Autor Téma: Bříza  (Přečteno 1468 krát)

Offline monty

  • ***
  • Příspěvků: 245

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:Bříza - ochrana před magnetickou bouří..
« Odpověď #1 kdy: Červenec 24, 2014, 08:43:57 odpoledne »
Bjerezóvyj sok - březová šťáva je vedle kvasu jeden z nejoblíbenějších nápojů na ruském venkově. Chystám se na jaře podojit pár břízek, musím si tam ale do té doby odvézt pultový prazák a UPS -ku, abych to měl kde skladovat.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:Bříza - ochrana před magnetickou bouří..
« Odpověď #2 kdy: Červenec 26, 2014, 05:03:18 odpoledne »
Mrazák jsem přesunul jinam :D
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Bříza - ochrana před magnetickou bouří..
« Odpověď #3 kdy: Červenec 26, 2014, 05:06:30 odpoledne »
Z březové vody se dá vyrobit syrup i cukr. je lepší, než javorový.

Offline Saladin

  • EMERITNÍ PREPPER
  • *
  • Příspěvků: 9585
  • I' ll be back!
Re:Bříza - ochrana před magnetickou bouří..
« Odpověď #4 kdy: Červenec 26, 2014, 05:09:53 odpoledne »
Přemýšlím o podtlakovém varu, aby bylo možno sirup zahušťovat bez nutnosti topit.. Také mi kamarádi vitariáni tvrdí, že teplota nad 42°C je fatální nejen pro člověka, ale pro vše živé. Takže zahustit podtlakovým varem a šup do mrazáku.
Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno..
(Cyril František Kampelík - zakladatel družstevního hnutí)

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Bříza - ochrana před magnetickou bouří..
« Odpověď #5 kdy: Červenec 26, 2014, 06:33:58 odpoledne »
Ano, vakuovou odparku lze sešroubovat za večír, ale v případě březové vody o to živé až tak nejde.
U spousty věcí však ano. Živé dobroty stačí doplnit konzumací kvašených potravin.

štika

  • Host
Re:Bříza - ochrana před magnetickou bouří..
« Odpověď #6 kdy: Červenec 26, 2014, 08:56:11 odpoledne »
Přemýšlím o podtlakovém varu, aby bylo možno sirup zahušťovat bez nutnosti topit.. Také mi kamarádi vitariáni tvrdí, že teplota nad 42°C je fatální nejen pro člověka, ale pro vše živé. Takže zahustit podtlakovým varem a šup do mrazáku.
a


Pokud si kamarádi vitariáni myslí, že vše nad 42 stupˇů  je fatální, tak vše sterilované a vařené(marmelády), můžeme hodit do hnoje.
Ráda bych věděla, jak se mohou zdravě živit.

Nesnáším tyto rádoby super zdravé nápady.

štika

  • Host
Re:Bříza - ochrana před magnetickou bouří..
« Odpověď #7 kdy: Červenec 26, 2014, 09:00:29 odpoledne »
Votroubku, jak chceš marmeládu podle tebe doplnit kvašenou potravinou???
K snídani si dám chléb s máslem a marmeládou a pak se nacpu kvašeným zelím????

Mám pocit, že se dostáváte do nesmyslných kombinací stravy.
Ráda bych věděla, zda se i vy tak stravujete nebo jen podle staročeské stravy. No i třeba středomořské apod.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Bříza - ochrana před magnetickou bouří..
« Odpověď #8 kdy: Červenec 26, 2014, 09:46:40 odpoledne »
Tak dobrá, jíme běžně kvašenou zealeninu,m řepu, zelí, okurky, směs s květákem a brokolicí.
Zapíjím to zcela běžně burčákem, zkvašeným moštem z jablek, plným kvasinek a enzymů. jím běžně syrovou zeleninu uloženou ve skladě a sklepě. k tomu syrové hrušky i jablka.Sbírám odkrojky žitného chleba, upražím a udělám si kbac... kvašený, živý.Lemtám domácí kefír, jogurt, kyšku, tvaroh. Vše bez pasterace, sterilace. Kombucha, bezová limonáda celoročně vše jen dokreslí.
Bohužel, život končí při 40stupnů a více. Med, léčebné preparáty a mnoho jiných ůse prostě zahřívat nesmí. TřebaS  červená řepa a její štáva se suší v vakuových odparkách u linze , cpe se to do tobolek a prodává jako kancerostatikum a méně kvalitní jako barvivo.
Nejsem vitarián, žeru všechno, extemy mne nebaví, tak to prostě je. Už léta letoucí, nejde o žádnou modní vlnu, nebo tak něco. Je jedno, jaké máme kdo stravovací návyky, nebo úhel pohledu...
Samozřejmě že zavařujeme, až se z nás hulí, vaříme, pečeme, tavíme, ale občas by měl člověk zbaštit cosi živého.......

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Bříza - Březová voda
« Odpověď #9 kdy: Leden 02, 2016, 07:43:51 odpoledne »
Březová voda
Březová voda je 100% rostlinná voda. Je to vynikající produkt z břízy, která si přes svůj kořenový systém přefiltruje obyčejnou vodu, zbaví ji toxinů, pak ji obohatí organickými látkami (živinami), vitamíny a minerály a nakonec ji v listech nabudí sluneční energií. Nic lepšího živý organismus v tekuté formě přijmout nemůže. Nezatěžuje trávicí soustavu, právě naopak. Organické látky na sebe váží stopové prvky a spolu s nimi je pohotově dopraví do všech buněk našeho těla. Toto je skutečná výživa buněk a tkání našeho organismu. Kdo chce déle, lépe žit a vypadat, musí se přeorientovat na živou rostlinnou vodu.
Březová voda se získává jen na jaře, když stromy začínají po zimě ožívat. I proto je tak vzácná. Upevňuje nervový systém, aktivuje látkovou výměnu, pomáhá při léčbě skorbutu, revma, nemoci ledvin, jater a trávicí soustavy, působí hlístopudně a protiskleroticky.

Obsahuje flavonové glykosidy (cca 2%), silice (cca 0,05 až 0,5%), pryskyřice, třísloviny (5 až 9%), vitamín C, karoteny, organické kyseliny, saponiny, minerální látky, betulalbin, olej, cukr a fytoncidy, hořčík, měď, draslík, železo, kyselinu jablečnou, éterické oleje, aromatické látky a další důležité živiny.

Období vhodné pro sběr : Jedná se ideálně o dobu, kdy jsou ještě chladné (mrazivé) noci a teplé dny a míza tedy intenzivně cirkuluje nahoru a dolů. Pokračujeme maximálně do doby kdy se nalévají listové pupeny (při vzniku listů s odběrem končíme). Období se liší podle geografického prostředí, ale obecně lze hovořit o druhé polovině března a o duben. V teplých zimách lze mízu odebírat již od počátku března.
Pro odběr vybíráme vzrostlejší stromy s průměrem nad 30cm (aby jim odběr příliš neuškodil). Odběr mízy se provádí z 1 až 3 míst (podle obvodu stromu). 
Po ukončení odběru se otvor (otvory) uzavřou štěpařským voskem nebo dřevěným kolíčkem.

Na fotkách je vražená měděná trubička. To já raději použiju plastovou, kónickou, ze starý propisky. Voda poteče přímo do PEtky.
Do jara budu hledat vhodnej strom- nebo stromy.
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D