Kamenné šrotovníky se nevyrábějí. Neumí nic, co by neuměl kladívkový šrotovník.Tříštivý šrotovník. On nemele, ale tříští, jemnost se mění velikostí síta. V kamenném šrotovníku není kámen, jak by se kdo domníval, ale beton z umělého korundu, nebo kysličníku hliníku.
V kladívkovém šrotovníku je ocel třídy 11, tedy 11343 nebo 11373, jako kladívka bývá občas něco lepšího, trvrdšího, třebaas uhlíková ocel, občas něco nacementovaného, le,govaného, já
s oblibou dělal kladívka z 19312, tedy poldi stabil, kalenou na 60 rcw.
Pro lidskou potravu jsou lepší obyčené oceli, které nemají legury z těžkých kovů.
Těžko si vybrat, ešli chceme jíst železo, nebo beton.Tato otěry zůstávají ve šrotu.Tak jako v mouce kdysi, kde zůstávala žula či pískovec.
Je třeba si uvědomit, že se mouka vymílala proto, aby déle vydržela. Dnes je v oblibě celozrnná mouka, která však vydrží zlomek toho, co vymletá mouka bez otrub a klíčku.Lidi se pak ládují něčím, co nemají pod kontrolou, pomlaskávají a v těle se jim šíří rozkošné metabolity.....