dříve byly vajíčko jako zaručebně zpeněžitelná komodita, takže domkáři a chalupníci krmili bez jádra. Řešilo se to jednak zmíněnými sennými výdrolky, jednak sušenýma kopřivama v míchanici s kuchynskými zbytky, zejména hmyzem, který se sbíral do sítí na loukách, usmrtil se ve smrtičkách , usušil na půdě a pak se dávkoval slepicím do míchanice,mnohdy drcené , často s drcenými kostma, vápenným gritem.Smrtičky se používaly dvě, jedna v pevné velké sklenici se v lahvi zapálil kahan, který spálil kyslík a hmyz se udusil, jinde používali způlky žhnoucí čoudící uhlík, který nejlépe z kousku hnědého uhlí i doutnající hubka začoudila obsah nádoby tak, že hmyz zemřel udušením.....Sušily se ještěrky, žáby, lapené myši, které se roztloukly ve stoupě na drobno a zamíchali do míchanice. Oblíbené byly i vyvařené kosti, které se daly zdarma získat od řezníka či sedláka.Reprodukční rok začínal v únoru, aby byly na jaře na velikonoční svátky na trhu mladé pěkné kuřata, takže v kuchyni bylo nezřídka kukaň s kvočnou, a právě v kuchyni se líhla kuřátka v největších mrazech.Tamtéž byly provizorní ohrádky s drobotinou.Líhnout do zeleného můžeme dnes, když o nic nejde.....