, 08:49:16 odpoledne »
49. No tak ... je dobré vždy počítat s tím, že to bude trvat dvojnásobek času, než plánuju. Ale napsal bych to jiným způsobem.
50.
"Velkovýroba katastrofických scénářů je doménou naší mysli." - Tak tím jsi nasrala preppery!

Né, sranda.

"80–90 % obav se nikdy nenaplní"
Nevím, z čeho vychází tyhle čísla. Nicméně dům si nezajištujeme proti zlodějovi proto, že bychom si byly naprosto jisti, že zloděj přijde. Děláme to proto, že kdyby přišel, tak bychom to nerozdýchali.