Ormien, mě se zase honí hlavou, na co to listí je dobré.
Na odcházející ledviny.
Profe, jakmile se rostlinné semeno nebo hlíza dostane do podmínek, které jí vyhovují pro rašení - světlo, teplo, vlhko - dojde v ní k něčemu, co se dá přirovnat jen k mobilizaci pevnosti. Do této chvíle spala, všechno zabedněné, jen se stráží na věži. Ve chvíli, kdy dá stráž signál, že se jde do boje (a pro tu rostlinu vyklíčení opravdu znamená, že se jde do boje, na život a na smrt - skoro mi to připomíná bitvu o Helmův žleb v 2. díle Pána prstenů), přetaví se řádově v hodinách mříže na brnění a zbraně, otevřou se střílny (průduchy v povrchové membráně, protože je třeba začít přijímat vodu a živiny zvenčí, aby rostlina vyklíčení ustála) a výsadek (klíček a kořen) dostane na cestu to nejlepší, čeho je rostlina schopná.
Musí čelit hnilobným bakteriím, plísním, houbám, hmyzu, hlodavcům, ostatním klíčícím rostlinám - na každého musí mít něco, čím je odradí, nemůže se spoléhat na náhodu. Nikdy neví, do čeho jde - louže, vrstva hnijícího listí nebo mršina zvířete, které ji zalehlo? Probouzející se mraveniště, sucho, konkurence ostatních rostlin??? Nikdy neví, kdy jí přijde pomoc ve formě vzduchu (zbraň proti anaerobním bakteriím) a slunečního světla, které jí umožní přejít ze zásob na vytváření potravy a ochranných látek ze vzduchu a z živin přijatých z půdy - a současně zažene část nepřátel.
A protože v živých organismech jsou akčním prvkem enzymy (= bílkoviny), je celá tato mobilizace spojená s mnohonásobným nárůstem aktivity nejrůznějších enzymů. Při požití takové enzymatické bomby se část enzymů vstřebá do krevního oběhu dřív, než žaludek stačí vytvořit dostatečně kyselé prostředí, aby enzymy inaktivoval. A ty, které v krevním oběhu najdou vhodné substráty (= látky, které umí zpracovat), zpracují je. Přitom vzniká mj. řada velmi zajímavých látek s antibiotickým, protirakovinným, protikvasinkovým aj. účinkem, látky spouštějící regeneraci tkání apod. Přitom akorát bacha na to, že ani náš zažívací trakt není pro rostlinu vysněnou destinací, takže leckterý z jejích produktů pro nás může být toxický. To platí mj. i pro syrové brambory, kterých člověk nesmí konzumovat moc.
Detaily nechci unavovat a ani je neznám, každá rostlina je jiná...