Nevím kam to psát, hodil by se mi zdě něco jako osobní blog, tak si zakládám toto vlákno.
Budu se tu vypisovat jako to třeba dělá Sahaw, aspoň si utřídím myšlenky a kdo poradí, tak předem moc děkuju.
Zjistil jsem, že ten pozemek co v rodině mám k dispozici má nakonec 3,3 ha.
Ale taky začínám chápat, že plocha ani není tak důležitá, při pěstování zeleniny. Ono nejde ani sám zvládnout pomalu hektar.
Radši intenzivně kultivovat třeba 2000 m2.
Hodně mě teď pomohlo, že jsem si prošel tímto procesem ohledně zkoumání pozemků:
Vyhledat parcelu a její BPEJ na:
http://nahlizenidokn.cuzk.cz/BPEJ zadat do
http://gaia.comuv.com/bpej/ a vyhodí to nějaké základní info o půdě - to se dá dále vygooglovat, ale je to na mě zbytečně technické, teoretické.
Spíš mě fascinuje, jak v dnešní době internetu není problém na fotomapách sledovat "konkurenci". Vyhledat jejich parcely, plochy, BPEJ, jako u svého pozemku a nemusím nikam chodit.
Takže jsem si projel místní bio zemědělce a podle fotomap hospodaří na 1 - 1,3 ha a to jsou ti větší. Takže pozemek není opravdu potřeba velký.
A BPEJ je nakonec asi taky celkem jedno, je určitě fajn tam mít hnědozem, ale v moment, kdy tam dodám vrstvy kompostu každý rok, tak to bude rodit skoro všude.
Spíš teda začínám chápat, že základ je mít pozemek dobře dostupný osobním autem, a to já právě nemám a to je asi ještě větší průser jako voda.
Musel bych to svážet dále k cestě, což by mě velice rychle přestalo bavit (zvlášť kdybych neměl traktor).
Teoreticky mi vychází, že by traktor ani nebyl potřeba, stačil by nějaký ruční kypřič, rotavátor, protože bych to jednou nechal poorat (zaorat plno hnoje) někomu z vesnice a pak bych už jen rotavátorem ten kompost zapravoval.
No a pak taky ta voda, doteď nemám jasno, jestli lze odhadnout výdatnost studny na pozemku, ještě předtím, než se vyvrtá studna.