Autor Téma: Amaterský šrotovník  (Přečteno 2457 krát)

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Amaterský šrotovník
« kdy: Červenec 03, 2014, 12:55:40 odpoledne »
Neresil tu nekdo jak udelat srotovnik z nejakeho odpadu na vyrobu srotu kukurice,psenice,...?

Pouzivam mlynek na maso a pak na obili a neni to ono, kdyz to je pro 50 kusu drubeze.

Pochopitelne ruco.

Offline Prof

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 901
  • člověk
Re:Amaterský šrotovník
« Odpověď #1 kdy: Červenec 03, 2014, 02:15:20 odpoledne »
V zásadě ti stačí dva nejlépe rýhované válce průměru cca 100 mm x150-200... , nalisovat (pero) na hřídele. Z jedné strany ještě přidat ozubené kola (možná nejlépe první sehnat ozubená kola a podle toho vyrobit ty průměry rýhovaných válců)
Ozubená kola musí být v záběru a mezi válci musí být vhodná mezera (dle žádané hrubosti) odhad 2-5 mm. Toto "soukolí" vložit do vhodného rámu (třeba úplně bez ložisek, nebo jen do kluzných pouzder) a na jeden z hřídelí přidat velkou kliku (páka aspoň 400-600 mm)
Pak buď z plechu (nebo kartonu) zhotovit vhodnou násypku přes ty dva válce a můžeš šrotovat.

Pokud máš možnosti lehkou modifikací můžeš udělat třeba štelovací mezeru mezi válci (ale to chce ještě dvě vložené ozubené kola na lunetě třeba), udělat letovanou násypku z plechu a odvod šrotu, nožičky.... prostě to vyšperkovat. Pokud seženeš ty oz kola, válce a hřídele, sbastlíš to sám na koleně jen s pár nástroji.

Edit. dle správných připomínek níže, mezeru mezi válci 2mm+ bylo myšleno na kukuřici, (šroťák mám spojený nesprávně s ní) pro obilí je třeba určitě  menší. (štelovací)

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re:Amaterský šrotovník
« Odpověď #2 kdy: Červenec 03, 2014, 03:08:53 odpoledne »
Mezera menší. řekl bych milimetr je tak nějak akorát. Ale nejlepší je asi štelovatelnost. :)
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re:Amaterský šrotovník
« Odpověď #3 kdy: Červen 28, 2015, 05:52:40 dopoledne »
Jaký je lepší šrotovník? Kladívkový nebo kamenný?

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re:Amaterský šrotovník
« Odpověď #4 kdy: Červen 28, 2015, 06:57:50 dopoledne »
Kamennej - nebo válcovej šrotovník je výbornej na obilí. Po prosátí je možné používat jako celozrnou mouku.
Kladívkovej šrotovník sive taky pomele většinu zrní, a je s ním možný namlet i vojtěžkovou nebo jetelovou moučku.  Teda suchý vojtěžkový seno dokáže podrtit na jemnou moučku, která se využívá jako krmivo pro hovězí dobytek a pod.
To kamenej mlejn neumí.
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re:Amaterský šrotovník
« Odpověď #5 kdy: Červen 28, 2015, 03:02:43 odpoledne »
Kamenné šrotovníky se  nevyrábějí. Neumí nic, co by neuměl kladívkový šrotovník.Tříštivý šrotovník. On nemele, ale tříští, jemnost se mění velikostí síta. V kamenném šrotovníku není kámen, jak by se kdo domníval, ale beton z umělého korundu, nebo kysličníku hliníku.
V kladívkovém šrotovníku je ocel třídy 11, tedy 11343 nebo 11373, jako kladívka bývá občas něco lepšího, trvrdšího, třebaas uhlíková ocel, občas něco nacementovaného, le,govaného, já
s oblibou dělal kladívka z 19312, tedy poldi stabil, kalenou na 60 rcw.
Pro lidskou potravu jsou lepší obyčené oceli, které nemají legury z těžkých kovů.
Těžko si vybrat, ešli chceme jíst železo, nebo beton.Tato otěry zůstávají ve šrotu.Tak jako v mouce kdysi, kde zůstávala žula či pískovec.
Je třeba si uvědomit, že se mouka vymílala proto, aby déle vydržela. Dnes je v oblibě celozrnná mouka, která však vydrží zlomek toho, co vymletá mouka bez otrub a klíčku.Lidi se pak ládují něčím, co nemají pod kontrolou, pomlaskávají a v těle se jim šíří rozkošné metabolity.....